ביניש: "צר לי על עוגמת-הנפש שנגרמה לשופט סולברג"

את הדברים אמרה ביניש בטקס השבעתם של ‎‎נעם סולברג וצבי זילברטל לביהמ"ש העליון‏ ■ ‎‎עוד הבהירה הנשיאה היוצאת כי השופט זילברטל אינו נמנה עם מקורביה ‏‏

"השופט נעם סולברג הוא תושב גוש עציון, וזו ההזדמנות לומר כי צר לי על עוגמת-הנפש הרבה שנגרמה לו על רקע זה" - כך אמרה הבוקר (ג׳) נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, בטקס השבעתם לעליון של שני שופטים חדשים, נעם סולברג וצבי זילברטל, שהתקיים במשכן נשיאי ישראל. ‏

מינויו של סולברג‏, המתגורר בהתנחלות אלון שבות שבגוש עציון, עמד במוקד מחלוקת פוליטית, ואף הועלתה טענה כאילו השופטת ביניש התנגדה למינויו. שני השופטים הנוספים שנבחרו לכהן בעליון, אורי שהם ופרופ' דפנה ברק-ארז, יושבעו לכהונתם בעוד כ-3 חודשים.

‏ביניש גם הצהירה כי בניגוד לפרסומים, השופט זילברטל איננו נמנה עם מקורביה. "נקרתה בפניי ההזדמנות להפריך חלק מהסיפורים שקדמו למינויים לעליון. נאמר שהשופט זילברטל הוא מקורבי, ואני אשמח אם יהיה כך בעתיד. נכון להיום, כולם היו בניי".

נשיאת העליון, שתפרוש מכהונתה בשבוע הבא, אמרה עוד כי "לאחר שנים רבות שבהם באתי ויצאתי בטקסי השבעה, אנו מקיימים את הטקס האחרון, שבו אני מציגה בפני נשיא המדינה את השופטים המתמנים".

"ספינה במים סוערים"

‏בטקס ההשבעה נכחו גם נשיא המדינה, שמעון פרס; נשיא העליון בדימוס, אהרן ברק; שר המשפטים, יעקב נאמן; נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד; ושופטי העליון בעבר ובהווה.

השופט זילברטל, שבירך בשם השופטים המתמנים, אמר כי "הבריח התיכון בעבודה השיפוטית גלום בהכרה במגבלות השופט כבן אנוש ובהערכה עצמית שקולה ומפוכחת, המחייבת ספקנות מתמדת. בענווה השיפוטית יש כדי להגביר את אמון הציבור בשופטיו. ההתנשאות היא הסכנה האורבת לפתחו של הדיין מעצם העובדה שנמסר בידיו כוח השררה. אנו מחויבים לצדק, אך יש להישמר מפני היותנו צודקים בעיני עצמנו, עד שתאבד מידת הספקנות ותאבד היכולת להבחין בגווני האפור".

‏‏זילברטל הוסיף כי "הנשיאה ביניש היא מנהיגה אמיצה ונאורה, שניווטה בביטחה את הרשות השופטת, שבתקופת כהונתה נדמתה לעתים קרובות לספינה מיטלטלת במים סוערים, בד-בבד עם עבודתה השיפוטית הענפה המתאפיינת בעיגון וחיזוק העקרונות החוקתיים ושמירה על טוהר המידות של רשויות המדינה".

‏הנשיא פרס אמר כי "למשפט בישראל תפקיד מכריע בלכידותה ובצדקתה של החברה הישראלית. תפקיד זה חשוב וקשה שבעתיים מקום בו חיים יחד אנשים מעדות, מגדרים והשקפות שונות. תפקידנו להגן על מערכת המשפט ועצמאותה, על מנת שתוכל להמשיך לעשות את מלאכתה נאמנה". ‏‎‎‏