גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כלכלה שחורה בתחפושת לבנה: על תכנון המס של שרגא ברוש

החגיגה האמיתית של העלמות המס מתנהלת בתחום האפור - בתכנוני המס, בתחמוני המס ובלוליינות המס של חברות, בין היתר חברות פרטיות שמוקמות ע"י אנשים כמו שרגא ברוש ● וגם: כמה הרוויח עופר עיני בעקבות הידידות עם נשיא התאחדות התעשיינים? ● פרשנות

שרגא ברוש / צילום: התאחדות התעשייינים
שרגא ברוש / צילום: התאחדות התעשייינים

1. חזקת החפות עומדת כמובן לזכותו של שרגא ברוש ושל אחיו. צריך להדגיש ולזכור זאת כל אימת שמועלות חשדות, שנערכים מעצרים, ואף מוגשים כתבי אישום. כל עוד בית משפט לא החליט ולא פסק את דינו, כל נאשם וכל חשוד הוא זכאי - עד שהוכחה אשמתו. זה נכון לפלוני אלמוני, וזה נכון גם לנשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש.

אחרי שהדגשתי זאת, ראוי להתייחס לכמה פרטים פיננסיים מעניינים העולים מהבקשה על מעצרו של ברוש, אחיו ורואה החשבון שלהם - מעצר שבעקבותיו שוחררו בערבות. שרגא ברוש הוא איש עסקים רב-פעלים, אבל גם פוליטיקאי, מעצם הגדרתו כנשיא התאחדות התעשיינים - תפקיד שיש בו חיכוך צפוף עם פוליטיקאים, הן עם משרדי הממשלה מצד אחד והן מהצד של העובדים (ההסתדרות ואבי ניסנקורן, שאיתו יש לו יחסים טובים).

ניתן להניח כי העמדה הפוליטית הזו אף פעם לא הזיקה לעסקיו, נהפוך הוא. קשרים ויחסים טובים במדינה קטנה כמו ישראל, הם תמיד מקפצה לעסקים. למשפחת ברוש יש שני מפעלים - סלינה, העוסקת באריזות פלסטיק לתעשייה ולחקלאות; ומפעל איילת ברקן, העוסק בייצור סיבים לשטיחים - ועסקים נוספים.

אחד מהם, נושא החשדות, היא חברה בשם "עושרד גז טבעי", שהקים ברוש יחד עם ידידו עופר עיני, לשעבר יו"ר ההסתדרות. כשמה כן היא: עושרד משווקת גז טבעי למפעלים, כשהיא מקבלת על עצמה את האחריות לטיפול בכך: תכנון, רישוי, ביצוע, חיבור לחברת החלוקה האזורית, וכן בקבלת האישורים המתאימים - ואף מימון מלא לפרויקט. כלומר, היא מסירה את האחריות מהתעשיין ועושה לו את כל העבודה הביורוקרטית בחיבורים לגז הטבעי.

החברה הוקמה בתחילת 2014, ולקראת סוף 2015 מכר ברוש באמצעות חברה שלו 14% ממניות עושרד תמורת כ-8.6 מיליון שקל (אפשר להניח שעיני מכר מניות בהיקף דומה). מכאן ואילך ניסה ברוש לצמצם את חבות המס שלו בעקבות המכירה, באמצעות סיווגה של החברה המוכרת כחברת משפחתית, וזה עומד כעת על הפרק במרכז החשדות.

מה שמעניין הוא שבעת העסקה, עושרד, פחות משנתיים לאחר הקמתה, הייתה שווה לצורך העסקה כ-60 מיליון שקל. אפשר להניח כי עם ההתקדמות, האיטית אומנם, של חיבורי מפעלים לגז טבעי, השווי אף עלה מאז העסקה.

השורה התחתונה: עופר עיני הפך לאיש אמיד בעקבות הידידות רבת-השנים עם ברוש. הוא מכר כנראה מניות במיליוני שקלים, ומניותיו שוות "על הנייר" כמה עשרות מיליוני שקלים בודדים. כיום מחזיקים ברוש ועיני, כל אחד, יותר מ-30% מהמניות, כשהשאר פזורים בין כמה אנשי עסקים, שהבולט שבהם הוא הפרסומאי יורם באומן.

בנוסף לכל אלה, יש לברוש מעורבות בקרן מעגלים, עמותה שהוקמה על-ידי לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים (שברוש הוא היו"ר שלה) וההסתדרות, לצורך סיוע בפתרונות של קשיים שצצו, ואשר נועדו לבעלי מקצועות שוחקים. בפועל, הבוסים האמיתיים של הקרן הזו הם ברוש ואבי ניסנקורן. ומאיפה התקציבים? לא מהתאחדות התעשיינים ולא מההסתדרות. כמובן, ממדינת ישראל.

בסוף 2011, נחתם הסכם בין משרד הכלכלה לבין העמותה, עם התחייבות של הממשלה להקצות 600 מיליון שקל בפריסה של 10 שנים, 60 מיליון שקל בכל שנה, לעמותה, שתפעל לסיוע בפתרונות הנובעים מהעלאת גיל הפרישה. מעניין, שאנשים שתמיד מדברים גבוהה-גבוהה על שוק חופשי ועל מינימום של התערבות ממשלתית, תמיד מעורבים בעמותות עם מטרות נעלות - ותמיד זה מתקציבי מדינה.

אגב, יו"ר העמותה היא יפה ויגודסקי, לשעבר מנכ"לית הטלוויזיה החינוכית, שנחשבת למקורבת לברוש. הקרן ספגה ביקורת קשה מצידו של מבקר מדינה על ניהולה הכושל, כשהמבקר קובע כי קיים "ספק ניכר בנוגע לאפקטיביות של פעולות הקרן; ליקויים בסדרי ניהול הוצאותיה ונתוניה; פגיעה ביציבותה הניהולית עקב היעדר חלוקה ברורה של סמכויות בין יו"ר הקרן לבין המנכ"ל".

בעטיו של הדוח התפטר המנכ"ל, ו-ויגודסקי מילאה את מקומו באופן זמני. ויגודסקי זוכה לשכר של יותר מ-30 אלף שקל ברוטו לחודש, עבור חצי משרה בלבד.

אין כמו הג'ובים הללו על חשבון המדינה. 

2. האם תכנון המס היצירתי של שרגא ברוש יעמוד במבחן החוק? את זה נראה בסוף התהליך. מה שבטוח הוא שיש דבר אחד שאנשים שצברו הון-עתק שונאים יותר מכל: לשלם מס לקופת המדינה. כולנו שונאים לשלם מסים, אבל עשירים שונאים זאת יותר, ולהם גם יש אפשרות לשלם פחות. ככל שההון שלך רב יותר - המוטיבציה שלך להפחית את תשלומי המס גדולה יותר. כל האמצעים כשרים, ולפעמים זה נעשה במסגרת החוק, לפעמים על הגבול ופעמים אחרות מחוץ לחוק.

האפשרויות הללו, כמובן, לא ניתנות לשכירים, שאין להם שום יכולת למזער את חבות המס שלהם. היא אוטומטית יורדת מהתלושים על-ידי המעסיקים.

כתבתי אין-ספור פעמים על השיטה ועל חוסר היכולת של רשות המסים להתמודד איתה בצורה אפקטיבית (הביקורת מייצגות אחוזים בודדים מסך התיקים), והמטרה של השיטה היא להוריד עד למינימום על תשלומי המס. וזו השיטה: ברמה התאגידית וברמת הנישום הפרטי, הכלים שעומדים לרשות אלו שצברו הון הוא גן עדן לרואי חשבון ולעורכי דין. אלה יכולים "לשחק" במנגנון כדי להפחית את תשלומי המס ללקוחותיהם. הטריקים הולכים ומשתכללים אם יש לנישום כמה עיסוקים ועסקים, למשל הקמת חברה ועוד חברה ועוד שרשור של החברה. השרשור מגוון את תכנוני המס ופותח אופציות אינסופיות להפחתת חבות המס. 

העלמות מס הן שם נרדף לבעלי המקצוע הקטנים. בפועל הם רק חלק קטן מהחגיגה. דורון ארבלי, לשעבר מנהל רשות המסים, גילה את הסוד הידוע הזה בעבר בראיון ל"גלובס". ארבלי אמר אז כי 20% מהעלמות המס הם של בעלי המקצוע הקטנים, אלה שמשפצים בתים, מתקנים ליקויים בבתים או מעניקים שיעורים פרטיים. רובם עושים זאת במזומן, בלי חשבונית - זה חגיגת השחור הישראלית.

אלא שהחגיגה האמיתית מתנהלת בתחום "האפור", והכוונה היא כמובן לתכנוני המס, לתחמוני המס וללוליינות המס של חברות, בין היתר חברות פרטיות שמוקמות על-ידי אנשים כמו ברוש. זו לא תופעה ישראלית אלא תופעה כלל-עולמית.

הטענה של המצדדים בתכנוני המס היצירתיים היא שהם במסגרת החוק, שזו זכות של כל נישום לפעול למען עצמו במסגרת חוקי המס. זו הטענה הכי שגורה בפי מי שמתכנן אותם - תעשייה שלמה של רואי חשבון ועורכי דין שמתפרנסים היטב מזה, חלק לא קטן מהם עבדו ברשות המסים ויודעים את כל הטריקים.

משפטית הם צודקים, פרקטית הם טועים לחלוטין. מרבית מהתכנונים מסובכים כל-כך, עד שרשות המסים מתקשה לפצח אותם; את חלקם היא כלל לא בודקת (כי היא בודקת כאמור מקצת השומות), על חלק היא בכלל לא יודעת. אז אפשר לקרוא לזה כלכלה שחורה בתחפושת לבנה, או פשוט יותר: שחיתות חוקית.

עוד כתבות

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

קרן כהן חזון, מנכ''לית ובעלת השליטה בתורפז / צילום: ששון משה

תורפז רוכשת יצרני חומרי טעם בלגית-גרמנית תמורת 48 מיליון דולר

תורפז צפויה לרכוש את קבוצת קלאריס & ווילך באמצעות חברת הבת שלה - פיט ● החברה מייצרת חומרי הגלם היחודיים לתחום הבשר והאפייה ומחזור המכירות שלה הסתכם ב-35.1 מיליון דולר ב-2023

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג