ברן: פרויקט לאספקת מי שתייה באפריקה ב-40-60 מיליון אירו

ברן לא פירטה בדיווח באיזו מדינה מדובר, אולם שם הקובץ שבו הציגה את העדכון חושף כי המדינה היא חוף השנהב • עבודות הפרויקט, שיימשכו בין שנתיים לשלוש, צפויות לכלול תכנון, רכש, הקמה וארגון חבילת מימון להקמת כ-2,000 מערכות לשאיבת מים ותשתיות הובלה

חברת ההנדסה ברן עדכנה הבוקר על זכייה בחוזה גדול בפרויקט לאספקת מי שתייה באחת ממדינות מערב אפריקה, בהיקף מוערך של כ-40-60 מיליון אירו (160-250 מיליון שקל). ברן לא פירטה בדיווח לגבי זהות המדינה, אולם שם הקובץ שבו הציגה את העדכון חושף כי מדובר בחוף השנהב. עבודות הפרויקט, שלהערכת ברן יימשכו בין שנתיים לשלוש, צפויות לכלול תכנון, רכש, הקמה וארגון חבילת מימון להקמת כ-2,000 מערכות לשאיבת מים ותשתיות הובלה, וזאת לצורך אספקת מי שתייה "לעשרות רבות של כפרים".

על מזכר ההבנות לייזום הפרויקט חתמה ברן באמצעות חברה-בת בבעלותה המלאה (ברן אינטרנשיונל) מול משרד התשתיות והכלכלה באותה מדינה, וביצועו בפועל כפוף לסגירת חבילת מימון עבורו, ולחתימת הסכם מפורט מול הלקוח. במסגרת ההבנות בין הצדדים, הם סיכמו על שיתוף-פעולה על בסיס בלעדיות למשך שישה חודשים ממועד חתימת מזכר ההבנות. 

הכנסות ברן צנחו ב-40% ברבעון הראשון

ברן עברה בשנים האחרונות תקופה מאתגרת, תחילה בהשפעת פרויקטים בישראל שנעצרו או בוטלו, והסבו לה נזקים, ובהמשך בהשפעת ביטול פרויקט מרכזי שלה ברוסיה, שבוטל. ברן, שבשליטת היו"ר מאיר דור ואלכסנדר נסיס, עוסקת במגוון פעילויות הקשורות למתן שירותים ופתרונות הנדסיים וניהוליים בפרויקטים בתחומי תשתית, בנייה ותעשייה, אנרגיה, חקלאות ומים, בארץ ובחו"ל. בסוף 2017 העסיקה החברה כ-820 עובדים.

מניית ברן  צללה תוך קצת יותר משנה ב-45%, ועם ירידות אלה התרחקה החברה ביותר מ-90% משווי השיא שאליו הגיעה בשנת 2007, לשווי נוכחי מצומק של כ-70 מיליון שקל - מרחק נגיעה מרמת השפל שלה (66 מיליון שקל) שנרשמה בסוף שנת 2016.

על רקע התקופה הלא פשוטה שאיתה התמודדה, בתחילת השנה שעברה דיווחה ברן על אפשרות להכנסת משקיע לחברה, אולם עד כה כל עסקה לא יצאה לפועל, וברן גם לא עדכנה בנושא בדוחותיה.

בסיכום הרבעון הראשון של השנה צללו הכנסותיה של ברן ב-40% ל-97 מיליון שקל, ושחיקה ניכרת נרשמה גם בשורות הגולמית והתפעולית שלה. בשורה התחתונה, הרווח הנקי הרבעוני שלה צלל ביותר מ-80%, ועמד על 1 מיליון שקל בלבד.

מפילוח הכנסותיה של ברן, המחולקות לישראל ולחו"ל, עולה כי בסיכום רבעוני הצטמצמה הפעילות בחו"ל ב-45%, וההכנסות ממנה הסתכמו ב-51 מיליון שקל, ואילו הרווח התפעולי ממנה צנח ב-85%, ועמד על פחות מ-2 מיליון שקל.

בברן מייחסים את הצמצום בהכנסות בעיקר לפעילות החברה ברוסיה, וכן לפרויקט הולכת מים באפריקה, ועוד ציינו בנושא, כי החברה המשיכה לטפל בסיום פרויקטים הפסדיים הנמשכים מהעבר, "כמו גם סגירת מדינות לא רווחיות או חזרה בהן לפסי רווחיות".

לפי החברה, סוגיה זו ממשיכה להיות אחת המרכזיות "ממשימות החברה מאז אמצע 2015".

לפי ברן, סיום פעילות ויציאה ממדינות פעילות שאינן רווחיות, "מושכים ומשפרים את אחוז הרווח הגולמי הכולל, גם במגזר אינטרנשיונל וגם במגזר ברן ישראל".

ההכנסות הרבעוניות של ברן בישראל הצטמצמו ב-34% ל-45 מיליון שקל, אולם החברה הצליחה להגדיל את הרווח התפעולי מהן, שהתקרב ל-4 מיליון שקל, כמעט פי ארבעה, תוך שיפור שיעורו מההכנסות.

בהתייחסות לירידת ההכנסות בישראל ציינו בברן, כי אלה הושפעו בעיקר מסיום פרויקט שיקום של מפעל תעשייתי, וכן מצמצום פרויקטים בתחום התעשייה התהליכית וההנדסה המסורתית, ומנגד, החברה הצליחה לשמור על רמת ההכנסות בתחומי התחבורה, התשתיות האזרחיות והתקשורת.

בסיכום שנת 2017 כולה, הכנסותיה של ברן שמרו על יציבות, ברמה של 572 מיליון שקל, הרווח הגולמי שלה עלה משמעותית וסייע לה לעבור לרווח תפעולי של 35 מיליון שקל, אחרי הפסד תפעולי של 31 מיליון שקל ב-2016, ובשורה התחתונה היא הציגה רווח נקי של 17 מיליון שקל, אחרי שהפסידה 64 מיליון שקל בשנתיים קודם לכן (2015-2016).