גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סיכום 2017: השנה ששינתה את כל מה שידענו על כלכלה

השנה שהסתיימה לימדה אותנו שדרוש רענון בכמה מהמוסכמות המקובלות בשוק ההון ■ כיצד הדבר השפיע על תיק ההשקעות שלנו, ואיך הוא צפוי להשפיע עליו ב-2018?

בורסה / צילום: תמר מצפי
בורסה / צילום: תמר מצפי

שנה 2017 היטיבה עם רוב השווקים הפיננסיים בעולם, אך עם תחילת 2018 שווה לשים לב לכמה מהמרכיבים המפתיעים שאפיינו את שוקי המניות והאג"ח הגלובליים בשנה החולפת.

בכמה מקרים הצליחו השווקים להפתיע לא רק את החזאים, אלא אפילו עמדו בניגוד למוסכמות בסיסיות שהיו מקובלות במשך שנים. האם הלקחים של 2017 יצליחו להפוך עבור המשקיעים גם את 2018 לשנת השקעות מוצלחת?

מכפיל גבוה לבדו

הפתעה 1: הריבית עולה, אג"ח ארוך לא נפגעת

אחת המוסכמות הבסיסיות בקרב ציבור המשקיעים היא כי כשהריבית עולה, צריך למהר ולצאת משוק האג"ח כדי להימנע מהפסדי הון. לפי התיאוריה, ככל שהמח"מ ארוך יותר, הפסדי ההון עשויים להיות גדולים יותר בשל מנוף האשראי.

ואולם, בשנה האחרונה הריבית בארה"ב עלתה 4 פעמים (כולל העלייה בדצמבר 2016). ומה קרה לאג"ח בתקופה הזו? הדולר נחלש ותשואות האג"ח לא רק שלא עלו, אלא אף ירדו, כך שהמשקיעים אפילו הרוויחו - ולא מעט. התשואה באג"ח הממשלתי ל-10 שנים ירדה בשנה האחרונה מ-2.45% ל-2.4%, בעוד שבשוק האג"ח הקונצרני החגיגה היתה גדולה עוד יותר וכך גם הרווחים של המשקיעים.

2017 היתה שנת שיא לאג"ח חו"ל נקוב בדולר. היקף ההנפקות של האג"ח העפיל לשיא של כל הזמנים, האג"ח הקונצרניות נסחרו בעליות והמשקיעים המשיכו להרוויח. הודות לשוק הנפקות חזק בשנה החולפת, גייסו חברות אג"ח קונצרני דולרי בכ-3.5 טריליון דולר, כאשר הריביות הנמוכות הובילו לכך שהחברות המשיכו להקטין את עלויות המימון ולשפר עוד את מצבן הפיננסי, תופעה שהובילה לצמצום מרווחי האשראי ויצרה רווחי הון למשקיעי האג"ח.

ב-2017 רשמו מדדי האג"ח הקונצרני תשואות מצוינות בכל הדירוגים. בדירוגים הגבוהים נרשמו עליות של עד 7% במדדי אג"ח, כמו זה של IBOXX העוקב אחר סל אג"חים בדירוגי השקעה, ועד ל-6% במדדי אג"ח High Yield, אם כי יש להביא בחשבון שהמח"מ שלהם ארוך במונחים ישראליים (מעל 7 שנים). גם במח"מים הקצרים יותר נרשמו עליות נאות של 2%-5%.

הריבית עלתה

במבט ל-2018, האג"ח הדולריות כבר מגלמות צפי ליותר מ-2 העלאות ריבית בארה"ב, כלומר התשואות גבוהות מכפי שניתן למצוא בדירוגים דומים בשוקי אג"ח אחרים, כולל אירופה וישראל. בנוסף, האפיק הקונצרני עשוי להרוויח גם מאפשרות להיווצרות מחסור. זאת בשל הצפי לירידה בהיקף הנפקות האג"ח, לצד המשך ביקוש איתן. הירידה בהנפקות צפויה בשל רפורמת המס של טראמפ, שפגעה בתמריצים לגייס אג"ח חדש, בעוד שהרצון של משקיעים לשפר את התשואות הגלומות בתיק ההשקעות, צפוי לתמוך בהמשך הביקוש לאג"ח. לאור מרווחי האשראי הקטנים יחסית בדירוגים הנמוכים, בראייה קדימה נראה נכון יותר להעדיף אג"ח בדירוגי השקעה על פני High Yield.

הפתעה 2: המניות עולות יותר, המטבע יורד

רוב החזאים טענו שעליית הריבית בארה"ב אמורה לתרום להתחזקות הדולר בעולם, אך באופן פרדוקסלי הוא דווקא נחלש. למרות שהריבית הדולרית כיום היא מהגבוהות בשווקים המפותחים, ב-2017 נחלש הדולר מול סל המטבעות העולמי. החולשה הזו הייתה הגורם המרכזי לפערים שראינו בשנה החולפת בין הביצועים של שוקי המניות.

כך למשל, הנאסד"ק עלה בשנה האחרונה ב-28%, בעוד שהדאקס הגרמני עלה ב-12.5% בלבד, אולם הפער בין שני המדדים דומה לשיעור היחלשות הדולר מול האירו בשנה האחרונה, כ-15%. באופן דומה, הניב מדד הדאו ג'ונס 25% בשעה שהניקיי ביפן עלה בכ-20%, כאשר הין התחזק מול הדולר האמריקאי בכ-5%.

במבט ל-2018 קשה לראות את הדולר ממשיך להיחלש בשיעור משמעותי במשך שנה נוספת, כאשר פערי הריביות לטובתו צפויים להמשיך לגדול. מנגד, קשה גם לראות את האירו רושם התחזקות משמעותית נוספת בשנה הקרובה, אחרי הקפיצה שלו בשנה האחרונה. לנוכח כל אלה, נראה כי בשנה הקרובה דווקא הגדלה של החשיפה המנייתית מחוץ לארה"ב עשויה להועיל לתיק ההשקעות. אם ב-2018 המטבעות האחרים ייחלשו מול הדולר, הרי שהדבר ישפר גם את כושר התחרות של החברות הזרות מול החברות האמריקאיות ויחד עם השיפור שהחל כבר ב-2017 בכלכלות המפותחות כדוגמת אירופה, שווקים מפותחים מחוץ לארה"ב עשויים להפתיע.

הפתעה 3: מכפילי רווח גבוהים? הרווח יכול לעלות יותר

מחירי המניות בכל העולם אינם זולים בפתחה של 2018. עם זאת, ב-2017 קיבלנו הוכחה לכך שמכפילים גבוהים לכשעצמם הם לא סיבה לצאת מהשוק לעמדת המתנה. למרות שמכפילי המניות בשוק האמריקאי למשל עומדים על 22 ב-S&P 500, מעל הממוצע של השנים האחרונות, הצליחו החברות להפגין קצבי צמיחה מהמהירים מזה כמה שנים, מה שיכול להצדיק חלק מהעלייה ברמות המכפילים ואת הביצועים של המניות בארה"ב.

ההפתעה הגדולה השנייה היא שהחברות האמריקאיות לא נשארו לבדן. לראשונה מזה שנים, גם החברות באירופה, יפן ושאר העולם הציגו קצב צמיחה מרשים, כפי שניתן היה לראות בדוחות הכספיים לרבעון השלישי - מה שתרם בצורה משמעותית לביצועים שלהן והצדיק את ההחלטה של משקיעים רבים לגוון את תיק ההשקעות ולצאת גם מארה"ב.

במבט ל-2018, בולטת העובדה כי המכפילים בשווקים שמחוץ לארה"ב נמוכים יותר. בעוד שמכפיל הרווח של S&P 500 כרגע הוא 22.6, גבוה משמעותית מהמכפיל הממוצע של 17, המכפיל של מדד יורוסטוקס 600 באירופה הוא 20.6, קרוב מאוד למכפיל הממוצע שלו בשנים האחרונות. המכפיל של הדקס הוא 19, לעומת ממוצע של 17 בשנים האחרונות. בת"א 125 עומד המכפיל של 19.8 לעומת ממוצע של 18.5. גם בשאר בחינות תמחור שוקי המניות התמונה דומה - כלומר באופן יחסי שווקים כמו ישראל, גרמניה, יפן ובריטניה זולים יותר משוק המניות האמריקאי.

בנוסף למכפילים הזולים, ב-2018 גם תחזיות הצמיחה של החברות מחוץ לארה"ב גבוהים יותר מאלה של החברות האמריקאיות - מה שתורם עוד יותר לצפי לביצועים חזקים שלהם. לפי ריכוז תחזיות של בנקים להשקעות ל-2018, הרווח למניה של החברות בארה"ב צפוי לגדול ב-12%, לעומת צפי לצמיחה של 17% ביפן למשל או 15% בסין.

גם העובדה שבכל העולם המפותח שמחוץ לארה"ב יישארו הריביות נמוכות לפחות בשנה הקרובה, תורמת לציפייה שהביצועים של המדדים שם יבלטו לחיוב בשנה הקרובה, כך שלמשקיעים יש תמריצים לפזר את החשיפה המנייתית גם מחוץ לארה"ב.

בשורה התחתונה, אחרי כמה שנים טובות בשווקים הפיננסים, 2017 ניפצה עוד כמה מוסכמות והוכיחה לנו שחשוב לא להיות במצב של קיבעון מחשבתי. ככל הנראה, 2018 תנפץ מוסכמות נוספות.

בדולר, התשואות של המדדים דומות

הכותב הוא מנהל הפרויקטים ופיתוח עסקי בהראל פיננסים. הכותב ו/או חברות בקבוצת הראל ו/או בעלי עניין בהן ו/או בעלי השליטה בקבוצה, עשויים להחזיק ו/או לסחור, בעבור עצמם ו/או בעבור אחרים, בניירות הערך והנכסים הפיננסיים המצוינים בכתבה זו. אין לראות בכתבה משום שיווק השקעות או תחליף לשיווק השקעות המתחשב בצרכיו האישיים והמיוחדים של כל משקיע

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב