"קושי ראייתי": נסגר התיק נגד מנכ"ל בנה"פ לשעבר ציון קינן

הפרקליטות החליטה לסיים את הבדיקה בעניינו של מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, ציון קינן, שנחשד בהטרדה מינית של עובדת, ולא לעבור לחקירה פלילית ■ "גם אילולא התיישנו העבירות, הרי שיש לא מעט קשיים ראייתיים בתיק, ובראשם העובדה שהעובדת סירבה לשתף פעולה"

ציון קינן / צילום: תמר מצפי
ציון קינן / צילום: תמר מצפי

פרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי) הודיעה היום (ה') כי על דעת פרקליט המדינה, שי ניצן, הוחלט לסיים את הליך הבדיקה בעניינו של מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, ציון קינן, ולא לעבור לחקירה פלילית.

הבדיקה הפלילית נפתחה בעקבות פרסומים שהעלו חשד לפיו קינן פגע מינית בעובדת הכפופה לו, בעת שכיהן בתפקיד בכיר בבנק הפועלים. לפי הפרסומים, הטענות הועלו על-ידי העובדת במסגרת משא-ומתן שניהלה עם הבנק על תנאי פרישתה.

הבנק פתח בהליך בירור לפי התקנות למניעת הטרדה מינית, ומינה את נשיא בית הדין הארצי לעבודה לשעבר, השופט בדימוס סטיב אדלר, כדי לבדוק הטענות. על-פי הפרסומים, בעקבות טענות העובדת ולאחר הבירור קיבלה העובדת פיצויי פרישה מוגדלים, וזאת על-פי החשד, כמעין "דמי שתיקה".

בנובמבר 2016 פתחה משטרת ישראל (להב-433) בבדיקה, במסגרתה נאספו חומרים ומסמכים מהבנק, נגבו הודעות מגורמים מעורבים, ונעשו ניסיונות לגבות הודעה מהעובדת, שמצידה סירבה לשתף פעולה או להתלונן. תוצרי הבדיקה והמלצת המשטרה לפיה אין מקום למעבר לחקירה פלילית הועברו לעיון פרקליטות מחוז תל-אביב (פלילי), שהצטרפה לעמדת המשטרה.

על-פי החשד, האירוע הנטען התרחש בעת נסיעת עבודה לקזחסטן בדצמבר 2006, ובמהלך הנסיעה, כך נטען, תקף קינן לכאורה מינית את העובדת, באופן שעשוי היה לגבש מספר עבירות מין אפשריות.

לדברי הפרקליטות, "מאחר שהעבירה בוצעה לכאורה בחו"ל, הרי שמדובר ב'עבירת חוץ', שכדי שניתן יהיה להעמיד לדין בגינה בישראל, נדרש קיומם של מספר תנאים, ובראשם תנאי 'הפליליות הכפולה', דהיינו, שמדובר בעבירה גם לפי דיני המדינה בה היא נעברה, וכן שלא חל סייג לאחריות הפלילית לפי דיני המדינה הזרה.

"בחינת הדין הקזחי העלתה כי העבירה החמורה ביותר המתאימה לטענות שנטענו התיישנה לפי החוק הקזחי זה מכבר, בחלוף 5 שנים ממועד האירוע (ומובן כי עבירות חלופיות קלות יותר התיישנו אף קודם לכן). משכך, גם אם היו ראיות מספיקות להוכחת העבירה, הרי שלא ניתן היה להעמיד לדין בגינה בישראל, שכן לא מתקיימת דרישת הפליליות הכפולה".

בנוסף, נמסר ממשרד המשפטים, נמצא כי "גם אילולא התיישנו העבירות, הרי שישנם לא מעט קשיים ראייתיים בתיק, ובראשם העובדה כי העובדת סירבה לשתף פעולה עם המשטרה". יתרה מזו, "גם אם העובדת הייתה משתפת פעולה, ספק אם ניתן היה לבסס סיכוי סביר להרשעה בעבירת מין, עקב בעיות ראייתיות שונות שעלו מהבדיקה".

בנוסף לעניין זה, הגיע מידע נוסף במהלך הבדיקה, בו נטען כי קינן ביצע מעשה מיני באישה נוספת. המשטרה פנתה לאישה זו, וגם היא סירבה לשתף פעולה. בנסיבות אלה המליצה כאמור המשטרה שלא לעבור לחקירה פלילית מלאה, והמלצתה התקבלה על-ידי הפרקליטות. 

 כעת כאשר הסתיימה בדיקת המשטרה, הכדור עובר לבנק ישראל. הפיקוח על הבנקים כבר הודיע כי הוא מכין דוח על התנהלות הבנק בפרשה זו, בעיקר לאור העובדה שלא בנק ישראל ולא חברי הדירקטוריון עודכנו בפרשה בזמן אמת. מי ששילם בכיסאו על ההתנהלות הזו הוא יו"ר הבנק יאיר סרוסי שעזב את תפקידו בסוף השנה שעברה.

הכנת הדוח נמצאת בשלבים מתקדמים ובבנק ישראל כבר אמרו בעבר שימתינו לסיום בדיקת המשטרה בטרם יפרסמו את הדוח הסופי. לפי הערכות הדוח יפורסם בשבועות הקרובים.

מבנק ישראל נמסר היום: " משהסתיימה חקירת המשטרה יפעל בנק ישראל כדי להשלים במהירות את הבדיקה אותה הקפיא לבקשת המשטרה".