גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התקשורת בישראל בשירות החמאס

בתוך הסערה סביב הספר על גלעד שליט, התקשורת שכחה את מי היא משרתת ואיך

הקרב על הכותרת הכי מדכדכת של השבוע הוא קשה. בואו נראה רגע מה היה לנו.

נורווגיה החליטה להפסיק להשקיע בחברות ישראליות שהיא רואה כקשורות לגדר ההפרדה, כמובן מבלי להתייחס לשאלה הפשוטה - מדוע בכלל הוקמה גדר ההפרדה מלכתחילה.

אחר-כך, הסכסוך עם שוודיה עלה מדרגה, אחריו נודע כי השוטרים בישראל משתכרים שכר-רעב, שהופך אותם לנזקקים לקראת החג ואת כולנו למודאגים יותר בגלל מצב הביטחון האישי שהולך ומידרדר, ואחרי-כן התפרסם הדו"ח שהבהיר לנו בפעם האלף כי מצב החינוך כאן הוא על הפנים.

אז איזו כותרת הכי מדכדכת? לא קל להכריע. ובכל זאת, נראה כי סיפורי גלעד שליט ייקחו את הבכורה.

נדמה כי השתרש כאן מעין דפוס כזה: בכל פעם שצצים סיפורים סנסציוניים יותר - הנושא של גלעד שליט נדחק הצידה, לעיתים אפילו נשכח. אחרי הכול, הרבה עניינים יש לנו פה, בארץ הקודש. הרבה בלגן, והרבה תחרות על מה תהיה הכותרת הראשית של מחר. אבל בכל פעם שהדרמות האחרות שוככות קצת - שליט מקבל שוב את הבמה.

הפעם, זה היה קשה במיוחד. העדויות שהודלפו לתקשורת לגבי מה שהבחור או הילד המסכן הזה עובר בשבי היו מכאיבות. מכאיבות פיזית. מסוג הדברים שאי-אפשר לקרוא ולהישאר אדיש לעומתם. כתב-היד שלו. תיאורי הצעקות, הבכי, ההתעללות. אנחנו כאילו יודעים שכל זה קיים, משערים שזה מה שקורה שם, בבור הטחוב בעזה, אבל ביום-יום שלנו אנחנו לא נכנסים יותר מדי לפרטים. לא ממש יושבים ומדמיינים.

אבל כשנחשף פתאום תוכן המכתב הראשון של שליט מהשבי, ששלוש שנים תמימות, ארוכות ומלאות סבל עברו מאז שליחתו, אי-אפשר להימנע מלקרוא אותו. ולהבין. כמו שאי-אפשר שלא לקרוא את העדויות של אנשי חמאס אודות מה עובר עליו. עדויות שייחשפו בקרוב בספר חדש.

חיים בתוך בועה

הבעיה היא שכל התרחיש הזה רק הדגיש עוד יותר עד כמה אנחנו חיים בתוך בועה משל עצמנו, מנותקים משאר העולם. לא היה כלי תקשורת ישראלי אחד שהרשה לעצמו לא להתעסק השבוע בגלעד שליט, אך מה עם כלי התקשורת בעולם? עליהם, איכשהו, כל האינפורמציה הזאת תמיד פוסחת. גם השבוע. גם למרות העדויות החדשות, למרות החשיפות, למרות הדרמה.

מי שהסתכל קצת בכלי תקשורת זרים, לא זכה לראות שום מילה על גלעד שליט. כנראה לשם לא הגיעו יחסי הציבור של הספר החדש אודותיו, שיצא לאור לקראת החג, אחרי שיקודם בראיון שער גדול ב-7 ימים.

זה לא שב-CNN, ב-BBC או ב"ניו-יורק טיימס" לא היו אתמול (ד') כותרות שדיברו על ישראל. הן פשוט עסקו בדברים אחרים: בעיקר בדו"ח של "בצלם", שקבע כי מרבית ההרוגים במבצע עופרת יצוקה היו אזרחים, ולא לוחמים, ושישראל ניסתה לטייח.

כן, ביחסי ציבור שליליים לעצמנו, תמיד הצטיינו. אבל שום דו"ח על גלעד שליט לא מצא את דרכו מחוץ לגבולות ישראל. שום מכתב, שום עדות ואף מילה על הספר החדש. כל הנושא כנראה לא נתפס כשווה דיווח למישהו נוסף בעולם, זולת הישראלים.

אז עכשיו, אחרי שזועזענו בפעם המי-יודע-כמה ממצבו של השבוי הישראלי, אפילו אם הפעם הזדעזענו יותר מתמיד, מה בעצם יצא מזה? האם גלעד שליט ישוחרר לקראת החג? האם המשא-ומתן לשחרורו התקדם? לא.

מה שיצא מזה עבור גלעד שליט ועם ישראל זה כך: החמאס מרגיש עכשיו חזק יותר, כי התקשורת הישראלית שירתה אותו, כרגיל. היא חיזקה אותו גם בכוח המיקוח שלו בעסקה שאינה מתבשלת כבר למעלה משלוש שנים, וגם בכוח ההרתעה שלו מול צה"ל.

למה? כי להיות גלעד שליט, או אבא שלו, או אמא שלו, או אחיו או אחותו, זה הפחד הכי גדול של כל אחד ואחת מאיתנו. זאת החולשה הלאומית שלנו, הפצע שלנו, המפלצת הפרטית המאיימת על כל בית ועל כל אדם בישראל.

מה שכן, השבוע, התקשורת המקומית שלנו קידמה את הספר החדש, קידמה גם את מכירות העיתונים בישראל עם כותרותיה הדרמטיות, קידמה גם את כל מי שפירסם בעיתונים וקרא לצאת ולקנות לקראת החג.

לא שאכפת לי שהספר יקודם. להפך. לבריאות. זה נושא חשוב. אבל תגידו, לא חשוב שמישהו יקדם גם את הפצע של המדינה ואת שחרורו של גלעד שליט האמיתי?

מילת שלום אחרונה לדוד טמיר

לא זוכרת כמה שנים אני מכירה את דוד טמיר. אולי בגלל שהוא היה סוג של פרסומאי נצחי. כזה שתמיד היה שם, כזה שגידל חצי ענף. השבוע, הוא נפרד מענף הפרסום, וענף הפרסום כולו נפרד ממנו.

דוד טמיר היה אלוף העולם בלהיות גוד-לוקינג. הוא תמיד היה מטופח, לבוש היטב, מבושם, מסורק, מחייך.

דוד טמיר היה אלוף העולם במינגלינג. בארוחות צהריים, בקפה, בהשקת כוסות בכל מיני קוקטיילים מוצלחים ומוצלחים פחות.

דוד טמיר היה גם אלוף העולם בלספר סיפורים. על הלקוחות, על הקונקורנטים, על קמפיינים מכל העולם, על הרצאה ששמע או על ספר שקרא. המזג הטוב וההתלהבות שלו היו כל-כך חזקים, שתמיד חלחלו והשפיעו גם על מי שלידו. אפילו כשכעס, נפגע או נעלב - וברוך השם אגו היה לו - אף פעם לא התנהג בכוחנות או באלימות. אף פעם לא ניבט ממנו אפילו מבט מתריס, גם אם היה ממש בעצבים על משהו, כי כל הקטע הזה של השטנה, שפרסומאים לא מעטים ניחנים בו, פסח עליו.

ולמרות זאת, במשך לא מעט שנים הוא הצליח להיות הפרסומאי בהא הידיעה. פרסומאי כמו שרואים בסרטים - חתיך, עשיר, שרמנטי ומקושר בטירוף.

הדרך שלו, שבה התמיד והמשיך גם כשהיה קשה יותר, גם בתקופות בהן העסקים נראו מייאשים, היתה טבועה בו, והוא לא סטה ממנה מעולם.

לא יודעת מה אתכם, ובלי קשר לכמה סיסמאות אלמותיות הוא המציא שמלוות אותנו עד היום, אבל בעיניי זה הדבר הכי נערץ שהוא השאיר מאחוריו. הוא היה מהפרסומאים הבודדים שידעו להיות בני אדם.

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות