גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המפקח על הבנקים או מטעם הבנקים?

לנוכח התמיכה המתמדת בבנקים הפרטיים, כדאי שיחשבו מחדש על אמון הציבור במערכת

נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג / צלם: איל יצהר
נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג / צלם: איל יצהר

לאחרונה הודיעה נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, כי לא תמשיך לקדנציה נוספת כנגידת הבנק. במכתב ששלחה לרה"מ בנימין נתניהו, העבירה פלוג סוג של עקיצה נגד שר האוצר משה כחלון, כשהדגישה את חשיבות השמירה על עצמאות הבנק. כחלון איים בעבר, שלא יאריך את כהונתה של פלוג בעקבות ביקורת (מוצדקת) של בנק ישראל נגד פרויקט הדגל שלו, המחיר למשתכן.

חיכוכים בין נגיד לשר אוצר היו תמיד דבר שבשגרה, אך הפעלת לחץ כה בוטה של הדרג הפוליטי על פעילות בנק ישראל, אינה דבר שכיח. מהלך מהסוג שביצע כחלון מעורר לרוב תרעומת גדולה בקרב הציבור הישראלי, שלא אוהב שפוגעים ברגולטור. אולם הפעם נראה שאיש לא יצא לרחובות, או יצא מגדרו, כדי להגן על פלוג. הפוליטיקאים שחשים את הלך הרוח הציבורי, מקבלים גב לפגוע בעצמאות המוסד הכלכלי החשוב במדינה. אך במקרה הזה, בנק ישראל יכול לבוא בטענות בעיקר לעצמו.

פלוג ויועציה, מוקסמים כנראה מהתמיכה שקיבל הנגיד לשעבר סטנלי פישר מהציבור, לא הפנימו שהתקופה שבה אפשר לסגור דברים בדרך לא שקופה ללא מתן דין וחשבון לציבור, הסתיימה. בעידן פלוג והמפקחת על הבנקים, חדוה בר, בנק ישראל לא היסס אפילו להגיע עד לבתי משפט כדי למנוע מארגונים חברתיים להשיג שקיפות מלאה בנוגע לכל מה שקורה בתוך המערכת הבנקאית.

כך למשל, החליטו בבנק ישראל להילחם בבית המשפט העליון, נגד הדרישה לפרסום הדוח על קשרי אי.די.בי של נוחי דנקנר עם הבנקים. גם הדוח המלא בנוגע לפרשת הסיוע להעלמות המס של לאומי בארה"ב הוסתר מהציבור.

בית המשפט העליון קיבל את עמדת בנק ישראל, שקיים חשש לפגיעה בסודיות בנקאית במקרים אלה, אבל הבנק ספג מכה תדמיתית קשה ופגיעה באמון הציבור. אובדן האמון גבר עוד יותר כשבבנק ישראל החליטו לאמץ באופן חד צדדי חלק ניכר מעמדות הבנקים בכל הקשור לאישור מינויים מפוקפקים בדירקטוריונים, להגבלת שכר הבכירים במשק, לתחרות במערכת הבנקאית, ולאישור המיזוג בין בנקי אגוד ומזרחי בניגוד לדעתה של הממונה על ההגבלים העסקיים.

ועדיין לא ראינו הכול - הוקמה גם ועדת חקירה פרלמנטרית, בראשות ח"כ איתן כבל, לבדיקת האשראי שנתנו הבנקים ללווים הגדולים. כדי שהוועדה תוכל לחקור את הנעשה בבנקים, עליה לדעת מה קרה בבנקים, ולשם כך היא צריכה מסמכים מתוך המערכת. כאן צצה בעיה. בשל טיעוני הפרת סודיות, פרטיות וכן פסיקה של בית המשפט העליון, מסתמן שלא יועברו לוועדה כל החומרים שביקשה.

אין זה מפתיע, שהבנקים מתנגדים לקיום הוועדה, אבל מה שכן מפתיע בסיפור הזה, שהחסם העיקרי להעברת כל החומרים המבוקשים הוא דווקא בנק ישראל, שגם לו חלק במחדל האשראי הזה.

משמעות הסירוב היא אבסורדית: בנק ישראל, שממומן על ידינו בכמיליארד שקל בשנה  וקיים, בין היתר, כדי להגן עלינו מפני הבנקים, מגן עכשיו על הבנקים מפנינו. זאת, ללא בקרה וללא צורך לתת דין וחשבון לציבור ולכנסת.

גרוע מכך, בדרך זו הבנק מסרס את עצמאותו במו ידיו. אם בבנק לא יתעשתו ויעבירו את החומרים, השלב הבא יהיה יצירת לחץ ציבורי לחוקק חוק שמוציא מידיו את היכולת הבלעדית לשלוט במידע ולפקח על הנעשה במערכת הבנקאית. אפשרות זו כבר הועלתה על ידי חברי כנסת בקדנציה הנוכחית.

עכשיו, רגע לפני כניסת נגיד/ה חדש/ה, הגיע הזמן שבבנק ישראל ידונו בשאלה איך משיבים את אמון הציבור. ואולי סוף-סוף יבינו שם שהניסיון להגן על הבנקים, באמצעות הסתרת דוחות וחוסר שקיפות, מערער עוד יותר את אמון הציבור במערכת, שהוא תנאי בסיסי לקיומה.

■ הכותב הוא עיתונאי עצמאי. 

עוד כתבות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה צללה בכ-3%

הנאסד"ק עלה ב-0.5% ● מדד דאקס עלה ב-0.5%, הקאק ירד ב-0.3% ● גולדמן סאקס: לשוק המניות בארה"ב יש אפסייד מוגבל ● נובוקיור וסייברוואן מזנקות בטרום מסחר ● ערב הפסחא, מחירי הקקאו בשיא כל הזמנים, מה זה אומר לגבי יצרניות הממתקים הגדולות ומחירי השוקולד?

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי