ועדת הכספים אישרה את הצעת החוק למיסוי חברות הארנק

הצעת החוק דנה במיסוי חברות ומסדירה את תופעת הניצול לרעה של מיסוי תאגידי ■ העמדת נכסים כגון דירות מגורים, כלי שיט וטיס לשימוש בעלי המניות תחויב כהכנסה חייבת במס בידם

משה גפני / צלם: איל יצהר
משה גפני / צלם: איל יצהר

ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום (ג') ברוב גדול את הפרק בחוק ההסדרים העוסק במיסוי חברות, לרבות חברות הארנק.

הצעת החוק כוללת 3 חלקים מרכזיים המטפלים בתופעת ניצול לרעה של מיסוי תאגידי, כפי שהוסכמו לאחר דיונים ממושכים שנערכו עם הלשכות המקצועיות (לשכת רואי חשבון, לשכת עורכי הדין ולשכת יועצי המס).

החלק הראשון בהצעת החוק עוסק בחיוב משיכות כספים המבוצעות על-ידי בעלי המניות מהחברות שבבעלותם. משיכות אלה יחויבו בתום השנה שלאחר השנה בה נמשכו, כהכנסה חייבת במס בידי בעל המניות שמשך את הכספים. בנוסף גם העמדת נכסים כגון דירות מגורים, כלי שיט וטיס לשימוש בעלי המניות תחויב כהכנסה חייבת בידם.

החלק השני בתיקון החקיקה דן בחברות שהוקמו על-ידי נושא משרה (דירקטורים, מנכ"לים וכדומה) וכן שכירים במהותם, שהעניקו שירותים דרך חברות שבבעלותם - "חברות שכירים". על-פי הצעת החוק שאושרה בוועדה, ההכנסות שיתקבלו על-ידי החברה ייוחסו לבעל המניות, וישולם עליהן מס שולי ככל שאר השכירים.

החלק השלישי בהצעת החוק נוגע בסמכות המנהל להורות על חלוקה של רווחים שנצברו בחברה. על-פי הצעת החוק שאושרה, רשאי המנהל, לאחר התייעצות עם ועדה ציבורית שתוקם, להורות על חלוקה של עד 50% מרווחים שנצברו בחברה, ושמקורם אינו מרווחים שנצברו בחמש השנים שקדמו לחלוקה.

על-מנת לאפשר פיתוח עסקים וצמיחתם, הוסכם כי לא ניתן יהיה להורות על חלוקה של רווחים אם הסכום המצטבר שלהם נמוך מ-5 מיליון שקל, ובכל מקרה, יתרת הרווחים שתיוותר בחברה לא תהיה נמוכה מ-3 מיליון שקל.

כמו כן, נקבעו במסגרת תיקון החקיקה הוראות מעבר מקלות. על-פי ההוראות, ככלל, ניתן יהיה להשיב ללא חיוב לפי הסעיף החדש כספים שיושבו עד ליום 31 בדצמבר 2017, או נכסים ששימשו את בעלי המניות עד ליום 31 בדצמבר 2018.

כמו כן נקבעו הוראות לעניין העברת דירות מגורים מהחברות לבעלי המניות שהשתמשו באותן דירות למגוריהם, לפיהן יוכלו לפנות או להעביר את הדירה לבעלותם עד 31.12.18.