ארה"ב: מכונת ההרג של אסד - הכי זוועתית אחרי הנאצים

בכיר בסטייט דיפרטמנט, הממונה על טיפול בפשעי מלחמה: רבבות תצלומים של מנגנון העינויים של אסד, שהבריח למערב צלם צבאי סורי לשעבר, הם "הוכחה מוצקה" לקיום מערכת המתה זדונית

הריסות בסוריה / צילום: רויטרס
הריסות בסוריה / צילום: רויטרס

בעוד ממשל אובמה מוסיף להיות שקוע בוויכוחים פנימיים על הדרך הטובה ביותר לעקירתו של בשאר אסד מארמון הנשיאות בדמשק, הכריז המומחה הבכיר לפשעי מלחמה בסטייט דיפרטמנט, סטיוון ראפ, כי מכונת המוות של אסד היא מנגנון הרציחות הזוועתי ביותר אחרי מערכת ההשמדה של הנאצים בשנות ה-40 של המאה שעברה.

ראפ, נציג משרד החוץ האמריקאי בסוגיות של פשעי מלחמה וראש המדור למשפט פלילי בינלאומי שם, בחן רבבות מסמכים ותצלומים שהנציחו עינויים, מעשי רצח והרעבה המונית של אזרחים שהיו בחזקת המשטר הסורי. התצלומים הוברחו למערב על-ידי צלם צבאי סורי, המזוהה בשם סיזאר. מסקנת המומחה: התצלומים הם "הוכחה מוצקה" לביצוע שיטתי של מעשי זוועה שדוגמתם לא ידעה האנושות מאז מלחמת העולם השניה.

ראפ דיבר בכנס של המועצה האטלנטית (Atlantic Council), פורום בינלאומי לחילופי רעיונות בסוגיות פוליטיות וכלכליות. תוכן דבריו פורסם בראשונה במגזין המקוון "דיילי ביסט".

"אם התצלומים אכן מנציחים מה שנראה שהם מנציחים, לפנינו תיעוד מותם של יותר מ-10 אלפים אנשים, שנרצחו בהיותם בידי המשטר בסוריה בתקופה שבין 2011 ל-2013, בעיקר גברים, אך גם אנשים צעירים מאוד מאוד, ילדים ונשים... הייתי מזועזע, כתובע, כי הראיות שמגיעות אליי בדרך-כלל אינן כה בוטות".

כמה מהתצלומים נחשפו בינואר, כאשר צוות בינלאומי של תובעים שמתמחים בפשעי מלחמה הציג דוח שמבוסס על התצלומים שהבריח סיזאר. הדוח קבע כי יש "ראיות ברורות, עם פוטנציאל להתקבל בבית המשפט, של עינויים ורציחות של אנשים שנעצרו בידי סוכנים של ממשלת סוריה". מעשים אלה מהווים פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות", נאמר באותו דוח.

בעקבות פרסום הדוח, הכריז שר-החוץ הרוסי, סרגיי לאברוב, כי יש ספק במהימנות הממצאים וקרא לערוך חקירה עצמאית לבדיקת הטענות בדוח.

עתה קובע ראפ, אחרי שניתח באופן עצמאי 28 אלף מהתצלומים, כי לא זו בלבד שהתצלומים אמיתייים, אלא גם שמונצחים בהם מעשי זוועה, שעשויים לשמש ראיות לכך שפקידי ממשלה סוריים, לרבות בשאר אל אסד עצמו, ביצעו פשעי מלחמה.

"עד עתה מראים הסימנים שבלתי-אפשרי לפברק סוג כזה של חומרים", אמר ראפ בהרצאתו. "לאחר שבדקתי באופן אישי מאות תצלומים של גופות מעוותות עם פצעים אמיתים, גופות של בני אדם אמיתיים, בכל צורה ומידה, אני יכול לקבוע שלא מדובר בראיות מפוברקות. הגופות שצולמו הובאו לאתר אחד מ-24 מתקנים אחרים, שבהם עונו הקרבנות למוות במגוון דרכים: חנק באמצעות קשירה, העלאה באש, הכאות, הרעבה, הוצאת המעיים, הדרכים הנוראות ביותר שאפשר להעלות על הדעת".

מבחינה טכנית גרידא אי אפשר אולי לסווג את פשעי אסד כהשמדת העם, מפני שהם לא שיקפו מאמץ מכוון לחסל קבוצה מסוימת, אמר ראפ. אסד אף אינו רוצח ההמונים הגדול ביותר בהיסטוריה מאז הנאצים. משטר החמר רוז' רצח מאות אלפים כאשר החזיק במוסרות השלטון בקמבודיה. אבל מעשי אסד מהווים פשעים נגד האנושות , והם חמורים ונוראים דיים כדי שיתאימו להגדרה 'השמדת עם'.

בתביעה עתידית יהיה אפשר להגיש כתב אישום נגד אסד מפני שהוא ראש ממשלת סוריה והמפקד העליון של הצבא ולפיכך מוטלת עליו האחריות הפיקודית, אומר ראפ. לכן, הוא אחראי למדיניות של רצח ועינוי אזרחים שמתועדת בתצלומים. אסד אף העניק חנינה לכוחותיו שהואשמו בביצוע פשעים, מהלך נוסף שמצביע על אחריות.

חלק מהתצלומים שהוברחו הוצגו לפני מועצת הביטחון באפריל, אך מאמץ של המועצה, חודש לאחר מכן, להפנות א פשעי המשטר הסורי לבית הדין בינלאומי בהאג כשל בגלל וטו של רוסיה וסין.

שאריף באסוני, מומחה בינלאומי לפשעי מלחמה, שחקר פשעי מלחמה ביוגוסלביה, בחרייין ולוב, אמר שפקידי רשות בכירים במדינות שמושיטות סיוע ישיר לסוריה יכולים למצוא עצמם מעורבים בפשעים נגד האנושות של משטר אסד. לדבריו, העינויים והרציחות בסוריה נעשו בדרך שיטתית דומה לזו שאותה חקר בבריה"מ לשעבר.

"כאשר אני בודק את התצלומים אני מוצא בהם חריגה מהנהלים שהיו מקובלים בעבר בצבא הסורי", אמר באסיוני. "הדרך שבה צולמו התמונות האלה מצביעה על מידה רבה של שיטתיות, והיא משקפת תרבות ששיטתיות היא עמוד תווך שלה. תרבות כזו, לדעתי, שוררת עתה ברוסיה. מה שמוצאים בביורוקטיה הרוסית עכשיו, ובמיוחד בגופים שירשו את מטלות הק.ג.ב והנהגת הצבא, אינו שונה למעשה ממה שהיה קיים בבריה"מ. האנשים לא ההשתנו והשיטות שלהם לא השתנו".

אנו מוצאים דפוס של שיטתיות ומשמעת בצילום של גופות הקרבנות, במיספורן, וכו', ושיטתיות כזו מעולם לא באה לידי ביטוי בהיסטוריה של סוריה, אך היא היתה קיימת בבריה"מ ומוסיפה להתקיים ברוסיה, אמר באסיוני. כאשר בוחנים את תרבות ההתנהלות של צבא סוריה בעבר, רואים שהצבא הזה שש מאז ומתמיד לענות, להרוג ולהיפטר מהראיות. אבל עכשיו המצב שונה. הכל מתועד כמו ברוסיה, גם העינויים והרציחות.