גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הקרקעות הפנויות בת"א והמרכז הולכות ואוזלות"

מנהלת מינהל התכנון, דלית זילבר, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס": "גידול האוכלוסייה הוא מדהים, ונכפיל את המדינה תוך 20 שנה" ■ ראש עיריית ירוחם, מיכאל ביטון: "אני לא חותם על הסכם-גג בלי שייתן מענה ליציבות מוניציפלית"

"אנחנו מסתכלים על הטווח הארוך. עם התוכנית האסטרטגית לדיור עד שנת 2040. זה במקביל לעבודה השוטפת שלנו בתחום ושיא של אישור תוכניות ב-2017 שרק עכשיו נגמרה" - כך אמרה היום (ה') מנהלת מינהל התכנון במשרד האוצר, דלית זילבר, בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" בבנייני האומה בירושלים.

"אחד הדברים הדרמטיים שצריך לקדם זה תחבורה, עם דגש על תחבורה ציבורית. אין עתיד בלי זה. גידול האוכלוסייה הוא מדהים, ונכפיל המדינה תוך 20 שנה. גם את הבניינים כבר צריך להתחיל לחדש. במקביל, צריך לייעל השימוש בקרקע וגם לתת הדעת לפריפריה ומרכז ומצוקות לאוכלוסיות שונות. אנחנו מתכננים היום לילדים שכבר נולדו וצריך לדאוג גם לאוכלוסייה המתבגרת. במקביל, לא רק דיור בר השגה רגיל אלא גם דיור בר השגה לאוכלוסייה מבוגרת. התוכנית האסטרטגית מתייחסת למספרים פנטסטיים ולשם אנחנו מכוונים. אנחנו עובדים קשה במחוזות, ופעם ראשונה שמינהל התכנון, רשות מקרקעי ישראל וגם משרד הבינוי והשיכון עובדים יחד בצורה יוצאת מן הכלל".

מיכאל ביטון, עומר מואב, רחל עזריה, שירי ברנד / ניב קנטור

על פי התוכנית האסטרטגית לדיור שאושרה בממשלה במארס 2017, אותה הזכירה זילבר על הבמה, צרכי הדיור עד שנת 2040 צפויים לעמוד על כ-1.5 מיליון יחידות דיור והתוכנית מסמנת יעד לתכנון כ-2.6 מיליון יחידות דיור, כמענה על צורך זה עד 2040. נזכיר כי חלק ניכר מהתוכנית מתייחס להתחדשות העירונית, תחום שבמהלך השנים הבאות צפוי לגדול ולהוות שיעור לא מבוטל מיחידות הדיור המתוכננות.

כך, מתוך כ-2.6 מיליון יחידות דיור, כ-900 אלף יחידות דיור צפויות להגיע מהתחדשות עירונית כאשר במחוז תל-אביב לבדו, מדברת התוכנית האסטרטגית על 60% מהבנייה החדשה ככזו שתתקדם במסלול ההתחדשות העירונית. כ-260 אלף יחידות דיור בסך-הכול.

במחוז ירושלים מדובר בשיעור נמוך יותר, אך עדיין משמעותי, כאשר מתוך 300 אלף יחידות הדיור שהתוכנית האסטרטגית מכוונת אליהן עד 2040, כ-27% (כ-83.5 אלף יח"ד) יגיעו מהתחדשות עירונית.

"הקרקעות הפנויות בתל-אביב והמרכז הולכות ואוזלות, והתחדשות עירונית היא הפתרון, עם עירוב שימושים. אלו גם פינוי-בינוי וגם תמ"א 38 שייצרו את המאגר של יחידות הדיור. מנסים להכניס גם לחוק את עירוב השימושים ושילוב השטחים הציבוריים. גם בירושלים צפוי חלק ניכר בהתחדשות עירונית וזו עבודה בפינצטה. בירושלים יש מדיניות של הוועדה המחוזית להגדיל את אינטנסיביות הבנייה ליד ציר הרכבת הקלה וגם של עירוב שימושי. זה נותן מרחב ציבורי ומשפר התשתיות".

זילבר התייחסה גם לאתגרים שעומדים בפני מינהל התכנון ומשרדי הממשלה בכל הנוגע לתוכנית האסטרטגית, ואמרה כי יהיה עליהם להתייחס למלאי המצומצם של הקרקעות הפנויות לבנייה, לתיאום וסנכרון בין משרדי הממשלה השונים, לנושא התשתיות וגם ליכולת השוק לפעול במסגרת ההתחדשות העירונית.

"אנחנו נכניס את כל משרדי הממשלה פנימה לכל תכלול העבודות. כבר היום מסתכלים קדימה גם על נושא התשתיות. גם בתי חולים, עושים עכשיו תוכנית מתאר של בתי חולים, וגם של בתי עלמין. הראייה הזו קדימה זו הראייה והתפקיד של מינהל התכנון. התחלנו בתהליך שמכליל את כל הגורמים, והמטרה היא לחזק את המחוזות השונים ולפעול בראייה קדימה. אנחנו מקדמים גם תוכניות רחבות היקף גם למגזר הערבי. ועוד מילה על המחאה של התושבים. אני חושבת שהם מתבלבלים. הם אומרים שעושים תוכניות נקודתיות, וזה לא טוב, וגם התחדשות עירונית זה לא נכון וגם תוכניות כוללניות זה לא טוב. אבל אנחנו נמשיך לתכנן קדימה".

ראש עיריית ירוחם: "אני לא חותם על הסכם-גג בלי שייתן מענה ליציבות מוניציפלית"

"עכשיו מתגלה גודל האתגר בנושא התחבורה. ההשקעה בתחבורה ציבורית כנראה פוליטית לא משתלמת, אבל לעומת זאת, לדאוג לרכב הפרטי יש הרבה קבוצות לחץ ובעלי הון שדואגים לזה ואז אנחנו רואים בעיקר השקעות לרכב פרטי. תחבורה ציבורית זה כדאי רק בשביל הציבור ורכב פרטי זה בשביל הרבה חברות פרטיות. צריך להכניס את התכנון של התחבורה הציבורית בשלבים הרבה יותר מוקדמים בתכנון כדי שיתנו מענה, אחרת אנשים רק ימשיכו לנסוע ברכבים פרטיים" - כך אמרה חברת הכנסת רחל עזריה (כולנו) בפאנל שעסק בנדל"ן בפריפריה ותכנית מחיר למשתכן אותו הנחה עורך הנדל"ן של "גלובס" דרור מרמור בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס" בבנייני האומה בירושלים. בפאנל השתתפו לצד חברת הכנסת עזריה גם ראש עיריית ירוחם, מיכאל ביטון; יו"ר הוועדה מחוזית מחוז מרכז, שירה ברנד; ופרופסור עומר מואב ממכון אהרון למדיניות כלכלית.

"לנו היה חלום בירוחם שיהיה פקק. והגענו לזה. כי בנינו אלפי יחידות דיור", אמר ביטון, "זו העיר שגדלה הכי מהר במדינה בפועל. אבל הסיפור של תחבורה יכולה להיות גם קללה. המרצים הראשונים של אוניברסיטת בן-גוריון גרו במרכז באר-שבע, אבל אחר-כך עברו לעומר ולהבים, והיום הם גרים בתל-אביב, ובאים רק להרצאות. צריך להבין שתחבורה זה לא כל הסיפור. צריך גם קהילה, גם חינוך, גם פנאי. וצריך גם לקדם את התעסוקה בעיר. זה מכלול שלם".

גם פרופסור מואב התייחס לנושא התחבורה ואמר: "תחבורה ציבורית נועדה לציבור, אבל בישראל היא נחסמת בגלל אינטרסים צרים. שר התחבורה נכנע לאינטרסים של אגד וגופים אחרים כמו מוניות שירות וחוסם תחרות של תכניות שיתוף. ניתן היה לשפר את התחבורה בישראל בקלות על ידי הסרת חסמים. אבל אין בעצם מנהיגים בישראל, יש פוליטיקאים פופוליסטים שמעדיפים להתייחס לציבור כאילו כולו מורכב מרפי-שכל".

בהמשך הפאנל, נשאלו הדוברים השונים על תוכנית מחיר למשתכן, וביטון רמז שלא בטוח שמחיר למשתכן זו התשובה הנכונה לפריפריה: "יש לנו לא מעט מחיר למשתכן. אבל בירוחם אתה יכול לקנות דירה ב-600 אלף שקל או 700 אלף שקל, ורבע דונם של בנה ביתך ב-250 אלף שקל. אם אתה חכם, אתה בונה על המגרש עוד בית קטן ב-400 אלף שקל ואפילו יכול לבנות עוד צימרים. הרבה בנייה רוויה בפריפריה זה לא התשובה, אנחנו לא צריכים בירוחם כל-כך הרבה בנייה רוויה. צריך במרכז מעט, לצד התחדשות עירונית שגם היא בינתיים פוסחת עלינו ומחוץ למרכז בנייה צמודת קרקע. לא צריך לדבר על הוזלה של דירות אלא על יותר צמודי קרקע. זה הפתרון בפריפריה".

ביטון התייחס גם להסכמי-הגג ולעובדה שבירוחם הסכם כזה לא נחתם ואמר: " מנכ"ל משרד הפנים אומר שהערים יקרסו בגלל הסכמי-הגג, והמדינה חותמת על ההסכמים האלה. זו אותה הממשלה. אני לא חותם על הסכם-גג בלי שייתן מענה ליציבות מוניציפלית, יתייחס לשיווקים סבירים לעיר וגם להתחדשות עירונית. באר-שבע חתמה, ותוסיף עוד 20 אלף יחידות דיור בעשור. אני בלי הסכם-גג הכפלתי את העיר ויש לי פרבילגיה לעשות את זה לאט ונכון".

פרופסור מואב תקף את תכנית מחיר למשתכן בחריפות: "לא היה צריך להתחיל את מחיר למשתכן בכלל. מטמטמים את הציבור כאן. מסתובב שר האוצר ועושה נטו פה ונטו שם כאילו הוא נדיב ידוע שנותן לציבור. ממש סנטה קלאוס. אבל אם מסתכלים בפועל, כל הטבה מהרשימה שלו מגיעה מהכיס הציבורי. זו הקלה לקבוצה אחת ומישהו אחר ישלם את המחיר. אין כאן חלוקת מתנות לציבור. זה כסף ציבורי ואם יוצרים גירעון נשלם יותר מיסים בעתיד, או אנחנו או הילדים שלנו. תכנית מחיר למשתכן זו דוגמא נהדרת וזו תכנית נוראית".

חברת הכנסת עזריה הגנה על התכנית הממשלתית: "אני קניתי דירה ברגע האחרון אבל אני מתסכלת על כל הצעירים, ואין להם שום סיכוי לקנות דירה היום. הם נמצאים בתחרות מול המשקיעים ואם לא מייצרים שוק רק בעבור רוכשי דירה ראשונה, זה כמו למלא דלי עם חור. זה לא יעזור. זה דור עני, בלי פנסיה תקציבית, ופעם ראשונה שיש פוליטיקאי שאומר שלמרות שיש אלמנטים פחות פופולאריים בתכנית יש לנו אחריות כלפי אותה אוכלוסייה, כדי שאנשים יוכלו לרכוש דירה. אני חיה בשלום עם ההבנה שאנחנו מחפשים פתרון לזוגות הצעירים. היה מאוד נוח לא להתמודד עם האתגר הזה. אבל אנחנו לוקחים אחריות. שוק הדיור הוא שוק מורכב, וזו הייתה החלטה אמיצה לדאוג לזוגות הצעירים".

ברנד התייחסה בפאנל לתכנון ולעבודת הוועדות המחוזיות שתפקידן לדאוג לילדים שנולדים היום: "השנה אישרו 127 אלף יח"ד, וזה שיא. יש בשוק עוד אלפי יחידות דיור. בסוף יבנו אותן, כי כשיש ביקוש הקבלנים בונים, ויש ביקוש. המחירים יתייצבו וירדו ככל שנתכנן יותר ונשווק יותר. זה לא קורה בחמש דקות ולא בשנתיים, אבל בטווח הארוך זה יקרה. אנחנו לא נבהלים מהטענות והמחאות, אנחנו עוסקים בתכנון איכותי. מדינת ישראל מכפילה עצמה. אנחנו במחוז מרכז נדרשים ליחידות דיור לילדים שכבר נולדו. גם במחוז דרום ובכל המחוזות האחרים. ואין מספיק קרקע במרכז, ויצטרכו לבנות לגובה ולא נראה צמודי קרקע ושלוש או ארבע קומות במרכז. כי אין ברירה. חייבים לחשוב על הכל בצורה רחבה יותר מאשר אותו אזרח קטן שמסתכל מה קורה לו ליד הבית. שומעים עכשיו מחאה, ואולי מוצדקת למי שעומד בפקק היום, אבל יש תכנון קדימה".

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים