אחרי צניחה של 70% - כדאי לכם לקנות את מניות הזהב

בשנים האחרונות צנחו מניות חברות הזהב בכ-70% עכשיו, כשאי הוודאות והתנודתיות בשווקים הן כמעט שגרה, עולה האטרקטיביות שלהן

זהב / צילום: רויטרס
זהב / צילום: רויטרס

אחרי תיקון חד מעלה בשערי המניות בתחילת החודש, חזרה התנודתיות לשווקים, כאשר הדוחות הכספיים המתפרסמים בימים אלה אמורים לספק תשובה לספקנים לגבי איכות הרווח בעיקר בארה"ב ובאירופה וכן מדדים כמותיים לגבי תמחור המניות. גם המתנה לפעילות מצד הבנקים המרכזיים ביפן, סין, אירופה וכמובן בכיוון הנגדי בארה"ב, מותירים את נתוני המאקרו כאינדיקטור חשוב לקביעת כיוון השווקים.

דחייה בתחזיות העלאת הריבית בארה"ב, יחד עם שיפור בחלק מנתוני המאקרו, הביאו לתיקון חד מעלה בחלק מהסחורות ונכסי השקעה הקשורים לשווקים מתעוררים. אל מול צניחה במחירי סחורות רבות, בולטת יציבות יחסית במחיר הזהב השנה, שהחל אותה במחיר של 1,184 דולר לאונקיה ונסחר היום ב-1,175 דולר. מאז הגיע הזהב לשיא של 1,884 דולר בספטמבר 2011, צנח מחירו בכ-42%, כאשר בשלוש השנים האחרונות צונח מחירו בכ-33%. בתקופה זו צנחו מניות החברות העוסקות בכריית זהב בכ-70%, משמעותית יותר ממחיר חומר הגלם. הסיבה לצניחה מוגזמת זו נובעת, בדומה לסחורות אחרות, בעלויות הייצור ובמינוף החברות בתחום שהופך את מחיר המכירה המאזן הכנסות להוצאות עבור חברות רבות, דומה למחירו היום בשוק. החברות שראו את מחיר הזהב צונח, הקטינו את הוצאות ההון (CAPEX) ב-70% מאז 2012 והקטינו משמעותית את המינוף הפיננסי, תהליך שצפוי להימשך בשנתיים הקרובות.

גם היצע הזהב יורד

הביקוש לזהב צנח השנה לפי דוח ה-World Gold Council (רש"ת: WGC) ב-12% בשנה האחרונה (ועד אמצע השנה, כאשר דוח רבעון שלישי צפוי להתפרסם בחודש הבא), לשפל של שש שנים, כאשר בתקופה זו גם היצע הזהב ירד ב-5%. ירידה של 25% בביקוש מצד הודו וב-3% מסין, שתי המדינות המובילות בביקוש לזהב, מסבירה יותר ממחצית הירידה בביקוש השנה. ראוי לציין כי דווקא בארה"ב ובאירופה גדל הזהב, כאשר באירופה עלה הביקוש בעיקר בחודשי חוסר הוודאות לגבי יוון.

ככלל, מעל ל-50% מהביקוש לזהב נובע מהשימוש לתכשיטים, כ-25% ביקוש פיזי למטבעות ומטילים וכ-10 רכישות בעיקר בידי בנקים מרכזיים. מניתוח מגמות הביקוש וההיצע, עולה כי כבר ב-2018 צפוי להערכתנו הביקוש לעלות על היצע הזהב הקטן, לאור צמצום הכרייה.

אחת הידיעות המפתיעות בהקשר זה, היא הודעת הבנק המרכזי בסין כי הגדיל את אחזקותיו בזהב ב-57% מאז 2009, אולם סך אחזקותיו עומד 2% בלבד מיתרותיו, דבר שמותיר עוד מקום רב לגידול ברכישות בעתיד. המשקיעים הפיננסיים בזהב, בעיקר דרך תעודות סל, הקטינו את אחזקותיהם בכ-40% מאז 2012.

הזהב נהנה בעבר ונהנה אף היום מעדנה כנכס השקעה בתקופות של עלייה באינפלציה או של חוסר וודאות בשווקים, כמו זו של החודשים האחרונים, אז עלה מחירו כנגד ירידה בעיקר במחיר המניות. גם בעבר, בעת ירידות חדות בשוקי המניות בעיקר בארה"ב, עלה מחיר הזהב והיווה הגנה מסוימת.

לעתים הזהב מזנק עם הריבית

נציין כי כבר לפני כשנתיים כתבנו כאן כי הסחורות באופן כללי אינן מהוות יותר נכס השקעה באלוקצית ההשקעות האסטרטגית שלנו וככאלו אינן מומלצות כאפיק מרכזי. גם החשש כי עליית הריבית בארה"ב תביא לירידה במחיר הזהב, עשוי להתברר כשגויה. בגל עליות הריבית האחרונה לפני עשור, אז עלתה הריבית מרמה של 1% לרמה גבוהה של 5.25%, זינק מחיר הזהב במעל 50%. לאחר שבע שנות עלייה בשווקי המניות ולמרות שהערכתנו כי מחיר הזהב יתייצב בלבד בחצי השנה הקרובה, יש מקום לחזור ולבחון את החברות שפועלות בתחום.

באופן כללי, חברות יצואניות במדינות בהן נחלש המטבע המקומי כמו אוסטרליה וקנדה, נהנות מעלויות ייצור מקומיות נמוכות אל מול מחיר מכירה דולרי. בניגוד לארה"ב, שם ירדה התפוקה, מדינות אלו אף הגדילו אותה. עוד חשוב לציין כי חוסר הוודאות לגבי מחירו העתידי של הזהב, בעיקר על רקע חולשת הביקושים מצד סין, מרחיק אותנו מחברות להן חוב גדול או שאינן מייצרות מזומן באופן שוטף. באם יעלה מחיר הזהב, הרי החברות הממונפות ירוויחו יותר, אולם מטעמי שמרנות ומתוך חברות רבות מאוד אותן אנו מסקרים בתחום, נציין את היעילות יותר מביניהן.

Randgold Resources (סימול: RRS.L) היא חברת כרייה הממוקדת באפריקה בעיקר במאלי, בחוף השנהב וקונגו. החברה מייצרת מזומן והתייעלה, כך שנקודת האיזון שלה נמוך מ-1,000 דולר לאונקיה. החברה צומחת ברכישת רישיונות ושיתופי פעולה כמו זה שהוכרז לאחרונה עם AngloGold. מניותיה עלו לאחרונה אך עדיין נסחרות במחצית מערכן ב-2012.

חברת Acacia Mining (סימול: ACA.L) היא חברת כריה וחיפוש זהב, כאשר כל נכסיה מרוכזים בטנזניה. החברה פוצלה מ-Barrick בשנת 2010, אשר עדיין שולטת ב-64% ממניותיה. בגלל פקיעת זיכיונות בשנת 2017, החברה נסחרת בחסר בכל פרמטר מול מתחרותיה, אך הנהלתה החדשה יחסית ומצבה הכספי, יאפשרו לה לבצע רכישות של מכרות ורישיונות. החברה צפויה לגידול משמעותי ברווחיה בשנה הקרובות.

מבין שמונה חברות אוסטרליות שבסיקורנו בתחום המומלצות בקנייה, ניתן לציין את Evolution Mining (סימול:EVN.AX), המתפעלת חמישה מכרות זהב ותיקים ועוד מכרה חדש בו זהב ונחושת. כל המכרות באוסטרליה מוחזקים בבלעדיות בידי החברה. תזרים חיובי חזק צפוי להמשיך ולהקטין את מצבת החובות של החברה, שהיו אחת הסיבות לביצועי חסרי של המנייה.

לסיכום, הן זהב פיזי והן החברות בתחום ספגו ירידות חדות בשנים האחרונות. לאחרונה, תוך כדי כתיבת שורות אלה, נרשמת התאוששות במחירי המניות. להערכתנו, ההתייצבות במחיר הזהב יחד עם בחירת חברות יעילות בתחום, עשויה להשיא תשואה, אם כי ברמת סיכון מעל הממוצע ללקוחות בעלי אופק השקעה בינוני וארוך.

* הכותב הוא מנהל השקעות ראשי ב-UBS Wealth Management Israel Ltd. לכותב המאמר ו/או לחברה עשוי להיות עניין אישי בנושא. האמור בכתבה אינו מהווה תחליף לשיווק השקעות ו/או ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

מחיר הזהב והמומלצים של ubs
 מחיר הזהב והמומלצים של ubs