גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שבוע מכירות האמנות בניו-יורק גרף כמעט 3 מיליארד דולר

כריסטי'ס פתח את העונה בניו-יורק במכירת ראווה, גרף יותר מ-2 מיליארד דולר וקבע שיאי מחיר לפיקאסו ולג'קומטי ■ סותבי'ס נקט אסטרטגיה של התמקדות בשוק האמריקאי ■ הפער בין בתי המכירות מעמיק

מכירת האמנות העכשווית של כריסטיס/ צילום באדיבות בית המכירות
מכירת האמנות העכשווית של כריסטיס/ צילום באדיבות בית המכירות

לא רק שיא מחיר חדש ליצירת אמנות במכירה פומבית נקבע בשבוע שעבר בניו-יורק. גם סיווג המכירה השתנה, ופתח פתח לחידוש ולרענון הגדרות בשוק השמרני והסנובי. מכירת הראווה של כריסטי'ס, שבה נשברו שיאי המחיר ליצירות של פיקאסו וג'קומטי, הוגדרה "מביטים קדימה אל העבר" - מיתוג משולב, שמאפשר לבית המכירות לכלול יצירות אימפרסיוניסטיות ומודרניות לצד אמנות עכשווית. כל זאת, תחת כותרת של "יצירות מופת מהמאה ה-20". ובמלים אחרות: מפגן כוח.

האריזה המפתה הובילה את שבוע המכירות הפומביות הגבוה ביותר אי-פעם: כמעט 3 מיליארד דולר החליפו ידיים במסחר האמנות של שני בתי המכירות הבינלאומיים הגדולים. שיא המחיר ליצירה במכירה פומבית נקבע במכירה זו של כריסטי'ס, ליצירה "נשות אלג'יר", של פבלו פיקאסו מ-1955 - ציור נדיר בגודלו ובצבעוניותו, שנמכר ב-179.4 מיליון דולר. באותה מכירה נמכר גם פסל "האיש המצביע" של אלברטו ג'קומטי, ב-141.3 מיליון דולר - שיא מחיר לפסל וליצירה של האמן.

הייתה זו הפעם הראשונה שבה שתי יצירות המוערכות מעל ל-120 מיליון דולר בהערכה המוקדמת מופיעות יחד במכירה אחת, והמכירה כולה (בערב זה בלבד) הסתכמה ב-705.9 מיליון דולר, עם 35 פריטים בלבד. היא נעה בין המאסטרים של המחצית הראשונה של המאה ה-20, שבדרך-כלל מסווגים במסגרת מכירות אמנות אימפרסיוניסטית ומודרנית (מסוף המאה ה-19 ועד מלחמת העולם השנייה), לצד יצירות של אנדי וורהול, ז'אן מישל בסקיאט ופטר דויג, שפעלו במחצית השנייה של המאה ה-20, ומסווגים בדרך כלל במכירות אמנות עכשווית.

מכירות אמנות בניו יורק

האריזה של מכירת פרימיום נועדה להאפיל על המתחרים ולשלוח פיתיונות ממוקדים היטב לקהל היעד, באשר הוא. הצורך לנער את הענף ולמשוך את תשומת ליבם של האספנים התעורר לא רק בגלל קציר היצירות המוצלח של בית המכירות, אלא גם בשל העובדה שהשנה, לראשונה, הוקדמה פתיחת הביאנלה לאמנות בוונציה לתחילת מאי (במקום להתקיים בסוף החודש, כרגיל), והתקיימה במקביל לשבוע המכירות הפומביות המסורתי של ניו-יורק.

הביאנלה היא האירוע "הלא מסחרי" החשוב ביותר של עולם האמנות. עסקני ואספני העולם החשובים מקפידים לפקוד את הביאנלה בשבוע התצוגה המוקדמת, להתחכך ולפגוש את האמנים המציגים - שמסומנים כשמות שצריך להכיר באמנות העכשווית. וכאשר הם שטים ביאכטות הפאר בין גני הביאנלה ואירועי הפתיחה הנוצצים בוונציה, בתי המכירות בניו-יורק צריכים לתת שואו רציני. וזה בדיוק מה שהם עשו.

כריסטי'ס הצליח בשבוע זה להעמיק את הפער בינו לבין סותב'יס, המתחרה. הוא מוביל בנתח שוק (כספי), ובמחירי שיא באולמות. אם במשך תקופות ארוכות נראה ששני בתי המכירות הגדולים בעולם מקיימים מירוץ צמוד, הפעם מדובר בפדיון יותר מכפול לכריסטי'ס, ובכמות יצירות קטנה יותר, כך שגם ממוצע המחיר פר-יצירה גבוה בהרבה.

קהל מטרה "ביתי" לסותבי'ס

סותב'יס בחר לפנות אל קהל המטרה ה"ביתי" בניו-יורק, באמצעות דגש על אמנות אמריקאית. הוא אמנם לא הגיע לסביבת הסכומים של המתחרה, אך הציג תוצאות מרשימות למדי: המכירה של סותבי'ס הסתכמה ב-379.7 מיליון דולר, עבור 63 יצירות, מתוכן שבע לא נמכרו. מספר ימים קודם לכן הסתכמה מכירת האמנות המודרנית ואימפרסיוניסטית של סותבי'ס ב-368 מיליון דולר.

יצירתו של כריסטופר וול "RIOT" מ-1990, ציור המילה בשחור לבן נוטף, הגיעה למחיר מפתיע של 29.9 מיליון דולר. יצירה של מארק גרוטז'אן (ללא כותרת, מאחורי העיניים הירוקות), מ-2011 נמכרה ב-6.5 מיליון דולר, יותר מכפול מההערכה המוקדמת.

כוכב הערב של מכירת האמנות העכשווית של סותב'יס, היה מארק רותקו, שיצירתו בצהוב וכחול מ-1954 הגיעה לסכום של 46.4. אמנם רחוק משיא המחיר לאמן (86.8 מיליון דולר במכירה של כריסטי'ס ב-2007) אך הרבה מעל להערכה המוקדמת, של 40 מיליון דולר. יש לזכור שמדובר בקפיצות של מיליונים ולא אלפים בודדים, כך שכל תנודה היא במחיר אסטרונומי.

אולם יצירה אחרת של רותקו, בגווני חלודה מ-1958, נמכרה בערב האמנות העכשווית של כריסטי'ס ב-81.9 מיליון דולר. באותה מכירה נמכרה "מונה ליזה בצבע" של אנדי וורהול ב-56 מיליון דולר ואחת העבודות המפורסמות ביותר של לוסיאן פרויד "הממונה על ההכנסות", במחיר דומה.

חשוב לזכור שסכומי השיא שעושים כותרות אינם מייצגים את שוק האמנות בכללותו. אמנם גם בקצה הנמוך של השוק לא מדובר במוצרי יסוד, אבל המחירים הריאליים של 95% מהיצירות והיוצרים בשוק רחוקים מרחק רב מהקצה העליון. באמנות ישראלית, למשל, המחירים מתחילים במאות שקלים ומגיעים עד עשרות אלפי דולרים במקרה של האמנים היקרים ביותר. בתי המכירות הבינלאומיים מייצגים את הקצה העליון של השוק. בתי המכירות המקומיים מציעים מגוון ישראלי ובינלאומי הרבה יותר נגיש.

אתר הניתוחים הפיננסיים livetradingnews.com מעריך כי התוצאות הגבוהות של המכירות הן תוצאה של התעניינות הולכת ומצטברת מהשנים האחרונות, של משקיעים מסוג חדש שנכנסו לעולם האמנות, ומוכנים להוציא סכומי-עתק על יצירות יוקרה מהשורה הראשונה. לא מדובר באספני-עומק, שמתעניינים קודם באמנות ולאחר מכן בערכה הכספי, אלא בהשקעה פיננסית אלטרנטיבית, עם ערך מוסף של סמל סטטוס.

האתר אינו נוקב בשמות, אך מציין כי מדובר באוכלוסייה של כ-170 אלף בעלי הון של 30 מיליון דולר לפחות, "פנוי להוצאה". יצירות אמנות נדירות הן אמצעי פופולרי שנועד לפאר את הישגיהם הכלכליים, ובדרך אולי לגרוף רווח. בטווח של עשור או שניים, נכסי אמנות נחשבים לאחד מענפי ההשקעה המניבים עשרות ומאות אחוזי רווח.

כך, למשל, היצירה "נשות אלג'יר" של פיקאסו הגיעה למכירה של כריסטי'ס ב-1997 מאוסף פרטי אמריקאי, אז רכש אותה אספן סעודי תמורת 31.9 מיליון דולר. היא הוחזקה ככל הנראה בבית פאר בלונדון עד שזכתה להערכה מוקדמת של 120 מיליון דולר ולהצעת קנייה מראש במחיר מינימום של 140 מיליון דולר, ומשם יכלה רק לעלות.

הבטחות קנייה שלא מומשו

הנכונות של בתי המכירות להבטיח למוכרים מחירי מינימום גבוהים במיוחד היא חלק מהאסטרטגיה האגרסיבית שפתחה את הפער בין כריסטי'ס וסותבי'ס. כריסטי'ס היא חברה פרטית, בבעלותו של איל ההון פרנסואה פינו, ואילו סותבי'ס היא חברה ציבורית הנסחרת בבורסה בניו-יורק, ומחוייבת להתנהל מול מחזיקי המניות. המשבר הכלכלי של 2008 הותיר את שתי החברות עם הבטחות קנייה שלא מומשו, ובעוד כריסטי'ס נראית כמי שלא הושפעה מכך, בסותבי'ס כנראה מתנהלים במשנה זהירות. נשיא סותבי'ס, טד סמית, הבטיח למשקיעים בסיכומי הרבעון הראשון של 2015 כי החברה לא תהמר בכספי בעלי המניות באולמות המכירה.

על-פי הערכות, במכירת האמנות העכשווית של סותבי'ס ניתנו רק 16 הבטחות מחיר (מתוך יותר מ-60 יצירות למכירה), בעוד שכריסטי'ס הבטיחה מחירי מינימום, שמשמעותם "מכירה מובטחת" ל-49 מתוך 82 יצירות במכירה המקבילה, ול-18 מתוך 35 היצירות במכירת הראווה שלה, "מבט קדימה אל העבר".

למרות הסכומים הגבוהים, קשה לדעת מי משני בתי המכירות מוביל בשורה התחתונה. זאת, מאחר שכריסטי'ס הפרטית מפרסמת רק את תוצאות המכירות ולא את שורת הרווח. אולם אנליסטים טוענים שהוויתור על עמלת המוכרים והבטחות המכירה חשפו את בתי המכירות לסיכונים ושחקו את שולי הרווח. אך גם אם מדובר בעמלות נמוכות, יש די מהעוגה לכל המתווכים שבדרך.

עוד כתבות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בנעילת הבורסה; אופקו הלת' זינקה בכ-8%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● הבורסה מסכמת את הרבעון הראשון: "מדדי ת"א-35 ות"א-90 רשמו תשואה חיובית של כ-5% וכ-11%, בהתאמה" ● זינוק של כ-50% בצבר ההזמנות של רפאל ● ביל אקמן: "מניית בורסת ת"א זמינה במחיר מציאה" ● דלק תחלק דיבידנד בסך של רבע מיליארד דולר ● בנק ישראל לא יאפשר לאחים נאוי לשלוט בישראכרט עם שיעור החזקות נמוך מ-30%

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

נילי גולדפיין, ג'ודי (יהודית) אפרימי, ולימור שאקו בכנס משאבי האנוש / צילום: רמי זרנגר

הכלים שכל מנהל משאבי אנוש צריך לאמץ בעקבות המלחמה

הטראומה הקולקטיבית הציבה אתגרים חדשים בפני עולם העבודה הישראלי, בהיקפים עצומים ● הפתרונות להתמודדות עמדו בלב כנס שערכה השבוע ישראכרט לסמנכ"לי משאבי אנוש ● ישראל מתגייסת

שר האנרגיה אלי כהן (משמאל) בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין ג'ורג' פפנסטאסיו / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

מתעלמת מטורקיה: ישראל מקדמת את חיבור רשת החשמל עם קפריסין ויוון

בפגישה עם שר האנרגיה של קפריסין, ג'ורג' פפנסטאסיו, דן שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן בנוגע לשיתוף פעולה בתחום האנרגיה ● השניים סיכמו כי פרויקט הכבל החשמלי התת-ימי שיחבר את רשת החשמל של ישראל לקפריסין וממנה ליוון, ואל רשת החשמל האירופית, יקודם בעדיפות גבוהה

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה