"נוריד מסים", "נעביר תקציב עד הקיץ", לצ'קים שנתניהו מפזר בימים האחרונים אין בינתיים באוצר שום כיסוי. בדרג המקצועי באוצר, הגוף שאמור להוציא לפועל את המדיניות הכלכלית, עוקבים בינתיים בהשתאות אחרי הכרזותיו השאפתניות של ראש הממשלה.
ההכרזה של נתניהו אתמול (ב') על הפחתת מסים התפרשה באוצר כניסיון של ראש הממשלה לשריין לעצמו קרדיט, על רקע פרסומים מהימים האחרונים בדבר תוכניותיו של שר האוצר. אלא שכחלון, בניגוד לרושם שיצרו הפרסומים, לא מתכנן מהלך דרמטי של הפחתת מסים. כחלון מבין שזה יהיה בלתי אחראי להוריד מסים באופן משמעותי וקבוע בגלל עודף חד-פעמי, כשתחזית הצמיחה לשנים הקרובות איננה מהוורודות ביותר שידע המשק. כחלון לא אטום לקואליציית הכלכלנים בראשות נגידת בנק ישראל שמזהירים אותו מפני המהלך - הוא רק חושב שהם (שוב) טועים.
בסביבתו של שר האוצר מנחשים שגם אם יהיה בסופו של דבר מהלך של הורדת מסים, הרי שהוא יהיה מוגבל בהיקפו. לא עוד הורדה של מס חברות, שאמור לרדת ממילא ל-23% בתחילת 2018. לא הפחתה דרמטית של מס רווחי הון בבורסה או של מס ההכנסה לשני העשירונים העליונים כפי שמציע היועץ הכלכלי של נתניהו פרופ' אבי שמחון. הגישה הכחלונית דוגלת בחלוקת דייסה לכולם, קצת לכל אחד. לתת עוד לחלשים, לעזור לזוגות הצעירים ולעובדים וכמובן שלא לקפח את החיילים. לכן זה יכול להיגמר, למשל, בהטבה זמנית של נקודות זיכוי לזוגות עובדים.
האירוע השני שבאוצר מנסים עדיין להפנים הוא הקדמת תקציב 2019. הסיכום בין נתניהו לכחלון היה אכן מהפכני: להעביר תקציב עד פסח, חצי שנה ויותר לפני המועד הרגיל. ההיגיון הפוליטי אומר שככל שמועד הבחירות יתקרב כך יקשה יותר על הממשלה להעביר תקציב, ולכן כדאי למהר שלא תוחמץ ההזדמנות לעשות כלכלת בחירות באופן חוקי.
הבעיה היחידה היא שלוחות הזמנים האלה הם - איך לומר בעדינות - קצת שאפתניים. הזזת תאריך היעד לאישור התקציב מנובמבר לאפריל אומרת שכבר היום היה צריך אגף תקציבים להיות עם חצי טיוטת חוק הסדרים ביד ועם הנחיות ברורות לגבי מסגרות התקציב: תחזית הכנסות, יעד הוצאה ויעד הגירעון התקציבי. אלא שבאוצר ובאגף תקציבים עסוקים עדיין בתקציב 2018 - הוראות התקציב הדו-שנתי מחייבות את האוצר לעדכן את הממשלה בתחילת החודש אם יש צורך בביצוע שינויים. האוצר נערך לקרב הגדול על חלוקת הרזרבה בסך 3.5 מיליארד השקלים - כמה מתוך זה ילך לנכים, כמה לנטו משפחה, כמה לליברמן ולתקציב הביטחון. הממשלה הייתה אמורה להתחיל לדון בחלוקת העודף בספטמבר, אבל הדיון הראשון אפילו לא נקבע.
ואם לא די בכל זה, צריך לזכור שלאגף תקציבים אין היום ממונה פעיל. הממשלה ונציבות שירות המדינה צריכים לאשר את מינויו של מנכ"ל משרד האנרגיה שאול מרידור, אלא שנציב שירות המדינה נוסע לחו"ל והממשלה תוכל לאשר את המינוי לכל המוקדם בעוד שבועיים, כך שמרידור לא ייכנס ללשכתו לפני החודש הבא. עד שזה יקרה - ספינת התקציב לא תצא לדרכה, עם כל הכבוד לראש הממשלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.