גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"סיקור ההפגנות האחרונות בכלי התקשורת גבל בגיחוך"

ד"ר יובל דרור משוכנע שאמצעי התקשורת המסורתיים לא ימשיכו לסקר את המחאה באופן הנוכחי, אך גם מזהיר מהסתמכות רק על הרשתות החברתיות

האלימות בהפגנות סוף השבוע האחרון הוצגה ביום ראשון באופן חד-צדדי במרבית כלי התקשורת. הכותרות והתמונות בחרו להתמקד באלימות מצד המפגינים, והתעלמו כמעט לחלוטין מהטענות על אלימות משטרתית. מי שרצה לקבל את התמונה המלאה פנה לרשתות החברתיות, ובראשן פייסבוק.

ד"ר יובל דרור, ראש המסלול לתקשורת דיגיטלית בבית-הספר לתקשורת של המכללה למינהל וכותב באתר "העין השביעית", נדרש לשאלות האם התקשורת המסורתית בוחרת צדדים בסיקור חידוש המחאה החברתית, והאם ניתן להסתמך על פייסבוק כמקור חדשות אמין.

- במה שונה הכיסוי התקשורתי של המחאה החברתית בסוף השבוע האחרון מסיקורים קודמים?

"כל סיפור אפשר לספר מהרבה מאוד כיוונים. העיתונים, ובהם 'ידיעות אחרונות', בחרו כיוון אחד, של הממסד, שאומר שיש משטרה, יש אלימות, ותפקידה של המשטרה להפעיל כוח ולעצור את האלימות. מהצד השני של הסיפור יש מפגינים שמצלמים משטרה שמתנהגת באלימות ללא שום סיבה. בניגוד למקרים אחרים, כאן אתה מקבל צד אחד והיפוכו, וזה גבל בגיחוך".

- מדוע חלק מהעיתונים נקטו בגישה זו? אולי מתוך רצון להימנע מגל מחאה נוסף שיפגע במפרסמים וכתוצאה בהכנסות העיתון?

"זו ספקולציה. אני לא חובב תיאוריות קונספירציה. בתור מי שעבד בעיתונים, אני לא מאמין שהמו"ל הרים טלפון לכתב ואמר לו: 'אתה כותב כך וכך'. אבל אני כן מאמין בשני דברים: קודם כל, בשטחיות. יש לא מעט שטחיות בעבודה, בייחוד בצהובונים. עבודה שטחית מובילה לדיווח שטחי.

"דבר שני הוא רוח המפקד, רוח ששורה על ארגון התקשורת. רוח המפקד היא משהו שלא אומרים אותו, לא מדברים עליו, לא בהכרח מעלים אותו בישיבות, אבל זה משהו שמחלחל למטה, ועיתונאים מרבים לשגר טקסטים שעובדים לפי רוח המפקד.

"אני לא עובד ב'ידיעות', אבל יכול להיות שהם הסתכלו על המחאה החברתית אשתקד ואמרו: 'היה יופי של פסטיבל, אבל זה פגע בנו - בהכנסות, במפרסמים שלנו ואפילו ברמת המאקרו - בשוק התקשורת ובמשק. מספיק עם זה. מספיק לחגוג את הדבר הזה. בואו נציג את החלק הבעייתי'. אם זו רוח המפקד, אז זה סוג הטקסטים שנקבל. אבל שוב - זה בגדר ספקולציה".

- מעשי האלימות המשטרתיים נחשפו קודם כל במדיה החברתית. האם עובדה זו מצביעה על חוסר אמון של האזרחים במדיה המסורתית?

"מי שצורך תקשורת בצורה ביקורתית מבין יותר ויותר את ההטיה שקיימת בחלק מגופי התקשורת שנובעת ממבנה השליטה בהם. אנחנו הרי יודעים מי שולט ומממן את 'ישראל היום' ומה האג'נדה הפוליטית שלו וכנ"ל לגבי 'מעריב'.

"במקביל, אנחנו עדים לצריכה הולכת ופוחתת של מדיה מסורתית בכל העולם, ולא רק בישראל. יותר ויותר אנשים נוטשים את המדיה המסורתית - עיתונים, טלוויזיה, רדיו - לטובת צריכה באינטרנט, בין היתר, של עדויות אישיות שמתפשטות מהר מאוד כי המדיום מאפשר את זה. פייסבוק, טוויטר ויו-טיוב בנויים כך שתוכל לשתף במהירות. התמונה של אותה צעירה שהשוטר חונק אותה זה משהו שנתקלתי בו 80 פעם מ-80 אנשים שונים.

"השילוב של 'אני לא מאמין כבר לעיתון וממילא אני צורך תקשורת באמצעים אלטרנטיביים' גורם לכך שהרבה אנשים מוצאים במדיה החברתית את המקום שבו הם מתבטאים וממנו הם מתעדכנים".

- הבעיה היא שגם במדיה החברתית אפשר להיתקל בצד אחד של המטבע. אם מעגל החברים שלי מורכב ברובו משמאלנים, סביר להניח שאיחשף לעדכונים שנוטים שמאלה, וההפך.

"זו תופעה מוכרת ומסוכנת, שכן אתה צורך דעות של אנשים שממילא חושבים כמוך. ופה מגיע היתרון של עיתון. עיתון טוב הוא עיתון שמציג ריבוי של מבטים ושחושף אותך לנושאים שאתה לא מכיר. אם אני תל-אביבי, שמאלני, אשכנזי, ומעגל החברים שלי בנוי מאותו פרופיל - סביר להניח שלא אדע את המצוקות במגזר החרדי. לכן קיימת סכנה שאנשים מדברים רק בינם לבין עצמם.

"היתרון במחאה בשנה שעברה היה שהתקשורת הצליחה להוציא את המסר החוצה ועזרה למארגני המחאה להפיץ אותו. השנה התקשורת לא משתפת פעולה ולפעמים אפילו מראה את ההיפך. אם המדיה החברתית לא תצליח לעמוד באתגר ולשבור את מעגל המשוכנעים כדי להפיץ את המסר לאזרחים הפאסיביים, תהיה לה בעיה".

- איך אפשר לפרוץ את המעגל הזה?

"השאלה היא עד כמה החברים שלנו בפייסבוק באמת מגוונים. עד כמה מבין 300 החברים שלי שאני כותב להם משהו בנושא, יהיו כאלה שיגידו: 'וואלה, זה מעניין' ויעבירו את זה למעגל חברים שאני לא יכול להגיע אליו".

- המדיה המסורתית תמשיך להתנהל באותו אופן?

"בשלב מסוים, אם תיווצר אנרגיה תקשורתית וציבורית גדולה מאוד, שתחתור מתחת לאמצעי התקשורת, הם יצטרפו לעגלה. הם לא יוכלו להרשות לעצמם להישאר בחוץ. בשלב מסוים, אמצעי התקשורת לא יוכלו לספר סיפור שלא משכנע את הצרכנים שלהם. אני לא בטוח שאם בהפגנה במוצאי שבת הקרובה יקרה מקרה דומה של אלימות, אז 'ידיעות' יספרו סיפור אחר. אפילו במשטרה מבינה שיש בעיה, אז 'ידיעות' לא יכול להמשיך לספר סיפורים אחרים".

תקשורת עוינת

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים