גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע, אינטל, כיל וצ'ק פוינט קיבלו הטבות ב-3.9 מיליארד ש' - ושילמו 3.3% מס

דוח של מינהל הכנסות המדינה חושף את שערוריית המס הגדולה: 70% מהטבות המס בחוק לעידוד השקעות הון זרמו ל-4 החברות הגדולות במשק ■ משנת 2003 עד שנת 2010 זינק היקף הטבות המס ב-143%

החברות טבע, אינטל, כיל וצ'ק פוינט, שנחשבות לחברות הגדולות במשק, קיבלו ב-2010 הטבות מס מהמדינה בסך של כ-3.88 מיליארד שקל, כ-70% מכלל הטבות המס שניתנו באותה שנה במסגרת החוק לעידוד השקעות הון - כך עולה מדוח מינהל הכנסות המדינה שחלקים ממנו נחשפו היום (א') על-ידי האוצר.

נזכיר כי האוצר עיכב מעל לחצי שנה את פרסום הממצאים, זאת ככל הנראה בשל חשש מביקורת ציבורית, בין היתר גם בעקבות המאבק של עיתון "גלובס" למען צמצום ההטבות לחברות ענק במשק.

מממצאי הדוח עולה כי בשנת 2010 העניקה המדינה הטבות מס בסך 5.6 מיליארד שקל - גידול ריאלי של 11.4% לעומת שנת 2009. נזכיר כי בשנת 2009 הסתכם הגירעון הממשלתי בכ-5%; וב-2010 בכ-4% תמ"ג- כאשר גירעון של מעל 3% תמ"ג נחשב ל"גבוה".

הדוח מגלה כי הטבות המס במסגרת החוק לעידוד השקעות הון כמעט ושולשו במהלך שנות ה-2000 - מ-2.3 מיליארד שקל ב-2003 ל-5.6 מיליארד שקל ב-2010. כפי שפורסם ב"גלובס", מרבית ההטבות ניתנו למאיון העליון - כלומר, ל-4 החברות הגדולות במשק.

הזינוק החד בהטבות שקיבלו אותן חברות מוסבר הן בגלל הגידול ברווחיהן, אך לא פחות מהגידול החד במשקל ההכנסות הפטורות שלהן ממס. בעוד שהרווחים גדלו מ-3.2 מיליארד שקל ב-2003 ל-18.2 מיליארד ב-2010, שיעור ההכנסות הפטורות של החברות זינק מ-17% למשקל עתק של כ-77% מההכנסות (!). כך, שעל כל 100 דולר שהחברות הגדולות קיבלו - 77 דולר היו פטורים ממס.

בהקשר הזה יצוין כי 92% מסך ההטבות שניתנו ב-2010 (5.2 מתוך 5.6 מיליארד שקל) הלכו ל-44 החברות הגדולות במשק, כאשר 400 מיליון השקלים שנותרו יועדו לשאר 396 חברות מוטבות קטנות.

ההטבה לפריפריה הגיעה לתל-אביב

המצב הזה בו מרבית ההטבות מגיעות בעיקר ל-4 חברות גדולות הוא חדש יחסית: ב-2003 קיבלו החברות רק שליש מההטבות, וכעת הן מקבלות כ-70% מהן. כתוצאה מכך מס החברות האפקטיבי ששילמו אותן חברות עמד על 3.3% בלבד, זאת בעוד שמס החברות הרגיל עמד על 25% - פער של 21.7 נקודות אחוז.

בדוח מציינים כי בעקבות הגידול הניכר בהטבות ל-4 החברות, צנח בתוך 7 שנים בלבד שיעור המס האפקטיבי לחברות אלה ב-12.7 נקודות אחוז - מ-16% לכ-3%. כאשר שיעור המס האפקטיבי של שאר החברות המוטבות נשאר באותה התקופה כמעט קבוע ועמד על כ-20%.

כמו כן, בניגוד לעמדה הרווחת לפיה החוק מסייע להקמת המפעלים ולפיכך לגידול התעסוקה בפריפריה, הדוח מהבהיר כי לפי התפלגות גיאוגרפית (מגורי העובדים), יותר ממחצית מההטבות (כ-3 מיליארד שקל) יועדו לאזור המרכז ולתל-אביב, כאשר כ-1.6 מיליארד שקל בלבד מסך ה-5.6 מיליארד שקל יועדו למפעלים בפריפריה.

מכיל נמסר כי "כיל הוחרגה מחוק עידוד השקעות הון בשינוי החקיקה האחרון שנעשה לחוק בסוף 2010".

עיקרי ממצאי הדוח

■ הטבת המס במסגרת החוק לעידוד השקעות הון הסתכמה ב-2010 בכ-5.6 מיליארד שקל - גידול ריאלי של 7% לעומת 2009; בניכוי שינוי חקיקה (הפחתת מס חברות ב-1 נקודות אחוז) - מגיע שיעור הגידול הריאלי ל-11.4%.

■ בין השנים 2010-2003 נרשמה עלייה חדה בהטבות המס - מכ-2.3 מיליארד שקל ל-5.6 מיליארד שקל. במהלך אותה התקופה הופחת שיעור מס החברות מ-36% ל-25%.

■ לו שיעור מס החברות היה נותר על 36% ב-2010, ובהתבסס על גובה ההכנסות המוטבות בפועל, הייתה הטבת המס מסתכמת באותה שנה ב-8.3 מיליארד שקל.

■ בעוד שסך המס שנבע מ-4 החברות הגדולות (טבע, כיל, צ'ק פוינט ואינטל) עמד ב-2010 על 1.1 מיליארד שקל, הטבות המס להן זכו באותה שנה הסתכמו ב-4 מיליארד שקל. סך המס שהסתכם בקרב יתר החברות המוטבות עמד על כ-4.4 מיליארד שקל, בעוד שהטבות המס להן זכו הסתכמו ב-1.6 מיליארד שקל בלבד .

■ סך חיובי המס של החברות המוטבות בשנים 2010-2003 עמד על 16.4 מיליארד שקל - סכום הנמוך ב-17% מחיובי המס בהן חויבו יתר חברות התעשייה.

■ סך הרווחים של החברות המוטבות הסתכם בשנים 2010-2003 ב-169 מיליארד שקל - גבוה פי 2.5 מהרווחים של חברות התעשייה האחרות.

■ ב-2010 נטלו 4 החברות הגדולות כ-70% מסך הטבת המס באותה שנה; ב-2003 עמד משקלן בהטבות המס על 32%.

■ שיעור המס האפקטיבי של החברות שנמנו על המאיון העליון של הטבות המס עמד ב-2010 על 3.3% בלבד; שיעור המס האפקטיבי הממוצע בקרב 99 המאיונים הנמוכים יותר נע באותה שנה בין 10.5%(בקרב החברות במאיונים 99-91) ל-20.8% (בקרב העשירון התחתון).

■ בין השנים 2010-2003 ירד שיעור המס האפקטיבי במאיון העליון ב-12.7 נקודות אחוז - מ-16% ל-3.3%). מנגד, בעשירון התחתון נותר שיעור המס האפקטיבי ללא שינוי ועמד על כ-20%

■ מחוזות הפריפריה מרכזים כ-28% בלבד מסך הטבות המס, בעוד שמחוזות ת"א והמרכז נוטלים כ-53% מסך הטבת המס

■ לראשונה מאז תחילת העשור הקודם, סך המס הנובע מהחברות המוטבות (כולל מס החברות וניכויי מס משכר העובדים), לא עלה ב-2010 על סך הטבות המס להן זכו באותה שנה. ב-2009, למשל, סך המס מהחברות המוטבות היה גבוה בכ-30% מהטבות המס.

משקל העשירונים

סיקור הטבות המיליארדים לתאגידי הענק ב"גלובס":

החוק לעידוד התחמקות ממס / אלי ציפורי

המניפולציות של האוצר / אלי ציפורי

פרוטוקולים מהדיונים על חוק עידוד השקעות הון חושפים איך עובדת השיטה הישראלית

טבע קיבלה הטבת מס של 3 מיליארד שקל ב-2011

שטייניץ מתכנן הקלות מס במיליארדי שקלים לתאגידי הענק

עוד כתבות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם