הכתבה בשיתוף משפטיפ
נהוג לחשוב כי הסכנה בל"ג עומר מתמצה בקבלת כוויה במדורה, אולם בפועל חלק ניכר מן התאונות בחג זה מתרחשות דווקא בעת איסוף העצים והקרשים למדורה. ילדים ובני נוער נוהגים לאסוף את החומרים למדורה באתרי בנייה, בחצרות ובבתי ספר. הסתובבות בשטחים אלה ללא השגחת מבוגר, בפרט כאשר הילדים אינם מכירים את המקום, מובילה לא פעם לפגיעות ותאונות.
ראשית, ישנה הסכנה של זיהומים ממסמרים וברגים הנמצאים על הקרשים והעצים; שנית, ישנם מקרים בהם ילדים נפגעים מחבטה או נפילה בשטח עצמו, למשל בשל בור שלא גודר; שלישית, ישנן כמובן התאונות המתרחשות במדורה עצמה, למשל בשל פסולת או מפגעים בשטח המדורה.
נפגעתם? מה ניתן לעשות?
בכל מקרה של תאונה בל"ג בעומר יש לבחון היכן היא התרחשה, ובהתאם תיקבע המסגרת האחראית לפגיעה, אשר נגדה ניתן להגיש את התביעה. כך למשל, אם מדובר בפעילות המופעלת על-ידי גן או בית ספר, יש לבדוק את אחריותם, לצד אחריות משרד החינוך - שני הגורמים הללו יכולים להיות אחראים מבחינה משפטית לפגיעה.
כמו כן, בכל הנוגע לתלמידי גנים ובתי ספר, אלה מבוטחים בביטוח תאונות אישיות התקף גם בשעות בהן לא נערכת פעילות במסגרת החינוכית, וניתן להפעיל את הפוליסה גם כאשר הפגיעה לא התרחשה בשטחי הגן או בית הספר.
הרשות המקומית יכולה גם היא להיות בעלת אחריות נזיקית לתאונות בל"ג בעומר, למשל כאשר היה מפגע בשטח אשר היה על העירייה להסיר, או לחלופין לדאוג לסגירת השטח.
אם התאונה התרחשה באתר בנייה, ניתן יהיה לתבוע את חברת הבנייה ואת הקבלן, כל עוד הם התרשלו בחובתם לשמור על בטיחות המקום. ואילו אם מדובר בפגיעה במסגרת פרטית, ניתן יהיה להגיש תביעה לחברת הביטוח במסגרת ביטוח נזקי צד ג'.

החשיבות שבהגשת תביעה
מן האמור מעלה אנו למדים כי לצד השמחה שבחג, בל"ג בעומר יכולות להתרחש לא מעט תאונות, אשר יכולות לגרום לנזק פיזי חמור, לילדים ומבוגרים כאחד. אין ספק כי חשוב לנקוט בכל אמצעי הזהירות על-מנת להימנע מפגיעות כאלה ואחרות, אולם אם אירעה פגיעה, כדאי לפנות לעורך דין המתמחה בענף הביטוח והנזיקין, כדי לבחון אפשרות להגשת תביעה.
מלבד הפיצוי הכספי לנפגע, ישנה גם חשיבות ציבורית בהגשת תביעה משפטית נגד הגורם האחראי. הטלת אחריות נזיקית וכספית מהווה במקרים רבים תמריץ לנתבע לתיקון המצב (למשל גידור כראוי של בורות, הצבת שלטים על סכנה, ניקוי אתרים מפסולת וכיו"ב), ולו כדי להימנע מתביעות נוספות ופגיעה בשם הטוב.
על כן, אם אתם או ילדכם נפגעתם בתאונה, פנו לייעוץ משפטי של עורך דין מומחה ובחנו אפשרות להגשת תביעה, הן למען קבלת פיצוי כספי והן על-מנת שהגורם האחראי ימלא את חובתו החוקית וימנע פגיעות עתידיות.
עו"ד נירית פליישמן עוסקת בתחום הנזיקין.
המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.