גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא עסקים כרגיל

מנהלים מתנדנדים בין רגישות מתבקשת לבין משמעת שגרתית

משרד / צילום: שאטרסטוק.
משרד / צילום: שאטרסטוק.

בכל ארגון, בכל צוות, מבוטאות התנהגויות שונות בתגובה למה שקורה בארצנו בימים האחרונים. יש ארגונים שבהם העובדים מסתובבים כולם בחרדה טוטאלית מהבוקר ולא מצליחים לתפקד, והארגון סופג זאת. יש ארגונים שבהם ניכרת הידלדלות של עובדים שמגיעים לעבודה כרגיל, גם אם אינם באזור הסכנה כלל. יש ארגונים שבהם העובדים מחוברים בכל ערוץ אפשרי לחדשות לאורך היום, לא מפסיקים לדבר על המצב, לעדכן את כולם במתרחש, להעלות ספקולציות ואף להיגרר לוויכוחים פוליטיים.

ויש ארגונים שהעובדים בהם נראים רגועים לגמרי, מתמקדים בעבודה, מתנהגים כרגיל, ומתעלמים לחלוטין ממה שקורה מחוץ לכותלי הארגון. לכאורה, הכל בסדר.

מנהלים רבים חושבים שהתמזל מזלם שהצוות שלהם מתנהג כך, ומה טוב שהעבודה נעשית, ושהצוות חזק ומתפקד. תגובתם הטבעית היא להתעלם, בדיוק כמו עובדיהם, שכן לא נראה שיש במה לטפל.

הצוות מט לנפול

בפועל, אנשים שונים מגיבים באופן שונה למצבי חרדה, ובמקרים רבים אפאטיות היא דפוס התמודדות עם חרדה גדולה.

לכן, זו תהיה טעות להסיק מיד ובלי לבדוק שההתרחשויות "עוברות לידם". יש סיכוי גדול שזה לא כך, ולא מומלץ למנהל להשתמש בעצמו במנגנון ההגנה של עובדיו - "זה ייעלם אם תתעלם". לא רק משום שיצטייר בעיני עובדיו כבלתי רגיש ולא אנושי, אלא משום שזה עלול להתנקם בו מבחינת יעילות ותפוקה בצוות.

עובדים הנראים כמצויים בתוך בועה עשויים לחוש סערה ומתח גדול. מספיק שתצוץ בעיה מזערית או שולית בעבודה, כזו שהיו מתמודדים עמה מצוין בימים כתיקונם, כדי שתתפוצץ בועת האדישות שלהם. אז יהיה קשה פי כמה להשיב אותם לפעילות.

לגרום להם לדבר

הדבר החשוב ביותר שמנהלים צריכים לעשות בימים כאלה הוא להקשיב לעובדים שמדברים בפתיחות, ולעודד את העובדים העצורים להיפתח יותר (בלי לחטוא בפולשניות). חשוב להתייחס לכל אחד באופן אישי, לתת מענה לצורך שלו, לאפשר לו לפרוק את המתח ולחלוק את החוויה האישית שלו, ולעודדו לבטוח במערכת התמיכה שברשותו (תוך הדגשה כי הארגון הוא חלק ממנה).

התקשורת הקשובה והתומכת היא קריטית, למרות חוסר הנוחות שכרוכה בה - למשל, כשישיבת צוות הופכת לוויכוח פוליטי אחד גדול, שרצוי בדרך כלל להימנע ממנו. במקרים כאלה, על המנהל לחבוש כובע של מנחה קבוצות: לעודד דיון פתוח, אך לנתבו נכונה - לדאוג שיישאר תרבותי ולא ייגרר לאלימות, ולעצור להפסקה בעת הצורך.

לשמור על השגרה

אף על פי שחשוב ביותר לתת לעובדים הזדמנות לפרוק את המתח, ולמרות ההכרח בהעברת המסר שיש מי שמתעניין בתחושותיהם ומקשיב להם, אי אפשר פרקטית - וגם לא מומלץ - לעצור את השגרה ולאפשר להם לעסוק רק במצב המלחמה.

ראשית, משום שתמיד יהיו עובדים שיתפסו על כך טרמפ וישבתו כליל, מה שירפה אף יותר את היעילות בצוות, יגביר את האבטלה הסמויה - והמוצדקת זמנית - ויסכן את הפריון בעבודה.

שנית, מפני שמנהל שעוצר הכל מפסיק לנהוג כמנהל ומתחיל להתנהג כפסיכולוג הצוותי, והדבר עלול לגרום למבוכה בקרב עובדיו. על אחת כמה וכמה כשאינו יודע לעשות זאת כראוי, או כשמדובר במנהל קשוח ומרוחק בשגרה. הוא מסתכן בתדמית חלשה וחרדה, ולא כמקור לכוח וביטחון.

כמנהיג, עליו לדעת לרקוד את המחול המסובך הזה שבין נקודת הרגישות המקסימלית, לנקודת המשמעת והסדר השגרתיים. לאפשר הפסקות מרובות לעדכונים ולפורקן, אך להמשיך לדרוש שהמשימות יבוצעו כרגיל.

לתת להם כוח

כדי להעצים צוות חרד ומפוחד, חשוב לתת לו כוח. דווקא עכשיו, זו הזדמנות מצוינת להאצלת סמכויות ועצמאות, תוך הדגשת יכולותיו וכוחו של העובד: "ברור לי שאתה מסוגל לעשות את זה מצוין", "אני סומך על שיקול דעתך".

המשימות החדשות לעובד לא חייבות להיות מקצועיות, אלא קשורות למצב הלחימה. למשל, אם המנהל עצמו לא מסוגל לתפקד כמנחה קבוצות במהלך ישיבה שנגררת לדיונים פוליטיים, הוא יכול לתת את האחריות לכך לעובד אחר שנראה כבעל כישורים מתאימים (זה יכול להיות דווקא העובד שנראה רגוע יחסית. מבחינתו זה יהיה ערוץ יעיל להתבטא דרכו).

כדאי גם לתעל את עיסוק העובדים במצב לערוצים חיוביים, פעילים ויצרניים, במקום מפוחדים וחסרי מעש: אפשר לבקש מעובדים שאחראים על קשר עם לקוחות להתקשר עמם, ולשאול לשלומם על רקע המצב, ואפשר ליזום פעילות חברתית של עזרה לקהילה המתאימה לתקופת לחימה.

לספק מידע מהימן

לבסוף, מנהלים שרוצים להפחית את החיבור התמידי של עובדיהם לאמצעי התקשורת, על חשבון משימות מקצועיות, יכולים ליצור מערכת מידע מהימן ועדכני.

מייל אחת לשעתיים, שיישלח על ידי עובד שימונה לכך, יכול לגרום לעובדים לחוש שאינם צריכים להיות מחוברים כל הזמן כדי לא להחמיץ את המתרחש. הם מבינים שיש להם על מי לסמוך, ושיש מי שרואה כלגיטימיים לחלוטין את הפחד, העניין והסקרנות שלהם. מומלץ לכלול במייל המעדכן כל מידע חשוב שמקנה תחושת שליטה: דרכי פינוי ומרחבים מוגנים, בתי החולים באזור, כתובות של אנשי מקצוע ספציפיים שאליהם אפשר לפנות במקרה של חרדה, ועוד.

יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם. פניות ליעל מהודר אפשר לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס