גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכשילים נשים: פרשת זיוף תוצאות מבחני הקבלה לרפואה ביפן

בכירי האוניברסיטה תכנתו את המחשב כך שיפחית נקודות מתוצאות בחינותיהן של המועמדות ● המדינה, בעלת הכלכלה השלישית בגודלה בעולם, דורגה בשנה שעברה במקום ה-114 מ-144 מדינות במונחי שוויון מגדרי, על פי הסקר השנתי של הפורום הכלכלי העולמי

חדר ניתוח ביפן / צילום: Reuters, Kim Kyung Hoon
חדר ניתוח ביפן / צילום: Reuters, Kim Kyung Hoon

ב-2006 זיהו מנהלים באוניברסיטה ללימודי רפואה בטוקיו משהו שנחשב בעיניהם לבעיה בתחום המועמדים ללימודים: יותר מדי נשים.

באותה העת תרמה הזדקנותה המהירה של אוכלוסיית יפן להיווצרותו של מחסור חמור ברופאים, אך הנשים נטו לפרוש מכוח העבודה בשיעורים גבוהים יותר מאשר הגברים.

בכירי האוניברסיטה החליטו שהפתרון הוא רופאים גברים, ולכן תכנתו את המחשב באופן שדירוג תוצאות בחינות הקבלה לאוניברסיטה יפחית נקודות מתוצאות בחינותיהן של המועמדות. עיוות זה של תוצאות הבחינה בוצע במשך שנים, על פי חקירה שממצאיה התפרסמו בשבוע שעבר.

התוצאה ב-2018: כיתת שנה א' שבה יש ארבעה גברים לכל אישה אחת.

"זה בהחלט לא צריך היה לקרות", אמר טצואו יוקג'וקה, חבר בהנהלת האוניברסיטה לרפואה בטוקיו, כשהוא קד קידה עמוקה לאות התנצלות במסיבת עיתונאים.

חשיפת עיוות התוצאות של בחינות הקבלה באחד מבתי הספר המובילים לרפואה היא חלק משערורייה רחבה יותר שבמסגרתה נחשדים מנהלי האוניברסיטה גם בקבלת כספי שוחד מהורים שרצו להבטיח את קבלת ילדיהם. הפרשה מעוררת זעם ציבורי רב ביפן, וכבר הובילה להתפטרותו של יו"ר האוניברסיטה ונשיא האוניברסיטה. שר החינוך קרא לחקירה דחופה של נוהלי קבלת התלמידים בכל בתי הספר לרפואה ביפן.

רק 21% מהרופאים - נשים

עיוות התוצאות של בחינות הקבלה הוא אחד ההסברים למספרן הזעום של נשים במקצועות יוקרתיים ובמשרות ניהול בכירות ביפן, בעלת הכלכלה השלישית בגודלה בעולם ואחת הכלכלות המפותחות ביותר. יפן דורגה אשתקד במקום ה-114 מ-144 מדינות במונחי שוויון מגדרי, על פי הסקר השנתי של הפורום הכלכלי העולמי. מכון המחקר One Japanese גילה כי שיעור הנשים המנהלות ביפן עומד על 13% - הנמוך ביותר מבין המדינות המתקדמות. במקצוע הרפואה רק 21% בלבד מהרופאים במדינה היו נשים ב-2016 - השיעור הנמוך ביותר ב-36 המדינות שנסקרו בידי ה-OECD.

הסביבה המקצועית לרופאות "לא השתנתה בכלל מאז שהתקבלתי לבית ספר לרפואה" לפני 50 שנים, אומרת טקאקו צודה, רופאה מרדימה שעומדת בראש ארגון נשים שעוסקות ברפואה.

עבור נשים רבות, חשיפת פרשת העיוות של בחינות הקבלה לא התקבלה בהפתעה. הארגון של ד"ר צודה העלה לאינטרנט כבר לפני שנה מאמר שבו נשאלה השאלה: האם קיימת "בקרת שער" כלשהי שאחראית למספרן הנמוך באופן עקבי של נשים שעברו את בחינות הקבלה לבתי ספר לרפואה ביפן?

לא מדובר רק בבחינות קבלה. גם כשמדובר בקבלה למקום עבודה ובקידום במקום עבודה, ממשיך תחום הרפואה להיות קשה במיוחד לנשים, לדברי רופאים.

חלק מהרופאים ומנהלי בתי ספר לרפואה עדיין מאמינים שהרפואה צריכה להיות מקצוע גברי, בייחוד תחומים כמו ניתוחים, שנחשבים למאמצים מהבחינה הפיזית. ד"ר צודה נזכרת שכאשר חיפשה מקום עבודה ב-1969, אמרו לה כמה רופאים שהמחלקות שלהן "לא צריכות נשים". גישה זו עדין קיימת בכמה מקומות, למרות שמרבית האנשים כבר לא מביעים אותה במילים, לדברי צודה.

אין חופשות לידה

בתי חולים רבים נקטו סחבת ביישום הסעיפים שמזכים רופאות בחופשות לטיפול בילדים ובחופשות לידה, וזו נחשבת לסיבה העיקרית לירידה החדה ברמת התעסוקה של רופאות ביפן בעשור הראשון של הקריירה שלהן. רק כ-75% מהרופאות מועסקות בשנה ה-12 לאחר תחילת עבודתן ברפואה - תקופה שבה רבות מהן מגדלות ילדים. לאחר מכן עולה הנתון ליותר מ-80%.

רופאת הילדים יסומי מוריטו מטוקיו הייתה עדיין רופאה מתמחה כשילדה את הילד הראשון שלה לפני 18 שנים. היא מספרת שלבית החולים שבו עבדה לא הייתה תוכנית חופשת לידה למתמחות, ולכן היא נאלצה להתפטר. שש שנים לאחר מכן, כשילדה את הילד השני, היא עבדה בבית חולים ציבורי שהייתה לו תוכנית חופשת לידה, אך בית החולים הזה אמר לה כי לא יוכל לשכור רופא מחליף אלא אם היא תעזוב, ולכן היא נאלצה להתפטר שוב.

השאלה כיצד יצליחו רופאות עתידיות ללהטט בין משפחה לעבודה צצה בראיונות קבלה לבתי ספר לרפואה, מספרת יסוקה טקנשי, שמנהל בטוקיו מכינה לבית ספר לרפואה.

"לפעמים מציגים לנשים שאלות כמו: את מתכננת להינשא וללדת ילדים? וגם: אם את נישאת ויולדת ילדים, איך תתמודדי עם העבודה?", אומר טקנשי. הוא מספר שהוא מייעץ לסטודנטיות לענות את האמת, אך להדגיש שהן מקוות להמשיך לעבוד כרופאות במשך זמן רב.

טקנשי אמר כי בבתי ספר לרפואה רבים ביפן קיים שיעור גברים-נשים דומה לזה של האוניברסיטה לרפואה בטוקיו, והוא מאמין שזה מעורר חשדות, בייחוד לנוכח היכולות השוות שהוא מזהה בתלמידים ובתלמידות במכינה שלו.

כדי לתקן את מערכת הרפואה היפנית באופן שיאפשר לנשים לעסוק ברפואה בקלות כמו הגברים, יהיה צורך לבצע רפורמה יסודית בכל הרמות - החל בנוהלי בחינות הקבלה ובמתכונת הטיפול בחולים וכלה במעונות הילדים, לדברי מורסקי איקדה, גינקולוגית עם שני ילדים בטוקיו, שעזבה בית חולים אוניברסיטאי גדול כדי לפתוח קליניקה פרטית משל עצמה בפברואר.

שערוריית בחינות הקבלה "פותחת תיבת פנדורה", מציינת איקדה. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנת חרדים נגד גיוס בני ישיבות,ירושלים / צילום: Reuters, Ammar Awad

מהתקציבים שייעצרו ועד לדיוני החירום באוצר: כל מה שכדאי לדעת על הצו הדרמטי בנוגע לחוק הגיוס

בהתאם לצו הביניים שהוציא בג"ץ, תקצוב הישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים ייעצר כבר בשבוע הבא ● בשלב זה, התמיכה בכ-44 אלף תלמידי ישיבות צפויה להיעצר ● באגף החשב הכללי במשרד האוצר, שאמונים על ביצוע התשלומים מתקציב המדינה, מתכוונים ליישם את הצו במועד ● איך זה יעבוד? גלובס עושה סדר

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם