גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המאבק בפשיעה הכלכלית: ליקויים בשת"פ בין גופי האכיפה

המבקר מצא כי מספר הביקורות בצ'יינג'ים מועט, וכי ארגוני הפשיעה מצליחים לחדור אליהם ■ עוד נמצא כי למרות העלייה בהיקף הרכוש המחולט מעבריינים, עדיין מדובר בהיקף נמוך ביחס להיקף הרכוש שבידיהם

change / צילום: תמר מצפי
change / צילום: תמר מצפי

המאבק הכלכלי המשולב בפשיעה חמורה ובפשיעה מאורגנת של רשויות האכיפה - רשות המסים, המשטרה, הפרקליטות והרשות לאיסור הלבנת הון - הפך בשנים האחרונות למקור גאווה מרכזי של הרשויות. מדי תקופה יוצאים ראשי המאבק בהצהרות על יעילותו, על גורמי הפשיעה שנתפסו ברשת ועל החילוטים רחבי ההיקף לכספים ורכוש שהושגו בפשע. בחודשים האחרונים נדמה היה כי תוצאות המאבק בפשיעה ובעבריינות הכלכלית נגלים ביתר שאת, בין היתר בגזר הדין של העבריין ריקו שירזי, שהורשע בעבירות מס; בגזר הדין של המורשע השני בפרשת הבנק המחתרתי בבורסה ליהלומים - היהלומן מאיר אוחנה; בהכרעת הדין המרשיעה של העבריין איתן חייא, בגין סחיטה באיומים והלבנת הון ועוד. ואולם, מתברר, כי תמונת המצב של מערכת משומנת היטב למאבק כלכלי בפשיעה - אותה מציגות רשויות האכיפה - אינה מדויקת. בלשון המעטה.

בפרק מיוחד בדוח מבקר המדינה על המאבק הכלכלי בפשיעה החמורה ובפשיעה המאורגנת, חושף המבקר, יוסף שפירא, ליקויים משמעותיים בשיתוף-הפעולה בין גופי האכיפה האמונים על המאבק הכלכלי, כשלים בפיקוח על נותני שירותי המטבע, שבחצרותיהם מסתובב הון שחור רב וכן כשלים במערך החילוט.

שיתוף לקוי של רשות המסים

מהביקורת עלה כי במקרים מסוימים קיים בתוך "כוחות המשימה" (יחידות חקירה משימתיות המורכבות מכוח אדם ואמצעים מרשויות חוקרות שונות - משטרה רשות המסים, פרקליטות ועוד - המופעלות נגד ארגוני פשיעה מוגדרים או תופעות פשיעה מוגדרות), היעדר שיתוף של אנשי רשות המסים במידע ובחקירות. מאידך, בהיעדר כפיפות ארגונית למפקד כוח המשימה, אנשי רשות המסים בכוחות המשימה לעתים מעכבים את החקירות בשל אילוצים פנים-ארגוניים של הרשות.

כך נמצא, כי בזמן שביתות ועיצומים ברשות המסים, אנשי הרשות המוצבים בכוח המשימה מצטרפים לשביתות ולעיצומים, והדבר גרם לעתים לעיכובים בעבודת כוחות המשימה, עד כדי עיכוב המעבר מחקירה סמויה לחקירה גלויה. (כך, למשל, אירע בתיק שנחקר במסגרת כוח משימה בשנים 2013-2012, ועסק בפרשייה מרכזית).

בביקורת עלה עוד, כי במקרים מסוימים, לאחר שביססה תיק מההיבט הפלילי, מיהרה המשטרה לעבור לחקירה גלויה, לפני שרשות המסים סיימה לבסס את התיק מבחינת סוגיות המס, דבר שפגע ביעילות הטיפול בהיבט המיסויי (הפלילי והאזרחי). כמו-כן, קובע המבקר, כי אנשי רשות המסים בכוחות המשימה ממודרים לעתים מסוגיות שונות.

בדוח מצוינים שני תיקים מרכזיים שנחקרו במסגרת כוח משימה בשנים 2013-2014, ולגביהם מצא המבקר כי המשטרה יידעה את יחידת "יהלום" של רשות המסים בהתראה קצרה על הפיכת החקירה מסמויה לגלויה. יחידת יהלום סירבה להצטרף לחקירה, כיוון שלא הייתה ערוכה אליה, ולכן הוחלט שיחידה אחרת של הרשות העוסקת במע"מ, תצטרף במקומה.

גם בקשר בין הפרקליטות לגורמי האכיפה נמצאו ליקויים. נוהל עבודת כוחות המשימה קובע כי כל כוח משימה יילווה על-ידי שניים או שלושה פרקליטים מהפרקליטות. מהביקורת עלה כי כוח משימה מטפל בכל שנה בפרשה גדולה וב-שתיים או שלוש פרשות קטנות. כאשר כוח משימה מסיים חקירה, אנשי הכוח עוברים לחקירה חדשה, למעט הפרקליט המלווה שהוקצה לכוח, שממשיך לטפל בגיבוש תיק החקירה. במצב דברים זה, נוצר לעיתים מחסור בפרקליט שילווה את החקירה החדשה באופן שוטף. הדבר גורם לעיכוב חקירות ולאי-מיצוי פוטנציאל החקירה של כוחות משימה.

פיקוח חסר על צ'יינג'ים

המבקר קובע עוד בדוח כי קיימים ליקויים מתמשכים בכל הנוגע לפיקוח ולבקרה של המדינה על נותני שירותי מטבע (צ'יינג'ים). זאת, כפי שעלה גם מממצאי המבקר בדוחותיו הקודמים ב-2010 וב-2015. כל גורמי האכיפה החליטו להתמקד בתחום שירותי המטבע, והצהירו כי בכוונתם לצמצם את האפשרות להשתמש בצ'יינג'ים כצינור להעברת כספים אסורים.

לפי הערכות המבוססות על נתוני קרן המטבע הבינלאומית, היקף הלבנת ההון בישראל מוערך ב-50-20 מיליארד שקל בשנה. לפי הערכות במשרד המשפטים, היקף כספי הפשיעה בישראל עומד על כ-15-10 מיליארד שקל בשנה. ואולם, ההיקף המדיוק של "הכלכלה השחורה" בישראל אינו ידוע וההערכות נעות בין 10 מיליארד שקל ל-200 מיליארד שקל בשנה. כך או כך ברור, כי הנזק הכלכלי מהפשיעה לציבור משלמי המסים הינו חמור.

בעשורים החולפים, תחת עינה הלא-פקוחה של המדינה, הפך שוק הצ'יינג'ים למוקד פעילות עיקרי של הכלכלה השחורה בישראל. שוק זה מהווה מוקד לכניסת גורמים עברייניים לענף וליצירת תשתית להעלמת מסים ולהלבנת הון בהיקף נרחב. שורת מהלכי חקיקה שקודמו לאחרונה להקמת רשות מיוחדת לפיקוח על הצ'יינג'ים ועסקי אשראי אחרים, הרחיבו את חובות הדיווח והעניקו סמכויות אכיפה לרשות המסים להילחם בתופעה. במקביל, סימן מנהל רשות המסים, משה אשר, את הצ'יינגים כיעד משמעותי של הרשות, ופעל להגברת הפיקוח על התחום, בין היתר על-די קידום תיקון חקיקתי הקובע כי בתי עסק להמרת כספים (צ'יינג'ים) יחויבו לדווח לרשות המסים על כל פעילות בסכום של מעל ל-50 אלף שקל, וכן על-ידי עריכת מבצעי אכיפה בעסקים.

המבקר מצא כי קיים מספר לא מבוטל של צ'יינג'ים הפועלים ללא רישום בניגוד לחוק, וכי המשטרה אינה פועלת נגדם; עוד נמצא כי דרישות הסף המינימליות לרישום נותן שירותי מטבע מקלות על ארגוני הפשיעה לחדור לתחום זה. בפועל, קובע המבקר, נרשמים אנשי קש כנותני שירותי מטבע (נש"מים), שעה שהנהנה מהפעילות הוא ארגון פשיעה. לדבריו, יחידת הפיקוח על נש"מים עורכת מספר ביקורות מועט, דבר היוצר פרצה המקלה על חדירת ארגוני פשיעה ועברייני פשיעה חמורה לתחום.

עוד נקבע כי הגוף האמון על פיקוח ובקרה על הנש"מים אינו זה שמקבל מהם את הדיווחים הדרושים לצורך הפיקוח, ובשל כך אין זרימת מידע יעילה ומהירה בין הגופים. ולבסוף, קובע המבקר כי התמשכות תהליכי קבלת ההחלטות במשרד האוצר ובמשרד המשפטים בנוגע למיקומו הרצוי של הגורם המטפל בפיקוח ואכיפה על הנש"מים, פוגעת במאבק במקורות המימון של הפשיעה המאורגנת.

היקפי חילוט נמוכים

גם תחום החילוטים סופג חבטה מהמבקר. גאוותם של גורמי האכיפה השונים נשענת גם על כך, שתוצאות המאבק הכלכלי המשולב באות לידי ביטוי בכסף שנכנס לקופת המדינה מחילוטים. בישראל מופקים בכל שנה מיליארדי שקלים מעסקי פשיעה - בעבר חולטו רק מיליונים בודדים מתוך כספי הפשיעה, אך כיום תמונת המצב שונה בתכלית והמדינה מצליחה לשים יד על מאות מיליונים - כ-400 מיליון שקל בשנה בתפיסות זמניות, וכ-80 מיליון שקל בשנה מחילוט סופי. בנוסף, נגבים מסים בהיקף של כ-150 מיליון שקל בשנה מתוך הכספים שנתפסים.

בהתאם לנתונים שנמסרו למשרד המבקר בינואר 2016 מהפרקליטות, סך הרכוש שחולט מעבריינים בתיקים שהסתיימו בשנים 2015-2012 עומד על כ-263 מיליון שקל. מנתוני המשטרה עולה כי בעוד שב-2008 תפסה המשטרה רכוש בהיקף של כ-20 מיליון שקל, היקף הרכוש שנתפס ב-2014 עמד על כ-440 מיליון שקל. נשמע טוב? לא לפי ממצאי המבקר. "אמנם לאורך השנים נרשמה עלייה ניכרת בהיקף תפיסת הרכוש המיועד לחילוט על-ידי המשטרה" קובע המבקר, "עם זאת מדובר בהיקפים נמוכים ביותר ביחס להיקף כספי הפשיעה ולרכוש הקיים בידי ארגוני הפשיעה או הקשור לפשיעה החמורה". המבקר מצא, כי הבעיה נובעת, בין היתר, מהיעדר סנכרון בין נתוני המשטרה לבין נתוני הפרקליטות בכל הנוגע לרכוש התפוס לצורך חילוט. כל גוף אוסף ומרכז את הנתונים ומנהל עבור עצמו את המידע, וכתוצאה מכך נוצר פער משמעותי בין נתוני תפיסות הרכוש שבידי הגופים.

בנוסף, מצא המבקר ליקויים באומדן שווי הרכוש שנתפס. רכוש שנתפס, נרשם על-ידי המשטרה לפי שוויו ביום התפיסה. בעת מימוש הרכוש, לאחר קבלת צו בית משפט המורה על החילוט הסופי, שווי השוק שלו שונה, והוא מגלם בתוכו את גורם הזמן והשפעותיו. כתוצאה מכך, במקרים רבים נוצר מצב שבו ערך הרכוש שנרשם בעת התפיסה ובכתב התביעה, מנותק מערכו במכירה, ואינו משקף את הערך שהתקבל בסוף התהליך. לפער הזה בערך הרכוש ישנן השלכות על תכנון לקוי של תקצוב גופי האכיפה הניזונים מכספי החילוט.

עוד מצא מבקר המדינה כי אין למשטרה תוכנית סדורה ומחושבת לקביעת יעדי חילוט, וכי בפועל תפיסות המשטרה של רכוש לצורך חילוט עולות באופן ניכר על היעד שנקבע להן. "הגדרת יעדים נמוכים מהתפיסות בפועל בשנים קודמות אינה מספקת אתגר אמיתי ליחידות המשטרה להגביר את התפיסות לצורך חילוט, ובכך להילחם מלחמה כלכלית אפקטיבית בפשיעה", קובע המבקר.

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה