עיצוב: משחקי אור וצל מאירים את המרחב האורבני

פתרונות עיצוב שיספקו צל טבעי במרחב הציבורי ישפיעו על חיי היומיום של הציבור, במקום לברוח לקניונים ■ 5 צוותי תכנון בינלאומיים נבחרו בתחרות "הצללה אורבנית" שיזמו מוזיאון העיצוב בחולון וקרן ברכה

ההצעה הזוכה / צילום: יחצ
ההצעה הזוכה / צילום: יחצ

5 צוותי תכנון בינלאומיים נבחרו בתחרות "הצללה אורבנית", שיזמו מוזיאון העיצוב בחולון וקרן ברכה, לתכנון מבני הצללה במרחב הציבורי. ההצעות הזוכות יוצגו במוזיאון העיצוב בקיץ הבא (2015), ובהמשך הן אמורות להתממש ב-5 מוקדים בעיר חולון - ואולי גם להתפשט מעבר לכך. לכל אחד מהפרויקטים תקציב של כ-100 אלף שקל.

פרויקט "הצללה אורבנית" יצא לדרך כבר ב-2012, במטרה לשלב עיצוב מתקדם במרחב העירוני, ולהעלות לסדר היום דיון בחסרונן הניכר של מערכות הצללה ברחבי הערים בישראל. בארץ חמה ושטופת שמש, הצללה במרחב הציבורי משפיעה לא מעט על התנהלות חיי היומיום של הציבור. למרות שהנושא נראה אולי מובן מאליו, הוא סובל למעשה מהתעלמות והזנחה משמעותית, ולגופי התכנון אין גישה רעיונית מגובשת לנושא.

"המרחבים הציבוריים בישראל, המשפיעים במידה מרובה על התנהלותנו היומיומית ברחבי העיר, תוכננו לרוב תחת התפיסות של מודרניזם אירופאי, ומתגלים כמוגבלים ובעייתיים באקלים הישראלי. בעקבות כך, צל וההצללה במרחב הציבורי הופכים ליותר מאתגר עיצובי, ונוגעים בנושאים פוליטיים, חברתיים וכלכליים, המערבים שאלות של גלובליזציה, אי-שוויון, חומריות, ותפקיד המעצב", כותבים יוזמי התחרות. כך, למשל, הצללה משרטטת את הגבולות בין מרחבים ציבוריים לפרטיים (ומסחריים), ממוזגים ומוצללים, דוגמת קניונים, שבהם הציבור נהנה משהות מנותקת מהסביבה, שעיקרה הוצאת כסף וצריכת מוצרים. בעוד שמרחבים פתוחים (וחינמיים) אינם נוחים לשימוש בשעות החמות, במשך חודשים ארוכים.

מחוללים שינוי ארוך-טווח

התחרות והפרויקט נועדו לחולל מחקר וחשיבה, ולהניע שינוי ארוך-טווח בנושא זה. 17 צוותים של מעצבים ואדריכלים בינלאומיים וישראלים הוזמנו להגיש הצעות לתכנון מתקני הצללה חדשניים. בין ההצעות הזוכות - לרחבת המדיטק יוקם מבנה הצללה שהציע משרד האדריכלים הניו-יורקי MODU של רחלי רותם ופו הואנג, בשיתוף משרד גאוטקטורה של אדריכל ד"ר יוסי קורי ואחרים. שיטת ההצללה שלהם נקראת Cloud Seeding (זריעת עננים), והיא כוללת תקרה שטוחה ושקופה שתומכת ב-20 אלף כדורי קלקר חלולים, שנעים בחופשיות עם הרוח ומטילים מקטעי צל בשינוי ובתנועה מתמדת. כך ההצללה נראית כחלק אורגני מהטבע העירוני מסננת את קרני השמש בלי לחסום את אור היום ותנועת האוויר.

הצעת משרד המעצבים הבלגי Unfold, בשיתוף נועה חיים, היא ההצעה הזוכה עבור בניית הצללה בקטגוריית חצר בית ספר אלומים. הם מציעים להפוך את החצר למעבדת ייצור זמנית ובסדנה רבת משתתפים בת שלושה ימים ליצור רשת חבלים ממוחזרים, הכוללת שטיחים, ערסלים ואלמנטים שונים.

לכיכר ויצמן במרכז חולון מיועדת הצעת משרד האדריכלים הספרדי Andres Jaque בשיתוף עם אדריכל כרם הלברכט. הצעתם כוללת יחידות הצללה מודולריות, שבראשן שבשבות רוח קולטות אנרגיה סולרית. בעזרת החשמל המופק מהשבשבות הסולריות, ניתן להשמיע מוזיקה, להאיר את המתחם ועוד.

פרויקט GREEN NET של משרד זית-לב אדריכלים בשיתוף המעצב אלון רזגור כולל סדרת קונסטרוקציות המאפשרות לצמחייה לטפס עליהן ולהפוך לאיי הצללה ירוקים, חסכוניים במים. בכל אתר שבו יוקם האלמנט, תיבחר צמחייה מקומית ומתאימה.

את העבודות הזוכות בחר צוות שופטים שכלל את האוצר והעורך ג'וזף גרימה מגנואה, ברברה קוטיניו מנהלת המוזיאון לעיצוב בליסבון (MUDE), אדריכל צבי אפרת ואדריכלית גנית מייזליץ-כסיף.

* פרטים באתר מוזיאון העיצוב: dmh.org.il/urbanshade

aaaaרוצה להשאר מעודכן/ת בנושא הסיפורים הגדולים של השבוע?
✓ הרישום בוצע בהצלחה!
צרו איתנו קשר *5988