המבקר: פולשים לשטחים ציבוריים בצפת - ולא משלמים ארנונה

הוועדה המקומית בעיר מעניקה רישיונות עסק כוזבים לעסקים שפולשים לשטחים ציבוריים ■ "התפקוד הלקוי ואוזלת היד של העירייה, עד כדי העלמת עין מכוונת מהפרות החוק החמורות, מביאים לפגיעה ברכוש הציבורי ובאינטרס הציבור"

התנהלות עיריית צפת והוועדה המקומית לתכנון ובנייה מביאה לפגיעה באינטרס הציבורי של העיר ותושביה - כך עולה מדוח מבקר המדינה שהותר היום (ג') לפרסום. על פי הדוח, בצפת שבה מתגוררים 33 אלף תושבים ב-9,000 יחידות דיור, אושרה בשנת 2014 תוכנית מתאר שאמורה לאפשר לעיר לגדול ל-60 אלף תושבים עד שנת 2030, עם תוספת של 10,500 יחידות דיור. המבקר מצא כי תוכנית המתאר החדשה אינה עונה על הצרכים התכנוניים של כל חלקי העיר ופוגעת בהתפתחות העיר ובפיתוחה האורבני בתחומים כמו מסחר, תיירות, תעשייה ומגורים. בנוסף,העירייה והוועדה המקומית לא הסדירו את נושא זכויות הבנייה באזורים שאין בהם תוכניות, ולכן לא ניתן לתת היתרי בנייה לחלק מאזורי העיר.

בעיה מהותית נוספת שמצא המבקר בצפת היא תופעת הפלישה של בעלי עסקים לשטחים הציבוריים ברחובות הראשיים של העיר. המבקר מצא כי לעירייה ולוועדה המקומית אין מידע מפורט ועדכני על כל הפלישות, על היקפן, על מועדן, על שמות הפולשים ועל מהות הפלישות. חלק מבעלי העסקים שפלשו למדרכות ציבוריות חסמו את המדרכה למעבר הולכי רגל, שנדרשים לסכן עצמם ולרדת אל הכביש. המבקר מציין כי העירייה והוועדה המקומית העלימו עין מהפלישות לשטחים הציבוריים במרכז העיר, ובפעמים המועטות שהחלו באכיפה - לא השלימו אותה.

אך התנהלותן הבעייתית של עיריית צפת והוועדה המקומית בנושא הפלישות לשטחים ציבוריים לא מסתכמת באי-אכיפת העבירות. המבקר מצא כי העירייה לא חייבה את הפולשים בארנונה בגין השטחים שפלשו אליהם, כפי שהפסיקה קובעת, ולא דרשה מהפולשים גם לשלם דמי שימוש עבור אותם שטחים. בכך, נתנה להם תמריץ חיובי להמשיך להשתמש בשטחים הציבוריים.

התנהלות חמורה נוספת שמצא המבקר באותו הנושא היא כי הוועדה המקומית העבירה אישורים כוזבים למחלקת רישוי עסקים בעירייה כאילו לא בוצעו עבירות על חוק התכנון והבנייה, על-מנת שהעסקים יקבלו רישיונות עסק.

"הזנחה וזלזול"

העירייה, לפי המבקר, גם מנהלת באופן לקוי את הנכסים שבבעלותה. כך למשל, היא לא העבירה על שמה נכסים בבעלותה, לא פינתה פולשים על קרקעות שלה, לא הגישה נגדם תביעות, לא שינתה ייעוד של נכסים לצורך השבחתם, לא חידשה חוזי שכירות ולא גבתה דמי שכירות על שני מבנים בבעלותה. "ממצאי הבדיקה מלמדים על תפקוד לקוי ועל מחדלים וכשלים של עיריית צפת", מציין המבקר. "התפקוד הלקוי ואוזלת היד של העירייה, עד כדי העלמת עין מכוונת של פרנסי העיר צפת והאחראיים בעירייה מהפרות החוק החמורות, מאפשרים השתלטות על המשאב הציבורי ומביאים לפגיעה ברכוש הציבורי ובאינטרס הציבור.

"באי-אכיפת החוק יש כדי לגרום לפגיעה חמורה בשלטון החוק ובאמון הציבור. אופן תפקודה של העירייה מעיד על הזנחה וזלזול במשאבים הציבוריים ופוגע באינטרס הציבורי". המבקר מציין כי על קברניטי עיריית צפת לעקור מן השורש את התופעה של מתן אישורים כוזבים מהוועדה המקומית למחלקה לרישוי עסקים, ולפעול כנגד הפולשים לשטחים הציבוריים בעיר.

עיקרי הליקויים:

- תוכנית המתאר החדשה אינה עונה על הצרכים התכנוניים של כל חלקי העיר ופוגעת בהתפתחותה

- העירייה והוועדה המקומית העלימו עין מהפלישות לשטחים הציבוריים במרכז העיר, ובפעמים המועטות שהחלו באכיפה - לא השלימו אותה

- העירייה לא חייבה את הפולשים בארנונה ולא בדמי שימוש בגין השטחים שפלשו אליהם

- הוועדה המקומית העבירה לאותם עסקים פולשים אישורים כוזבים כדי שיקבלו רישיון עסק