אליום קיבלה אישור מה-FDA לשיווק מוצר הדגל של החברה

המוצר של אליום מתמקד במניעת תסחיפים בעת פתיחת חסימות עורקים ■ מניית החברה מזנקת בכ-11% והיא נסחרת כיום לפי שווי של 88 מיליון שקל 

רופא / צילום: שאטרסטוק
רופא / צילום: שאטרסטוק

חברת המכשור הרפואי אליום  קיבלה היום אישור שני מרשות המזון והתרופות האמריקאית, ה- FDA , לשיווק של מוצר ה- Wirion שלה. המוצר מיועד למניעת תסחיפים בעת פתיחת חסימות בעורקים, והוא אושר היום להתוויה של פתיחת חסימות בגפיים, לאחר שכבר היה מאושר לפתיחת חסימות בעורק התרדמה (עורק המספק דם לראש ולצוואר).

החברה ציינה בהודעתה לעיתונות כי האישור הזה הינו צעד נוסף של החברה בדרך לעסקה אסטרטגית אפשרית סביב מוצר ה- Wirion , שהוא אחד ממספר מוצרים שמפתחת ומשווקת החברה בתחומים שונים של השוק הרפואי. בעקבות ההודעה עולה מניית אליום 11.4% והחברה נסחרת לפי שווי של 88 מיליון שקל.

Wirion הוא מכשיר אשר מושתל בעורק בעת ביצוע פרוצדורה זעיר-פולשנית לפתיחת עורקים. במהלך פתיחת העורק משתחררים חלקיקים מן החומר החוסם, והם עלולים להיסחר במורד כלי הדם, ולחסום עורקים במוח (ולגרום לשבץ מוחי) או בריאות, תופעה שגם היא יכולה להיות קטלנית. רוב התסחיפים אינם קטלניים אך עלולים לגרום לנזק או לדרוש טיפול.

אליום מסרה היום בהודעתה כי בשנים האחרונות עולה התדירות של פרוצדורת פיתחה חסימות בכלי דם בגפיים. כיום ניתן לבצע את הפעולה בשתי דרכים עיקריות - או על ידי השתלה של סטנט במקום, או על ידי חפירה בפלאק שהצטבר על דפנות העורק באמצעות סכין זעירה ( atherectomy ). היקף השוק של שתי הפרוצדורות יחד הוא כ-3-4 מיליארד דולר בארה"ב, ואילו המוצר של אליום ושל מתחרותיה הוא רכיב בתוך פרוצדורה כזו. אליום מסרה כי השוק צומח בעקבות כניסת השיטה השניה, אשר לדברי החברה גם דורשת יותר הגנה מפני תסחיפים, מן הסוג שאליום יודעת לספק. כמו כן, לדברי החברה המוצר שלה הוא היחיד המאושר בשילוב עם כל מכשירי ה- atherectomy הקיימים בשוק, בעוד מתחריה מוגבלים רק לחלק מן המכשירים.

למרות ההתפתחויות החיוביות הללו בשוק, חברת המחקר אדיסון שהעריכה את הפוטנציאל של המוצר לצורך אנליזה של חברת אליום במסגרת פרוייקט האנליזה של הבורסה, העריכה כי בשנת 2020, כשנתיים אחרי השקה צפויה, יניב המוצר הכנסות בהיקף בינוני של סביב 8.2 מיליון שקל בשנה.

חברת אליום הוקמה ב-2011 ממיזוג בבורסה בתל אביב בין שתי חברות - IBI שפיתחה מוצר לתחום הגניקולוגי ואליום שפיתחה סטנטים אורולוגים. לאחר מספר שנים שבהן נסחרה החברה בתל אביב ורשמה הכנסות נמוכות יחסית משני המוצרים, היא רכשה ב-2013 את גרדיה שפיתחה את ה- Wirion . הכוונה המוצהרת מתחילת הדרך הייתה למכור את הזכויות ב- Wirion לחברה גדולה יותר, ולא לשווקו באופן עצמאי.

בשנים האחרונות הוסיפה אליום לפורטפוליו שלה שני מוצרים נוספים - מוצר מתחום ניתוחי השרוול לטיפול בסוכרת והשמנה ומוצר להחלפה של מסתם מיטראלי, אחד השווקים האטרקטיביים בתחום המכשור הרפואי. שני המוצרים האחרונים נמצאים בניסויים בבעלי חיים, כאשר המוצר לטיפול בסוכרת והשמנה אמור להיכנס לניסויים בבני אדם השנה.

אליום רשמה בשנת 2017 הכנסות של 7.7 מיליון שקל, גידול של 5% לעומת השנה שקדמה לה. ההפסד של החברה עמד על 22 מיליון שקל, בעיקר על רקע פיתוח המוצרים והניסויים הקליניים: הוצאות המו"פ עמדו על 13 מיליון שקל. שני מוצרי החברה שנמצאים לקראת ניסויים, הם מוצרים עתירי הוצאות בפיתוח. לכן נראה כי אם וכאשר תמכור אליום את Wirion , היא תשקיע חלק נכבד מן הסכום בהמשך הפיתוח של המוצרים הבאים, ולא - תצטרך לגייס הון נוסף. בקופת החברה 22 מיליון שקל נכון לסוף שנת 2017 והיא הוציאה 18.4 מיליון שקל לפעילות השוטפת במהלך השנה.