גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פסטיבל הסרטים דוקאביב גליל יוצא לדרך: 3 המלצות צפייה

פסטיבל דוקאביב גליל, שייפתח היום במעלות-תרשיחא, מציג יבול עדכני, מעניין ונרחב של העשייה הדוקומנטרית בישראל ■ מבין הסרטים שיוצגו בפסטיבל, מומלץ לצפות ב"אדם הגון", "כמעט חברות" ו"חדר החדשות"

כמדי שנה, פסטיבל דוקאביב, שמתקיים בתל-אביב בתקופת האביב, עולה צפונה אל מעלות-תרשיחא שבגליל, ומקיים שם החל מהיום (ג') ועד 1 בנובמבר, "פסטיבל אח" בשם דוקאביב גליל.

הפסטיבל אמנם מייעד את סרטיו לתושבי האזור, שבימים כסדרם נאלצים לנסוע רחוק בשביל לצפות בסרט בבית קולנוע, אך גם תושבי המרכז והדרום מוזמנים להתרשם מהגליל בעונת הסתיו, מצבעי נוף צהובים וירוקים, מחומוס טוב (זה תמיד מוכר), ומלמעלה מ-30 סרטים תיעודיים, מהארץ ומחו"ל, שחלקם ירדו מהמסך הגדול ("הנסיך הירוק", "אבא שלי יעקב שבתאי", אימא לא משוגעת"), חלקם מוקרנים בו כעת ("אדם הגון", "האליטות החדשות - קראו לי פרחה", המשודר בטלוויזיה), וחלקם טרם הופצו.

בנוסף לסרטים (ראו המלצות נוספות בהמשך), מקיים דוקאביב גליל מגוון רחב ומעורר עניין של פעילויות קולנועיות הפתוחות לקהל הרחב, כמו למשל פרויקט הקרנה של סרטים בתהליך, תחת השם "עבודה בתהליך", שבו ניתן יהיה להיחשף לסרטים בשלבים מתקדמים, ביניהם סרט תיעודי אישי של מנהיגת המחאה החברתית דפני ליף (לסרט עדיין אין שם סופי).

עוד סרטים מעניינים במסגרת הפרויקט: הסרט "חנוך" על חנוך לוין, בבימויו של בנו, רפאל לוין, והסרט "זלדה", אודות המשוררת שרבים בני הדור הזה לא זוכרים, שמביים יאיר קדר, במסגרת פרויקט "העברים" אותו יזם.

לפניכם 3 המלצות לסרטים שכדאי לראות במסגרת הפסטיבל.

"אדם הגון"

בימוי: ונסה לאפה (ישראל/אוסטריה, 2014)

מי כתבה למי: "לפני שנפגשנו, אז ברכבת, איבדתי כל אמון באנושות"? התשובה היא: מרגרטה בודן, לימים מרגרטה הימלר, רעייתו של היינריך הימלר, נשוא המכתב. המכתב נכתב בתקופה שבה הימלר ("הייני", כך הוא מכונה בחיבה על-ידי אשתו), היה בתחילת הקריירה המפלצתית שלו, שבשיאה שימש כמפקד האס.אס. וכיד ימינו של אדולף היטלר.

הסרט המרתק והמטלטל הזה, שהצפייה בו לכל אורכו הינה בנשימה עצורה, מועבר באמצעות דברור תכתובת המכתבים הרבים ששלחו בני הזוג הימלר אחד לשנייה לאורך השנים, כמו גם מכתבים ששלח הימלר להוריו (עד לניתוק הקר של הימלר מאביו, שנפטר זמן קצר לאחר מכן), כל זאת על רקע קטעי וידיאו מצולמים מאותן שנים. מאותם מכתבים מצטיירת דמותו המורכבת, המסוכסכת, המתועבת ומעוררת האימה של הימלר.

כעת שאלו, כיצד סרט זה נוצר בישראל? באורח פלא, נרכשו יומניו וחלקים ממסמכיהם ומכתביהם של בני הזוג הימלר על-ידי משקיע המקורב לבמאית הישראלית. משם, הדרך אחורה בזמן אל התקופה החשוכה ביותר בהיסטוריה, ומשם אל עשיית הסרט, הייתה קצרה. בשום פנים ואופן לא להחמיץ.

"חדר החדשות"

בימוי: נופר בן מרגי (ישראל, 2014)

אביב עזוז, כתב חדשות המקומיות בכבלים באזור הגליל העליון, הוא הדמות הראשית בסרט "חדר החדשות". עזוז מוביל מאבק עובדים למניעת סגירת סניף החדשות שבו הוא, ומאה איש נוספים, מועסקים - רובם בשכר חודשי זעום של כ-5,000 שקל ברוטו לחודש.

עזוז פועל כפי שפעלו לפניו ואחריו מנהיגים של מקומות עבודה שמצאו עצמם במצב דומה: התארגנות עובדים, הפגנות מאופקות, ניסיונות להשפיע בדרכים מגוונות - באמצעות כלי התקשורת (עזוז מתראיין בגלי צ"הל אצל רזי ברקאי, וכן משתמש במסך מהדורת החדשות בה הוא עובד), והליכה נחושה לכנסת. הוא מצליח למנוע את סגירתה המיידית של התחנה, אף שברור שזוהי דחיית הקץ.

בכתוביות בסוף הסרט - וסליחה מראש על הספוילר - מופיע עדכון שלפיו מאז צילומי הסרט סניף החדשות המקומיות בצפון נסגר.

השיקולים לסגירת התחנה, כך מוסבר, הם היעדר רייטינג, ועלויות הפקה גבוהות. הדבר נכון, אגב, גם לגבי שידורי החדשות המקומיות בכבלים באזורים רבים אחרים בארץ, וזאת משתי סיבות עיקריות: שעות שידור בעייתיות, והמידע החדשותי המשודר, שהוא ברוב המקרים מידע זניח, בשל היעדר תקציב נאות.

מה, למשל, היה מביא את הצופים מנויי הכבלים ללחוץ על השלט ולהעדיף חדשות שאינן מתפרסמות במהדורות המרכזיות, או בעיתונים היומיים? תשובה משוערת: אולי תחקיר, אם היה כזה, או סיפורים מרתקים על תושבים ומאבקים יוצאי דופן. אבל כתבות מסוג אלה תלויות תקציב, ומכאן הפרדוקס.

מכאן גם באה ההחמצה הבלתי נמנעת של הסרט, שמספר סיפור מעניין ונוגע ללב, כפי שבדרך כלל מסופרים סיפורים על מאבקי עובדים אלא שבסרט זה לא מדובר בעוד מפעל תעשייתי אפרפר בפריפריה. מדובר במערכת עיתונאית, שסגירתה מהווה לכאורה פגיעה בדמוקרטיה, משום שהיא מקטינה את יכולת הפיקוח על השלטון, ומאפשרת הסתרה של מידע מהציבור.

אך בהיעדר דוגמאות הממחישות הישגים עיתונאים (בין אם בשל היעדר תקציב, כאמור, ואם מסיבות אחרות), הפך סיפור סגירתה של תחנת החדשות לעוד סיפור על מפעל שנסגר.

את החדשות המקומיות בכבלים הפיקה "קודה תקשורת" של רם לנדס, מי שעמד בראש מנסחי הרפורמה הנוכחית ברשות השידור. אולי לנדס יעשה כעת תיקון ויוביל להקמה מחודשת של תוכנית חדשות מקומיות במקום שבו ראוי שתפעל כזו - ברשות השידור הציבורי - גוף שידור המנותק משיקולי רייטינג.

"כמעט חברות"

בימוי: ניצן אופיר (ישראל, 2014)

"תתגאי במה שאת, כי ככה אלוהים ברא אותך. תהיי שלמה", כך מבקשת אימה של סמר מבתה. סמר (שתשבה את לבבותיכם בנקל), היא נערה ערבייה מוסלמית מהעיר לוד, המרגישה, מתנהגת ומדברת כישראלית לכל דבר, אבל למרבה הצער, אין זה מספיק בשביל להיות שייכת. גם אם לרגע נדמה שכן.

סיפור החברות בין לינור, נערה ישראלית מהמושב המסורתי תלמים, אשר בחבל לכיש, לבין סמר, שמתחיל יפה וממשיך הרבה פחות (באשמת ההורים והסבים, יש לומר), ממחיש זאת היטב.

"כמעט חברות" הוא סרט נהדר, הן מבחינת התוכן - ליווי ותיעוד חכם ומעמיק של אירועים (אף שחלק מהצילומים מבוימים), והן מבחינת הצילום הקולנועי המוקפד. אל תחמיצו.

עוד כתבות

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח