הרעה בתוצאות המונפקות הטריות בשנת 2017

מבדיקת 17 החברות שהנפיקו את מניותיהן בשוק ההון המקומי אשתקד, עולים נתונים מאכזבים למדי, כשלמעלה ממחצית ההנפקות הסבו למשקיעים הפסדים כואבים תוך חודשים ספורים

גדעון תדמור / צילום: נאוויטס
גדעון תדמור / צילום: נאוויטס

כבר חודשים ארוכים שפעילות ההנפקות הראשוניות (IPO) בבורסה בת"א בשוק ההון המקומי לא יורדת מהכותרות. מה שהחל כטפטוף קל בתחילת שנת 2017, הפך לגל של ממש כשמדי שבוע כמעט עולה שמה של חברה חדשה העושה את דרכה לבורסה שברחוב אחוזת בית בת"א.

אלא שמבדיקת 17 החברות שהנפיקו את מניותיהן בשוק ההון המקומי אשתקד, עולים נתונים מאכזבים למדי, כשלמעלה ממחצית ההנפקות הסבו למשקיעים הפסדים כואבים תוך חודשים ספורים. בד בבד, בפעילותן השוטפת, יותר ממחצית החברות הציגו ירידה ניכרת ברווחיהן, או לחלופין הפסדים בשנה החולפת.

ביצועי המצטרפות החדשות לבורסה מחזור 2017
 ביצועי המצטרפות החדשות לבורסה מחזור 2017

אלה המספרים הבולטים של 17 המנפיקות החדשות של 2017:

42% הוא שיעור הירידה שהציגה מנייתה של אירונאוטיקס מאז הונפקה בחודש יוני האחרון, ירידה שמקנה לה את התואר הלא מחמיא של ההנפקה הגרועה ביותר של 2017 עד כה.

שלא בטובתה, מאז ההנפקה תפסה יצרנית המל"טים מיבנה בעיקר כותרות שליליות, ובראשן פרשה שהתרחשה במדינה זרה ובה הייתה מעורבת החברה, שבעקבותיה היתלה משרד הביטחון את רישיון השיווק והיצוא של מל"ט מתוצרתה ללקוח מהותי.

פרשה זו נחשפה כמה חודשים לאחר ההנפקה ובאופן טבעי העיבה על ביצועי המניה, כשלכך הצטרפו גם תוצאות כספיות שאיכזבו את המשקיעים. עם פרסום דוחותיה לסיכום 2017 בחודש שעבר, הציגה אירונאוטיקס צלילה של קרוב ל-70% ברווחיה השנתיים.

9 הוא מספר החברות שמניותיהן הניבו למשקיעים תשואה שלילית מאז ההנפקה, כולן תוך פחות משנה, ומרביתן (7) עם ירידות דו-ספרתיות. מלבד אירונאוטיקס, בין המניות הבולטות לשלילה ניתן לציין גם את חברת גלובל כנפיים שמלבד צניחה של כ-30% בשוויה, סיכמה גם שנת פעילות שלילית למדי, בה עברה להפסד של כ-1 מיליון דולר, לעומת רווח נקי של קרוב ל-8 מיליון דולר שרשמה ב-2016.

גלובל כנפיים, בה מחזיקים תמי ודדי בורוביץ' באמצעות חברת ההחזקות כנפיים (המחזיקה גם באל על), עוסקת בהחכרת ומכירת מטוסים, וטרם הנפקת מניותיה בחודש יולי נסחרה באמצעות אג"ח. עוד בין ההנפקות הבולטות לשלילה ניצבת גם חברת ציוד התקשורת טלרד נטוורקס של קרן פורטיסימו, שהסבה למשקיעים בה הפסד של קרוב ל-30%. שלא כמו גלובל כנפיים, טלרד הציגה קפיצה של יותר מ-80% ברווחיה בסיכום שנתי, אולם זו נרשמה בעיקר בהשפעת אירועים חד-פעמיים, ובסיכום הרבעון הרביעי של 2017 רשמה שחיקה דו-ספרתית בשורה הגולמית והתפעולית.

עידן עופר / צלם: תמר מצפי
 עידן עופר / צלם: תמר מצפי

6 חברות ממנפיקות מחזור 2017 ניצבות בצד החיובי של המשוואה בכל הנוגע לביצועי מניותיהן, כאשר 4 מהן עם עליות דו-ספרתיות ושתיים נוספות עם עליות לא מהותיות, וזאת כש-4 החברות שמניותיהן הציגו את העליות המשמעותיות סיכמו שנת פעילות עם ירידה ניכרת ברווחים, או לחלופין הגדלת ההפסדים.

בראש המניות המניבות עומדת חברת או.פי.סי שבשליטת קנון של עידן עופר, שמאז החלה להיסחר בחודש אוגוסט רשמה זינוק מרשים של 45% בשוויה. בפעילותה השוטפת או.פי.סי נהנתה בסיכום 2017 משיפור בהכנסות שנתמך בעיקר מעלייה בתעריפי החשמל, וכן שיפרה את הרווח הגולמי והתפעולי שלה, אולם סבלה מעלייה ניכרת בהוצאות המימון שלה ובהוצאות המס שלה, כך שרווחיה השנתיים נחתכו בחצי.

מבין המנפיקות הקטנות יחסית, בולטת לחיוב חברת הפרויקטים לסיכו של משפחת לשמן, שהייתה אחת הראשונות להנפיק בגל הנוכחי, ואשר מנייתה טיפסה בכ-20% תוך כמעט שנה, מאז הצטרפה בחודש מאי. גם בפעילות העסקית השנה של לסיכו הייתה לא רעה, ולמרות שחיקה של כ-5% בהכנסותיה שיפרה את הרווח הגולמי והתפעולי, ושיעורם מההכנסות. אולם, עלייה בהפסדי חברות מוחזקות ובהוצאות המיסים הובילה לירידה של 24% ברווחיה השנתיים.

עמוס מתן / צילום: איל יצהר
 עמוס מתן / צילום: איל יצהר

3 מיליארד שקל היה הסכום הכולל שגייסו 17 החברות החדשות שהצטרפו למסחר ב-2017. על קרוב לרבע מהסכום הייתה אחראית תמר פטרוליום, המחזיקה בקצת יותר מ-9% מהזכויות בשדות הגז "תמר" ו"דלית", אשר גייסה כ-700 מיליון שקל, סכום שממקם אותה כהנפקה הראשונית הגדולה ביותר של 2017. מאז ההנפקה שבוצעה בחודש יולי מניית החברה נשחקה בכ-20%, ובסיכום שנתי למרות עלייה של 7% בהכנסות נטו שלה, בזכות צמיחה בכמויות הגז הטבעי והקונדנסט שנמכרו מפרויקט תמר ושיפור גם ברווח התפעולי, הרווח הנקי של החברה ירד ב-17% ל-88 מיליון דולר. הירידה ברווח של החברה שבעלי המניות הגדולים בה הם נובל אנרג'י וקבוצת דלק, נרשמה בהשפעת עלייה בהוצאות המימון שנרשמו בשל הנפקת אג"ח שביצעה במקביל להנפקת המניות וכן בשל עלייה הוצאות המיסים.

בחודש שעבר השלימה תמר פטרוליום הנפקת אג"ח שנייה, בה גייסה כ-2 מיליארד שקל, המיועדים לרכישת 7.5% נוספים מהזכויות ב"תמר" מידי חברת נובל אנרג'י.