הסופר עמוס עוז: "אני תומך בסרבנים של 8200"

מכתב הסרבנים מ-8200 עורר פעם נוספת ויכוח ציבורי על אפשרותם של חיילי צה"ל להביע דעות פוליטיות ולפעול לפי צו מצפונם ■ הסופרים הישראלים חלוקים בדעותיהם

עמוס עוז / צלם: תמר מצפי
עמוס עוז / צלם: תמר מצפי

"אלו אנשים ראויים, אלו אנשים שהגיעו לתפקידם אחרי בירורים רבים והכרה ביכולתם, אלו אנשים שצה"ל שם את מבטחו בהם", כך אמר היום (ראשון) הסופר א.ב. יהושע לחדשות 2 Online בתגובה לסערה שעורר מכתב הסרבנים מיחידת 8200. "צריך להטות להם אוזן באופן פתוח, באופן ענייני ולשמוע, כי הם מדברים מתוך מצוקה". גם הסופר עמוס עוז הביע את תמיכתו בסרבנים בתגובה לפנייתנו, אך לא הרחיב מעבר לכך.

הסופר הוסיף כי "הייתי ממליץ לרמטכ"ל להקים ועדה לא פומבית, שבראשה יעמדו קצין, שופט ואיש שעוסק באתיקה. שהם ישמעו את הטענות - מה אמיתי ומה סתם בהלה. צריך להתייחס לדברים ברצינות".

"הפלסטינים אינם כמו הוייטנאמים לאמריקאים", הוסיף יהושע. "אלו הם שכנים אינטימיים שאיתם נצטרך לחיות לנצח, ובתוך ישראל יש מיליון וחצי אזרחים פלסטינים שאנו רוצים לחיות איתם. כל מי שחושב על יחסים לאורך טווח, צריך לשקול בקפדנות מעשה חריג ומשפיל שנעשה לפעמים לטובה קצרת מועד. לכן המכתב עצמו, אם הם לא יכלו לעשות אותו שלא בפומבי, ולא הצליחו לעשות זאת באמצעים פנימיים, אולי לא הייתה להם ברירה. צריך לעשות זאת בשיתוף פעולה".

"הם חצו את הקווים מתוך מצוקה אמיתית", נימק יהושע את עמדת הסרבנים. "המושג 'פקודה שדגל שחור מתנופף מעליה' הוא מושג לגיטימי שעומד כערך אמיתי".

לעומתם, הסופר אלי עמיר יוצא באופן נחרץ נגד מכתב הסרבנים. "מדובר במכתב חמור והזוי", הוא אמר לחדשות 2 Online. "אנחנו לא יכולים להיות אדוקים מהאפיפיור וזכים כבדולח כאשר עומד מולנו אויב אכזר ורצחני, שלא מבחין בין אוכלוסיה אזרחית. מה הם רוצים, שנהיה צדיקים יותר מאללה? השמאל הקיצוני בוחר עמדות לא ברורות".

"צריך להילחם נגד הכיבוש בדרכים פוליטיות בתמיכה פוליטית, בזה אני איתם בלב שלם, אבל אנחנו נמצאים במצב של מלחמה, ומלחמה לא עושים בפינצטה", הדגיש עמיר. "הרג אזרחים פלסטינים גורם לי כאב עמוק, זה לא מוסרי, זה פוגע בתדמיתנו ובעצמו, אבל להחרים את השירות בצבא? אין לנו לוקסוס פה. אנחנו נלחמים על חיינו ועל קיומנו".

מוקדם יותר היום הוחלט בצה"ל לנקוט צעדים משמעתיים נגד סרבני יחידת העילית של המודיעין שכתבו את המכתב בעל 43 החתימות, שבו הכריזו החתומים על סירובם "להמשיך ולהיות כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים". בצה"ל הבהירו כי רק 10 מתוך 43 החתומים על המכתב שייכים באמת למעגל העשייה, ושאר החיילים משרתים במעטפת של היחידה. מאז הפרסום, הפך המכתב לשיחת היום ביחידה ועורר תגובת נגד מצד יוצאי היחידה, ששלחו מכתב תגובה שעליו חתומים יותר מ-200 מבוגריה.

דובר צה"ל תא"ל מוטי אלמוז אמר כי מדובר ב"ניצול השירות הצבאי להבעת עמדה פוליטית, ואנחנו בצה"ל רואים זאת בחומרה. הטיפול המשמעתי יהיה חד וברור". אלמוז הוסיף: "אם רק יכולתי לספר פירור מעשיית חיילי היחידה, לא הייתי נדרש לשום טיעון שיבהיר עד כמה חמורים הדברים".

החתומים על מכתב הסרבנים הגיבו על דבריו של תא"ל אלמוז ואמרו: "במקום להגיב לטענות המוסריות הקשות שהעלינו במכתבנו, מבצע דובר צה"ל מניפולציה בתיאור תפקידם של החותמים כאשר הוא יודע שמגבלות ביטחון שדה מונעות מאיתנו לענות לכך בצורה ישירה. זה פשוט לא נכון לומר שרק לעשרה מהחותמים הייתה מעורבות בעניינים שאליהם מתייחס המכתב".