גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויינגרטן: "העולם הקפיטליסטי, שמאמין בכוכבים לא מצדיק את עצמו"

איציק ויינגרטן מנהל את בית הספר לאמנויות הבמה של סמינר הקיבוצים ולא מוכן לנהל תיאטרון: "הבחירה של תיאטראות להעלות חומרים מסחריים מוציאה אותי מדעתי; יש תיאטראות שלא מכבדים את הקהל"

בבית הקפה ליד אנסמבל הרצליה פרצה קטטה בין מלצרית ללקוח דובר אנגלית, שהתקומם נגד מחיר ארוחת הבוקר, צעק עליה וניסה לצאת בלי לשלם. איציק ויינגרטן הסתכל עליו המום, וראיתי איך החזיק את עצמו לא להתערב. כשהלקוח הרים עליה יד ודחף אותה, הוא קפץ ממקומו, כעוס, עמד מולו ואמר שיתבייש, כי ככה לא מתנהגים גם אם יש טענות. גם בכעס שלו, שהיה אסוף יחסית, היה בויינגרטן משהו מאוד פדגוגי ולא מתלהם, שמשתלב עם העובדות שחינך דורות של שחקנים ושהוא מנהל את בית הספר לאמנויות הבמה של סמינר הקיבוצים. ועדיין, תיאטרון אתה לא מוכן לנהל. למה?

"כי בניהול אמנותי של תיאטרון אתה צריך לרצות קניינים ולמלא אולמות, וזה ממש לא מעניין אותי. הבחירה של תיאטראות להעלות חומרים מסחריים מוציאה אותי מדעתי. מה זה חומר מסחרי? מחזות בלי ערכים תרבותי וספרותי".

- תן דוגמה.

"לא אגיד שמות, כי כולם אנשים שאני מסתובב איתם כל חיי, ואין לי כוח לשמוע את ה'אין ברירה'".

- ואולי באמת אין ברירה.

"הם בראו עולם שבסופו הם אומרים שאין ברירה. ואני אומר לך שחלק גדול מהקהל מחפש את הדברים המורכבים, העמוקים, לא את ההתפשרויות. חלק גדול מהקהל מבקש שיכבדו אותו. הדבר הכי יפה בעיניי שכתבו על 'איש חסיד היה', שהעלינו בחיפה ובהבימה, היה שהוא כיבד את הקהל - בבחירת השחקנים והתפאורה, בצניעות, בענווה ובכבוד האנושי".

- אז אתה אומר שלא מכבדים אצלנו את הקהל?

"אם יוצרים עבורו הצגות ברמה בינונית - לא מכבדים את הקהל. זה לא גורף מה שאני אומר, אבל יש תיאטראות שלא מכבדים את הקהל. אני רואה המון תיאטרון, ואני מכבד הרבה יצירות ויוצרים, אבל יש לנו עוד לאן לטפס. יכול להיות שזה עניין של כסף. ב'איש חסיד היה' בחרנו דווקא, במיוחד, עצי לבנה עירומים וספסלים ושולחנות של בית מדרש, עם צבעוניות של שאגאל, ובלי תפאורות עולות ויורדות. כשבאו קניינים לראות את ההצגה, שמענו מישהו מהם מסביר שהמצב היום קשה ובגלל זה אין עלים על העצים".

- אני מבינה שהמפגש עם הקניינים לא פשוט לך.

"אני מאוד אוהב לפגוש אותם, לדבר איתם ולספר להם על התהליך. לא כדי להסביר להם את ההצגה, אלא כי אני חושב שיש לתיאטרון סיכוי להשתנות אם יפסיקו לחשוב שהוא צריך לדמות לטלוויזיה ויבינו שלא כל הצגת תיאטרון חייבת כוכב. וכאן משתלב המקצוע הנוסף שלי, כמחנך".

- אולי אתה מדבר מפוזיציה של במאי שחושש שלא יאהבו את ההצגה שלו?

"בשום פנים. את יודעת שבתל עדשים אנשים לא מחליטים איזו הצגה לראות, כמו בתל אביב, אלא יש קבוצה של אנשים שבוחרים בשבילך את מה שתראי. הם יכולים להגיד לי, הקהל שלנו יכעס עלינו אם נביא להם את ההצגה הזאת".

- למה זה קורה?

"כי מנהלי התיאטראות אפשרו להם לצבור כוח ולקבוע קביעות אמנותיות; למשל, לבטל את ההפסקה כי לקהל שלהם אין זמן. פעם ביקשו הפסקה בשביל המזנון. וזה הגיע למצב שהם אומרים, או שאתם מבטלים את ההפסקה או שמבטלים את ההצגה. הם לא מבינים שלהפסקה יש תפקיד במחזה, שזו פאוזה, הפסקת נשימה גם לשחקנים. זה נורא עצוב. זו שיטה איומה שבה הם מתנשאים על הקהל של עצמם ובוחרים בשבילו את מה שהם חושבים שימצא חן בעיניו. ואת יודעת מה, קל לי לדבר על זה כי את רוב ההצגות שלי רואים בפריפריה, אבל יש הצגות נפלאות שהם לא יקנו, כי הם מעיזים להגיד, 'הקהל שלי לא יבין את זה'".

- גם עניין הכוכבים בתיאטרון מפריע.

"אני נגד ניצול אנשים, ומכעיס אותי שמנצלים במאים ושחקנים צעירים".

- זו דרכו של עולם.

"השאלה היא המינון. כששחקן צעיר רואה מה הכוכב שמולו מקבל לאותה הצגה, שזה מה שהוא מרוויח במשך חודש שלם, זה לא לעניין. העולם הקפיטליסטי, שמאמין בכוכבים ובכוכבנות לא מצדיק את עצמו".

- עובדה שהצגות עם כוכבים מוכרות יותר.

"ב'איש חסיד' אין כוכבים. יש בו אנשים מאוד מוכשרים, זמרים, אנשי תנועה, אבל לא כוכבים. הכוכב ימכור בהצגות הראשונות, אבל אם ההצגה לא טובה הקהל לא יבוא וימשיכו לשלם לו סכומים מופקעים. אני זוכר שהיינו עם נולה צ'לטון בחיפה, מילאנו אולמות, בגלל שעשינו יצירה מרתקת ולא בגלל שהיינו כוכבים".

- העולם השתנה.

"זה בטוח, ואני לא מנסה לשמר דברים. אני מלמד את התלמידים שלי ליזום, ולא לחכות לטלפון ממנהלי התיאטרון. נכון שלמזל ולעזרה מידידים יש תפקיד, אבל לי כמנהל יש תפקיד לדאוג להם גם כשהם מסיימים את הלימודים. בית הספר שלנו ממשיך להיות להם בית חם".

- ועדיין, רבים מהם בקושי מצליחים להתפרנס. היית ממליץ לצעירים ללמוד תיאטרון?

"ברור. אני לא במקום של ההורים שלי שאומרים, שימצא לו מקצוע שיפרנס אותו. לרוב האנשים במקצוע הזה יש עבודה אם הם מוכשרים, מעשירים את עצמם ובעלי יוזמות".

- כשבחרת להתמקד בחינוך, ויתרת על נתח גדול מהעבודה שלך כיוצר. לא חבל?

"יש בי אושר גדול כשאני רואה את התלמידים יוצרים, וכולנו מתגייסים כדי לתת להם מהידע ומהקילומטרז' שצברנו, והקניית הידע הזה יש בה אושר לפחות כמו היצירה".

- אבל לא אתה חתום עליה.

"אבל אני חתום על תפיסת עולם כוללת של יצירות נפלאות ושל אנשים נהדרים שיוצאים מבית הספר. נראה שיש משהו מובנה בתוכי. בבימוי יש מן המורה, מוביל הדרך, המדריך. אני מאמין באנשי תיאטרון רב ממדיים. באתי לתיאטרון אחרי שהייתי בטוח שאהיה צייר".

- אתה עדיין מצייר?

"לא, אבל עיצוב תפאורה ותלבושות מאוד מעניינים אותי".

- איך אתה בוחר את הפרויקטים שלך?

"בדרך כלל אני בהבימה".

- ועכשיו גם בהרצליה.

"אני מאוד קרוב לעודד קוטלר (המנהל האמנותי של אנסמבל הרצליה), וכשהוא אמר לי בוא תביים את 'לילה טוב אימא' עם לאורה ועם נינה, הבת שלהם, מיד אמרתי כן. עם לאורה (ריבלין) לא עבדתי כבמאי, אלא רק כשחקן, ועונג לעבוד עם שחקניות גדולות. כמו שיגידו לי, בוא לעבוד עם ג'ודי דנץ".

- הפסקת ליזום? אתה מחכה שיפנו אליך?

"אני יוזם רק בהבימה. עכשיו אני עובד על 'פולין ארץ ירוקה' של אפלפלד, שהיה רעיון שלי. אני עומד לביים את 'הממונה על משאבי האנוש' של א.ב יהושוע, בעיבוד שלו. אני משתדל לקחת את הבוגרים שלי לעבוד איתי. עוזרת הבמאי ב'לילה טוב אימא' היא בוגרת מגמת הבימוי שלנו. אני אומר לחבר'ה, תגישו הצעות לפסטיבל עכו, לפסטיבל הילדים בחיפה - תדחפו. רוב היצירות שזכו בעכו הן של בוגרים שלנו. יש עדיין אידיוטים בעולם שאומרים שאפשר להתפרנס מתיאטרון ואפילו ליהנות ממנו".

- התפרנסת היטב במהלך השנים?

"התפרנסתי. אני חי בצניעות יחסית, ובשבילי אלה חיים נהדרים. עד היום קל לי יותר לדאוג לאחרים מאשר לעצמי, אבל תראי איזה כיף - אני עושה רק דברים שגורמים לי לקום שמח, ובכל זאת אני מצליח להתפרנס מהם. אף פעם לא עשיתי משהו מסחרי כדי להרוויח ממנו כסף. באתי מהשמו"ץ (השומר הצעיר), ולפי התפיסה הזאת, אם אני נהנה אני צריך לשלם על זה. אני עובד סביב השעון ונמצא בבית הספר בכל ימות השנה, וכשאני שומע אנשים אומרים שבת שלום, סוף שבוע נעים, בשבילי אין לזה משמעות. אני ממעט לצאת לחופשות, ואני מאמין שאי-אפשר לסיים את העבודה בארבע, בעיקר בבית הספר".

- כמה זמן אתה רואה את עצמך בסמינר?

"שנתיים-שלוש, לא יותר. כשהקדנציה תיגמר לא אמשיך יותר. הנחתי יסודות נכונים, ויש עוד המון יצירות שאני רוצה לעשות, המון ארצות שאליהן אני רוצה לנסוע, מין תחושה פנימית חזקה כזאת".

אישי: 62, נשוי 4, גר בתל אביב

רזומה בקצרה: בימוי: "כי בנו בחרת" (הבימה), "איש חסיד היה" (הבימה ותיאטרון חיפה); ספרים: "לרקוד עם אבא", "מזריץ'"; טלוויזיה: "ארץ מולדת", "סיפורים בראש", "העין השלישית"; משמש כמנהל בית הספר לאמנויות הבמה של סמינר הקיבוצים

עוד משהו: התחיל את דרכו בקבוצת התיאטרון של נולה צ'לטון

עוד כתבות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

יציבות בוול סטריט; מיקרו־סטרטג'י יורדת ב-10%, שיאומי עולה ב-12%

סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ●  אמזון השקיעה 2.75 מיליארד דולר באנטרופיק ● מחר "יום שישי הטוב" לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם