פרשת שפיר הנדסה: מנהל לשעבר זוכה משוחד בבימ"ש ברומניה

שפיר הנדסה דיווחה היום כי בית משפט ברומניה זיכה את אברהם מורגנשטרן, לשעבר מנהל הפעילות של חברת שפיר מבנים רומניה, מהאישום כי הוא העביר כספי שוחד לנבחרי ציבור במדינה • האם זיכויו יביא לסגירת החקירה בארץ נגד שפיר הנדסה ובעליה החשודים במתן שוחד לנבחרי ציבור רומנים?

האם זיכוי נציג חברת שפיר הנדסה ברומניה מהאישומים נגדו בשוחד יביא לסגירת החקירה בארץ נגד שפיר הנדסה ובעליה החשודים במתן שוחד לנבחרי ציבור במדינה המזרח-אירופית? 

שפיר הנדסה  דיווחה היום (א') לבורסה כי בית משפט ברומניה זיכה את אברהם מורגנשטרן, לשעבר מנהל הפעילות של חברת שפיר מבנים רומניה - חברה-נינה של שפיר הנדסה שבפירוק, מהאישום כי הוא העביר כספי שוחד לנבחרי ציבור רומנים.

"החברה מתכבדת לעדכן כי בהתאם להודעת עורכי הדין המקומיים ברומניה המייצגים בהליך האמור וכן מפרסומים בעיתונות המקומית האלקטרונית ברומניה עולה כי ביום 28 ביוני 2018 ניתן פסק דין על-ידי בית המשפט המקומי בהרכב של 3 שופטים בהליך המשפטי הפלילי האמור, לפיו זוכה המנהל לשעבר פה-אחד מעבירה של מתן שוחד לפקיד ציבור מקומי", נכתב בהודעת החברה לבורסה. עם זאת, בדיווח לבורסה מציינת שפיר הנדסה כי פסק הדין כפוף לערעור.

ההחלטה ברומניה התקבלה בזמן שהמחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה בארץ מנהלת חקירה בחשד להעברת כספי שוחד ממנהל הפעילות ברומניה של חברה מקבוצת שפיר הנדסה (לפני שהפכה לציבורית) שבבעלות האחים שפירא - גיל, חן, הראל וישראל שפירא - לחשבונות בנק בישראל של נבחרי ציבור ברומניה.

בחודש פברואר האחרון זומנו ארבעת בעלי השליטה בחברה, הראל, ישראל, גיל וחן שפירא, קרי מנכ"ל החברה ומנכ"לי פעילויות החברה, כמו גם סמנכ"ל הכספים של החברה וחשב החברה, לחקירה באזהרה במשטרה בחשד למעורבות במתן שוחד לפקידי ציבור זרים ברומניה. זאת, לפי החשד, כדי לקדם פרויקטים של החברה במדינה.

בנוסף, חוקרי המשטרה הגיעו למשרדי שפיר הנדסה בפתח-תקווה, ביצעו חיפוש והחרימו מסמכים ומחשבים. החברה דיווחה על ההתפתחויות לבורסה ומסרה כי "למיטב ידיעת החברה במועד זה, עניינו של החיפוש בפעילות המופסקת של החברה ברומניה".

כפי שנחשף ב"גלובס", כבר ביוני 2015 פנתה המחלקה הבינלאומית בפרקליטות המדינה לרשויות התביעה ברומניה בבקשה לקבל מסמכים, תכתובות, מסמכי בית משפט וכל מידע אחר על תשלומי שוחד שהועברו לכאורה על-ידי שפיר מבנים רומניה (חברה-בת שאיננה פעילה כיום).

במרכז החקירות עומד החשד כי מורגנשטרן העביר כספי שוחד לפוליטיקאי רומני בשם ראדו מזרה. לפי החשד, שכבר עלה בפרסומים בתקשורת הרומנית, מורגנשטרן העביר למזרה, שהיה ראש עיריית העיר קונסטנצה, 175 אלף אירו, לכאורה כדי להבטיח זכייה של החברה בחוזה/מכרז לבניית פרויקט מגורים בעיר, ששוויו הוערך בכ-10 מיליון אירו.

החלטת הפרקליטות לנהל חקירה בעניין תשלומי השוחד ששילם לפי החשד נציג של חברה מקבוצת שפיר הנדסה לנבחרי ציבור ברומניה, אינה מקרית. מדובר בחלק מהחלטה אסטרטגית של הרשויות לחקור, ובמידת הצורך גם להעמיד לדין, ישראלים ששילמו שוחד לפקידי ציבור זרים בחו"ל, ובכך ליישם את האיסור על כך שקיים בחוק העונשין הישראלי ובאמנות בינלאומיות שישראל צד להן.

ב-2009 חתמה ישראל על האמנה של ארגון ה-OECD למניעת שיחוד של עובדי ציבור במדינות זרות. האמנה מחייבת את המדינות החתומות עליה להעניש יצואנים המשלמים שוחד במדינות זרות. האמנה למניעת שוחד קובעת, בין היתר, כי איש עסקים, יצואן או חברה המציעים שוחד או מנסים לשלם שוחד לעובד ציבור מחוץ למדינתם - גם אם באמצעות מתווכים - מסתכנים בהעמדה לדין פלילי בבית משפט בכל אחת מהמדינות החתומות על האמנה.

העבירה של איסור מתן שוחד לעובד ציבור זר מעוגנת בחוק העונשין הישראלי משנת 2006. סעיף 291 (א) קובע כי "הנותן שוחד לעובד ציבור זר בעד פעולה הקשורה בתפקידו, כדי להשיג, להבטיח או לקדם פעילות עסקית או יתרון אחר בנוגע לפעילות עסקית - דינו כדין נותן שוחד" (בארץ - ח' מ').