הכתבה בשיתוף עו"ד הילית שלומי קדוש
העיקרון המנחה בכל הליך גירושים הוא חלוקה שווה של הנכסים הממשיים שצברו בני הזוג בזמן נישואיהם. עם זאת, בנוסף לאותם נכסים מוחשיים (דירות מגורים, כספים, רכבים וכו') ישנם נכסים שאינם מוחשיים, וגם להם מייחסים משמעות כספית רבה. חלק מאותם נכסים לא מוחשיים נוגעים לנכסי קריירה שיש למי מבני הזוג, אשר טופחו, גדלו והצטברו לאורך שנות הנישואים.
כיצד מוגדרים נכסי קריירה?
נכסי קריירה הם נכסים שאינם מוחשיים הנוגעים לכושר ההשתכרות העתידי של אדם. הכוונה כאן לנכסים כגון מוניטין אישי, תארים אקדמאיים, רישיונות מקצועיים, דרגות מקצועיות ועוד. לכל אלה שנצברו והושגו בזמן הנישואים על-ידי אחד מבני הזוג ישנה משמעות המניבה פרי בעתיד, ועל כן יש לדון עליהם בעת חלוקת הרכוש המשותף שנצבר במהלך שנות הנישואים.
ההכרה של בתי המשפט במשמעות של נכסי קריירה ככאלה שיש להביא בחשבון, קיבלה ביטוי בסוף שנות ה-90. קודם לכן, לא ראו בבית המשפט את נכסי הקריירה של אדם כחלק מנכסי בר איזון - נכסים שיש לחלקם בין בני הזוג בעת הליך גירושים.
דוגמה להחלטה של בית המשפט של חלוקת נכסי הקריירה כחלק מנכס בר איזון יכולה להתבטא בחישוב רווחים עתידים של משרד השייך לבעל לו מקצוע חופשי אשר ניהל קריירה, ובעקבותיה פתח משרד משגשג. משהחליטו הצדדים להתגרש, בשל העובדה כי ישנו פער בין ההכנסות ממשרדו של הבעל לאשתו, הוחלט כי הבעל ישלם לגרושתו סך של 4,000 שקל בכל חודש.

איך אומדים נכסי קריירה?
בתי המשפט בישראל, העוסקים במקרים של חלוקת הנכסים, מודעים לכך שכושר השתכרותו של אדם נוגע כמובן ליכולת שלו להיות אדם יוצר דבר מה בעל ערך. יכולות המתבססות כמובן על כישרונותיו, על המקצוע והמסלול הלימודי אותו בחר, על השכלתו, ניסיון החיים והניסיון המקצועי, המוניטין שבנה במשך שנים ועוד. אלה כמובן הישגים שעליהם אין עוררין אשר הושגו כתוצאה מיכולותיו ונתוניו האישיים.
יש שבכדי שיגיע לאותם הישגים שנמנו מעלה (המצטברים לכדי נכסי קריירה) ייהנה בעל נכסי הקריירה מוויתור של בן הזוג השני על פיתוח קריירה משלו ומבחירתו להיות זה המשקיע בתחזוקת משק הבית וגידול הילדים. מכאן שהאחרון השקיע מאמץ בבן הזוג שמנגד אשר צבר את נכסי הקריירה בזכות הזמן, הממון והשקט הנפשי שניתן לו מבן הזוג השני אשר בחר ו\או נאלץ להקדיש את זמנו למשימות אחרות ונוספות של התא המשפחתי המשותף. משימות שאין בהן צבירת נכסי קריירה, אך יש בהן בכדי תמורה משמעותית בפיתוח נכסי הקריירה של בן הזוג.
היכולת לקבוע עד כמה נכסי הקריירה של אחד מבני הזוג זכו לתרומה של בן הזוג השני נמדדת על-פי מספר רחב של פרמטרים ומאפיינים השונים במהותם בין הזוגות העומדים בפני גירושים. עורכי הדין, העוסקים בתחום הגירושים אינם יודעים לתת אומדן מדויק לכל מקרה ומקרה העומד לפתחם בו מבקש הלקוח להעריך מהו סך התשלום שיתבקש לשלם לבן הזוג במסגרת נכסי הקריירה. לא פעם, דרישותיו המוקדמות של בן הזוג בנוגע לחלוקת הרכוש והנכסים נחוות כמוגזמות וחסרות פרופורציה על-ידי בן הזוג המחזיק בנכסי הקריירה. האמנם? עורכי הדין העוסקים בתחום הגירושים כן יודעים לומר שהדרישה המוקדמת היא הרע במיעוטו. לבטח אם תושאר ההחלטה על חלוקת הרכוש לבית המשפט, אשר יבחן לעומק את נכסי הקריירה של הלקוח.
בשורה התחתונה ולאור האמור לעיל, על בני זוג שנישואיהם עלו על שרטון להביא בחשבון את נכסי הקריירה שצברו או אפשרו לצד שכנגד לצבור, ולהתייחס אליהם כשווי ערך לנכסים מוחשיים שהשיגו יחדיו.
עו"ד הילית שלומי-קדוש עוסקת בדיני משפחה.
המאמר לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.