גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מדינת ישראל לא נגמרת בכרמיאל; צריך רכבת לקריית שמונה"

ראש עיריית קריית שמונה, ניסים מלכה: "10 שנים לא הייתה בנייה בקריית שמונה. אין היום דירה אחת פנויה בעיר, והמחירים הולכים וממריאים"

"אתם במרכז בטח חושבים עדיין שבקרית שמונה יש המון דירות, ואין קונים. אני רוצה לחדש לכם שבגלל ש-10 שנים לא הייתה בנייה בקריית שמונה, אין היום דירה אחת פנויה בעיר, והמחירים הולכים וממריאים", כך אומר ראש עיריית קרית שמונה ניסים מלכה בראיון ל"גלובס". "בקרית שמונה יש היום 24.5 אלף תושבים, וב-10 שנים נבנו בכל העיר אולי 100 צמודי קרקע ו-200 דירות בבנייה רוויה".

לדברי מלכה, בעיר ישנם שירותים כמו בנקים, קופת-חולים ומסחר המשרתים 50 אלף תושבים, בהם גם תושבי הישובים הסמוכים. היישובים הללו הם נקודה כואבת מאוד בקריה. "המחסור בבנייה חדשה למגורים גרם לבעיה הכי קשה בקרית שמונה: הגירה שלילית ונהירה להרחבות במושבים ובקיבוצים".

בקרית שמונה כל הקרקעות הן בבעלות רשות מקרקעי ישראל (המינהל), ושטחה המוניציפלי 14 אלף דונם. כיום 80% משטחה המוניציפלי של העיר מנוצל. הרשות עומדת לשווק מגרשים לבנייה בשכונת יובלים בצפון מזרח העיר, שתכלול בסופו של דבר 4,000 יחידות דיור. מספר שנשמע מעט יומרני לעיר הנמצאת בקצה המדינה. ביום שלישי הגיעו לחנוך את הקרקע לשיווק 917 היחידות הראשונות בשכונת יובלים א', שר השיכון אורי אריאל והשר לפיתוח הנגב והגליל סילבן שלום. 400 מתוכן צמודי קרקע והשאר בנייה רוויה של מדורגים עד שלוש קומות. השכונה כולה, אותה תכנן משרד יער אדריכלים ובתוכה זורם נחל עיון, תהיה באותו גובה.

- יותר מ-10 שנים מדברים על שכונת יובלים.

"כי יותר מ-10 שנים אף אחד לא קידם אותה. המינהל היה צריך להגיע להסדר עם חקלאי כפר יובל וחקלאי מטולה, לאחר שוועדה לחקירת גבולות החליטה כבר בשנות ה-90 להעביר את הקרקע מתחום שיפוטה של המועצה האזורית גליל עליון לתחומה המוניציפלי של קרית שמונה. מי שהביא לשינוי היה מנכ"ל המינהל דאז ירון ביבי ז"ל, שהגיע לפה, והיה מוכן לשבת עם החקלאים ולשמוע את כולם כדי להגיע לפתרון. תכננו להזמין אותו להנחת אבן הפינה וגם להעניק לו את תואר יקיר העיר, אך לצערנו הוא נפטר. כפר יובל ומטולה עתרו לבית משפט בניסיון לסכל את ההחלטה, אבל בית המשפט דחה אותם ואמר שהם זכאים לדרוש פיצויים, אך אין להם זכות לעכב את הפיתוח של קרית שמונה".

- ובכל זאת, קשה לעצור נהירה של תושבים להרחבה בקיבוץ.

"יש הרבה משפחות שעזבו את קרית שמונה להרחבות במושבים ובקיבוצים, וברגע ששכונת יובלים תשווק, הם ימכרו את ביתם ויקנו דירה בקרית שמונה. איתי דיברו 15 משפחות שרוצות לחזור, אבל יש הרבה יותר. אלה זוגות צעירים שהמשפחות שלהם והעבודה שלהם בקרית שמונה, והילדים שלהם לומדים בעיר. אז מה יוצא להם לגור בהרחבות חוץ מלבזבז זמן על נסיעה וכסף על דלק? במפעל BMC למשל, עובדים 160 עובדים וכולם שוכרים בתים בקיבוצים או במושבים, אותו דבר במכללת תל חי. גם במכון מיגל למחקר שנמצא בקרית שמונה מתוך 44 מרצים רק שניים גרים בעיר. והכל בגלל שאין בנייה חדשה".

מלכה מוסיף כי החינוך הוא שיבטיח שהשכונה החדשה תיהנה מביקוש גבוה. "לפני כמה שנים, 650 ילדים מקרית שמונה היו לומדים במוסדות החינוך של המושבים והקיבוצים, היום אין אחד. להפך, כל הילדים של המשפחות שעזבו את קרית שמונה להרחבות לומדים אצלנו. למה? הבנתי שאם ילד ייצא מקרית שמונה החוצה בגיל הגן, הוא לא יחזור לעולם. הכל מתחיל מהגן ואם הרמה בגני הילדים תהיה גבוהה, הילדים יישארו פה כל 12 שנות הלימוד. אמרתי לעצמי, 'קרית שמונה לא צריכה תמיד להיות המסכנה, לעומת הקיבוצים והמושבים לידה. קרית שמונה צריכה להיות יותר טובה', והצלחנו. הקמנו פה גנים כמו בקיבוצים ופה משלמים פחות ומקבלים יותר. לפני שנה גם זכינו בפרס חינוך".

- אבל למה שמשפחות באמת יעזבו את קהילה בהרחבות בקיבוצים לטובת קרית שמונה?

"בגלל זה החלטנו שהשכונה החדשה תהיה כפרית ופסטורלית, אנחנו קוראים לשכונת יובלים החדשה 'ההרחבה של קרית שמונה'. הבנייה תהיה מאוד כפרית, כך שאף בית או בניין לא יסתיר את הנוף לשני. הקרקע בקרית שמונה היא חינם, והעלות תהיה רק הפיתוח. יהיה פה ביקוש גדול לדירות חדשות ואת זה יראו היזמים הראשונים שישווקו פה דירות. בוא נגיד את האמת, מי שעובר לגור בהרחבות, הוא עדיין נטע זר ביישוב".

- מה עם מגדלים?

"הבניין הכי גבוה בקרית שמונה הוא בן 14 קומות וגם הוא חטף טיל, כי היה פה ראש עיר שחשב שמגדלים זה טוב. אנחנו לא בעד מגדלים. מגדלים זה טוב במרכז. כשאני צריך להתחרות בהרחבות, הערך המוסף שלי זה לתת שכונה כפרית באותה רמה של ההרחבות ויותר".

- שנים אתם מסוכסכים עם המועצות האזוריות שסביבכם על רקע של שטחים מוניציפליים וחלוקת הכנסות מארנונה.

"זה הגיע עד כדי שנאה. אבל באיזשהו שלב הבנתי שאם לקרית שמונה לא יהיו עתודות קרקע ולא תהיה בנייה חדשה, נמצא את עצמנו בבית אבות. הגישה שלי הייתה לא לגזול קרקעות, אלא שיתנו מה שמגיע לנו ובדרכי שלום. הגענו למצב שמפעלים שהעבירו את כל הארנונה למועצות האזוריות היום מעבירים 50% מההכנסות אלינו. מרכז הקניות BIG נבנה בשטחים של מועצה אזוריות גליל עליון, ומראש הוחלט שההכנסות מארנונה במרכז יתחלקו שווה בשווה בין המועצה לקרית שמונה. אבל החמצן של העיר נמצא בקרקע שדרום מזרחית לנו, בקטע שבין צומת הגומא לקרית שמונה, וכוללת 11.5 אלף דונם. עתודת הקרקע הזו מתוכננת במשותף על ידי רשות מקרקעי ישראל, קרית שמונה ומועצה אזורית גליל עליון, ובתמיכת המשרד לפיתוח הנגב והגליל ומשרד התמ"ת, כך שתכלול פארק תעשיות, מסחר ותיירות. הצפי להכנסות לקרית שמונה מארנונה הוא 12-15 מיליון שקל לשנה. זה סכום שייתן חמצן אמיתי לעיר".

- הקרקעות הן של המועצות האזוריות, למה להתחלק?

"כל צד עשה את החשבון שלו לגבי מה הרווח ומה ההפסד בסכסוך, והתשובה הייתה ברורה. אף אחד מהצדדים לא יכול היה לפתח את עתודת הקרקע הזו בלי השני, בוא נגיד את האמת, מי שיכול להביא כסף ותקציבים מהממשלה לאזור זו רק קרית שמונה ולא אף מועצה אזורית. ולכן הנוסחה היתה שאני אביא את הכסף, והם יביאו את הקרקע. העובדה שאני בא מאותה מפלגה של מפלגת השלטון רק עוזרת ופותחת בפנינו דלתות".

- הזכרנו את המצב הבטחוני. שדרות למשל סובלת גם היא מבעיות בגלל המצב הבטחוני, אבל העובדה שרכבת מגיעה אליה, עוזרת לה הרבה.

"אחת הנקודות הכי כואבות אצלנו, היא התחבורה. עד 2008 היו מפה שמונה טיסות ביום לשדה דב. יכולתי לטוס בשמונה בבוקר ולהיות בשמונה וחצי בקרית הממשלה בתל אביב, לפני שהפקידים מגיעים. המדינה הפסיקה את הסבסוד והיום אין טיסות בכלל. אמרתי שאם אין טיסות לפחות שתהיה רכבת, והיום אני נדהם מהעובדה שמקדמים את רכבת העמק והיא נעצרת בכרמיאל. מה, מדינת ישראל נגמרת בכרמיאל? הממשלה אומרת שהיא רוצה להביא 300 אלף תושבים חדשים לגליל, איך היא תעשה את זה ללא רכבת? לקרית שמונה צריך לתת עדיפות על פני כרמיאל, משרד התחבורה אומר שיש תכנון, וראש הממשלה הבטיח לקדם את הנושא".

- מה לגבי כביש 6?

"כביש 6 אמור להגיע עד צומת גולני, ובהמשך עד מחניים. היום נסיעה מקרית שמונה לתל אביב היא שעתיים, וזה עשוי לקצר את הזמן לשעה ורבע. אני אומר שעד שהכביש ייסלל, צריך לפחות שיהיו טיסות".

- עוגן אחד שאתם כן אמורים ליהנות ממנו הוא תיירות. יש בכלל מלון בקרית שמונה?

"בעיר אין אף בית מלון והדבר הזה עומד להשתנות. בכל שנה עוברים בקרית שמונה מיליון איש, כולל תיירות קיץ של מטיילים באזור ותיירות חורף שעושה דרכה לחרמון. היזם בני נחמיה עומד להקים בעיר מלון של 117 חדרים, ומשפחת לחמני מאשדוד תקים פה כפר נופש על קרקע עירונית במערב העיר, סמוך ליער נפתלי, שיכלול 120 יחידות נופש. היום ברור שצריך למתג את קרית שמונה כעיר תיירות וספורט, לכן עשינו תוכנית אב לתיירות שאושרה לפני שנה על ידי משרד התיירות. הבאנו לפה את המכביה הצעירה - 2,000 בני נוער, ולא היה להם איפה לישון. יש בקרית שמונה 120 חדרי אירוח, שהוקמו בבתים צמודי קרקע, על פי חוק. אבל את רוב בני הנוער אירחנו אצל משפחות כי אין פה מלון אחד".

יד הנדיב: "אנחנו רואים בנוחי תושב מן המניין"

"נוחי דנקנר עבורנו הוא אדם חם, אוהב, אוהד ואני רואה אותו כתושב מהמניין", אומר נסים מלכה. "אנחנו קוראים פה עיתונים על איך שצולבים את האיש ולא מאמינים. זה כואב לנו. אף אחד לא זוכר את זה, אבל לדנקנר היה אכפת שתושבי קרית שמונה ילמדו והוא נתן מיליונים למילגות. סגרו פה את הקולנוע, ודנקנר רכש את המקרן הכי טוב שיש היום והציב אותו בהיכל התרבות, ודאג שהסרטים הכי טובים שיוצאים יגיעו קודם כל לקרית שמונה, וזה לא זול. התיאטרון נסגר ודנקנר החייה אותו ודאג שיציגו בו ההצגות הכי טובות. הוא גם היה מעורב במשבר המתנ"סים, והציל את הספרייה שבזכותו לא נסגרה. הוא לא חיכה לשום החלטת ממשלה".

- לא חוכמה לתרום מיליונים, כשמדובר בחברה ציבורית ובעצם בכספים של הציבור.

"זה לא נכון. הרבה כסף פרטי של משפחת דנקנר מושקע בקרית שמונה. את כל המתנות שקיבלה אורלי אשתו של דנקנר, היא תרמה לקרית שמונה. יש לנו פה גני ילדים ברמה של 5 כוכבים בזכות כספים פרטיים של משפחת דנקנר. ב-2009 קרית שמונה חגגה 60 שנה, ודנקנר אמר לי שמפריע לו שאחרי השעה שבע בערב לתושבי קרית שמונה אין מה לעשות. אמרתי שאני רוצה מופע ברמה בינלאומית ודנקנר הביא לפה את שלמה ארצי על חשבונו. העובדים שלו היו פה חודש כדי לארגן את זה, כולל הבת שלו. המופע היה הצלחה, רומם את הרוח של האנשים ועד היום מדברים עליו".

- איך התחיל הקשר ביניכם?

"במלחמת לבנון השנייה הוא הסתובב במקלטים והחליט לעזור. ישיבת הדירקטוריון הראשונה של קבוצת אי.די.בי במלחמה נערכה בעיר. הוא נכנס למקומות שהממשלה היתה צריכה להיכנס אליהם, וצריך לזכור לו את זה. אני בטוח שהוא ייצא מהמצב בגלל שהוא אדם שעושה טוב, ולא יאבד את השליטה בחברה".

עד 7% תשואה על דירות להשקעה

בזכות הקירבה של העיר למכללת תל חי, שבה לומדים כ-5,000 סטודנטים, קניית דירה בה יכולה להיות השקעה טובה. לדברי חנן דדון, בעל תיווך "מירב השקעות" בקרית שמונה, "מחירי דירות יד שנייה שרוכשים משקיעים בעיר נעים סביב 300-400 אלף שקל, ומניבים 5%-7% תשואה. את הדירות שוכרים בדרך כלל סטודנטים ותושבים ערבים, שנוטים פחות לשכור בקיבוצים ובמושבים הסמוכים".

לדברי דדון, מבחינת הסטודנטים, המחיר מעניק יתרון לקרית שמונה: דירה קטנה במושב או בקיבוץ קרוב למכללה, תושכר סביב 1,700-2,000 שקל לחודש, בקרית שמונה יכולים סטודנטים למצוא דירות 4 חדרים ב-1,500 שקל לחודש. "ברחוב הר הצופים בצפון העיר", מספר דדון, "נמכרה דירת 4 חדרים בשטח 90 מ"ר בקומה שלישית ללא מעלית תמורת 345 אלף שקל, והושכרה ב-2,200 שקל לשלושה סטודנטים, מה שמבטא תשואה שנתית של 7.6%".

לדברי דדון, מוכר הדירה רכש אותה לפני חמש שנים ב-170 אלף שקל, מה שאומר שהוא עשה עליה סיבוב של יותר מ-100%. "דירה אחרת ברחוב החצב 11, שבה 3 חדרים, נרכשה לפני שלוש שנים ב-380 אלף שקל, ובשבוע שעבר נמכרה כבר ב-420 אלף שקל. לדברי דדון, הדירה מושכרת ב-2,100 שקל לחודש, מה שמבטא תשואה שנתית של 6%".

עוד כתבות

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?