השקעה נקייה: המדד הירוק שהציג תשואת יתר

ב-2017 הציגו מניות מגזר האנרגיה הנקייה תשואה של 20%, לעומת עלייה שנתית של 12.5% במחיר הנפט, שהתאושש רק לקראת סוף השנה • קרן הסל ICLN מאפשרת חשיפה לתחום הצעיר הזה

חווה סולארית בתאילנד  /  צילום: רויטרס
חווה סולארית בתאילנד / צילום: רויטרס

בסוף מארס התבשרנו כי סופטבנק (Softbank), הקונצרן הגדול ביפן, חתם על הסכם עם יצואנית הנפט הגדולה בעולם, ערב הסעודית, על הקמת חווה סולארית ענקית, שתספק חשמל בהיקף של 200 ג'יגוואט. שווי החוזה מוערך ב-200 מיליארד דולר, ולפי יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סאלמן, הוא יפחית את התלות של המדינה בנפט. אם בערב הסעודית נפלה שלהבת, מה יעשו אזובי הקיר?

מלבד ההתפתחות האחרונה בערב הסעודית, סין, המדינה המזהמת ביותר בעולם, ממשיכה במאמציה להפחית את זיהום האוויר, וכעת דורשת מההנהלה המקומית של ענקית הקמעונות האמריקאית וולמארט להפחית בכ-50 מיליון טונה את פליטת המזהמים השנתית שלה. בגרמניה, הודיעה בסוף החודש שעבר יצרנית החשמל RWE כי סגרה את תחנות הכוח המזהמות ועברה להפיק חשמל בעזרת גז, כצעד ראשון לקראת מעבר ליצירת אנרגיה נקייה יותר. וכל זאת רק מסוף מארס.

2018 נקבעה כשנה שבה 55 מהמדינות החתומות על הסכם פריז ישלימו את תהליך החקיקה כדי לעמוד ביעדי ההסכם עד סוף 2020. זוהי אחת הסיבות לכך שבחודשים האחרונים ניתן לשמוע על יותר ויותר מדינות שאוסרות או עתידות לאסור על השימוש בדלקים רעילים ומגבילות את הכניסה של כלי רכב מזהמים למרכזי הערים.

הסכם פריז נתקל במכשול רציני, לאחר שאחד הצעדים הראשונים של דונלד טראמפ כנשיא ארה"ב היה לפרוש מההסכם. בפועל, ארה"ב תוכל לפרוש מההסכם באופן רשמי רק בשנת 2020, לקראת סיום הכהונה הראשונה של טראמפ.

תחום האנרגיה הנקייה נהנה מההתאוששות של מחירי הנפט. ככל שמחירי הנפט עולים, כך גם עולה הכדאיות של השקעה באנרגיה נקייה. ואולם, אם בעבר מחיר הנפט היה הגורם המשפיע ביותר על מחירי מניות האנרגיה הנקייה, הרי שב-2017 נרשם שינוי בהקשר זה, ומניות האנרגיה הנקייה הציגו ביצועים חזקים מאלה של הנפט, עם תשואה שנתית של כ-20%, לעומת עלייה של 12.5% במחיר הנפט, שהתאושש רק לקראת סוף 2017.

ביצועים עדיפים על פני מגזר האנרגיה

האטרקטיביות של תחום האנרגיה הנקייה מגיעה מכך שהוא כולל בתוכו פיתוחים טכנולוגיים וחברות שזכו לכינוי "חברות חלום" - חברות המבוססות על רעיון של שינוי, שמניבות ביצועים עדיפים על פני תחומי האנרגיה והתשתיות בתקופה של צמיחה כלכלית.

תחום האנרגיה הנקייה עוד נמצא בחיתוליו בהשוואה לתחומי האנרגיה והתשתיות, ומספק אפשרות של צמיחה מהירה הודות לאימוץ רחב יותר של אנרגיה נקייה ולשיפור מתמשך בטכנולוגיה, לעומת תחומי האנרגיה והתשתיות, שהם בעלי שיעורי צמיחה שליליים ונשלטים על ידי מספר מועט של חברות גדולות או ממשלתיות. למרות זאת, חשוב לציין כי בעוד כמה מהחברות בתחום הציגו ב-2017 צמיחה של מאות אחוזים, יש גם חברות שהציגו צמיחה שלילית.

כאופציה לחשיפה לתחום, נתרכז בקרן הסל של חברת iShare, Global Clean Energy (סימול: ICLN US). בין 30 החברות שהקרן עוקבת אחריהן, ניתן למצוא מנעד רחב של תחומים ומדינות. למשל, ההשקעה השנייה בגודלה של הקרן היא ב-Everbright, חברה המספקת ייעוץ אקולוגי בסין, בעוד החזקה אחרת של הקרן היא CIA Enrgetica - חברת חשמל הידרו-אלקטרי, הפועלת בברזיל בלבד.

מלבד שתי החברות האלה, החברה הגדולה ביותר בקרן היא First Solar, המהווה 7.2% מסך נכסי הקרן. פירסט סולאר מייצרת ומפתחת לוחות סולאריים לשימוש תעשייתי וביתי בארה"ב. שווי השוק של החברה הקטנה ביותר בקרן, Nordex הגרמנית, הוא פחות מ-700 מיליון דולר.

חברות בשווי שוק קטן יחסית

תחום האנרגיה הנקייה הוא צעיר ודינמי, ולכן הרכב הקרן מגוון מאוד בשווי שוק החברות ובפרישה העולמית שלהן. 27% מהחברות בקרן מגיעות מסין או מהונג-קונג - נתון המשקף סיכון מסוים, בהנחה כי מלחמת הסחר בין סין לארה"ב תממש. מלבד סין והונג-קונג, החזקות הקרן מתפלגות גם בין ארה"ב (22.5%), ספרד, ניו-זילנד ואפילו ישראל. אחת ההחזקות המשמעותיות של הקרן היא חברת סולאראדג' (SolarEdge) הישראלית, המתמחה באופטימיזציה של אנרגיה סולארית. החברה צמחה ב-24% בהכנסות בשנת 2017 לעומת 2016.

הקרן, שפעילה משנת 2008, הצליחה להשיג תשואות עדיפות על מדד הייחוס (S&P global clean energy index) בכל אחת מחמש השנים האחרונות. 2016, על רקע הנפילה במחיר הנפט, הייתה השנה הקשה ביותר של הקרן מאז היווסדה. הקרן רשמה אז ירידות של כמעט 20% בשנה אחת. דמי הניהול של הקרן הם בשיעור של 0.47%, והנכסים המנוהלים שלה מסתכמים בכ-156 מיליון דולר. המסחר היומי הממוצע בקרן הוא ברמה של 50 אלף מניות ביום.

המאמץ הגלובלי להפחתת רמת הזיהום הנפלט לאוויר, לצד המשך ירידה בעלות האלטרנטיבית של חשמל נקי, צפויים להוביל בשנים הבאות להמשך צמיחה והתבססות החברות בתחום. אנו מודעים לסיכונים הנקשרים לפיזור הגיאוגרפי הנרחב של הקרן, וכן לעובדה כי שווי השוק של החברות בה קטן יחסית. עם זאת, העלייה במחירי הנפט מספקת רוח גבית לחברות בתחום, שהוכיחו ב-2017 כי הן יותר מרק תחליף לנפט. כל זה, נוסף על המצפון השקט שיכולה להעניק השקעה בעתיד ירוק יותר.

קרן הסל Global Clean Energy / תעודת זהות

■ סימול: ICLN US
■ מגזר החזקות: חברות אנרגיה נקייה
■ שנת הקמת הקרן: 2008
■ דמי הניהול: 0.47% בשנה
■ היקף נכסים מנוהלים: כ-156 מיליון דולר
■ מסחר יומי ממוצע: כ-50 אלף מניות ביום
■ התפלגות גיאוגרפית של החזקות הקרן: 27% מהחברות מגיעות מסין ומהונג-קונג, 22% מארה"ב, והשאר מספרד, ניו-זילנד, ישראל ומדינות נוספות

*** הכותבים הם מנכ"לית משותפת של בנק ההשקעות אופנהיימר ואנליסט בבנק ההשקעות. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.