איפה נמצא מקלט המס האידיאלי

לא צריך להיות עשיר בשביל להחזיק כסף במקלט, אך חייבים לבחור במקלט הנכון

אם החלטתם להשקיע כסף באמצעות מקלט מס, תצטרכו לבחור באחד מתוך עשרות מקומות ברחבי העולם. לא צריך להיות עשיר בשביל להחזיק כספים במקלטי מס, אך צריך לדעת בהחלט כיצד לבחור נכון את מקלט המס המתאים ביותר עבור הצרכים שלכם.

ניהול כספים במקלט מס

הטכנולוגיה והגלובליזציה מאפשרים היום לנהל עסקים ללא התחשבות בגבולות פיזיים ובסודיות מוחלטת. המשמעות של אחזקת כספים במקלט מס הוא שאין מס חברות, מס רווחי הון ומסים אחרים. אין מדובר רק במקלטי המס הקלאסיים, כמו איי הבתולה ואיי קיימן, אלא גם במדינות כמו סינגפור והונג-קונג המאפשרות ביצוע השקעות בפטור ממס.

היתרונות בניהול כספים במקלט מס וקלות הביצוע בפתיחת חשבון בנק הופכים את מקלטי המס למרכזים פיננסיים חשובים. התחרות בין מקלטי המס השונים גורמת לכך שכל מקלט מס מנסה להציע מגוון שירותים והטבות במחיר הנוח ביותר.

ישראלים מעבירים מיליארדי דולרים בכל שנה מחוץ לישראל מטעמים שונים, והם אינם מושכים את הרווחים לישראל על מנת שלא להתחייב במס בישראל. בשנים האחרונות חלה התרחבות מרשימה של העברות כספים לחו"ל.

הגידול בהעברות כספים של ישראלים לחו"ל ולמקלטי מס בפרט נובע ממספר סיבות עסקיות, וכן נוכח קיומן של השקעות בחו"ל המביאות לתשואה גבוה יותר מאשר השקעות בישראל. סיבה נוספת היא כמובן העובדה שניתן באמצעות תכנון מוקדם למנוע את תחולת המס הישראלי על ההשקעות בחו"ל.

ישראלים רבים מחזיקים כספים ונכסים בבנקים או באמצעות חברות ונאמנויות במקלטי מס שונים ברחבי העולם. כאשר מקימים קרנות להשקעה, קיימת נטייה להקים את הקרנות באיי קיימן. כך, לדוגמה, קרן ההשקעות של בני גאון אחזקות, המרכזת השקעות בתחום תעשיות המים, הקימה קרן בנובמבר 2007 באיי קיימן.

בנוסף לג'רזי ואיי קיימן, קיימים מקלטי מס נוספים, כמו: אנדורה, אנגולה, אנטיגואה, ארובה, בהמס, בחריין, ברבדוס, בליז, איי הבתולה הבריטיים, איי קוק, דומינקה, גיברלטר, גרנדה, גורנזי, איי מאן, ליבריה, ליכטנשטיין, מלדיבים, איי מרשל, מונקו, מונטסראט, נאורו, האנטילים ההולנדים, פנמה, סמואה, איי סישייל, סן לוסיה, סן קריסטופר, נביס, סן וינסנט, גרנדה, טונגה, איי טורקס, וקאיקוס, איי הבתולה האמריקאים, ונואטו.

ג'רזי מקלט המס האידיאלי

מס בשיעור 0% קיים ברוב הגדול של מקלטי המס. אולם, קיימים הבדלים חשובים בין מקלטי המס השונים, ההופכים את חלקם לאטרקטיביים יותר מהאחרים. בטרם בוחרים את מקלט המס, ישנם מספר פרמטרים שיש לבחון:

  1. מוניטין: מקלטי מס משמשים גם כספקי שירותים פיננסיים (בנקאות, ביטוח, ועוד) וכמרכזים לניהול סיכונים. ישנם מקלטי מס שיש להם מוניטין פיננסי טוב יותר מאחרים, ויש להעדיף אותם.
  2. יציבות פיננסית: ארגון FSF (Financial Stability Forum) הוא ארגון בינלאומי המטפל ביציבות הפיננסית בשוקי הכספים הגלובליים. הארגון מדרג מקלטי מס בהתאם ליציבות הפיננסית שלהן. יש להעדיף העברת כספים למקלטי מס המדורגים גבוה ביציבות הפיננסית.
  3. סודיות: כיום גוברת המגמה של העברת מידע בין מדינות בענייני מס. מקלטי מס רבים הצטרפו לטרנד העולמי הזה, והם מעבירים מידע על תושבים זרים. מאידך, חלק ממקלטי המס שומר בקנאות על הסודיות של התושבים הזרים, דבר המעניק להם יתרון משמעותי.
  4. שירותים משלימים: בחלק ממקלטי המס קיימים שירותי נאמנות מתקדמים ביותר, ובכלל זה הקמת פאונדיישנז, ניהול כספים יעיל ושירותים פיננסיים נוספים.

יש מספר קטן של מקלטי מס העונים על כל הדרישות. להערכתי, מקלט המס באיי ג'רזי הוא יעד אידיאלי עבור משקיעים המחפשים את מירב היתרונות במקום אחד. איי ג'רזי נמצאים בתעלת למאנש, מול חופה של נורמנדי, צרפת, והוא דורג לאחרונה במקום הראשון מבין המרכזים הפיננסיים בעולם.

בנק הפועלים הבין את הפוטנציאל של ג'רזי כמקלט מס מועדף, ופתח שם בנק מקומי בבעלותו המלאה. הבנק בג'רזי מציע שירות אישי ברמה גבוהה מאוד וכן מגוון רחב של מוצרים ושירותי בנקאות והשקעות מקצועיים.

החזקת כסף במקלט מס אינה פשע

משקיעים נרתעים, שלא בצדק, מהקמת חברות או החזקת נכסים במקלטי מס. החשש הזה מושפע, בין היתר, מהמאבק המתמשך של רשות המסים ב"תכנוני מס אגרסיביים". אולם, החשש מפני תגובה של רשויות המס אינו סיבה אמיתית להימנע מתכנוני מס או מהעברת כספים למקלטי מס, כל עוד מדובר בתכנון לגיטימי המגובה בחוות-דעת משפטית המאשרת את התכנון.

קיימת פסיקה עניפה, בישראל ובעולם, המכירה בזכותם של הנישומים לארגן את עסקיהם כך שלא יהיו עתירות מס. בית המשפט הכיר בזכות לתכנן מס, לדוגמה, בפסק הדין בעניין אלי הורביץ, מנכ"ל חברת טבע באותם הימים, אשר זוכה מעבירות מס. בתכנון המס, במקרה זה, נעשה שימוש במקלט מס.

אילו היה ניתן למסות בישראל את כל הרווחים מהשקעות של ישראלים בחו"ל, הרי שהיה משתלם בגינם סכום אדיר לרשויות המס בישראל. אלא שבאמצעות תכנון מס מראש, המשקיעים מישראל יכולים למנוע את תחולת המס הישראלי על השקעותיהם. העדר תכנון מס מראש עשוי לנטרל את החיסכון במס הצפוי ולחשוף את המשקיעים הישראליים להתמודדות ארוכה ומתישה מול רשויות המס.

אבי נוב הוא ד"ר במיסוי בינלאומי, עורך דין המייצג לקוחות מישראל ומהעולם בתחום המיסוי ומרצה בבית-הספר למשפטים ובבית-הספר למינהל עסקים של המכללה למינהל-המסלול האקדמי. ניתן לפנות אליו במייל: avinov@bezeqint.net