גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם יש היגיון בתמיכת העיריות בקבוצות ספורט?

מצד אחד, הארנונה של התושבים נשרפת על תשלום למאמנים ושחקנים ■ מצד אחר, מחקר חדש מראה כי מתקני הספורט שנבנים משפיעים לטובה על הכנסות העירייה ■ ולא פחות חשוב: קבוצה עירונית משמעותית פירושה יחסי ציבור לעיר ולעומד בראשה

אצטדיון הקונכייה בבאר שבע. לא לחינם ראשי עיר אוהבים, נגד ההיגיון הישר לעתים, להשקיע מיליונים רבים במימון קבוצות ספורט / צילום: איל יצהר
אצטדיון הקונכייה בבאר שבע. לא לחינם ראשי עיר אוהבים, נגד ההיגיון הישר לעתים, להשקיע מיליונים רבים במימון קבוצות ספורט / צילום: איל יצהר

ארבע הקבוצות שסוגרות את טבלת ליגת העל בכדורגל הן "קבוצות עירייה", כלומר קבוצות שמתוקצבות באופן מאסיבי על ידי העיריות שלהן - הפועל רעננה, מ.ס. אשדוד, הפועל אשקלון, הפועל עכו. סביר להניח ששתי היורדות ללאומית יבואו בין הקבוצות האלו. 11 מאמנים הועסקו עד כה, בעונה הנוכחית, בארבע הקבוצות. הכי קל לשלם משכורת למאמן של קבוצה עירונית, הרי של מי הכסף? 55 בתי אב בכל חודש ברעננה/אשדוד/אשקלון/עכו בממוצע "מעבירים" את הארנונה שלהם לשכר החודשי של המאמן המקומי. שלא לדבר על שכר השחקנים ששורף בכל חודש עוד אלפי חשבונות ארנונה בכל אחת מהערים הללו.

אם זה אכן יקרה ושתי "קבוצות עירייה" ינשרו ללאומית, 7 מתוך 10 היורדות האחרונות לליגה הלאומית יהיו קבוצות שראש העיר החליט לשים את כספי התושבים עליהן ולממן אותן. לראשי ערים אין בעיה להוציא כסף גדול כשזה מגיע לקבוצות הכדורגל או הכדורסל הבכירות של העיר - הנתונים מראים שבמהלך עונת משחקים אחת מוציאות הרשויות המקומיות כ-50 מיליון שקל כדי לתקצב ישירות את הקבוצות שמשחקות בליגת העל בכדורגל ובכדורסל. בהערכה זהירה ומינימליסטית, סכום נוסף של עוד 70-80 מיליון שקל מוציאות העיריות והרשויות המקומיות בישראל על קבוצות הכדורגל והכדורסל הייצוגיות בליגות הנמוכות.

בצד השני של המשוואה, לא בטוח שהכול שחור ואולי בכל זאת יש היגיון מסוים: קבוצת כדורגל או כדורסל שווה כסף שנכנס לקופת העירייה וגם הרבה יחסי ציבור לראש העיר ולעיר עצמה. יחסי הציבור הללו במקרים מסוימים מתורגמים לכסף.

להגדיל הכנסות מעסקים

מחקר חדש שיוצג בשבוע הבא בכנס שדרות במכללת ספיר עוסק בשאלת הכדאיות של קיום ספורט מקצועני בערים בישראל. או ליתר דיוק - בשאלת הכדאיות של הקמת מתקני ספורט לקבוצות הכדורגל והכדורסל הבכירות. ממצאי המחקר, שנעשה על ידי ד"ר אביחי שניר מהמכללה האקדמית נתניה ואוניברסיטת בר אילן: בניגוד לטענה הרווחת כי הקמת מתקני ספורט הם בבחינת קנס לעירייה, הרי שלאצטדיונים סגורים וקטנים הממוקמים בסמוך למרכז עירוני יש לעתים דווקא השפעה כלכלית לא מבוטלת.

המחקר של ד"ר שניר נשען על הנחת בסיס שלפיה עיריות, על מנת שיוכלו לאזן את תקציבן, נדרשות להגיע למצב שבו לפחות 55% מההכנסות הן מעסקים, בהשוואה ל-45% מהתושבים. הקמת אצטדיון ספורט, לפי שניר, היא אחת הדרכים הטובות ביותר כדי להגדיל את שיעור ההכנסות מעסקים. "אפשרות אחרת היא להביא לעיר אטרקציה עסקית שמושכת מספר גדול של צרכנים לאזור שלה. דוגמה אחת היא המרכז של איקאה בנתניה שהייתה לו השפעה חיובית על כל אזור התעשייה החדש של העיר. אצטדיון שממוקם בקרבת אזור מסחר יכול גם הוא להוות מוקד שמושך לקוחות. ראשית, בגלל שבימי משחק מספר האנשים בסביבת האצטדיון עולה משמעותית, וחלק גדול מהאנשים הללו מגיעים ממרחק ומעוניינים בשירותי מזון, בידור וקניות", אומר שניר.

מהמחקר עולה כי התרומה הצפויה לעיר מאצטדיון הממוקם במקום מרכזי בשטחה היא כ-200 שקל בשנה לנפש, "וזו תרומה משמעותית, בהתחשב בעובדה שההכנסה הממוצעת השנתית לעירייה מנפש בערים מהסוג שמחזיק קבוצת כדורגל היא כ-3,000 שקל", אומר שניר. במלים אחרות, בעיר כמו נתניה למשל, המונה 210 אלף תושבים, התרומה הנוספת מארנונה ודמי שכירות של עסקים בסביבת אצטדיון הכדורגל העירוני היא כ-42 מיליון שקל בשנה.

כדי שההשפעה תהיה מקסימלית ותכסה לפחות את עלויות התפעול והאחזקה, ואולי גם את עלויות הבנייה בסופו של דבר, האולם או האצטדיון חייבים להיות מתוכננים כך שישתלבו בסביבה המסחרית של העיר. דוגמאות לכך הן אצטדיון הכדורגל של נתניה הסמוך לאזורי המסחר של העיר, היכל טוטו חולון שנמצא באזור מסחרי, ואצטדיון בלומפילד ביפו בתום השיפוץ שלו.

דוגמה מוצלחת לאופן שבו מרכז ספורט שנמצא בתוך המרכז המסחרי יכול להגדיל את ההכנסות של העיר הוא האולם החדש בחולון: לפי נתונים שסיפקה החברה הכלכלית של חולון, הכנסות החברה מהמתחם שבו ממוקם האולם הן כ-10 מיליון שקל לשנה, לפי הפירוט הבא: מתחם קניות לה פארק (הכנסות משכירות) - 5.1 מיליון שקל, היכל הספורט (ספורט, אירועים והסעדה) - 4 מיליון שקל, פארק פרס - 600 אלף שקל.

אבל מה עדיף מבחינה כלכלית - אצטדיון כדורגל או כדורסל? "במקרה הזה", אומר שניר, "אין ספק שאולם כדורסל. באצטדיון כדורגל יש מעט משחקים ופעילות לאורך השנה, אם מביאים בחשבון שקבוצה משחקת בבית כ-20 משחקנים בעונה מקסימום. זאת לעומת אולם כדורסל, שיש בו מלבד משחקים גם אירועי בידור, כנסים ופעיל עשרות ימים במהלך השנה". דוגמה לאולם כזה, שעסוק במיוחד, הוא היכל שלמה (הדרייב אין) בתל-אביב שפועל בתפוסה גבוהה מאוד, ולמעשה מייצר הרבה יותר פעילות עסקית מכל אצטדיון כדורגל באזור.

יח"צ, כוח וכותרות

דבר נוסף ומשמעותי שמספקים מתקני ספורט גדולים וקבוצת ספורט לעיר קשור גם ליחסי ציבור. לא לחינם ראשי עיר אוהבים, נגד ההיגיון הישר לעתים, להשקיע מיליונים רבים במימון קבוצות ספורט. ראש העיר נהנה כמובן מכוח ומהרבה כותרות סביב הקבוצה. המחקר מצא כי העניין התקשורתי הופך את הסביבה שבה פועלת הקבוצה למתוקשרת הרבה יותר מאשר סביבה דומה שאין בה קבוצת ספורט מובילה, ולמעשה "שם על המפה" את העיר ובאופן ישיר גם את ראש העירייה המכהן. "לכן, ככל שעיר מזוהה יותר עם קבוצת ספורט, כך היא תהיה מוכרת יותר, ולכן יהיה קל יותר למשוך אליה עסקים", מסביר ד"ר שניר.

המחקר בדק את החשיבות לעיר מבחינה תקשורתית ומראה את האזכורים של שתי הערים המרכזיות בארץ, ירושלים ותל-אביב, בנושאי ספורט ובנושאים אחרים. הבדיקה בחנה שנה אחת, בין אוקטובר 2014 לספטמבר 2015, ב-14 כלי תקשורת מרכזיים על פני שלוש מדיות (עיתונות מודפסת, אינטרנט, טלוויזיה). הממצאים: גם מבחינת הערים המרכזיות בישראל, שמופיעות בתקשורת במספר רב של הקשרים, הספורט עדיין מהווה חלק מרכזי באזכורים שלהן. בירושלים, האזכורים בנושא ספורט הם כשמינית מכלל האזכורים; בתל-אביב - יותר מחמישית.

בערים קטנות יותר, התוצאה היא משמעותית יותר: בבאר שבע כמעט רבע מהאזכורים בתקשורת באותה שנה שנבחנה היו בנושאי ספורט; בקרית שמונה ובפתח תקוה כמחצית מהאזכורים; ובסכנין כ-75% מהאזכורים של העיר הם בהקשרים של ספורט, כמובן בזכות מועדון הכדורגל בני סכנין. "לכן", אומר ד"ר שניר, "ניתן להבין את החשיבות של קבוצת ספורט אטרקטיבית שמושכת עניין תקשורתי לתדמית של עיר בישראל ואת הרצון של ראשי ערים ורשויות להשקיע בקבוצות ספורט ובבניית מתקנים בשטחם".

מרים פיירברג חונכת את האצטדיון בנתניה / צילום: שלומי יוסף

אזכורים בתקשורת של ערים בישראל בנושאי ספורט

עוד כתבות

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press, Nathan Howard

ארה"ב: מדד הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית ירד ל-2.8%, כצפוי

מדד ה-PCE החודשי ירד ל-0.3% לעומת 0.5% בחודש שעבר ● מזרחי טפחות: "אי ההפתעה פה תומכת להערכתנו בתוואי הפד הנוכחי" ● היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8% ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו