גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבעון הרביעי סידר לגדולות בביטוח גידול של 17% ברווח השנתי

הרווח המצרפי של קבוצות הביטוח הגדולות ב-2016 הסתכם ב-1.7 מיליארד שקל, והרווח ברבעון הרביעי היווה 92% ממנו

ביטוח חיים/ צילום:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
ביטוח חיים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

תוצאות קבוצות הביטוח ב-2016 במיליוני שקלים

1.7 מיליארד שקל היא השורה התחתונה של הרווח הכולל שהציגו שש קבוצות הביטוח הגדולות במשק - הראל, מגדל, הפניקס, כלל ביטוח, איי.די.איי ביטוח (המוכרת לציבור הרחב כביטוח ישיר) ומנורה מבטחים. הסכום האמור מהווה שיפור של כ-17% ביחס לרווח הכולל המצרפי שרשמו שש הקבוצות הללו ב-2016. הרווח הכולל משקלל את הרווח הנקי יחד עם רווחי השקעה שנזקפו להון, ונחשב לאמת המידה המובילה לבחינת הרווחיות של קבוצות הביטוח.

ואולם, בעוד שהשורה התחתונה מלמדת על גידול ברווח הכולל ב-2016 ביחס ל-2015, הרי ששש החברות לא מציגות חזית אחידה: הפניקס, בניהול אייל לפידות, מציגה זינוק של יותר מפי שניים ברווח הכולל. מנורה מבטחים, שעסקי הביטוח שלה מנוהלים על-ידי מוטי רוזן, מציגה גידול נאה של כ-40%. הראל, בניהול מישל סיבוני, ומגדל, בניהול עופר אליהו, מציגות גידולים נאים, ואילו איי.די.איי ביטוח, בניהול רביב צולר, וכלל ביטוח, בניהול איזי כהן, מציגות קיטון של כמה עשרות אחוזים בשורה זו.

לא זאת אף זאת, השורה התחתונה שמציגות שש קבוצות הביטוח הגדולות, שנסחרות כל אחת בשווי של מיליארדי שקלים, משקפת רכבת הרים של ממש בכל הנוגע לרווחים במהלך שנת 2016. זאת, במידה רבה כתוצאה מהמגמות הבולטות ביותר בשנה החולפת - מגמות מרכזיות שמשפיעות על אופן חישוב העתודות האדירות שמנהלות החברות הללו, לצד תוצאות ההשקעה בשוקי ההון - שהן אלו שמכריעות, לא אחת הרבה יותר מאשר ההיבטים העסקיים ה"טהורים".

במה מדובר? בהשפעות סביבת הריבית האפסית (ירידה בריביות שהשלכותיה הצולבות השפיעו בסיכומו של דבר לרעה על התוצאות, ולאחר מכן עלייה בריבית חסרת סיכון, שתמכה ברווחי קבוצות הביטוח), בשינויים באומדנים המשמשים לקביעת העתודות (בעיקר ביחס לתוחלת החיים הצפויה), ובהשלכות המלצות ועדת וינוגרד, שחתכו ברווחי החברות בעיקר בתחומי ביטוחי החבויות (בעיקר הרכב חובה) ועוד.

לאלה נוסיף, כאמור וכרגיל, את תוצאות ההשקעות בשוקי ההון, שמהוות משקל חשוב בכיוון שאליו הולכים רווחי קבוצות הביטוח, ושהשנה יצאו בשורה התחתונה בחיוב.

אגב, לצד אלה היו גם השפעות חד-פעמיות נוספות, כגון רווחי שערוך נדל"ן של כ-126 מיליון שקל במנורה מבטחים, או מחיקות מוניטין של 75 מיליון שקל בהראל פיננסים בגלל קרנות הנאמנות, או 25 מיליון שקל בגמל בכלל ביטוח, ו-30 מיליון שקל במנורה מבטחים בגין הפיננסים.

1.55 מיליארד שקל הוא הרווח הכולל הרבעוני המצרפי ששש קבוצות הביטוח הגדולות רשמו ברבעון הסוגר של שנת 2017. ברבעון זה התנקזו כמה השפעות "חיצוניות", שבמחצית הראשונה של 2016 השפיעו לרעה, וברבעון האחרון לחיוב.

למעשה, הרבעון הרביעי היה טוב במיוחד, וככלל הוא היווה שיפור נאה לרבעון המקביל מ-2015, והיווה המשך לרבעון השלישי ב-2016 של חברות הביטוח, שהיה רבעון טוב. אותו רבעון שלישי, כמו הרביעי שבא בעקבותיו, היווה תמונת מראה לרבעון ראשון חלש במיוחד שהן רשמו באותה שנה, ושהשפיע לשלילה על כל המחצית הראשונה של השנה, שהייתה חלשה.

הנתונים מלמדים כי כ-92% מהרווח הכולל המיוחס לבעלי המניות של שש קבוצות הביטוח הגדולות בכל 2016, מיוחד לרבעון הרביעי בלבד. זאת בעיקר משום שמגדל וכלל ביטוח, שהן שתי הגדולות בענף בתחום ביטוח החיים, רשמו ברבעון הרביעי רווח כולל גבוה יותר מזה שרשמו בכל 2016. אצל יתר החברות הרווח ברבעון הרביעי התווסף לרווחים שנרשמו בשלושת הרבעונים הראשונים של אותה שנה.

את הרווח הגבוה בענף הציגה הפניקס, שבשליטת קבוצת דלק, ושכיום נמצאת בליבה של עסקת ענק למכירת השליטה בה לידי יאנגו הסינית.

הפניקס, שהציגה רווחים גבוהים במיוחד ביחס לענף בביטוחי החבויות ולמעשה בכל הביטוחים הכלליים, סגרה את 2016 עם רווח כולל של כ-694 מיליון שקל, שהיווה זינוק של יותר מפי שניים ביחס ל-2015.

אחריה ניצבות, בסדר יורד, הראל - שמככבת בתוצאותיה כבר שנים, ואוחזת בחוזקה בשווי שוק הגבוה בענף; מנורה מבטחים, שנהנתה מרווח נאה במיוחד של כ-127 מיליון שקל (לפני מס) מתחום הפנסיה, שבו היא מובילת השוק; מגדל; כלל ביטוח; ואיי.די.איי ביטוח - שבניגוד ליתר הגדולות היא מתמקדת בביטוחי פרט בתחום הביטוחים הכלליים.

אגב, הרווח המצרפי האמור הושג למול הון עצמי מצרפי של כ-24 מיליארד שקל, וביחס לשווי שוק של כ-18.1 מיליארד שקל נכון לסוף 2016 (ושצמח מאז ועד לאתמול בכ-9%, לסך מצרפי עדכני של שווי שוק של 19.8 מיליארד שקל).

5% הוא שיעור הגידול שרשמו שש קבוצות הביטוח הגדולות בשורה העליונה, של היקף הפרמיות ברוטו, שהסתכמה בסך מצרפי של כ-50.1 מיליארד שקל. כפי שכל קבוצות הביטוח הגדולות הציגו ב-2016 רווח כולל חיובי, כך גם כל השש הציגו בשנה שעברה גידול בפרמיות. ואולם, כמו בשורת הרווח, גם בשורת הפרמיות ישנה שונות, שמעידה שלא הייתה מגמה גורפת בענף.

מדוע? בעוד שאיי.די.איי ביטוח, הקטנה יחסית, ומנורה מבטחים, הציגו שיעורי צמיחה דו-ספרתיים, והראל יחד עם מגדל - שתי הגדולות בענף גם במונחי פרמיות - הציגו עלייה נאה גם כן, של כ-4% כל אחת, הרי שהפניקס וכלל ביטוח הציגו עלייה קלילה בפרמיות, שבשקלול שיעור צמיחת המשק מתבררת כקיטון ריאלי מתון.

1.46 מיליארד שקל - זהו הרווח הכולל לפני מס המצרפי של שש קבוצות הביטוח הגדולות ממגזרי פעילות הביטוח המרכזיים: החיסכון לטווח ארוך, הביטוח הכללי, וביטוחי הבריאות.

מגזר החיסכון לטווח ארוך הניב להן רווח כולל לפני מס מצרפי של כ-968 מיליון שקל (כולן, להוציא כלל ביטוח, הרוויחו במגזר זה). נדגיש כי תחום הפנסיה הניב לחמש הגדולות המסורתיות (להוציא איי.די.איי, שלא פעילה בתחום) רווח כולל לפני מס מצטבר של כ-276 מיליארד שקל, וזאת בצל רגולציה תקיפה - שאמורה להביא להמשך שחיקה בהכנסות בתחום - שהתבטאה בהשקת קרנות ברירת מחדל בשלהי 2016, ושתשפיע כנראה בעיקר ב-2017. מדובר בקיטון של כ-6% ביחס לרווח המצרפי בתחום צומח וחשוב זה ביחס ל-2015, בעוד שמנורה מבטחים מצויה רמה מעל יתר השחקניות בשוק.

במגזר הביטוח הכללי רשמו שש קבוצות הביטוח הגדולות הפסד לפני מס מצרפי של כ-67 מיליון שקל, בעוד שהפניקס, הראל ואיי.די.איי הרוויחו במגזר, והיתר הפסידו, בעיקר בגלל ביטוחי החבויות, אך גם תחום הרכב רכוש לא הביא עמו בשורות חיוביות של ממש.

בשנת 2015 רשמו שש הקבוצות רווח כולל לפני מס מצרפי של כ-954 מיליון שקל בביטוח הכללי - פער של יותר ממיליארד שקל בין השנים. במגזר ביטוחי הבריאות, שחווה שינוי אדיר בעקבות הרגולציה, רשמו החברות רווח לפני מס מצרפי של כ-559 מיליון שקל (כל השש הרוויחו ב-2016).

5 מיליארד שקל הוא הסכום ששילמו שש הקבוצות לכל עובדיהן כשכר עבודה ונלוות. מדובר בגידול קל של כ-2% ביחס ל-2015, וההוצאות הללו גדלו בכל החברות, להוציא כלל ביטוח. מדובר בסוגיה חשובה על רקע הקיטון הכפוי בשכר המנהלים בסקטור הפיננסים מחד, והמשך התארגנויות העובדים בענף הביטוח מאידך.

10.9 מיליארד שקל הוא הרווח הכולל המצרפי שרשמו שש קבוצות הביטוח הגדולות במשק בחמש השנים האחרונות. הראל היא זו שמציגה את הרווח החמש-שנתי המצטבר הגבוה בענף (בהיקף של כ-2.73 מיליארד שקל), והפניקס את השני בגובהו (כ-2.65 מיליארד שקל).

בחישוב תלת-שנתי התמונה הכוללת לא משתנה - השתיים בולטות מעל ליתר, אך ביניהן היא מתהפכת: הפניקס ראשונה עם רווח תלת-שנתי מצטבר של כ-1.47 מיליארד שקל, והראל עם רווח מצטבר של כ-1.34 מיליארד שקל באותה תקופה.

נתונים פינננסיים ותוצאות השוואתיות לאורך שנים במיליוני שקלים

עוד כתבות

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד