גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המיליארדר סאוויריס: "המלחמה במצרים היא על הכלכלה"

סאוויריס שב להשקיע במולדתו בסכומים ניכרים לאחר הפסקה של 3 שנים ■ בראיון עמו מספר איל המדיה הידוע בהתנגדותו הנחרצת לאחים המוסלמים על המחיר: "נמצאו מכתבים שבהם מופיע שמי ברשימות של מועמדים לרצח"

נגיב סאוויריס / צילום: רויטרס
נגיב סאוויריס / צילום: רויטרס

על פי רוב נמנעים אנשי העסקים המצרים ממעורבות בסוגיות פוליטיות שנויות במחלוקת, בייחוד אם מדובר באנשי עסקים ששייכים למיעוט הנוצרי-קופטי במדינה. ואולם למיליארדר נגיב סאוויריס, הידוע בהתבטאויותיו החופשיות, יש רקורד של אמירות מטלטלות. סאוויריס בנה אימפריית טלקום שמשתרעת מאלג'יריה לפקיסטן, ולאחר מכן מכר אותה לחברה הרוסית וימפלקום ב-2011.

האיש אינו נרתע מסיכונים; הוא הוציא לפועל השקעות ענק באלג'יריה ובעיראק לאחר שהמלחמות בהן תמו, והוא עדיין מפעיל רשת טלקום בקוריאה הצפונית. ואולם נראה כי ההימור הגדול ביותר בחייו היה התנגדותו הקולנית לשלטון האחים המוסלמים במצרים לפני שנתיים, ומעורבותו הפעילה בהפלת משטרם.

בראיון שהתקיים במשרדיו האלגנטיים בסגנון ארט-דקו, הנשקפים אל נהר הנילוס בקהיר, אמר סאוויריס כי נכנס לזירה הפוליטית לאחר המהפכה ב-2011 מכיוון שצפה כי "האחים המוסלמים יפעלו באופן לא-דמוקרטי, יערבו דת ופוליטיקה, וכולנו נמצא את עצמנו בסופו של דבר עם בלגן אדיר".

ערוץ הטלוויזיה שלו, ONTV, והמפלגה הפוליטית שהקים ושאותה הוא ממשיך לממן - המצרים החופשיים - ניצבו בחוד החנית של מאמצי ההתגייסות נגד הנשיא האסלאמי הנבחר, מוחמד מורסי, שהודח בידי הצבא ביולי 2013 על רקע המחאה הציבורית האדירה נגד שלטונו. ONTV הייתה "הפגיון והחרב" נגד האסלאמיסטים, לדברי סאוויריס.

כעת, שהאחים המוסלמים הודחו מהשלטון, ואת מצרים מנהיג ראש הצבא לשעבר, עבד אל-פתאח אל-סיסי, ממשיך סאוויריס להיות מעורב בפוליטיקה מכיוון שהוא רוצה "להבטיח שכלכלת מצרים תיבנה בדרך הנכונה".

בראיון, שהתקיים לקראת כינוס ההשקעות הבינלאומי בחסות ממשלת מצרים בסוף השבוע הנוכחי, אמר סאוויריס כי בראשונה בשלוש השנים האחרונות ביצע במולדתו השקעות - סך של 500 מיליון דולר בתשתיות, אנרגיה מתחדשת ולוגיסטיקה. הוא גם מרחיב את מפעל הסוכר שבבעלותו בדרום מצרים, ושוקל "השקעה משמעותית" בתחבורה הציבורית. הוא גם קונה רישיונות להפעלת תחבורה בנהר כשרישיונות כאלה מוצעים למכירה.

סאוויריס המתין לכינונו של משטר יציב "פתוח ובעל חזון כלכלי ברור". הוא ממעיט בחשיבותו של פרץ פיצוצי טרור קטנים אך קטלניים שביצעו ככל הנראה אסלאמיסטים, וטוען שמתקפות אלה "לא יביאו את המבצעים לשום מקום".

התיקונים שהוכנסו באחרונה לחוק ההשקעות עונים על חלק מחששותיהם של יזמים כסאוויריס, שמעוניינים בחוקים ידידותיים לעסקים שיבטיחו מילוי חוזים ממשלתיים ויגנו על אנשי עסקים מעונשי מאסר אם ייכשלו המיזמים שלהם ויותירו אותם עם חובות. בתגובה למבקרים הטוענים כי הדחתו של מורסי שמה קץ לניסוי הדמוקרטי של מצרים ויצרה עידן של דיכוי מסיבי נגד מפלגה נבחרת ותומכיה, טוען סאוויריס כי האחים המוסלמים עסקו בבניית "משטר פשיסטי" שחובה היה לשים לו קץ.

התנגדותו לאסלאמיסטים בתקופת שלטונו של מורסי חשפה את משפחתו לזעמה של הממשלה. במארס 2013 קיבל אחיו נאסף - איל הון בזכות עצמו ויו"ר מועצת המנהלים של קונגלומרט הבנייה והדשנים העולמי אורסקום קונסטרקשן אינדסטריס (OCI) - דרישת תשלום מס וקנסות בשווי כולל של 2 מיליארד דולר בקירוב.

דרישת התשלום התייחסה לעסקה שבוצעה בבורסת המניות ב-2007, ושעד אז הכירו בה הרשויות כפטורה ממס. כמו כן הוציאו הרשויות איסור נסיעה על האח נאסף ועל האב, אונסי, שכיהן בעבר כיו"ר OCI. באותה העת היו שניהם מחוץ למדינה, אך הם היו עלולים להיעצר אם היו שבים אליה.משפחתו של סאוויריס התחננה אליו לשמור על שתיקה, אך הוא מספר כי לא פחד כלל - אפילו כשהגיע מסר מהשלטונות כי "הדרישה תבוטל" אם ישתוק.

"הדעה הרווחת היא שכל מצרי נוצרי פוחד ושכל נוצרי יגיש את הלחי השנייה. טוב, אז יש כמה נוצרים כמוני שמאמינים באמרה היהודית או המוסלמית של עין תחת עין ושן תחת שן. אם תתקוף - אני אגיב".

האם הוא חש כעת שהוא משמש מטרה לאסלאמיסטים לוחמנים? סאוויריס צוחק: "אני לא חש את זה. אני יודע את זה . נמצאו מכתבים שבהם מופיע שמי ברשימות של מועמדים לרציחה. יש לי מספיק הוכחות".

"אנשים מתמקדים בלחם שלהם"

נוסף על נכסי המדיה שלו במצרים - הכוללות את ONTV, אחזקות בשני עיתונים וכן חברת פרסום - סאוויריס רכש באחרונה אחזקת רוב בחברת המדיה הצרפתית יורוניוז (Euronews). העסקה עדיין טעונה אישור מרשויות הפיקוח, אך כבר זכתה לאישור מועצת המנהלים של החברה. סאוויריס מחשיב את יורוניוז לאטרקטיבית ומנמק: "זה ערוץ החדשות הנייטרלי ביותר באירופה או בעולם המערבי".

בדומה לרבים ממתנגדי האחים המוסלמים במצרים, טוען גם סאוויריס כי האופן שבו סיקרה התקשורת המערבית את הדחת האסלאמיסטים היה מוטה בדרגות חומרה משתנות. הוא מכחיש כי בכוונתו להשתמש בהשקעתו ביורוניוז כדי להשפיע על השיח הבינלאומי בסוגיית האסלאמיסטים. לדבריו, העניין שלו הוא בעיקר עניין של משקיע שמאמין שהתוכנית העסקית החדשה של החברה אטרקטיבית.

השינויים יכללו "דגש רב יותר על העולם הדיגיטלי, על המדיה החברתית, וכן התרחבות לשפות אחרות, רענון המותג והשקת תוכניות פוליטיות נוספות שכרגע אין לערוץ". אבל חרף עוינותו כלפי האחים המוסלמים, שאותם הוא מאשים במעשי אלימות במצרים, סאוויריס עדיין טוען כי הוא מודאג ממה שהוא מכנה "ציד מכשפות" נגדם במצרים.

הוא איתן בדעתו כי אמצעי התקשורת המצריים שבשליטתו היו תמיד הוגנים ואובייקטיביים. אם כן, מדוע נעלמו כמעט לחלוטין ממסכי ONTV הקולות הביקורתיים, כיסוי נושא זכויות האדם ומגישי טלוויזיה שקוראים תיגר על המדינה?

"לא ביקשתי מאף אחד לעזוב", אומר סאוויריס. "לאנשים נמאס כבר מהמהפכה, נמאס מזכויות האדם, נמאס מהפגנות, נמאס משביתות. אי אפשר להאשים אנשים על שהם מתמקדים בחיים שלהם, בלחם שלהם, בעבודה שלהם ובמצב הכלכלי שלהם".

הוא מציין את התמיכה שהעניק באחרונה לליליאן דאוד, מגישה לבנונית ב-ONTV שתוכניתה נחשבת אחת התוכניות חסרות-הפניות האחרונות. דאוד נהפכה יעד למסע הכפשה, והיו שקראו גם לגירושה ממצרים על שהביעה בטוויטר תמיכה בפעילים חילונים שנשלחו למאסר בגין הפרת חוק שנוי במחלוקת להגבלת הפגנות. "הייתי רוצה שהממשלה תגן על חופש הביטוי והחופש של אנשים צעירים להביע את דעותיהם, גם אם דעות אלה אינן מוצאות חן בעיני הממשלה. הייתי רוצה לראות בחירות ללא התערבות. הייתי רוצה שהממשלה החדשה תוקם על בסיס של תמיכה והכללה של כל הדעות הפוליטיות".

לדבריו, יש ראיות ל"שיבתן של המתודולוגיות הישנות", והמדינה מנסה לכונן בריתות עוד לפני עריכת הבחירות הפרלמנטריות. באחרונה נדחו בחירות אלה, אך הן צפויות להתקיים תוך כמה חודשים. סאווויריס מודה כי מפלגתו הצטרפה לברית מפלגתית כזאת למרות שהיו לה הסתייגויות מכך.

"לא רצינו להתעמת", אומר סאוויריס. "אנחנו מאמינים כי בעת הנוכחית במצרים, עימות יניב רק תוצאות הפוכות. אנחנו מאמינים שבמצרים המלחמה היא על הכלכלה, ואנחנו הולכים לעזור בחזית הזאת. אבל עימות ושיבושים... אנחנו נגד דברים כאלה".

עוד כתבות

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות