גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאתרים הזדמנויות השקעה: הקרנבל בברזיל לא עומד להסתיים

הכלכלה השמינית בגודלה בעולם הפכה לחביבת המשקיעים, ונראה שהפוטנציאל שלה רחוק ממיצוי ■ רפי גוזלן מלידר שוקי הון מסביר איך אפשר להצטרף לחגיגה הברזילאית, וממה צריך להיזהר

לאורך העשור האחרון תפסה ברזיל את מקומה כאחת ההבטחות הגדולות ביותר בעולם ההשקעות. הרפורמות הכלכליות, העושר במחצבים ובחומרי גלם והתנופה האדירה שהתחוללה בה בשנים אלו, כבר באה לידי ביטוי בתשואות העודפות בהשוואה למדינות אחרות בעולם, אך הפוטנציאל במדינה עדיין לא הגיע לידי מיצוי. רפי גוזלן, אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון, מסביר עד כמה גדול הפוטנציאל הזה, ואיך ניתן לנצל אותו באפיק האג"חי.

"לאחר המיתון הקשה בסוף שנות ה-90, שהציב את מדינות אמריקה הלטינית בסכנת פשיטת רגל, הפכה ברזיל למעצמה כלכלית מובילה", מזכיר גוזלן. ואכן, הכלכלה הברזילאית היא כיום השמינית בגודלה בעולם.

המהפך במעמדה, מנתח גוזלן, חל בעיקר בזכות התהליכים הגלובליים, אך גם הרפורמות הפנימיות שיחקו תפקיד חשוב ביצירת אמון המשקיעים ובצמיחתה של הכלכלה במדינה. "תהליכים אלו לא נעלמו מעיניהן של סוכנויות הדירוג, ודירוגה של ברזיל עלה מ-B פלוס לדירוג השקעה של BBB מינוס", הוא מוסיף.

בדומה למדינות מתעוררות אחרות גם ברזיל הגיעה למשבר האחרון במצב טוב למדי. הכלכלה הברזילאית נמצאה בעיצומו של תהליך דיס-אינפלציוני שלווה בירידה חדה בריבית (מ-26.5% ב-2003, ל-11.25% ב-2007), כשברקע התחוללו רפורמות מבניות, ושוק הסחורות נהנה ממחזור חיובי. התפתחויות אלו הובילו לצמיחה גבוהה של כ-5% בממוצע בשנים 2004-2008.

המשבר העולמי החריף אמנם הוביל לנסיגה בתוצר בברזיל בשלהי 2008 ותחילת 2009, אך מדיניות מוניטארית ופיסקאלית מרחיבה, במקביל להתאוששות הגלובלית החזירו אותה לפסי צמיחה מהירה, כך שהתוצר המקומי הגולמי עלה בשנה האחרונה בשיעור חד של כ-9%.

הצמיחה הגבוהה שיקפה האצה ניכרת בביקושים המקומיים ובפרט בהשקעות ובצריכה הפרטית. כמובן שגם השיפור בסחר בעולמי לא פסח על ברזיל, שנהנתה מהתאוששות במחירי הסחורות. הייצוא גדל בשנה האחרונה בשיעור של 14.5% והייבוא צמח בשיעור גבוה יותר של קרוב ל-40%. למעשה, התפתחויות אלו הובילו לסגירה מהירה למדי של פער התוצר בברזיל ולעלייה ניכרת בניצולת ההון.

גוזלן מסביר כי הייצוא הברזילאי, המורכב ממתכות, מוצרי נפט, סחורות חקלאיות, בשר וכימיקלים, נהנה מהפיזור הסקטוריאלי מחד ומפיזור יעדי הייצוא, מאידך. מגמת הצמיחה של הכלכלה העולמית בעשור הקודם תרמה רבות לצמיחה המהירה בברזיל, כשהביקושים הגוברים לסחורות חקלאיות תרמו רבות לכלכלת ברזיל המוטה לענפים כגון כרייה, תעשייה וחקלאות.

מלבד תרומתה של הצמיחה העולמית להתאוששות הכלכלה הברזילאית, המשבר הכלכלי בשנת 2002 הוביל להצגת התוכנית הכלכלית בשיתוף פעולה עם קרן המטבע, אשר הצליחה להחזיר את אמון המשקיעים בברזיל. יישום התוכנית הוביל לירידה הדרגתית ביחס החוב לתוצר לכ-65% כיום, כששיפור זה לווה בירידה הדרגתית באינפלציה לרמה חד ספרתית.

לא לשכוח את הסיכונים הפוליטיים

מלבד הסיכונים הכרוכים בתהליכים עולמיים, גוזלן מציין כי בברזיל חשוב לקחת בחשבון סיכונים מקומיים, בעיקר במישור הפוליטי. "ליציבות הפוליטית חשיבות רבה באמון המשקיעים הזרים בכלכלה המקומית", הוא אומר. היסטורית, ברזיל סבלה משחיתויות רבות בדרג המדיני. כיום, למרות החששות שליוו את עלייתו לשלטון של לואיס אינסיו דה סילבה (לולה), ניתן לסמן את שתי הקדנציות שלו כהצלחה.

באוקטובר הקרוב ייערכו בברזיל בחירות, כשהסקרים מצביעים כעת על מרוץ צמוד בין מועמדת מפלגתו של לולה, דילמה רוסף, לבין חוסה סרה, שכיהן עד לאחרונה כמושל סאן פאולו. בכל אופן, הרושם הוא כי הקווים הכללים שהתווה לולה יישמרו, וכי תגובת השווקים לבחירות תהיה מינורית.

בעקבות הצמצום המהיר בפער התוצר עלה החשש במדינה מפני האצה באינפלציה. לפיכך, מציין גוזלן, מדיניות הבנק המרכזי הפכה למרסנת.

האינפלציה בברזיל, מוסיף גוזלן, עמדה בשנה האחרונה על 4.8%, סמוך למרכז היעד אליו מכוון הבנק. "כעת נראה, כי למרות הצורך בריסון פיסקאלי בכדי למנוע התחממות יתרה של המשק הדבר לא יתרחש עד לבחירות, ולכן המדיניות המוניטארית תיאלץ לבצע את מרבית עבודת הריסון הנדרשת", הוא אומר.

חשיפת כלכלת ברזיל לביקוש העולמי לסחורות הצעידה את המדינה קדימה, אך היא גם מציבה אותה בסכנה של האטה עולמית. "ייתכן שהחשש מפני ההאטה יוביל לירידה זמנית בביקושים לסחורות, אך תופעות אלו יהיו קצרות טווח, שכן תהליכי הצמיחה ארוכי טווח של מדינות כמו סין והודו יגדילו באופן בלתי נמנע את הביקושים הן למזון והן למתכות תעשייתיות", אומר גוזלן.

להערכתו, התהליכים הגלובליים של צמיחה בביקוש לסחורות, מדיניות מוניטארית ופיסקאלית אחראית וכן הרפורמות המקומיות יוסיפו לתמוך בברזיל כיעד השקעה אטרקטיבי לטווח ארוך.

החשיפה הישירה מורכבת מדי

בהתייחסות לאפיק ההשקעה הסולידי בברזיל, האג"ח הממשלתיות, מציין גוזלן, כי מחויבות הבנק המרכזי ליעד האינפלציה והתהליך הדיס-אינפלציוני הרב שנתי בברזיל תומכים בהשקעה באיגרות החוב לטווח בינוני-ארוך.

"תהליך דיס-אינפלציוני מאופיין תחילה בהנפקת אג"ח לטווח קצר, בעיקר משיקולים של רכישת אמון והן משיקולי גיוס זול יותר", הוא אומר. אך מ-2007 הונפקו בברזיל אג"חים במטבע מקומי לטווחים ארוכים יותר, בעיקר לחמש שנים, והתשואות עליהן נעו בטווח של 12%-13%. גוזלן מציין כי החרפת המשבר הובילה לעלייה זמנית בתשואות ולירידה חדה מהירה חזרה לרמות של 11%-12%.

לדבריו, החשיפה הישירה לאג"ח אלו בברזיל מורכבת למדי, ודרך פשוטה יותר להיחשף אליהן היא באמצעות אג"ח המונפקות על ידי המוסדות הבינלאומיים (Supranational Institutions). גופים אלה הם בבעלות ממשלות, והם פועלים לקידום פרויקטים משותפים בעולם. המוסדות הללו מדורגים בדרך כלל בדירוג הגבוה ביותר, AAA, והם נוהגים להנפיק אג"ח במטבעות שונים לצורך מימון פעילותם במדינות הרלוונטיות. גוף אחד כזה לדוגמה הוא ה-IBRD, זרוע הפעילות של הבנק העולמי.

בטבלה המצורפת תוכלו למצוא איגרות חוב ברזילאיות של המוסדות הללו, של ממשלת ברזיל, ושל הבנקים האמריקנים מריל לינץ' ומורגן סטנלי.

22

עוד כתבות

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?