גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"iPad? בסוף המחשב יסתכל עליך ויידע מה אתה רוצה"

פרית' באנרג'י, מנהל המעבדות של HP וסגן נשיא בכיר בחברה, לא מתרגש ממחשבי לוח ומטכנולוגיות כמו תלת-ממד ■ הצוות שלו כבר עובד על פיתוח מגוון נרחב של מוצרים כאלה, הכל בשביל לספק הזדמנויות עסקיות של מיליארדי דולרים לשורה העליונה של HP

115 מיליארד דולר - זהו היקף המכירות שמציגה חברת HP לשנת 2009 (פיסקאלית). מלבד הסמליות במספר, שמציב את HP כחברת המחשוב עם היקף המכירות הגדול בעולם, יש לביצועים המרשימים האלו גם היבט מעט יותר מורכב. איך צומחים הלאה? נניח שב-2010 - בה מצפה החברה לגידול של 8%-9% - זה יהיה נוח יחסית בגלל הגל הכלכלי החיובי בתעשיית המחשוב, אבל צמיחה של כמה אחוזים נוספים מדי שנה, שמשמעותה כמה מיליארדי דולרים, היא אתגר לא פשוט.

התשובה של HP מגולמת במספר אחר שהחברה שמחה להדגיש - 40 מיליארד דולר - ומסכם את היקף ההשקעה של החברה בטכנולוגיות מאז שנת 2004. המספר הזה מחולק לרכישות ב-23 מיליארד דולר (הגדולות בהן: EDS, מרקורי ו-3Com) ולהשקעה של 17 מיליארד דולר במחקר ופיתוח (מו"פ) בתוך החברה. בעוד הרכישות הופכות מהר מאוד למחוללי צמיחה לטווח הקצר, הרי ההשקעה במו"פ היא המנוע עליו סומכת HP לטווח הארוך, ובעיקר כשמדובר על יותר מעשור קדימה.

500 עובדים בלבד יש במעבדות המחקר של HP, הגוף שאמור לספק את התשובות הטכנולוגיות שיביאו את HP לקצבי הצמיחה להם מצפה וול סטריט בעתיד היותר רחוק. במילים אחרות, מטרת המעבדות הללו היא לספק לחברה הזדמנויות עסקיות שיאפשרו תוספת של מיליארדי דולרים לשורה העליונה. "כדי שיהיה אפקט למה שאנחנו עושים, צריכים להמציא משהו שיספק הזדמנויות גדולות באמת", מדגיש פרית' באנרג'י, סגן נשיא בכיר בחברה ומנהל HP Labs, בראיון בלעדי ל"גלובס" בעת שביקר לאחרונה בישראל.

המו"פ הוא קדוש?

הדברים של באנרג'י אינם טריוויאליים. התפוקה המחקרית נועדה במקור להגדיל את כמות הידע בעולם ולא בהכרח לתרום לשורה התחתונה של יחידה עסקית - מה שמוצאים בעיקר ביחידות המחקר האקדמיות, ולעיתים קרובות גם בארגונים טכנולוגיים. הקו המבדיל בין המחקר היישומי והפרקטי לבין התיאורטי הוא דק מאוד, וקל לחצות אותו בכיוון הלא נכון.

לבאנרג'י, שנכנס לתפקיד לפני שלוש שנים, יש קריירה שמאפשרת לו להכיר בהבדלים שבין סוגי המחקרים השונים. את התפקיד שלו הוא מתאר כ"ג'וב הטוב ביותר בעולם", אך לפני כן הוא היה דיקן הפקולטה להנדסה באוניברסיטת אילינוי בארה"ב וסגר בסך הכל יותר מ-20 שנה באקדמיה. ניסיון החיים שלו כולל גם הקמת שתי חברות סטארט-אפ בתחומי תכנון אלקטרוני (EDA), שאחת מהן - AccelChip - נמכרה ב-2006 לחברת Xilinx.

"אנחנו שואלים את עצמנו כל הזמן מה התפקיד שלנו ואיך אמור להתנהל מחקר מעבדתי בחברה גדולה", הוא אומר. ב-HP נוקטים לפי מודל שבו מחלקים את הפעילות לשלושה חלקים: מחקר בסיסי, שמסתכל 5-15 שנים קדימה; מחקר יישומי' שבו שמים דגש על 2-5 שנים קדימה; ומחקר מכוון מוצרים שאחראי על שנה וחצי עד שנתיים קדימה. "אנחנו עובדים בכדי לזהות את ההימורים הגדולים", מסביר באנרג'י. "הימורים, שאם הם מצליחים, ידחפו את היכולות בסדר גודל של פי 10, וייצרו הזדמנות של מיליארדי דולרים".

שינוי במדיניות

21 הימורים שכאלה לקחו אנשי המעבדות של HP בשנים האחרונות, ולדברי באנרג'י, "אני לא מכיר ארגון אחר שלקח כזו גישה של פורטפוליו נרחב". בין השינויים שעברו על מעבדות HP היה אימוץ מודל של חדשנות פתוחה, ששם דגש על שיתופי פעולה עם האקדמיה, קרנות הון סיכון וסטארט-אפים, וכן יחסים קרובים יותר עם הפיתוח העסקי של HP, מה שנועד לספק החזר מהיר יחסית על ההשקעה בפיתוח טכנולוגיות חדשות.

המעבדות הוקמו בשנת 1966, כ-30 שנה לאחר הקמת החברה, ובין רשימת ההישגים הארוכה שלהן ניתן לפרט את פיתוח מחשב הכיס המדעי, נורת ה-LED המסחרית הראשונה וארכיטקטורת המחשוב מסוג RISC. לדברי באנרג'י, כשנכנס לתפקיד, הוא מצא פעילויות קטנות שלא התאימו בכדי לייצר את האפקט הנדרש. "זה תמיד היה ארגון נפלא והגעתי עם המון צניעות לתפקיד", הוא אומר, "אבל ניסיתי להפוך את התהליך כך שיהיה טוב יותר".

כשעוקבים אחר הביצועים של HP ואחר המנטליות התאגידית שמלווה את החברה בעידן המנכ"ל מארק הרד, הרי שיעילות תפעולית והחזר מהיר על ההשקעה נראים רלוונטיים גם למעבדות החברה. על הרד נמתחה לא פעם ביקורת על כך שפגע בהשקעות החברה במו"פ. בראיון לפני שנה התבדח הרד ואמר כי "אוהבים להזכיר כמה החברה מוציאה על מו"פ, כי המו"פ הוא קדוש. אומרים לי שביל היולט, מייסד החברה, מתקשר מגן עדן ואומר: 'תוציאו יותר על המו"פ'".

ברוח הדברים האלו, מודה באנרג'י, מארק הרד בהחלט יודע לשאול שאלות קשות. "הוא יכול לשאול אותי, 'פרית', אני מוציא מאות מיליוני דולרים על מו"פ, מה אני מקבל מזה?'. האם זו שאלה קשה או שאלה טובה? לדעתי, זו שאלה מצוינת. אנחנו לא אמורים לעשות סתם דברים. אנחנו עובדים עבור ארגון ואנחנו צריכים לחדש, זה דם החיים של חברה טכנולוגית והמעבדות קריטיות לחברה. אם לא נעשה זאת, לא יהיו טכנולוגיות חדשות ומוצרים חדשים".

נותנים לעובדים לחשוב

אתה מצטייר כבחור המגניב של HP לצד הרגישות ליעילות שהחברה מגלה כיום. האם זה מודל מתאים כשרוצים למשוך חוקרים חדשים?

"אני לא הבחור המגניב של HP, אני רק עובד עם כמה כאלה. אנחנו מגייסים אנשים כל הזמן ויש לנו עכשיו 22 עמדות פנויות. כשאני מגיש את ההצעה שלנו לעובדים פוטנציאלים, הם באים מיד".

האם המודל של גוגל, שנותנת לכל עובד 20% מהזמן כדי פשוט לחשוב, יכול לעבוד גם ב-HP?

"למעשה, יש לנו במעבדות HP משהו דומה מאוד למודל הזה. יש לנו 21 פרויקטים גדולים, אבל רק 80% מהעובדים שלנו - 400 איש - עובדים עליהם. 100 עובדים אחרים עובדים על פרויקטים משלהם. אין לי מושג מה הם עושים ואף שאלה לא נשאלת. מהדברים האלו יגיעו ההזדמנויות לפרויקטים הבאים שנעשה. גוגל נותנת לעובדים שלה 20% מהזמן כדי לחשוב, אצלנו 20% מהאנשים חושבים ועובדים כל הזמן על דברים חדשים".

נכון לסוף הרבעון הראשון של 2010, HP מובילה את שוק המחשבים האישיים. על-פי נתוני חברת גרטנר, HP מחזיקה ב-18.2% מהשוק, הרבה לפני הבאים בתור, אייסר ודל. אז מה התוכניות של HP לעתיד ה-PC? "לדעתי, ההתקנים הניידים למיניהם זו רק ההתחלה", אומר באנרג'י. "אנחנו עובדים במעבדות על התקנים שכאלו, והחזון שלי הוא שהם יהוו בעתיד מעין חלון לעולם המידע. יש את יצרני המידע, ומנגד מי שצורכים אותו. בסופו של יום, יש כל כך הרבה תוכן שלא תדע מה לקרוא. ההתקן שינצח הוא זה שיספק מבט מותאם להעדפות האישיות שלך".

באנרג'י אמנם מעריך מאוד את ההתקנים הניידים, אבל בינתיים HP עדיין לא תפסה מקום בין מחשבי הלוח הקיימים ומתוכננים. אמנם החברה הציגה את מכשיר ה-Slate כתשובה שלה לקטגוריה, אבל רכישת פאלם לפני כחודשיים כנראה טרפה את הקלפים והמכשיר חזר למעבדות כדי לשלב בו, על-פי השמועות, את מערכת ההפעלה של פאלם WebOS.

חוסר המענה לשוק מחשבי הלוח, כמו האייפד של אפל, לצד שכלולים טכנולוגיים נוספים כמו זיהוי מחוות או תלת-ממד, לא מרגש את באנרג'י ואת אנשי המעבדות שלו. "אנחנו עובדים על דברים כאלה", הוא אומר, "אבל הם יהפכו למצרך שזמין לכולם. בסופו של יום, המחשב פשוט יסתכל עליך ויידע מה אתה רוצה".

אחד הדברים עליהם שמים דגש במעבדות HP הוא טכנולוגיית הנייר האלקטרוני(Reflective Display) , שמשרתת את שוק הקוראים הדיגיטליים (דוגמת הקינדל של אמזון). לטענת באנרג'י, הטכנולוגיה ש-HP מפתחת תהיה צבעונית (בניגוד לקינדל ולקוראים דיגיטליים אחרים), ותאפשר גם צפייה בווידיאו, מה שדורש קצב העברת דפים מהיר בהרבה מאשר בספר. בנוסף, המסך לא יהיה מבוסס על זכוכית אלא דווקא על פלסטיק גמיש.

עוד כתבות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס