גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהן 10 המגמות שמעצבות את צריכת המדיה הגלובלית?

מחקר מיוחד של מגזין "אד אייג'" מסמן את המגמות העולמיות בצריכת מדיה: במה צופים ברחבי העולם - ומה יקרה בדור הבא?

כולנו עסוקים בשינויים בשוק התקשורת האמריקני בשנים האחרונות, אבל השינויים האמיתיים מתבצעים הרחק משם. כלומר, השוק במדינות המפותחות הולך ומקרטע, בעוד המדינות המתפתחות דווקא בעקומת עלייה. הדבר נכון לא פחות עבור הטלוויזיה והעיתונים מאשר עבור הווידיאו ברשת ומכשירי הסלולר, כאשר האחרונים הופכים לאט-לאט למכשיר התקשורת הפופולרי בכל הזמנים.

מחקר חדש של "אד אייג'", "הרגלי המדיה הגלובליים 2010" (Global Media Habits 2010) מאת גרג לינדזי, מתבונן באופנים בהם נצרכת התקשורת בכל רחבי העולם, ללא קשר לשיקולים עסקיים.

הנה 10 המגמות שאחראיות לעיצוב צריכת התקשורת בשווקי המדיה המתפתחים והמסורתיים.

1. גם האוכלוסיות החלשות רואות בטלוויזיה הכרח

בשנת 2010, כמעט במחצית מבתי-האב ההודיים היה מכשיר טלוויזיה - עלייה חדה לעומת הנתון בשנת 2001, אז היה זה פחות משליש. באזורים העירוניים קפץ הנתון ל-96% (השוו אותו לאחוז ההודים המשתמשים באינטרנט - 7% בלבד).

בקניה עלה שיעור חדירת הטלוויזיה משנת 2005 ועד ל-2009 מבערך 60% לכ-70%, וזאת למרות שמספר בתי-האב שנסקרו צמח כמעט במחצית. אפילו בשכונות העוני של העיר סאו פאולו, שם לאזרחים אין חשמל ומים זורמים, מכירות הטלוויזיה חזקות.

2. למרות האינטרנט, אנחנו צופים יותר בטלוויזיה

האמריקני הממוצע צפה ב-208 דקות טלוויזיה ביום בשנת 2009 - יותר מ-4.5 שעות. זו עלייה של 3 דקות לעומת השנה שלפני כן. עלייה דומה נרשמה בכל רחבי העולם - אזרח העולם הממוצע צפה בטלוויזיה 3 שעות ו-12 דקות ביום.

3. העולם צופה בכדורגל, "כוכב נולד" וטלנובלות

מונדיאל 2010 היה אירוע הטלוויזיה הנצפה בכל הזמנים. הוא שודר בכל המדינות למעט צפון קוריאה וזכה בממוצע ל-400 מיליון צופים למשחק.

מעל שליש מהאפגנים צופים ב"כוכב אפגני" (Afghan Star), הגירסה המקומית ל"אמריקן איידול"; ורשת Globo הברזילאית משדרת אופרות סבון מקומיות מאז שנות ה-1970, רבות מהן מגיעות ליותר מ-80 מיליון צופים.

4. העיתונות דועכת במערב ועולה בשאר העולם

מספר הכותרים ונתוני התפוצה של העיתונים באסיה, אפריקה ואמריקה הלטינית צומח בכל שנה בקצב דו-ספרתי. כמעט ממחצית מ-100 העיתונים היומיים המובילים בעולם מודפסים כיום בסין ובהודו, שם עיתון נהנה מתפוצה ממוצעת של 109 אלף, קוראים או יותר.

בהודו לבדה מספר העיתונים היומיים בתשלום זינק ב-44% מאז 2005 ועומד על 2,700 כותרים - חמישית מכל כותרי העיתונים בעולם.

5. פייסבוק מוחץ את כל היתר

כאשר מדובר בכמות הזמן בה מבלים באתר אחד, פייסבוק מוחץ את כל היריבים: 6 שעות לעומת פחות ממחצית מזמן זה בכל שאר האתרים הממוקמים ברשימת 10 הגדולים. בסיס המשתמשים של פייסבוק מונה 517 מיליון איש, כאשר 70% מהם חיים מחוץ לגבולות ארה"ב.

חברת BBDO סקרה 1,642 משתמשי פייסבוק בכל רחבי העולם. מהנתונים עולה כי המשתמש הממוצע בפייסבוק הוא בן 31 ועוקב אחר 9 מותגים. 76% מהנסקרים כבר עשו "לייק" לפחות פעם אחת בנוגע למותג כלשהו. בתמורה לכך, הם מצפים ליחס מועדף (95%) ומוכנים לקדם מותג אם יתבקשו לעשות זאת (94%).

6. סייבר קפה: הדרך לרשת בשווקים המתפתחים

בתי-הקפה שמציעים חיבור לאינטרנט (סייבר קפה) עזרו להפיץ את השימוש באינטרנט בשווקים המתפתחים.

בדרום קוריאה המשתמשים יכולים לשכור גישה לאינטרנט מהיר עבור כ-80 סנט לשעה, והדבר מבטל את הצורך במנויים החודשיים היקרים. הקוריאנים אימצו לליבם את הרישות החברתי ואת המשחקים המקוונים רבי המשתתפים.

תופעת הסייבר קפה התפשטה לאחרונה גם לאינדונזיה, מדינה בה רק ב-5% מהבתים יש מחשב פרטי. בברזיל המחיר לשעת שימוש בסייבר קפה עומד על דולר אחד.

7. מדינות BRIC מובילות בצריכת וידיאו ברשת

הצרכנים הנמרצים ביותר של הווידיאו באינטרנט חיים בברזיל, רוסיה, הודו, סין ואינדונזיה. משתמשי האינטרנט בסין ובאינדונזיה, לדוגמה, נוטים לצפות ב-26% יותר וידיאו מקוון מחבריהם בשאר העולם. ההודים צופים ב-21% מעל הממוצע העולמי, והרוסים והברזילאים צופים ב-11% יותר.

האינטרנט יהפוך בהדרגה לטלוויזיה. בשנת 2009, שליש מכל החומרים שעברו באינטרנט היו קבצי וידיאו. השנה יעלה נתון זה ל-40%, וחברת Cisco צופה כי עד שנת 2014 הוא יגיע ל-91%.

8. עלויות גישה מפריעות לחדירת האינטרנט

רק 81 מיליון הודים (7% מהאוכלוסיה) משתמשים באינטרנט, אבל לכמות גדולה פי 6 (507 מיליון) יש טלפונים סלולריים. הדגם זהה בכל רחבי העולם, ע"ע שיעורי החדירה של מחשבי ה-PC לעומת המכשירים הניידים בסין (20% לעומת 57%), בהודו (4% לעומת 41%), בברזיל (32% לעומת 86%) ובאינדונזיה (5% לעומת 66%).

9. נטבוק, eReader וטאבלט: מנועי הצמיחה ברשת

לפי התחזית של סיסקו, החדירה לשוק של המסכים החדשים - הנטבוקים, ה-eReaders (קוראי ספרים אלקטרוניים) והטאבלטים (מחשבי הלוח), צפויה לרבע את התנועה ברשת עד שנת 2014. עד אז, יעברו ברשת בכל חודש קטעי וידיאו שיוכלו למלא לא פחות מ-12 מיליארד תקליטורי DVD.

מנוע הצמיחה הגדול ביותר הוא הווידאו - תכני תלת-מימד ו-HD שיועברו ב-Streaming למחשב, הטלוויזיה והסלולר, יובילו להכפלת הנפח ברשת בכל שנה בעתיד הנראה לעין.

10. תחזית הרגלי צריכת התקשורת בקיצור - יותר

הזמן שמבלים משתמשי מחשב בני 8-18 מול המכשיר שילש את עצמו בעשור האחרון. בני גיל זה מבלים את רוב זמנם במדיה החברתית, במשחקים מקוונים, באתרי וידיאו ובהודעות SMS.

הילד הממוצע מבלה בכל יום 10 שעות ו-45 דקות מול המדיה החברתית. רק תחשבו איך קבוצה זו תצרוך תקשורת בעוד עשור, כאשר הם ייכנסו לעולם העבודה ויתחילו לצרוך באמת.

עוד כתבות

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין