גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בוגרי המחאה דור ראשון

במחלקה לאמנות מתמודדים עם שאלות חברתיות ועם מעמד האמנות בעידן המותגים הממוסחר

אמנות / האקדמיה לאמנות ולעיצוב בצלאל

תערוכת הבוגרים של בצלאל היא ספינת הדגל הבלתי מעורערת של האקדמיות לאמנות ולעיצוב. תערוכת הענק המקיפה את מחלקות האמנות, עיצוב תעשייתי, תקשורת חזותית, צילום, אמנויות המסך, קרמיקה וזכוכית, צורפות ואביזרי אופנה, מתקיימת בקמפוס בצלאל בהר הצופים. תערוכת המחלקה לארכיטקטורה מוצגת במקביל בבניין בצלאל ההיסטורי ברחוב בצלאל 1.

הביקור בבצלאל מעורר בכל פעם מחדש תחושת עלייה לרגל, משולבת בסחרור וגודש בלתי נתפס. לבצלאל נקשרה הילה של יוקרה. בוריס שץ שהקים את בצלאל ב-1906 היה אולי נביא והוזה, אבל בעל דרייב מעשי במיוחד, שהצליח לייסד בחזונו את אומת האמנות העברית. הפרק המכונן הזה בהיסטוריה הפך לנכס שעומד לו למוסד עד היום, יחד עם סגל מקצועי מוכשר ומגוון, שמתעלה מעבר לפוליטיקות הפנימיות והמתוקשרות שמעיבות על האווירה היצירתית.

60 בוגרים מציגים בתערוכת המחלקה לאמנות. "הדור הראשון של בוגרי מחאת 2011", כדברי ראש המחלקה אלי פטל. "רגל אחת באקדמיה והשנייה כבר ממהרת לקהל אחר".

אינגה ליטבק מציגה עבודה מעניינת ומאתגרת לקהל. ביצירתה היא מארחת את סלח, פליט מדרפור, העובד גם כמתרגם במרכז לסיוע לפליטים בתל אביב. הוא שוהה בחלל חדר המורים של המחלקה אותו ביקשה, כבשה, והסבה לצורך העניין למעין פינת ישיבה סגפנית. ספה, שולחן מחשב, פינת קפה צנועה. זר בלונים ההולך ומתבלה הוא הקישוט היחיד בחדר ועל הקיר חוזה ההתקשרות בין האמנית לאורח, המקבל שכר לפי שעה על נוכחותו ביצירה.

"אני מודעת לכך שזה פוליטי", היא אומרת, "אבל לא התכוונתי להיות פרובוקטיבית. שאלתי את עצמי מה התפקיד שלי כאמנית. בעיניי סלח מציג כאן את עצמו ובעבודה שלי אני יוצרת את האפשרות למפגש איתו". היא מזהה עמדת כוח של האמנות.

"סלח לא צריך לעשות כאן שום דבר מיוחד, אבל הוא יכול לדבר עם אנשים, לענות על שאלות, לספר את סיפורו. הם גם יכולים להתעלם ממנו, אבל אז הם נוקטים עמדה אקטיבית. להתעלם מאדם זה לא כמו להחליט לא לצפות בווידאו שיצרתי. זה מעשה בעל משמעות", מסבירה ליטבק את פעולתה.

ליטבק לא המציאה את הז'נר של אמנות פעולה ונוכחות אנושית. רבים האמנים המציגים בגופם, או נפגשים עם קהל כפי שעשתה זאת מרינה אברמוביץ ב-MOMA למשל. הגדיל לעשות איי וויי וויי, שהזמין 1000 סינים לדוקומנטה בקאסל, גרמניה. עצם נוכחותם בעיר שינתה את המאזן הדמוגרפי הזמני ושימשה כנקודת מפגש של סקרנות תרבותית להם עצמם ולקהל המבקרים בתערוכה.

המחווה הקטנה של ליטבק מתאימה לקנה המידה של ישראל ושלה, כסטודנטית בעבודת גמר. בלי מגלומניה, היא מצביעה על בעיה חברתית בוערת ומטפלת בה בו זמנית. היא מספקת תעסוקה לחסן ומאפשרת לו להיפגש עם קהל אזרחים מקומי, צעד הכרחי בדרך לקליטה בחברה ושבירת המחיצות והזרות. גם אם היא עשויה להיתפס כגימיק או כקלישאה פוליטית, יש בעבודה כוח לעורר דיון וליצור מודעות.

קובי זווילי מציג בתערוכה ציורים ששואבים את השראתם מקתדרלות ואיקונוגרפיה נוצרית, שעברה טבילת אש בפופ-ארט. הוא מעיר בציניות על הכוח השיווקי של הנצרות, שידעה למתג את עצמה כל כך טוב עד שהתרבות העכשווית שואלת ממנה אלמנטים של מיתוג בהצלחה רבה. ע"ע מדונה. לדבריו, התרבות הצרכנית מצליחה לטשטש גם את הגבולות בין יצירת אמנות ליצירתיות הנרתמת לפרסום מוצרי צריכה.

לא רחוק ממנו מציג אשחר חנוך קלינגבייל עבודת רישום מיומנת שנעה בין סיזיפיות למינימליזם. "נחתנו על קרם ברולה" הוא רושם על הקיר באותיות קלושות, כמעט בלתי נראות, ציטוט מדברי האסטרונאוטים שהגיעו לטיטאן, ירח של כוכב שבתאי. "מאוד התרגשתי מהעובדה שהם עבדו כל כך קשה ונסעו כל כך רחוק רק כדי להגיע לנופים כמו באריזונה", הוא מספר. כך גם רישומיו נעשים בעבודה קשה ומגיעים למקום המתעתע שבו לא ניתן כמעט לראותם.

קמפוס בצלאל הר הצופים, ירושלים; א'-ה' 10:00-21:00, יום ו' 10:00-16:00; נעילה: 3.8

עיצוב / מכון אבני

שובו של המעצב היצרן

בין 11 בוגרי המחלקה לעיצוב תעשייתי במכון אבני בולטות עבודותיו הצבעוניות של עדן אוחנא, היוצר גופי תאורה וכלים מבלונים צבעוניים. הוא כולא ומנפח אותם בתוך תבנית המעניקה להם צורות אמורפיות, מצפה אותם מבפנים בחומר קשיח יצוק ברוטציה, ומבחוץ בשכבת הגנה.

הגימור מותיר את הקשר בבלון מזדקר במלוא מתיקותו הילדותית והצבעוניות המקסימה מעלה חיוך.

אוחנא מייצג מגמה רווחת בעיצוב היום, של שובו של הקראפט, מלאכת היד של מעצבים-יצרנים הממציאים לעצמם תעשייה ביתית.

יחד עם זאת הוא עושה שימוש מפתיע בחומר זמין ונגיש, הבלון, ומעניק לו משמעות חדשה.

דודי אבוטבול מהמחלקה לתקשורת חזותית חקר את מקורו של הצבע הכחול שאינו מוזכר בתנ"ך. תגלית מפתיעה ומרתקת, שהוא מתייחס אליה כאל תעלומה ובודק עובדות היסטוריות וטבעיות הקשורות להימצאו או היעדרו של הכחול מחיינו. חבריו עוסקים בשאלות על זכות קיומו של הפרינט בעידן דיגיטלי.

מכון אבני, רחוב אילת 23, תל אביב; א'-ה' 9:00-20:00, ו' 9:00 13:00, עד 3.8

צורפות ואמנות / המכון לאמנויות תל חי

חשיפה לצפון

24 בוגרים מציגים בתערוכה "חומר מקומי" של המכון לאומנויות במכללה האקדמית תל-חי, במגמות אמנות פלסטית קדרות וצורפות. השתיים האחרונות עוסקות במלאכות מסורתיות, ולמרות זאת מצליחות להפתיע במחקר של טכניקות חדשות, חומרים בלתי שגרתיים ונושאי יצירה מענינים. במחלקה לצורפות מציגה מירב ניר רביב, שהיא גם בוגרת בצלאל, סדרת "איורים בצורפות". יעל שחורי שוברת את הלב עם חלקי בובות ברבי שנגדעו וחוברו להם יחדיו בסדרת תכשיטים ואביזרים מרירים ומצמררים.

גם המחלקה לאמנות מפגינה יכולות מרשימות, וכמה מבוגריה קיבלו מלגות לאירוח ויצירה בחו"ל. עבודתה של דפנה סמואל מציגה בית עץ מפנטזיה ילדותית שהפך למבוך מראות, ולצידו ציורי נוף מהדהדים חלום שחלקו בלהה וחלקו געגוע לילדות.

התערוכה פתוחה עד יום שישי הקרוב 27.7

עוד כתבות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים