גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ יקבע: אי.די.בי תקבל כ-85 מ' ש' או תיפרד מכ-70 מיליון?

האם אי.די.בי תידרש למצוא פתרון מהיר לגירעון של 30 מיליון שקל? ■ דיון נוסף התקיים בבג"ץ השבוע בעתירת החברה נגד המפקחת על הביטוח, בעקבות סירובה לאשר שיעבוד מניות כלל ביטוח לטובת מחזיקי האג"ח מסדרה י"א

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

דיון נוסף התנהל בבג"ץ שלשום (ג') בעתירה שהגישה חברת אי.די.בי פתוח כנגד המפקחת על הביטוח, שוק ההון וחיסכון במשרד האוצר, דורית סלינגר, בעקבות סירובה להעניק לאי.די.בי אישור לשעבד לטובת מחזיקי האג"ח שלה (סדרה י"א) מניות של החברה-הבת כלל ביטוח.

החלטה בעתירה תתקבל כנראה במהלך השבועות הקרובים, והיא שתקבע האם אי.די.בי תקבל לידיה באופן מעשי כ-85 מיליון שקל שגויסו כנגד הנפקת איגרות החוב מסדרה י"א, או שתידרש לפרוע מיידית לפחות כ-80% מהסדרה, בתוספת ריבית ועמלת פירעון מוקדם (אם לא את כולה), כלומר להיפרד כבר עתה מלפחות כ-70 מיליון שקל. מכאן, שלהחלטה זו תהיה כנראה השפעה מהותית על תזמון גיוס המזומנים הבא של חברת ההחזקות שבשליטת אדוארדו אלשטיין.

אי.די.בי הייתה אמורה לסיים את שנת 2016 עם כ-200 מיליון שקל בקופה, לאחר שגייסה בדצמבר 383 מיליון שקל בהנפקת סדרת אג"ח י"ב, ובמקביל פרעה חובות והשקיעה כ-93 מיליון שקל במימוש אופציות של החברה-הבת, דיסקונט השקעות. ברבעון הראשון של 2017 נדרשת אי.די.בי לפרוע כ-156 מיליון שקל לנושיה, מתוכם כ-85 מיליון שקל לבנק הפועלים וכ-54 מיליון שקל למנורה מבטחים, שאמורים להיפרע בחודש מארס.

לפי שעה, אמורה אי.די.בי לסיים את הרבעון הראשון עם יתרת מזומנים חיובית של 35-40 מיליון שקל, לקראת המשך השנה בה תידרש לפרוע חובות נוספים בהיקף של כ-656 מיליון שקל. עם זאת, החלטה של בג"ץ נגדה תאלץ את אי.די.בי למצוא פתרון מהיר לגירעון שייווצר בהיקף של כ-30 מיליון שקל. אחת הדרכים לכך תוכל להיות שיעבוד מניות נוספות של דסק"ש לטובת מחזיקי אג"ח י"ב והרחבת הסדרה בכ-100 מיליון שקל, וזאת לאחר שמניות אלה ישתחררו משיעבוד בעת פירעון החוב למנורה.

אילו מניות יבטיחו את החוב למנורה

לאי.די.בי חוב של כ-2.7 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח ועוד כ-525 מיליון שקל לשני בנקים ולשני גופים מוסדיים. אחד מהם הוא מנורה מבטחים, שהחוב כלפיה בסך 151 מיליון שקל עתיד להיפרע כאמור במארס הקרוב (שליש מהסכום) ובמארס 2018 (היתרה).

החוב למנורה מבטחים מובטח כיום בשיעבוד על 2.2 מיליון מניות כלל ביטוח (כ-4% מהחברה) בשווי של כ-110 מיליון שקל, ועל 18.3 מיליון מניות של דסק"ש (כ-15% מהחברה) בשווי 237 מיליון שקל. חוב זה הוא בעקיפין גם הסיבה למחלוקת בין סלינגר לאי.די.בי, שעומדת להכרעה בבג"ץ.

אי.די.בי מחזיקה ב-55% ממניות כלל ביטוח, כאשר 4% מהן משועבדות למנורה. יתרת המניות מוגדרת כגרעין שליטה ונמצאת בידיו של הנאמן משה טרי, לאחר שמצבה הרעוע של אי.די.בי מנע ממנה לקבל היתר שליטה בחברת הביטוח. אי.די.בי נלחמת כיום בבית המשפט המחוזי בדרישתה של המפקחת סלינגר כי הנאמן טרי יתחיל במכירת מניות השליטה בשוק, על-פי מתווה מוסכם מראש, כשבמקביל ביקשה החברה לשעבד 19% מהון המניות של כלל לטובת מחזיקי אג"ח י"א.

סלינגר התנגדה ובהחלטת ביניים של בג"ץ מספטמבר נקבע כי אי.די.בי תהיה רשאית לשעבד עד 5% ממניות כלל ביטוח. עם זאת, באותה החלטה לא נקבע האם מדובר ב-5% שיצטרפו למניות המשועבדות לטובת מנורה מבטחים (שישוחררו כאמור רק במארס 2018), או ב-5% שבהם ייכללו כבר המניות המשועבדות (ואז מדובר על שיעבוד על עוד כ-1% בלבד). זוהי הסוגיה שעלתה השבוע לדיון בבג"ץ.

את אי.די.בי ייצגו בדיון עורכי הדין פנחס רובין וכפיר ידגר ממשרד גורניצקי ושות', ואת המפקחת ייצג עו"ד יונתן ברמן. בדיון עצמו תקפה אי.די.בי את סמכותה החוקית של המפקחת למנוע שיעבוד של עד 5% ממניות כלל ביטוח למחזיקי האג"ח, אבל ויתרה על הצעת פשרה שהייתה מסיימת את ההתדיינות בין הצדדים בכל הערכאות.

מתווה המכירה, שאמור היה להתחיל עוד אשתקד, קבע כי מדי ארבעה חודשים ימכור הנאמן טרי בשוק 5% ממניות כלל ביטוח שתחת שליטתו. באי.די.בי, שמחויבת על-פי חוק הריכוזיות למכור את השליטה בכלל ביטוח עד סוף 2019, מתנגדים בשנה האחרונה ליישום מיידי של המתווה עקב מחירן הנמוך יחסית של מניות חברות הביטוח בבורסה.

במסגרת ניסיונות הפשרה שליוו את הדיון השבוע, ביקשה אי.די.בי כי תחילת יישום המתווה תידחה בשנה (כלומר החל מ-2018), בעוד שהמפקחת הסכימה לדחייה של רבעון אחד בלבד. בשלב זה הציעו השופטים כי הם אלה שיכריעו בנושא מועד תחילת המתווה, כשבתמורה תסכים אי.די.בי לאחד את ההליך המתקיים בבית המשפט המחוזי תחת אותו פסק דין.

לאחר שבאי.די.בי בחרו שלא להיענות להצעה, נותר בידי בג"ץ לקבוע רק בסוגיית השיעבוד, והחלטה זו אמורה להתקבל עד סוף ינואר. את שאלת יישום המתווה החליטו באי.די.בי להשאיר בידי שופטת בית המשפט המחוזי בת"א רות רונן, אולי במחשבה כי בדרך זו ישיגו דחייה ארוכה יותר בהתחלת יישום המתווה מזו שהיה קובע בג"ץ בהחלטתו.

מימון של 100 מ' ד' לפעילות בווגאס

בינתיים, סיפקה השבוע אי.די.בי חדשות חיוביות בנוגע לפעילות הנדל"ן שלה בלאס וגאס, שמבוצעת בשיתוף החברה הנכדה נכסים ובנין. השתיים מחזיקות כל אחת ב-50% ממניות חברת IDBG, שעיקר פעילותה מתמקד כיום בפרויקט הטיבולי בלאס וגאס. השבוע נמסר כי בנק אמריקאי הסכים להאריך בשנתיים (עד סוף 2018) את מועד הפירעון של הלוואה בהיקף 59 מיליון דולר שהעניק למימון הקמת הפרויקט. במקביל, העניקה חברת הביטוח הישראלית הפניקס הלוואה של 41.4 מיליון דולר ל-IDBG למשך שנתיים גם כן, שתשמש למימון השלמת ההשכרה ולביצוע עבודות התאמה של שוכרים חדשים. להלוואה זו יערבו נכסים ובנין ואי.די.בי.

פרויקט הטיבולי הוא מרכז בילוי וקניות הממוקם בסמיכות לשכונת סאמרלין היוקרתית בלאס וגאס. הפרויקט, שרשום בספרי IDBG לפי שווי של כ-318 מיליון דולר, מיועד בעיקר למסחר ומשרדים, כאשר שלב א' שלו שנפתח בעבר כולל כ-34 אלף מ"ר שטחי מסחר ומשרדים.

שלב ב' שנפתח באוקטובר האחרון כולל כ-28 אלף מ"ר שטחי מסחר ומשרדים, וביניהם שוכר עוגן ומותג מוביל בארה"ב בתחום העיצוב לבית, Restoration Hardware.

בשלב א' נמצאים המשרדים בתפוסה מלאה, כאשר בחלק המסחרי עומדת התפוסה על 83%. בשלב ב' התפוסה במשרדים היא כ-33%, כשבחלק המסחרי שיעור ההשכרה נמוך יותר לפי שעה. ל-IDBG תוכנית להשביח את הנכס באמצעות השלמת השכרתו והגדלת הכנסות משכר דירה. לאחר מכן ישקלו שם אם להכניס שותף לנכס או למכור אותו במלואו, כאשר מועד הפירעון הקצר של שתי ההלוואות יכול להעיד על מסגרת הזמן שהוקצבה לכך.

עוד כתבות

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות