גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

3 מיתוסים על מכירת שופרסל

גם אחרי שתמכור את שופרסל, מכתשים אגן וכלל ביטוח, תישאר אי.די.בי גוף אימתני וענק

1. "מכירת שופרסל היא ניצחון המחאה"

האנשים הרעים מאי.די.בי נכנעו למחאה החברתית ומכרו את שופרסל. פעמי משיח הגיעו. המחירים יירדו, ושופרסל כבר לא תהיה אותה רשת כוחנית שגובה מחירים גבוהים. איזו אגדה נחמדה, אך כמו באגדות - אין קשר בינה לבין המציאות.

מתיו ברונפמן ושולם פישר הם כבר היום בעלי מניות בשופרסל, פישר הוא גם יו"ר. האם בכך שהם יהפכו ממיעוט לרוב תשתנה האסטרטגיה העסקית של שופרסל? ייתכן כי שכר הבכירים המופרז בשופרסל (21 מיליון שקל בשנה לשני מנכ"לים ושני יו"רים, האחרונים ברבע משרה כל אחד) יפחת, אבל לא מעבר לכך.

פישר, ברונפמן וליאו נואי שילמו על השליטה בשופרסל 2.4 מיליארד שקל לפי שווי הגבוה ב-50% ממחיר השוק. אפשר להגיד עליהם הרבה דברים, פילנתרופים הם לא. רכישת שופרסל נעשתה במטרה להרוויח. נואי ושותפיו מתכוונים להשביח את שופרסל ולהגדיל את רווחיה. בואו ננחש מי ישלם את המחיר.

לפני כמה שנים קנה ליאו נואי חברת נדל"ן מניב בשם נכסי אזורים מנוחי דנקנר, אחרי כמה שנים הוא מכר אותה, תחת שמה החדש - בריטיש ישראל - למשפחת עופר. בכסף שקיבל, הוא קונה כעת את שופרסל מדנקנר. למשחק הכיסאות המוזיקליים של אנשי העסקים יש השפעה מעטה על הצרכן, ואם כבר, ההשפעה היא לרעה. ראו העברת הבעלות בתנובה.

גיתית גור-גרשגורן, מנהלת המחלקה הכלכלית ברשות ניירות ערך, אמרה את זה בבוטות (בראיון ל"כלכליסט", לפני שבוע): "אם מישהו חושב שמחר בבוקר מחיר הקוטג' יירד בגלל מסקנות ועדת הריכוזיות - זה ממש לא יקרה". מי שחושב שלאחר העברת הבעלות המחירים בשופרסל יופחתו, ויוקר המחיה יירד - מספר לעצמו סיפורי אלף לילה ולילה.

2. "דנקנר מכר את שופרסל בגלל ועדת הריכוזיות"

נוחי דנקנר מכר את שופרסל משני טעמים מצוינים - הוא איש עסקים שקיבל הצעה טובה מאוד, והוא עשה שגיאה עסקית גדולה שמסכנת את האימפריה שבנה, ולכן צריך לשלם את המחיר ולתקן אותה.

על הסיבה הראשונה אין להכביר מילים - המחיר מצוין, וגם אם נביא בחשבון את הלוואת המוכר והתשלומים - דנקנר עשה עסקה טובה, ודאי לאור האיומים העתידיים, אך הממשיים מאוד, על רווחיות רשתות המזון.

הסיבה השנייה ראויה לעיון נרחב יותר. לפני כמה שנים עשה דנקנר הימור ורכש מניות בקרדיט סוויס. זה היה חוסר אחריות במובן מסוים, אבל ההימור הצליח, ואי.די.בי גרפה רווח של מיליארדי שקלים. במקום לצאת מהקזינו, התנהג דנקנר כמו מהמר טיפוסי והכפיל את גובה ההימור. כור מצאה את עצמה עם השקעה של מיליארדי שקלים בקרדיט סוויס.

כאשר החל סבב הבעיות הנוכחי באירופה, ומניות הבנקים החלו להתמוטט, עברה ההשקעה מרווח גדול להפסד גדול. או-אז התברר כי דנקנר מאוהב בהשקעה ולא מסוגל להודות בטעות.

במקום לחתוך את ההפסד ולמכור, דנקנר המשיך להחזיק במניות קרדיט סוויס והזרים עוד הון לבטוחות. השוק הגיב באגרסיביות, תשואות האג"ח של אי.די.בי וכור החלו לנסוק עד למחיר שמשקף תשואה של אג"ח זבל ולא אג"ח של הקונצרן החזק בישראל. אפילו חברת הדירוג מעלות, המפורסמת באיטיותה, הבינה שיש בעיה והורידה את הדירוג.

אין ספק כי מסקנות ועדת הריכוזיות הפעילו לחץ על דנקנר, אבל ההכרעה למכור את שופרסל נפלה בגלל הטעות העסקית שעשה דנקנר והצורך של אי.די.בי להקטין את המינוף הבלתי סביר של הקונצרן. מכירת שופרסל לצד עסקת מכתשים אגן תיתן לאי.די.בי מרווח נשימה ותוריד את הלחץ מאגרות החוב.

3. "הפירמידות הן הבעיה הכלכלית מספר אחת"

פירמידות עסקיות, או בשמן המקובל חברות החזקה, הן בעיה. פירמידות שבהן בעל השליטה מחזיק בחברות החזקה ובאמצעות שרשורים מביא לכך שבתחתית הפירמידה ההחזקה הישירה שלו אפסית (כך הוא למעשה מסכן מעט מכספו אך נהנה ממונופול על קבלת ההחלטות), הן בעיה חמורה שראויה לטיפול אקטיבי של רשות ניירות ערך. באחרונה הן מתוארות כבעיה החמורה ביותר של המשק הישראלי, אבל האם זה באמת כך?

הנה תסריט היפותטי - מחר בבוקר מגיע מיליארדר אמריקני ורוכש את אי.די.בי. מאחר שאין לו מחסור במזומנים, הוא מחליט לשטח את מבנה הקונצרן, קונה את כל החזקות המיעוט בחברות המטה ומגדיל את החזקותיו בכור, דסק"ש, כת"ב, כת"ש ואלרון ל-100%. בחברות-הנכדות הוא רוכש מניות ומגיע להחזקה של 70% בכל חברה. האם בכך הייתה נפתרת בעיית אי.די.בי? נראה שלא.

הצורה שבה בוחרת אי.די.בי לשלוט בחברות-הבנות - פירמידה או כל מבנה גיאומטרי אחר - אינה העיקר. היא מעסיקה מאוד משפטנים ומומחים בממשל תאגידי, אבל הבעיות שיוצרת אי.די.בי נובעות מהיותה גוף גדול וחזק שפועל בכל ענף כמעט במשק הישראלי. מדובר בגוף שלעתים מתנהג בכוחניות וללא מעצורים.

צריך לשים את הדברים על השולחן. גם אחרי שתמכור את שופרסל, מכתשים אגן וכלל ביטוח, תישאר אי.די.בי גוף אימתני וענק. לכן יש לעורר דיון ציבורי בשאלה אם צריך לפרק את קונצרן אי.די.בי לחלקיו, כפי שפירק הממשל האמריקני בדיוק לפני 100 שנה את סטנדרד אויל.

עוד כתבות

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?