גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסכם הפיצוי הנדיב שחתמה המדינה עם עובדי נמל חיפה

ההסכם של עובדי נמל חיפה עם המדינה על רפורמה בנמל מותיר את עובדי נמל אשדוד לבד בקרב על התנאים ומחליש מאוד את האיום שלהם בשביתה ● "גלובס" מנתח את את ההישגים של ההסתדרות ברפורמה בחיפה מול רפורמות אחרות ואת האיומים על עובדי נמל אשדוד

נמל חיפה / צילום: איל יצהר
נמל חיפה / צילום: איל יצהר

שאיפת המדינה לחולל תחרות בענף הנחשב מאז ומתמיד לשאלטר החזק של המדינה מתחילה להתממש: לאחרונה הושגו הסכמות עם עובדי נמל חיפה בנוגע למימוש רפורמה הכוללת את מכירת השליטה בנמל למשקיע אסטרטגי. בימים אלה עומלים היועצים המשפטיים על התיקונים האחרונים של ההסכם הקיבוצי שצפוי להיחתם כבר בימים הקרובים בין העובדים להנהלה.

בתמורה להסכמה על ההפרטה ולשקט תעשייתי למשך תקופת ביצוע הרפורמה, עובדי נמל חיפה קיבלו חבילות פרישה בשווי של כ-2.5 מיליון שקל בממוצע לאדם וחסינות מפיטורים למשך 10 שנים מרגע הפתיחה של הנמל החדש ולמעשה ל-13 שנה מהיום. עם זאת, יש לציין שמענקי הפרטה בגובה של כ-50 אלף שקל לעובד, יהיו תלויים בכניסת המשקיע האסטרטגי וגם לא סוכם על תוספות שכר לעובדים.

בעוד בחיפה מתכוננים ליישום הרפורמה שכוללת בין היצר פרישה מרצון של כשליש מעובדי הנמל, תמונת המצב בנמל אשדוד שונה לגמרי, שם המשא ומתן מול המדינה וההנהלה עדיין תקוע. ההכרזה על הרפורמה בחיפה לא רק שלא דרבנה את עובדי נמל אשדוד לסגת מדרישותיהם, אלא אף נדמה כי אף חיזקה את רוחם הלוחמנית. בהוראת בית הדין הארצי לעבודה הצדדים מנהלים משא ומתן אינטנסיבי מזה חודשיים, ולאחר מספר ארכות שהתקבלו, על הצדדים לשוב לבית הדין ב-13 באוגוסט.

השגת הסכם עם עובדי נמל חיפה התאפשרה לאחר המהלך המתוחכם של המדינה, שהוא להפריד במשא ומתן בין נמל אשדוד לנמל חיפה. לאחר צעד זה הושג ההסכם בחיפה, שעובדיו תמיד נחשבו לשמרנים יותר מעמיתיהם בדרום. כעת גם אם תוכרז שביתה בנמל אשדוד, נמל חיפה ימשיך לעבוד ולקלוט אוניות, דבר שעשוי לפגוע באפקטיביות של השביתה. אולם המהלך של המדינה גם "תוקע" במידה רבה את המשא ומתן בנמל אשדוד: לעובדי נמל אשדוד דרישות גבוהות יותר מהדרישות שהציגו עובדי נמל חיפה, אך לא ההסתדרות ולא המדינה מעוניינים לאפשר לאשדודים לקבל יותר, לפחות בינתיים.

ההסתדרות הרימה את רף ההישגים ברפורמה בנמל חיפה

ההישגים של אבי ניסנקורן 

מיד עם ההכרזה על ההסכם בנמל חיפה, חברי הוועד של נמל אשדוד מיהרו להביע את אכזבתם ואף היו כאלה שאמרו שהם מרגישים "נבגדים" על ידי הוועדים של נמל חיפה שהתקפלו כביכול מול דרישות ההנהלה והמדינה. בימים אלה מתנהל עימות ברשתות החברתיות בין עובדי שני הנמלים. "חיפה תמיד היה נמל פחדני לעומת אשדוד, הם תמיד חיכו שאשדוד תלחם וגרפו את המתנות בעקבות מלחמות באשדוד", כתב אחד העובדים של נמל אשדוד.

האם יש צדק בדברי אותו עובד מאשדוד ובאמת עובדי נמל חיפה מיהרו להסכים לתנאי הסכם לא אטרקטיביים? אם נבצע השוואה של מהלכי הרפורמות השונות בחברות הממשלתיות ניתן לראות שיו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן, יכול לזקוף לזכותו הסכם חלומי שהושג לעובדי נמל חיפה, הסכם שיכול להיחשב לבין הטובים במשק מבין כל החברות הממשלתיות. ההשוואה המתבקשת היא לרפורמה האחרונה שנחתמה במשק - הרפורמה במשק החשמל. כל התוספות הפנסיוניות להן זכו עובדי חברת החשמל לא מתקרבות לחבילת הפרישה שקיבלו עובדי נמל חיפה בסך של 2.5 מיליון שקל בממוצע. במסגרת הרפורמה בחברת החשמל עמדה העלות לעובד פורש על כ-1.5 מיליון שקל בממוצע. העלות כוללת את הקדמת גיל הפרישה - פנסיה מגשרת - ותוספות פנסיוניות ופיצויים מוגדלים של כ-120%. נציין עוד כי גיל הפרישה בנמל חיפה הרבה יותר נמוך, דבר שגם מגדיל את הסכום הכולל של הפרישה.

מה הסיבה לפערים? הרי גם ידם של עובדי חברת החשמל נמצאת על השאלטר, והשכר הממוצע של עובדי חברת החשמל הממשלתית דומה לזה של עובדי נמל אשדוד והסתכם נכון ל-2016 בכ-27 אלף שקל לחודש. את הפערים בהסכמי העובדים ניתן להסביר על ידי שני אילוצים. הראשון הוא האיום של בג"ץ שלחץ מאוד על ההסתדרות להגיע להסכם מהיר מול המדינה כדי להימנע מפסק דין תקדימי המונע את זכות השביתה של המונופולים במקרים של שינוי מבני. הסיבה השנייה והחשובה לא פחות היא הרפורמה "הזוחלת" המתרחשת במשק החשמל כבר חמש שנים. מאז 2013 הצליחו יצרני החשמל הפרטיים לנגוס בנתח שוק נכבד של עוגת ייצור החשמל ולהגיע ליותר משליש מסך החשמל המיוצר במשק.

בנמל אשדוד ובנמל חיפה עדיין לא חוו תחרות אמיתית, והמתחרה היחיד, נמל מספנות ישראל, גם הוא הוגבל על ידי המדינה לטיפול ב-5% בלבד מסך המטענים הנכנסים לישראל.

היעדר תחרות הוביל למעשה לכך שלא רק שתנאי הפרישה בנמל חיפה הם בין הטובים שהושגו במשק, אלא שגם מבחינת תנאי השכר ההתחלתיים, עוד לפני קבלת ההטבות של הרפורמה, עובדי נמל חיפה רחוקים מלהיות "מקופחים".

אלון חסן חוזר למשחק באשדוד

מעיון בדוח נתוני השכר של הגופים הציבוריים לשנת 2016 אשר פורסם לפני ארבעה חודשים, עולה כי הגוף הציבורי בו השכר הממוצע בשנת 2016 היה הגבוה ביותר הוא נמל חיפה, והשכר הממוצע בו עמד על 30,958 שקל בחודש. למקום השני הגיע בהפרש לא גדול נמל אשדוד - בו השכר הממוצע עמד בשנת 2016 על 28,041 שקל, ובמקום השלישי נמצאת חברה ממשלתית אף היא מהענף - חברת נמלי ישראל. כלומר, אם נתסכל על המגזר הציבורי כולו, הכי משתלם היום לעבוד בנמלים ממשלתיים, ואולם לא כך הם הדברים בנמלים פרטיים.

נמל מספנות ישראל הוא הנמל הפרטי הראשון והיחיד הפועל עד כה בישראל, לצד נמל אילת שהופרט, ויש שיגידו כי הוא מהווה אינדיקציה לרמת השכר האמיתית שאמורה להיות בענף בהתחשב ברמת הרווחיות. גם לאחר ההסכם הקיבוצי שנחתם שם לפני כשנה וחצי משתכרים עובדי הנמל, על פי המקורות בענף, רק 10-20% מעל שכר המינימום.

ובחזרה לנמל אשדוד, שם מלבד הוועדים שנחשבו תמיד למיליטנטיים יותר, וההנהלה "הלוחמנית" כפי שהגדירו אותה בהסתדרות, גם חזרתו של אלון חסן לזירת הנמל ודאי לא תורמת להתקדמות המשא ומתן. לפי מקורות שונים, אלון חסן שלאחרונה "עשה סולחה" מתוקשרת עם אבינועם שושן מחליפו בזמן ההיעדרות מהנמל, מנסה לרתום את עובדי הנמל להצטרף אליו ולעבור להסתדרות הלאומית - ארגון העובדים המתחרה של ההסתדרות הכללית. אם נוסיף לזה גם סכסוכים מתוקשרים בין הנהלת הנמל לדירקטוריון, נדמה כי גם בית הדין הארצי לעבודה אובד עצות במציאות המורכבת והטעונה של נמל אשדוד.

הפערים בין הצדדים עמוקים בכל הנושאים המרכזיים של המשא ומתן: תנאי הפרישה מרצון, תוכנית ההתייעלות של הנמל ונושא התשתיות. עובדי הנמל דורשים לעובדים הפורשים מענק של מעל ל-3 מיליון שקל לפורש, הם דורשים שרציפים 24 ו-25 החדשים יהפכו להיות "שטח צהוב" (שטח בנמל), בעוד המדינה מתנה זאת בהכנסת המשקיע האסטרטגי. תנאי דומה, אגב, הוצב על ידי המדינה גם בנמל חיפה - לגבי הרציף כרמל ב' - אך שם העובדים הסכימו שהרציף החדש יעבור לשטחי הנמל לאחר שיתמלאו מספר תנאים.

במידה וגם הרפורמה באשדוד באורח פלא תצא לדרך, תצליח המדינה להשיג את המטרה עליה גם חלמו שנים רבות במשרד האוצר - לחולל תחרות בענף הנמלים, וזאת ללא השקעה כספית ניכרת מצד המדינה. 

עוד כתבות

הפגנה הקוראת לשוויון בנטל. בלי נתונים מסולפים / צילום: שב״פ sha_b_p@

אותה אוזלת היד מאפשרת למגזר גדול לא לשאת בנטל וחונקת אותנו בפקקים

משבר הגיוס הוא משבר המטרו: שניהם יחד הוא אותו כישלון תשתיות ענק, של התחבורה המקרטעת פה ושל יסודות המדינה המתפוררים אחרי 76 שנותיה ● הסטטוס קוו מת. הגיע הזמן להיפרד מפתרונות הישראבלוף

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מטבעות דיגיטליים / אילוסטרציה: Shutterstock

מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%; הביטקוין צמוד ל-70 אלף דולר למטבע

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות אירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על כ-69.7 אלף דולר למטבע ● נעילה ירוקה באסיה, מדד שנגחאי עלה ב-1%

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

חיזבאללה מפרסם את שמותיהם של 5 מפעילי הארגון שנהרגו בחלב

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו