גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש דחה את עתירת אליהו; ההחלטה על הדירקטורים - בקיץ

‎השופטת הלה גרסטל, שרק שלשום נטתה לתמוך בעמדת שלמה אליהו, קבעה כי ההצבעה על מינוי הדירקטורים בלאומי תתקיים במסגרת האסיפה השנתית של הבנק

‎‎הוכרע מאבק הכוחות בבנק לאומי סביב מינוי הדירקטורים: הבוקר (ד') דחתה נשיאת בית המשפט המחוזי בפתח-תקווה, השופטת הילה גרסטל, את עתירתו של שלמה אליהו, בעל המניות הפרטי הגדול ביותר בבנק לאומי , לקיים את האסיפה הכללית של הבנק במועדה המקורי, 11 במארס, כך שמועמדו, ד"ר דוד קליין, יעמוד לבחירה כדירקטור. נקבע כי ההצבעה על מינוי דירקטורים תתקיים במסגרת האסיפה השנתית של הבנק, שתיערך בקיץ.

זאת, לאחר שבדיון שנערך אתמול (ג') בעתירה נדחו על-ידי הצדדים שתי הצעות פשרה מטעם בית המשפט, בהן האפשרות לערוך את האסיפה הכללית תוך 56 ימים מהיום.

השופטת ציינה בהחלטתה כי "מפאת קיומם של סימני שאלה משפטיים רבים בכל הנוגע לתהליך - יש לראות את ההיבטים הציבוריים הרחבים יותר של מתן אפשרות שוויונית ושקופה להתמודדות על משרות הדירקטורים, גם לכאלה שנלכדו בסבך הניסוחים הלקויים או נכשלו בהבנת המצב המשפטי, שלא בטובתם אך גם ללא אשם מצידם".

עוד הוסיפה גרסטל כי "קיים עניין ציבורי המשותף לכולם, שלא תהיה התעסקות בלתי פוסקת בנושא הדירקטוריון והמינויים אליו משך כל השנה ובכל עת, אלא רק פעם בשנה, כדי לא לפגוע בפעילותו ובהתנהלותו השוטפת והתקינה של הבנק".

‎‎מהפך בגישת השופטת

‏‎‎משמעות דחיית ההצבעה היא פתיחת הליך הצגת המועמדים לדירקטוריון, ומתן אפשרות למועמדים להגיש את מועמדותם לוועד הציבורי בראשות השופטת (בדימוס) שולמית ולנשטיין. בהמשך תידרש ועדת המניות של לאומי, בראשות עו"ד מרגלית נוף, לגבש את רשימת המועמדים הסופית שתועמד להצבעה באסיפה.

פסק הדין מבטא מהפך בגישתה של השופטת, כפי שבאה לידי ביטוי במהלך הדיון הראשון בעתירה שנערך ביום ב' השבוע, אז גיבתה גרסטל את עמדתו של שלמה אליהו לפיה יש חובה חוקית לקיים את האסיפה במועדה המקורי, ואף ציינה כי כל פיתרון אחר פוגע בזכות מהותית שלו כבעל מניות.

עם זאת, ההכרעה לא היוותה הפתעה מוחלטת עבור הצדדים, מאחר שכבר במהלך הדיון השני בעתירה, שנערך אתמול בשעות אחר-הצהריים, הסתייגה גרסטל מהתעקשותו של אליהו לקיים את ההצבעה במארס, וציינה כי "האחריות הציבורית" מחייבת את דחיית הדיון למועד מאוחר יותר.

"החלטה בלתי חוקית"

‏‎‎כזכור, אליהו, מייסד קבוצת הביטוח הקרויה על שמו, אשר מחזיק ב-9.6% ממניות בנק לאומי, הציע בינואר לכנס אסיפה כללית והצהיר כי יתמוך בקליין לתפקיד יו"ר הבנק. ב-18 בפברואר החליט דירקטוריון בנק לאומי לדחות את האסיפה הכללית, ככל הנראה לחודש אפריל, אולם אליהו הביע תרעומת על ההחלטה וטען כי היא עומדת בסתירה לחוק.

בעתירה שהוגשה לבית המשפט בשבוע שעבר טען אליהו, באמצעות באי-כוחו עוה"ד ברק טל, שירי שחם ויובל שלהבת, כי החוק מחייב לקיים את אסיפת הדירקטוריון תוך 35 יום, כלומר עד 11 במארס, וכי "החלטת הדירקטוריון חסרת סמכות והיא בלתי חוקית".

דרישתו של אליהו לקיום אסיפה כללית נסמכה על סעיף 63ב' בחוק החברות, המקנה לבעל מניות שלו לפחות 5% מהמניות זכות לדרוש כינוס אסיפה כללית מיוחדת, וקובע כי הדירקטוריון יזמנה בתוך 21 ימים מיום שהוגשה לו הדרישה, ומועד הכינוס יהיה לא יאוחר מ-35 ימים ממועד פרסום ההודעה.

דירקטוריון לאומי ביקש לבטל את האסיפה הכללית לאחר שנתבקש על-ידי רשות ניירות ערך לבדוק את תקיפות סעיף 87 בתקנון הבנק ואת השלכותיו לגבי הצגת מועמדות לדירקטוריון. דרך סעיף זה ניסתה המנכ"לית, גליה מאור, להציג מועמדות עצמית לדירקטוריון.

‎‎‏"טיעון מצוין"

‏‎‎בדיון השני שהתקיים בעתירה אתמול, הופיעה עו"ד טידה שמיר, היועצת המשפטית של בנק ישראל, שהעלתה לראשונה את הטענה כי חוק המניות הבנקאיות קובע במפורש כי דירקטורים ימונו באסיפה שנתית אלא אם כן נקבע אחרת בתקנון, וכי תקנון הבנק לא קובע אחרת.

שמיר הוסיפה כי "לו היה מבקש שלמה אליהו לפטר דירקטור ולמנות דירקטור אחר, הייתי מבינה. אבל מחר הוא יבקש למנות דירקטור למי שיעזוב באסיפה שנתית עוד שנתיים". את זה, ציינה, הפיקוח על הבנקים אינו יכול לאשר.

‏בסיום טיעוניה של שמיר ציינה השופטת גרסטל כי הטיעון היה מצוין, ו"אם הוא היה מועלה אתמול, אולי לא היינו פה היום". לאחר מכן הפנתה לבאי-כוחו של אליהו את השאלה מהיכן נובעת הסמכות למנות דירקטורים באסיפה מיוחדת ולא באסיפה הכללית, ונדמה היה כי אינה מסתפקת בתשובתו של עו"ד ברק טל, לפיה סעיף 63, בצירוף עם סעיף 66 לחוק החברות, קובעים כי יכול להיכלל באסיפה המיוחדת כל נושא שיכול לעלות על סדר היום באסיפה הכללית.

‏בהכרעתה היום אימצה השופטת את גישתו של בנק ישראל, וקבעה "המבקשות (חברות בבעלותו של שלמה אליהו, א' ל"ו) פעלו על-פי זכות קוגנטית שלהן ודרשו כינוס אסיפה מיוחדת, אלא שהנושא אותו דרשו להעלות על סדר היום של האסיפה המיוחדת אינו - בנסיבות העניין - ממין הנושאים שניתן לכלול באסיפה מיוחדת, וניתן להעלותו רק באסיפה כללית רגילה.

עוד ציינה גרסטל כי דירקטוריון הבנק היה אמור לסרב לדרישת אליהו לקיום אסיפה מיוחדת לשם מינוי דירקטור או דירקטורים, ומשלא התנגד היה כבול בסדר היום שקבע וכלל אך ורק את שמות המועמדים שנכללו בו.

‏לסיכום פסק הדין הזכירה השופטת כי בשלב זה אין כלל מקום פנוי בדירקטוריון, ומקום כזה יתפנה רק עם התפטרות 1/3 מחברי הדירקטוריון באסיפה השנתית שתתקיים בעוד מספר חודשים. "ראוי שיתאפשר למועמדים ראויים להתמודד על מקום בדירקטוריון הבנק באופן שוויוני והולם, ולא תימנע מהם אפשרות זו בשל מחסומים דיוניים מעורפלים, לא חד-משמעיים וספק תקפים", קבעה.

עו"ד דרור קדם, שייצג את בנק לאומי יחד עם עוה"ד דליה טל, מסר היום בתגובה לפסק הדין כי "אנו מסכימים עם הדברים שאמרה השופטת גרסטל במהלך הדיון, שאין פה טובים ורעים. מה שחשוב לבנק זה שקט תעשייתי ויציבות, ואנחנו חושבים שבית המשפט נדרש לנושא מורכב ומסובך בלוח זמנים קצר. מקריאה ראשונית נראית לנו החלטתו צודקת ומאוזנת. היה צורך למצוא פיתרון פרקטי שעולה בקנה אחד עם החוק, ונראה כי בית המשפט נתן החלטה העומדת בכללים הללו. זאת, מבלי להתייחס לעניינים ספציפיים שבהם לכל צד עשויות להיות דעות משלו".

רשות ניירות ערך בחרה שלא להגיב לפסק הדין. תגובתם של באי-כוחו של שלמה אליהו טרם התקבלה.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פגרת הכנסת כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Associated Press, Patrick Post

בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה

לפי דיווח בסוריה ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק • מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן וגרנות הגליל, ירי נוסף גם לראש הנקרה • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט