גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"המחאה נכשלה בגדול - היא לא ייצרה שום אלטרנטיבה"

אברהם פורז בדיון שולחן עגול שעסק ב"רפורמת המרפסות", שערך מכון גזית גלוב לחקר נדל"ן במרכז הבינתחומי בהרצליה: "הצליחו למכור לנתניהו שהרפורמה בחוק התכנון והבנייה תפתור את בעיות התכנון, תקל ותוזיל את מחירי הדירות ויהיה דיור לכל דורש"

"למה נתניהו נפל למלכודת של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה? הצליחו למכור לנתניהו שהרפורמה בחוק התכנון והבנייה תפתור את בעיות התכנון, תקל ותוזיל את מחירי הדירות ויהיה דיור לכל דורש. אני לא מחסידיו של נתניהו אבל אני מצטער שהרפורמה לא עברה כי אם היא היתה עוברת זו היתה סיבה להפיל את נתניהו". כך אמר הערב אברהם פורז, לשעבר שר הפנים, בדיון שולחן עגול שעסק ב"רפורמת המרפסות", שערך מכון גזית גלוב לחקר נדל"ן במרכז הבינתחומי בהרצליה.

בשולחן העגול, בהנחייתו של עו"ד עפר טויסטר, השתתפו גורמים מקצועיים שונים כגון שמאים, אדריכלים, מתכננים, קבלנים, נציגי הארגונים הסביבתיים ועורכי דין. את הערב אירחו פרופ' אמנון להבי, המנהל האקדמי של מכון גזית גלוב, וד"ר אפרת טולקובסקי, המנהלת הכללית של המכון, שאף מרצה בו. עיקר חיצי הביקורת נגד הרפורמה הופנו למשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה, שהיתה אחראית על ניסוח הצעת החוק. בדיון הערב היא לא נכחה.

ההצבעות על סעיפי הרפורמה במסגרת דיוני הוועדה המשותפת (פנים-כלכלה) בכנסת, לקראת קריאה שנייה ושלישית, נעצרו בחודש שעבר בעקבות מחלוקת פוליטית בין סיעות ישראל ביתנו וש"ס על סוגיית הדיור בר השגה. כך נדחו למושב הקיץ הן ההצבעות לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת והן ההצבעות על סעיפי הרפורמה בוועדת הפנים-כלכלה, בעוד בימים אלה ריח הבחירות הפך ממשי.

עו"ד עפר טויסטר אמר בדיון הערב: "את הרפורמה הגדיר פרופ' אמנון רובינשטיין כמפלצת משפטית בת קרוב ל-600 סעיפים ואמר שעוד לא היה כחוק הזה. הוא גם אמר שרק כדי לקרוא את החוק נזקק אדם לכמה יממות וכדי להבין אותה הוא זקוק לכל החיים. כמו שלא ניתן להבין את החוק, אני לא חושב שאפשר לדון בו. לפי החוק הקיים היום ועדות לא מוסמכות ימשיכו לתפקד, אבל בחוק החדש ועדות שלא מתפקדות יפקיעו מהן סמכויות. בשורה התחתונה, מי שחושב שזהו חוק ההסדרים של דיני התכנון והבנייה צדק. צריך לתקן כל סעיף וסעיף ולדון בו ולא צריך לעשות זאת בבת אחת כי אין קשר בין היטל השבחה ודיני רישוי".

ברנע: הוועדה הכינה דו"ח והוא נכנס למגירה ושם הוא נשאר

פרופ' אמיר ברנע, מהמרכז הבינתחומי, שעמד בראש ועדת ברנע שמינה משרד הפנים בשנה שעברה כדי לגבש מסקנות לזירוז הליכי הבנייה למגורים, ציין הערב: "המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, עו"ד שרית דנה, ריכזה בכוח סמכותה ומעמדה עמדה דומיננטית בנושא החוק החדש. מטרת הוועדה שעמדתי בראשה היתה לבדוק האם אפשר לעשות מהלך ביניים עד לחקיקת הרפורמה. הוועדה לא עסקה ברפורמה, אלא השאלה היתה האם ניתן לעשות צעדים להחיש פעולות לפני הרפורמה והפרדנו בין רישוי לבין תכנון מהנחה שהנשוא התכנוני ייצור התנגדות ונושא הרישוי יהיה קל יותר. אבל גם פה לא התקדמנו כי מיד התחילו לעלות נושאים".

אז הביע ברנע את הביקורת שלו נגד דנה ביתר שאת: "שרית דנה מנעה כל התקדמות של יישום מסקנות ועדת ברנע מתוך פחד שכל התקדמות שתבוצע תדחה את הלאה את יישום הרפורמה. הם (במשרד היועץ המשפטי לממשלה) התנגדו לכל שינוי ובמסקנות דו"ח ועד ברנע ודנה מיד הטילה וטו כשקבעה שהדבר לא יתבצע, אלא רק בהליך של חקיקה. התקדמנו מעט מאוד וכל מה שהוועדה הצליחה לעשות היה קצת לשנות את התקנים במינהל התכנון והגדלת התקציב. בניגוד לדימוי שהיה לי שהליך התכנון והרישוי מעכב בנייה והוא הבעיה שבעטיה ישנם צווארי הבקבוק האלה ובעטיה יש חוסר בבנייה למגורים, במידה מסויימת התרשמתי שבפועל זה לא כך: הבעיה קשורה יותר בתיאום בין משרדי ממשלה שצריכים לאשר את אישורי הבנייה. ניסינו בוועדת ברנע לעשות משהו, אך זה נתקל מיד בחומה והלחץ שנבע מהמאבק החברתי של הקיץ שעבר שכך קצת. הוועדה הכינה דו"ח והוא נכנס למגירה ושם הוא נשאר".

אברהם פורז: "לצערי הרב בחוקים מסובכים חברי הכנסת לא מבינים שיש הצבעות אוטומטיות ואם לא מקבלים הכרעות בשלב הביניים, לדיונים המתקיימים אין שום ערך. בחוק התכנון והבנייה, במשך כל יום שלישי פעם בשבוע היו מקיימים ישיבה בוועדה המשותפת שאנשים היו באים ומדברים על הסעיפים והכל הלך לפרוטוקול אך לכל מה שדובר שם לא היה ערך, כי בסוף ההצבעות הן גיוס קואליציוני, כך ששום דיון ענייני לא מתפתח שם. שרית דנה כנראה איחרה את הרכבת כי כנראה הבחירות יתקיימו בעוד כמה חודשים ולא נדע אז מה הרפורמה עשתה רע. חוק התכנון והבנייה הקיים הוא חוק טוב, אפשר להכניס בו שינויים ותיקונים. מיש שחושב שעל ידי ניסוח הסעיף באופן אחר אפשר לגרום לתכנון להסתדר מאליו, באופן טבעי טועה".

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס: "פורז, אני לא הייתי מגדיר את דיוני הוועדה המשותפת דיונים בעלי אפס ערך. לשכת השמאים הגיעה לדיונים מתוך תחושה שיש כמה דברים שהשמאים צריכים להתמקד בהם במסגרת הדיונים, הגשנו 55 הערות ומתוכן הוטמעו 22. אם באים ומעירים את הערות שלנו בהחלט מצאנו אוזן קשובה בממשלה ובכנסת. נטען שאין נוסח מאוחד של הצעת הרפורמה אבל נכנסתי היום לאתר של הוועדה ויש שם קובץ PDF עם 670 הסעיפים. זה קצת שטחי לספור סעיפים, המציאות הישראלית היא מסובכת ומציאת התכנון והבנייה היא מסובכת אף יותר. אפשר לדבר האם יש לרדת לרמה פרטנית כמו שירדו בחוק לנושאים מסויימים אבל בהחלט יש כאן חוק שניתן להגיד עליו הרבה דברים, אבל אי אפשר להגיד עליו שאינו יסודי ואני חושב שהמחאה (של הגורמים המקצועיים נגד הרפורמה) היתה דלה עד היום והיא לא זו שגרמה לעצירת החוק, מה שגרם לכך הוא המלחמות סביב סוגיית הדיור בר השגה בין ישראל ביתנו לש"ס. עד היום המחאה נכשלה וכשלונה הגדול הוא שהיא לא ייצרה שום אלטרנטיבה לרפורמה המוצעת. אנחנו עם 1,740 תוכניות של עד 20 דירות כל אחת, שהן תקועות בוועדות המחוזיות, אז הוספת בודקות לתוכניות היא הבעיה שלנו?. הרי התוכניות האלה ל-20 דירות כל תוכנית הן חוסמות העורקים. תוסיפו לזה את הווד"לים שגוזלים לא מעט מזמנם של יושבי ראש הוועדות המחוזיות ומתכנני המחוז שעוסקים אך ורק בקרקעות מדינה במסגרת הוודל"ים והנה לכם מרשם בדוק למצב עניינים מאוד לא רצוי שאותן 20 אלף דירות שהשוק הפרטי אמור לתכנן בשנה, פשוט לא יתוכננו".

אדריכלית רננה ירדני, ממובילי מחאת הגורמים המקצועיים נגד הרפורמה: "המערכת תעבוד אבל ממש לא בזכות הרפורמה, שתקלקל את המצב. בתוך כל המבוך הזה יש הרבה מאוד סעיפים המרמזים על חשיבה ערכית שהולכת לאבדון".

אדריכל דני קייזר, לשעבר מהנדס עיריית ת"א: "אחד הדברים המדהימים בחוק הזה הוא שיש בו תחושה של בליל, מן בצק גדול שאתה לא יודע מה רוצים מהחיים שלך, אין איזה שלד בסיסי. תכנון טוב נבחן כשיש לך סכמה ברורה ופשוטה, עליה ניתן לבנות הרבה. בחוק הזה אין שלד, למעט דבר אחד שאני מבין שהיה הטריגר ליצירת החוק - לוחות זמנים או ביורוקרטיה. יש פה חוק תכונן ובנייה קיים, מ-1965, שמתפקד לא רע, על פיו בנו את מדינת ישראל, אך לזרוק אותו? אחרי שיש פסיקות והחלטות ולמידה של עבודה איתו? הכל לפח? לא יודעים יותר טוב, יעשו משהו יותר גרוע. אם החוק ברור ופשוט - לא מרמים ומי שמרמה מסתכן בגדול וכך צריך לעבוד החוק. בסיכומו של דבר תוכנית או הכנת תוכנית הם מכשיר ליצירת כסף יש מאין. כמעט לא ראיתי תוכנית שמצמצמת זכויות, כל התכוניות מוסיפות זכויות, כלומר באמצעי אחר מדפיסים כסף וזהו תהליך דרמטי ומהותי במדינה שמשאבי הקרקע והנוף שלה הולכים ומצטמצמים. צריכים לנהוג בכך באחריות".

עו"ד אלי בן ארי, מעמותת אדם טבע ודין: "הקול האחיד יחסית שעלה בחודשים האחרונים בנוגע לפגמים של הרפורמה הזו הוא מאוד חשוב, גם אם זה לא מה שיהרוג את הרפורמה, ואנחנו מקווים שהיא תמות. מבחינה ציונית בן אדם צריך לעשות כל מה שהוא יכול כדי לשפר את המצב, להביא לתיקון של מצב מאוד לא תקין כמו שיש לנו כרגע. העובדה היא שכולנו פה יודעים שהחוק נכתב על ידי שרית דנה ושלום זינגר, אבל שיש הנחיה של היועץ המשפטי לממשלה שבמקרה של חקיקה לא יועסק יועץ חיצוני. אנחנו מחכים לדוח מבקר המדינה לגבי הליכי גיבוש הרפורמה. עצם העובדה שלוקחים מישהו שבא מהמגזר הפרטי - אין כאן שום פקפוקים ברמה האישית, אבל אם שמים אותו לנסח חוק לטובת המדינה לבד, יש בזה משהו לקוי".

חיים פייגלין, מנכ"ל חברת צמח המרמן, שייצג בדיון את התאחדות הקבלנים: "לטעמי אנחנו צריכים להיות נגד החוק. בחוק החדש, אם תוכנית לא הופקדה תוך שישה חודשים מאלף ואחת סיבות, גם אם האחריות היא של הוועדה, הרי שהתוכנית מתבטלת וחוזרת לנקודת ההתחלה. איזה יזם שפוי ישקיע בתנאים כאלה? הצעת החוק הזו היא מיותרת מעבר לזה שהיא לא יעילה וביורוקרטית יותר מהמצב הקיים. במסגרת החוק הקיים בנו 100 אלף יח"ד בשנה - כשרצו. הנושא ניתן לפתרון ניהולי שצריך למצוא אותו - ולא רק בידי עורכת דין אחת".

עוד כתבות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

ציור הקיר להחזרת החטופים, ובהם אלמוג מאיר ג'אן / צילום: באדיבות משפחת מאיר

עדויות מהשבי: "חיילים עוברים עינויים, מורעבים בכלובים"

פיגוע ירי בבקעת הירדן: מחבל פתח באש לעבר רכבים שנסעו בכביש 90 מצפון ליריחו, בן 30 נפצע בינוני • תושבים בצפת מדווחים על יירוט, לא נשמעה אזעקה • ירי רקטי לעבר גורן, גרנות הגליל וראש הנקרה • דיווחים פלסטיניים: צה"ל תוקף בצפון הרצועה ובמקביל פועל באיו"ש • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"לא תמיד מגיעים לירח בניסיון ראשון": המנכ"ל שעזב את ביוג'ן בסערה מדבר על התרופה שכשלה והתוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים