העברת סמכויות מינהל התכנון לאוצר ל-5 שנים בלבד

(עדכון) כך הוחלט לאחר שעות של דיונים שהתקיימו בוועדת הרפורמות של הכנסת ■ משרד האוצר תומך בהחלטה וחברי הכנסת הצביעו פה אחד בעד אישור העברת הסמכויות כהוראת שעה ל-5 שנים

ח"כ אלי כהן/ קרדיט: רובי קסטרו
ח"כ אלי כהן/ קרדיט: רובי קסטרו

העברת הסמכויות של מינהל התכנון ממשרד הפנים למשרד האוצר יהיו במסגרת הוראת שעה זמנית ל-5 שנים בלבד, כך הוחלט לאחר שעות של דיונים שהתקיימו היום (ג') בוועדת הרפורמות של הכנסת.

נציין כי על פי המתווה עליו הצביעו חברי הכנסת, לאחר תום 5 השנים יחזור מינהל התכנון לאחריות משרד הפנים. עוד על פי ההסכמות שהושגו במסגרת הדיון, יישמר האיזון בין נציגי הממשלה לנציגי הארגונים החברתיים והרשויות המקומיות בוועדות התכנון.

הוועדה המיוחדת לרפורמות שהוקמה ביוזמתו של שר האוצר משה כחלון ובראשה עומד חבר הכנסת אלי כהן (כולנו) דנה היום בהצעת החוק לתיקון חוק התכנון והבנייה (תיקון 104) שתכליתו היא העברת מינהל התכנון וסמכויות נרחבות ממשרד הפנים למשרד האוצר.

נזכיר שלאחר שהתקיים בנושא דיון בכנסת, עברה הצעת החוק לדיון בוועדת הכנסת אולם בשל התנגדות של גופי תכנון וארגוני סביבה הוחלט להעבירה לדיון בוועדת הרפורמות. נזכיר שעשרות גופי תכנון וסביבה שהתאחדו תחת השם "הפורום לדמוקרטיה בתכנון" מתנגדים להעברת הסמכויות ואף טוענים שהצעת החוק שנידונה בכנסת שונה מזו שהוצגה לממשלה.

במסגרת הדיון שהחל היום בשעות הצהריים הוצגו הסתייגות חברי הכנסת והייעוץ המשפטי של הוועדה להצעת החוק.

"אני מבקש שהוראת השעה תהיה לתקופה קצרה יותר של שלוש שנים", אמר בדיון ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני), "בנוסף, על פי התיקונים לחוק, כוחם של "הארגונים הירוקים" מצטמצם ואני מבקש לשמור על כוחם, כלומר, אם מעלים את מספר נציגי הממשלה, לדאוג להעלות גם את נציגי הגופים הציבוריים". גם ח"כ אורלי לוי אבוקסיס (ישראל ביתנו) הסכימה עם ח"ג שמולי כי העברת הסמכויות צריכה להיות רק לשלוש שנים והוסיפה כי: "בואו נזהר בשינויים כי היום יש מישהו באוצר שאנחנו יכולים לחיות איתו בשלום. מה יקרה אם פתאום הממשלה תתחלף יהי שם מישהו שהאג'נדה שלו רחוקה מתפיסות החברתיות?".

ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) הזהיר מפני הקפאה של פעולות התכנון בשל המעבר בין משרד ממשלתי אחד לשני: "אנחנו חייבים לייצר תכלול יותר טוב כדי להתמודד עם משבר הדיור בחברה הישראלית אבל זה לא מחייב לפרק את המוח של מערכת התכנון ולהרכיב אותה על גוף אחר. אין אף מדינה בעולם שהעבירה גוף תכנוני למשרד האוצר. אם אתם חושבים שתצליחו לקדם תכנון בלי שמשרד הפנים, שיש לו קשר הדוק עם השלטון המקומי, אתם טועים. המערכת תיכנס עכשיו לכמה חודשים של הקפאה עד שהעסק יתחיל לפעול מחדש".

איתמר בן דוד מהחברה להגנת הטבע שמובילה את המאבק נגד העברת הסמכויות לאוצר אמר בדיון: "לא מדובר בשינוי טכני אלא בשינוי גדול מאד שנעשה ללא דיון ציבורי. כל-כך הרבה השלכות, ואין על כך דיון ציבורי רק עם סיום המושב. המקום הטבעי למינהל התכנון הוא במשרד הפנים בשל ההיכרות שלו עם השלטון המקומי. יחסי הכוחות בתוך הוועדות לתכנון ובנייה הם לא לטובת הציבור וצריך לשנות את היחס בין הגופים הממשלתיים לציבוריים".

אביגדור יצחקי, ראש מטה הדיור, מי שאמור לעמוד בראש הגוף שיכלול בין היתר את השליטה במינהל התכנון ובמגוון רחב של סמכויות בתחום התכנון הגן על הצעת החוק ואמר: "מדובר במצב חירום רציני ועשינו שעורי בית עוד לפני שהחל המו"מ הקואליציוני. הרעיון המרכזי היה לרכז את כל גופי הדיור תחת קורת גג אחת. במצב כזה בעיות נפתרות עוד לפני שהן קורות. אנחנו הולכים למהלך שבו אנחנו נציע קרקעות במחיר נמוך מאד וקהל היעד של הדירות האלו הוא הזוגות חסרי הדירה. אנחנו לוקחים בחשבון גם את מחוסרי הדיור. אני מאמין שנביא גם פתרון לדיור הציבורי באמצעות החברות הממשלתיות שעובדות בעניין הזה. נושא מינהל התכנון הוא קריטי לתהליך הייצור, ולכן צריך לעבוד איתו צמוד. התהליך הזה הוא מחוייב המציאות. אין לאף אחד רצון לשנות את הליכי התכנון".

כאמור, חברי הכנסת הצביעו פה אחד בעד אישור העברת הסמכויות כהוראת שעה ל-5 שנים. כעת תעבור הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית בכנסת ולאחריה יאושר השינוי בחוק באופן סופי.