הכתבה מטעם משפטיפ
יוזמה ישראלית חדשה פועלת להקמת בית משפט כלכלי בינלאומי. את היוזמה מובילה עו"ד ד"ר איריס טרומן, העוסקת במשפט בינלאומי ומשמשת כיו"רית הוועדה לבית משפט כלכלי בינלאומי בלשכת עורכי הדין.
בשבוע שעבר התקיים כנס השקה ליוזמה המדוברת, בו השתתפו שגרירי מדינות, אנשי עסקים, חברי כנסת ושרים. כמו כן, הוכרז במהלך הכנס על הקמת פורום דיפלומטי בינלאומי אשר ידון בסכסוכים כלכליים.
יוזמתה של טרומן מבוססת על עבודת הדוקטורט שלה ועל ספר שכתבה, "The icscd" שמו, הנסוב סביב הקמתו של בית משפט בינלאומי שידון בסכסוכים בין תאגידים רב-לאומיים לבין מדינות. עד כה, במקרי סכסוך כזה פנו הצדדים לבתי משפט מדינתיים שונים, לרבות זה שבארה"ב, אולם פתרון זה אינו עונה על סוגיית סמכות השיפוט ולעתים אף אינו מסיים את הסכסוך. בעצם הקמת בית הדין החדש יימצא פתרון הולם ורציני לסוגיית סמכות השיפוט המעורפלת בכל הקשור לסכסוכים בין מדינות לתאגידים רב-לאומיים.
בדברים שנשאה בכנס ההשקה, שהתקיים בבית ציוני אמריקה, אמרה ד"ר טרומן כי בשנים האחרונות, עם ריבוי הפעילויות הרב לאומיות של תאגידים, לא נמצאה סמכות שיפוטית אחת מוסכמת אליה יגיעו על-מנת לקבל סעד משפטי - והקמת בית משפט תפתור בדיוק בעיה זו.
על-פי הצעתה, בית המשפט הכלכלי-בינלאומי שיוקם ישאב את סמכויותיו מתוך אמנה בינלאומית שתיכתב; היא תקבע את מקום מושבו ותגדיר באופן ברור את יסודותיו ועקרונותיו. אמנה זו תהא תחת חסותו של האו"ם. חלק ממנה יהווה קודקס של חוקים ומונחים משפטיים ואחרים הקשורים בסוגיות המשפט התאגידי הבינלאומי. חברי הצוות שיגבשו את האמנה יהיו משפטנים, דיפלומטים ונציגי התאגידים עצמם הקשור לסכסוכים בין מדינות לתאגידים רב-לאומיים.
בימים האחרונים נשלח ספרה של ד"ר טרומן לגופים שונים במוסדות האו"ם על-מנת לקדם את היוזמה ולהעביר אותה לשלב המעשה. בנוסף, בכנס ההשקה הודיעו שגרירים רבים כי יעבירו את היוזמה לשרים הממונים במדינותיהם על-מנת לקדם את העניין, וחלקם אף ביקשו להיכלל בפורום המשפטי הבינלאומי שידון בסכסוכים הכלכליים.

ח"כ נורית קורן (הליכוד), מתומכי היוזמה, אמרה בכנס ההשקה: "מדובר ביוזמה משפטית כלכלית חדשנית, התורמת לשיפור היחסים של ישראל עם מדינות העולם. זאת תוך חשיבה על הכלכלה הגלובלית המניעה תהליכים וקושרת בין מדינה אחת לשנייה. זהו ציון דרך היסטורי המשלים את החסר השיפוטי הבינלאומי".
ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני), שנאמה אף היא בכנס, אמרה: "מדובר ביוזמה חדשנית המאפשרת לישראל לעמוד בחזית שיתופי-הפעולה הכלל עולמיים, להוביל מהלך היסטורי ולשנות תהליכים גלובליים, ובכך ליצור סביבה משפטית אחידה הוגנת ויציבה יותר".
השר איוב קרא בירך אף הוא על היוזמה: "ברכותיי לד"ר טרומן על יוזמתה המלומדת, שהיא גאווה ישראלית בתחום המשפט הבינלאומי".
בימים אלה מקיימת ד"ר טרומן סבב פגישות עם נספחים כלכליים ושגרירים מכל העולם במטרה לקדם את פעילות הפורום. במקביל היא הוציאה קריאה לשגריר ישראל באו"ם, דני דנון, להפיץ במסגרת תפקידו את הקריאה להצטרף לפורום.
*** המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.