גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגמות הבולטות בתעשיית ניהול תיקי ההשקעות בישראל

אחרי בלימה של כמה שנים, חזרה הצמיחה בשנה האחרונה לתעשיית ניהול תיקי ההשקעות, וזאת למרות תחרות חריפה מצד הרבה מוצרים אלטרנטיביים לתעשייה ● ניהול תיקים – יתרונות וחסרונות

צמיחה / צילום: Shutterstock
צמיחה / צילום: Shutterstock

126 חברות לניהול תיקי השקעות מנהלות 286 מיליארד שקל של נכסי הציבור. כ-20 מהן, המוגדרות "חברות גדולות", מנהלות 240 מיליארד שקל, שהם כ-84% מסך הנכסים המנוהלים בתעשייה.

רוב הכסף המנוהל - כ-60%, מנוהל עבור לקוחות פרטיים ותאגידים: חברות ממשלתיות, רשויות מקומיות, חברות עסקיות, מלכ"רים, קיבוצים וכו', ואילו כ-40% עבור קופות גמל (מפעליות), קרנות פנסיה, חברות ביטוח (פוליסות פיננסיות) וקרנות נאמנות (הוסטינגים).

בשנים האחרונות ניכרה בלימה במגמת הצמיחה ארוכת הטווח של התעשייה, שעומדת על כ-5% בממוצע רב-שנתי, אך דווקא בשנה האחרונה נרשמה צמיחה נאה.

מה שעשוי להביא לשיפור הוא מימוש ההצעה לאפשר פתיחת חשבון ייעודי בסכום מוגבל (הדומה לקופת גמל להשקעה) שייהנה מיתרונות מס.

רשות ניירות ערך ממשיכה בפרסום נתונים אודות תעשיית ניהול תיקי השקעות. הפרסום הראשון שלה התייחס לאמצע 2014, סוף 2013, ובפרמטרים מסוימים גם ל-2012.

מספר החברות המנהלות

סטטיות משמעותו נסיגה

126 הוא מספר החברות בעלות רישיון לנהל תיקי השקעות בסוף 2017. בשנים האחרונות ניכרת מגמה של זחילה איטית מאוד במספרן כלפי מעלה - כאשר חלק מהחברות מתחסלות, חלקן מתמזגות, וחדשות מוקמות. לשם השוואה: מספר החברות בסוף שנת 2013 עמד על 120 (אחרי שירד מ-134 חברות בסוף 2012). השיא במספר הגופים נרשם ב-2007, רגע לפני הנפילה, עם 207 גופים ומאז קטן מספרם בכ-40%.

20 הוא מספרן של החברות המוגדרות "גדולות", דהיינו, 13 חברות שמנהלות יותר מ-5 מיליארד שקל עבור יותר מ-1,000 לקוחות, 5 כאלה שמנהלות אמנם פחות מ-5 מיליארד שקל, אבל עבור יותר מ-1,000 לקוחות, ו-2 שעמדו בקריטריונים האלה בשלוש השנים האחרונות. מספרן נותר יציב במשך כל השנים האחרונות, 18 חברות, וגדל השנה ל-20 רק כתוצאה מהגדרה טכנית.

286 מיליארד שקל הוא סך הנכסים המנוהלים במסגרת ניהול תיקי השקעות. בשנים האחרונות היקף נכסי התעשייה היה מאוד סטטי ונע סביב 260 מיליארד שקל, וסטטיות במקרה זה פירושה נסיגה, שכן התשואות שהפיקו תיקי השקעות בשנים האחרונות עמדו על ממוצע של כ-4% עד 5% בשנה, כך שהגורם הזה כשלעצמו היה צריך להביא את נכסי ניהול תיקי השקעות ליותר מ-300 מיליארד שקל כיום. המשמעות היא שבפועל יצאו כמה עשרות מיליארדי שקל מתיקים מנוהלים לכמה כיוונים.

ראשון בהם - הנדל"ן, כמובן, אבל חלק מהכספים של הלקוחות, בעיקר היותר אמידים, פנה למכשירי השקעה חלופיים: פוליסות פיננסיות, תיקון 190, קופות גמל להשקעה, קרנות גידור וכיו"ב.

יחד עם זאת, מעניין לציין כי ב-2017 נרשם דווקא גידול נאה בשיעור של כ-6%, גם בנכסים המנוהלים עבור המוסדיים וגם עבור הלקוחות הלא מוסדיים. חלק מכך נובע מהתשואה הגבוהה יחסית (לממוצע בשנים הקודמות) שהושגה ב-2017. הגידול בלקוחות המוסדיים מוסבר בכך, שמחציתו מגיע מתשואת שוק ומחציתו - מגידול בפעילות של פוליסות פיננסיות וקרנות נאמנות בהוסטינג.

5% הוא שיעור הגידול הרב שנתי של התעשייה הזו כאשר בוחנים אותה בפרספקטיבה של 14 השנים האחרונות, למרות ואחרי הבלימה של השנים האחרונות, למעט 2017.

הגידול ארוך הטווח של התעשייה במונחי הנכסים תואם את מגמת הגידול בסך הכל הנכסים הפיננסיים של הציבור והוא נבע בראש ובראשונה מהתשואה החיובית שהפיקו תיקי ההשקעות בכל השנים שמאז 2004, למעט, כמובן, 2008 ובמידת מה גם ב-2011. שיעור ההצטרפות של הציבור לשירות הזה לא היה דרמטי: מספרי הלקוחות בשנת 2004 עמד, על פי האומדן שערכנו אז, על 40 אלף, וכיום מגיע מספרם, לפי הערכתנו, לכ-68 אלף - גידול שנתי ממוצע של כ-4%.

הנכסים המנוהלים בתיקי

נשארים יותר זמן מבקרנות הנאמנות

4-5 שנים לערך הוא המח"מ הממוצע של לקוח בחברה לניהול תיקים. ממצאים מעניינים במיוחד בדוח רשות ניירות ערך שלא הופיעו בדוחות הקודמים שהיא פרסמה, מתייחסים לשיעור ההצטרפות והעזיבה של לקוחות בניהול תיקים. נתונים אלה יש בהם כדי ללמד על שיעור התחלופה של לקוחות החברות לניהול תיקים, אבל במגבלות שונות, שכן הצטרפות של לקוח יכולה להיות של לקוח חדש שעד כה לא ניהל תיק השקעות באמצעות חברה לניהול תיקי השקעות, או שהיא מייצגת פשוט מעבר - נטישה של חברה אחת לטובת חברה אחרת. בתעשיית ניהול תיקי השקעות נהוג לומר שהמח"מ הממוצע של לקוח נע סביב 4-5 שנים.

בכל מקרה, זו תקופה ארוכה הרבה יותר משיעור התחלופה בתעשיית קרנות הנאמנות, שם מקובל לומר שתקופת ההחזקה של לקוח בקרן נאמנות מסוימת נעה סביב 4-7 חודשים. הסיבה העיקרית לפער הזה נובעת מכך שבניהול תיקי השקעות קיים קשר ישיר בין החברה, ובאופן אישי - מנהל השקעות ו/או מנהל הקשר עם הלקוח לבין הלקוח, בעוד שכאשר מדובר בקרן נאמנות, החברה המנהלת כלל לא מכירה את הלקוח והשליטה על החלטותיו מצויה בידיו או בידי היועץ הבנקאי המלווה אותו. וכך, במקרה של שינוי בטעמים של הלקוח ו/או של היועץ, או במקרה של הורדת דירוג לקרן בבנק עימו עובד הלקוח, היחידות בקרן נמכרות לטובת קרן אחרת, בדרך כלל, של מנהל קרנות אחר.

רכישת יחידות בקרן או מכירתן אינה כרוכה בעמלות קנייה או מכירה (להוציא בקרנות מחקות), מה שמקל מאוד על ההחלטה לעבור מקרן אחת לרעותה.

17% הוא שיעור עזיבת הלקוחות בקרב חברות גדולות מול שיעור הצטרפות של 16%. לעומת זאת, בחברות קטנות מאוד שיעור ההצטרפות של לקוחות חדשים גבוה משיעור העזיבה: 28% מול 16% בהתאמה. הסיבה לכך הינה בדרך כלל ה"מלאי" של החברות הקטנות שהוא קטן יותר. סך הגידול בנכסי החברות הקטנות מתבטא בזינוק מ-37 מיליון שקל ל-46 מיליון שקל. שיעור זינוק זה הינו משמעותי ביחס לשנים הקודמות, שבהן שיעור השינוי בהיקף הנכסים של החברות הקטנות היה זהה לשיעור השינוי של חברות הגדולות.

7% הוא הזינוק בהיקף הסכומים המנוהלים בקטגוריה של יותר מ-5 מיליון שקל ללקוח. תופעה מעניינת התרחשה בהתפלגות הכספים המושקעים באמצעות ניהול תיקי השקעות. דווקא בשתי הקטגוריות של תיקי ההשקעות בסכומים הנמוכים יותר של עד 150 אלף שקל, ועד 500 אלף שקל נרשמה ירידה בסכומים המושקעים בשיעור של 6% ושל 9% בהתאמה.

לעומת זאת, היקף הסכומים המנוהלים בקטגוריה של חצי מיליון שקל עד 1.5 מיליון שקל גדל ב-2.5%, ובקטגוריות של תיקים בגודל של 1.5 מיליון שקל עד 5 מיליון שקל ומעבר ל-5 מיליון שקל נרשם, כאמור, זינוק של 7.6% ושל 7.7% בהתאמה. 

זה יכול להעיד על מודעות גוברת, ובעיקר צורך גובר של לקוחות אמידים בשירות הזה ו/או כניסת תאגידים חדשים כלקוחות, או הגדלת סכומים מצד לקוחות קיימים מהיותר מבוססים.

24% הוא שיעור הגידול שנרשם ב-2017 בהיקף הנכסים המנוהל על-ידי החברות ה"קטנות" לעומת גידול של 6% בנכסי החברות ה"גדולות".

ריכוזיות: 10 החברות הכי גדולות מנהלות יחד כ-120 מיליארד שקל, שהם כ-71% מהנכסים המנוהלים עבור לקוחות שאינם מוסדיים, בעוד ש-88 החברות הקטנות ביותר (מתוך 126 חברות) מנהלות רק כ-7% מסך הנכסים, ובתווך - עוד 28 חברות מנהלות 22% מן הנכסים.

לכאורה, רמת ריכוזיות גבוהה, אבל בכל זאת התעשייה הזו מתאפיינת ברמת תחרות גבוהה ביותר, וכל לקוח יכול למצוא את מבוקשו לפי העדפותיו - ניהול תיק השקעות בחברה גדולה/בינונית/קטנה. התחרות החריפה מתנהלת לא רק בתוך התעשייה, אלא גם מול מוצרים אלטרנטיביים, כלומר, גם מול מוצרים שמחוץ לתעשייה. התחרות החריפה מתבטאת בעשור האחרון בירידה של ממש בדמי הניהול המקובלים בתעשייה. 

■ הכותב הוא יו"ר בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר איגוד החברות הציבוריות. 

עוד כתבות

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

נעילה ירוקה באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע ● מדד שנגחאי עלה ב-1%

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם