גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחרטת שהצעת נישואין? תשלם!

בין אם ההצעה היתה כלי לקבלת חסדים ובין אם סתם קיבלת לפתע רגליים קרות - יש מחיר

כמעט כל מאמר בדיני משפחה זוכה לשלל טוקבקים המייעצים לגברים להרים את רגליהם ולמלט עצמם ממוסד הנישואין בטרם תצליח אישה ללכוד אותם באזוקים הנקראים טבעת נישואין. מכיוון שהחל מהיום, ראש חודש אייר, לא מתקיימות חתונות יהודיות בישראל בשל ספירת העומר, זוהי הזדמנות טובה ליידע את אותם "נמלטים בעור שיניהם" כי גם חתונה שבסופו של דבר אינה מתקיימת יכולה להוליד עילת תביעה.

קצת קשה להאמין שבמאה ה-21, אדם ששינה את דעתו והחליט שאינו רוצה לקשור את חייו עם אישה מסוימת יכול להיתבע על כך, שכן רק משמה של העילה כבר עולה האסוציאציה של אביר כורע ברך מול אביה של העלמה ומבקש את ידה, תחת הגירסה המודרנית שבה בארוחת הערב מול "חדשות ערוץ 10" העלמה זורקת לחבר שאיתו היא חיה כבר 5 שנים: "אז מה, בא לך להתחתן במאי?".

אולם, עילת התביעה "הפרת הבטחת נישואין" לא זאת בלבד שהיא חיה ובועטת - בשנים האחרונות היא אף זכתה להרחבה משמעותית.

הפסיקה מבחינה בין הפרת הבטחת נישואין כשהצד המבטיח מלכתחילה לא התכוון להינשא לאישה וזרק הבטחות-סרק כדי לקבל ממנה חסדים שונים, שאז מדובר במירמה שיכולה להוליד תביעת נזיקין - לבין צד שהתכוון בכנות להינשא לאישה אך שינה את דעתו, ובכך גרם למעשה להפרת חוזה שבעל-פה.

כלה מאוכזבת בת 65

בתביעה על הפרת הבטחת נישואין, בדומה לתביעות אחרות על הפרת חוזים בעל-פה, צריך להוכיח "גמירות-דעת" - כלומר שהרצון של הצד השני להינשא הגיע לרמה גבוהה מספיק כדי ליצור חוזה מחייב.

לאחרונה דחה בית המשפט לענייני משפחה תביעה על הפרת הבטחת נישואין של אישה בת 65 כנגד מי שהיה ידוע בציבור שלה במשך מספר שנים, על אף שהציגה עדויות של קרוביה. בית המשפט קבע כי בתביעה על הפרת הבטחת נישואין נדרשת רמת הוכחה חיצונית גבוהה כגון רישום ברבנות, הזמנת אולם וכיוצ"ב, כדי לשכנע את בית המשפט כי הצד הנתבע באמת התכוון להינשא לתובעת, ולא כל הבעת רצון או תקווה להינשא מקימה עילת תביעה.

חדשות משמחות נוספות הן שגם אם מצליחה התובעת לעבור את המשוכה ולהוכיח לבית המשפט כי הנתבע אכן הפר את הבטחתו להינשא לה - אזי בניגוד להפרת חוזה רגילה, בהפרת הבטחת נישואין, תודה לאל, הצד הנפגע לא יכול לתבוע את אכיפת החוזה, כלומר להכריח את הצד המפר להתחתן עימו, אלא רק לתבוע פיצוי כספי.

מה ניתן לתבוע?

ראשית, פיצויים על נזקים כלכליים, כמו ההוצאות לקראת טקס החינה וחגיגות האירוסין, תשלומים ששולמו מראש לתקליטן, הדפסת הזמנות, תפירת שמלת כלה וכיוצ"ב, פעמים רבות מדובר על הוצאות בגובה עשרות אלפי שקלים.

בנוסף, ניתן לתבוע פיצויים על עוגמת-הנפש והבושה שנגרמו לאישה כלפי המשפחה, החברים או הקהילה עקב ביטול החתונה ברגע האחרון, אך בתי המשפט אינם נוטים לחייב בסכומים גבוהים על רכיבים אלה, בין היתר מחשש שהדבר יגרום לאנשים להתחתן בניגוד לרצונם, רק כדי להמנע מתשלום הקנס.

אפשר לומר שהמוטיבציה העיקרית למתן פיצוי עבור הפרת הבטחת נישואין מתעוררת כאשר הצד הנפגע נקט בצעדים משמעותיים עקב הסתמכותו על הנישואין הקרבים. כך, למשל, אישה שהתגרשה מבעלה לאחר שהמאהב הבטיח לה להינשא לו לאחר גירושיה והתחרט, או אישה שהתפטרה מעבודתה מאחר שחשבה שתעבור להתגורר במקום מגוריו של הבעל לעתיד.

שופטים ומשפטנים רבים יצאו במשך השנים כנגד קיומה של עילת תביעה על הפרת הבטחת נישואין, מכיוון שיש בה משהו אנכרוניסטי ומנוגד לתפיסה המודרנית של חופש הבחירה ונישואין מאהבה, אך העילה לא זאת בלבד שלא נעלמה אלא אף הורחבה, שכן לפני מספר שנים קבע בית המשפט העליון כי ניתן לתבוע אדם על הפרת הבטחת נישואין למאהבת, גם אם הוא נשוי לאחרת.

מועד החתימה על הסכם הממון

קיומה של עילת הפרת הבטחת נישואין יוצרת מצבים אבסורדיים רבים. ראשית, מדוע בחיים המודרניים רק גברים נתבעים על הפרת הבטחת נישואין, שהרי אותו נזק יכול להיגרם גם לגבר אשר אשתו לעתיד התחרטה ועזבה אותו לאנחות.

כמו כן העילה קובעת בעצם אשם כלפי הצד המתחרט, כשלמרבה האירוניה הגירושים בישראל הם נטולי אשם. כשבני-זוג עותרים להתגרש ולחלק את הרכוש, בית המשפט נמנע מלהכנס לשאלה מי אשם בגירושים, בעיקר כי במקרים רבים קשה מאד למצוא לכך תשובה אמיתית ואוביקטיבית. האם אותו הגייון לא צריך לחול על פרידה לפני הנישואין?

באחד מפסקי הדין הידועים בנושא, ממן נגד טריקי, שבהם חייב בית המשפט את הגבר לשלם פיצויים על הפרת הבטחת נישואין, בוטלו הנישואין כשימים ספורים לפני החתונה הבעל דרש מהאישה לחתום על הסכם ממון, והיא סרבה.

בית המשפט קבע כי דרישת החתן מהכלה לחתום על הסכם הממון אינה דרישה נפוצה, ולכן החתן היה צריך להעלותה במועד מוקדם יותר של הצעת הנישואין. עם זאת, פסק דין זה ניתן כבר לפני 20 שנה, וספק אם אמירה זאת רלוונטית בימינו.

בסופו של יום, אין ספק שכאשר זוג עומד להינשא, ואחד הצדדים כבר הוציא הוצאות כלכליות לשם כך כמו שכירת אולם או הזמנת שמלה - יש מקום לחייב את הצד השני להשתתף במחצית התשלומים, כאשר החתונה לא מתקיימת לבסוף.

עם זאת אין צורך לשם כך בעילת תביעה מיוחדת, וניתן להשתמש בעילות קיימות מתחום החוזים והנזיקין, מבלי לעורר אנטיגוניזם כלפי המעורבות המשפטית בחופש הפרט ובחייו הפרטיים.

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו