גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההחלטה לאפשר לחברי ועדת הטייקונים גישה לתיק פישמן אינה דרמטית כפי שהיא נראית

במערכת הבנקאית לא מתרגשים מהחלטת נשיא המחוזי לאפשר לוועדת כבל לעיין בתיק פשיטת הרגל של אליעזר פישמן • הם מעריכים שמדובר במידע שכבר פורסם ברובו ואינו כולל פרטים על תהליכי קבלת ההחלטות בבנקים

אליעזר פישמן והשופט איתן אורנשטיין / צילומים: אלון רון ואיל יצהר
אליעזר פישמן והשופט איתן אורנשטיין / צילומים: אלון רון ואיל יצהר

חברי ועדת החקירה הפרלמנטרית בנושא האשראי ללווים הגדולים, ובראשם ח"כ איתן כבל, היו אתמול מרוצים. אחרי שהתרגלו לקבל תשובות שליליות מהבנקים ומבנק ישראל בנוגע להעברת חומרים על הלווים השונים, אתמול (ב') הגיעה אליהם סוף-סוף תשובה חיובית, והפעם מכיוונו של בית המשפט.

השופט איתן אורנשטיין החליט להיעתר לבקשת הוועדה ולאפשר לה לעיין בתיק פשיטת הרגל של אליעזר פישמן - התיק שהיווה את הטריגר להקמת הוועדה לפני יותר משנה.

ח"כ כבל היה מרוצה ומסר: "מדובר בהישג משמעותי לוועדה. במקום בו נתקלה הוועדה בהתנגדויות חריפות של בנקים ורגולטורים שסירבו לתת מידע, בית המשפט הפעיל שיקול-דעת והבין את המשמעות הציבורית הגדולה שיש בעיון בתיקים".

החלטה זו עשויה להביא לכך שהוועדה תפנה לבית המשפט בבקשה לקבל חומרים בתיקים נוספים. ואולם אם בוחנים לעומק את משמעות ההחלטה, היא איננה כה דרמטית, ולא מפצחת את חומת הסודיות הבנקאית שמאחוריה מסתתרים הבנקים בבואם לסרב להעביר מידע על לקוחותיהם. הסיבות לכך הן:

1. לא היו התנגדויות: ראשית, יש לזכור שכמעט ולא היו התנגדויות לבקשת הוועדה לבית המשפט. הנאמן בתיק, עו"ד יוסי בנקל; כונסי הנכסים, עורכי הדין פיני רובין וירון אלכאווי; וגם פישמן עצמו לא הביעו את התנגדותם לחשיפת החומרים. כולם "הותירו את שיקול-הדעת לבית המשפט", קוד מקובל לכך שהם מסכימים לחשיפה. היחיד שהתנגד היה בנק הפועלים - אך ספציפית למידע הקשור ללווים אחרים שאינם פישמן.

בהחלטתו, השופט אורנשטיין ציין כי לאור זאת הוא מאשר את הבקשה, בנימוק כי "כל אדם רשאי לבקש לעיין בתיק בית המשפט, ובלבד שהעיון בו אינו אסור לפי הדין". אורנשטיין הדגיש בדבריו כי הסודיות הבנקאית נועדה להגן על הלווה, ומכיוון שפישמן לא מתנגד להעברת התיק, יש לאפשר את הגישה למסמכים. ניתן להניח כי אם היה במידע שנחשף משהו סודי ורגיש, סביר כי הצדדים השונים היו ממהרים להתנגד לחשיפתו. 

2. אין פרטים חדשים: לדברי גורמים משפטיים, החומרים שצפויה הוועדה לקבל לידיה פורסם ברובו בתקשורת, שכן לעיתונאים יש גישה אל החומרים. עיקר החומרים "העסיסיים" הכוללים את היקף החוב של פישמן לכל בנק וכן תמלולים מהפגישות שערך בנקל עם פישמן ובני משפחתו אשר פורסמו.

חשוב לזכור כי תיקי פשיטת רגל ברובם לא חוקרים את הבנקים הנושים ואת תהליכי מתן האשראי שלהם, ובכל הקשור לבנקים הם כוללים בעיקר פרטים טכניים כגון היקף החוב, השיעבודים בגינו והתכתבויות הקשורות לניסיונות הבנק לפדות את החוב. החומר המעניין שוועדת החקירה מחפשת, כגון פרוטוקולים של ועדות אשראי ודוחות ביקורת של בנק ישראל, אינם מצויים ככל הידוע בתיק פשיטת הרגל של פישמן.

אורנשטיין מתייחס גם לנושא החומר החסוי בתיק פישמן, כולל זה המתייחס לחוב של צד ג' בתיק. בנושא זה הוא קובע כי על כונסי הנכסים ובנק הפועלים להודיע עד לסוף החודש מי הם אותם אנשים המוגדרים כצד ג', על-מנת שניתן יהיה לפנות אליהם ולבקש את אישורם להעביר את המידע, ולאחר מכן בית המשפט יכריע בסוגיה. אלא שכאמור, לדברי גורמים הבקיאים בתיק, גם במקרה זה לא גלום מידע מסעיר, בוודאי לא כזה הקשור בתהליכי קבלת ההחלטות בתוך הבנקים.

3. לוח הזמנים קצר מאוד:  ועדת החקירה הפרלמנטרית יכולה בכל זאת להיעזר במערכת בתי המשפט בכדי לנסות ולהגיע למידע המהותי יותר הקשור לבנקים ולאשראי שנתנו. דרך אחת היא עתירה לבג"ץ נגד בנק ישראל, בדרישה כי יעביר לוועדה את דוחות ועדת הביקורת וחומרים נוספים הנמצאים בידו הקשורים ללווים ספציפיים (בנק ישראל העביר לוועדה חומרים בהיקף של מאות עמודים, אך מדובר בחומרים כלליים שאינם נוגעים למקרים פרטניים). הבנקים נחלו ניצחון בבג"ץ בסוגיה זו לפני מספר חודשים. בג"ץ דחה את עתירת התנועה לאיכות השלטון ועמותת "הצלחה" לקבל לידיה חומרים, בטענה כי הסודיות הבנקאית גוברת על זכות הציבור לדעת.

יחד עם זאת, הפעם מדובר במקרה שונה שאינו מתבסס על דרישה מטעם תנועות אזרחית בשם זכות הציבור לדעת, אלא על בקשת מידע מטעם ועדת חקירה פרלמנטרית - גוף רשמי ופיקוחי, כך שהוועדה עשויה להגיע לתוצאה שונה אם תעתור. החיסרון הוא לוחות הזמנים - זמנה של ועדת החקירה מוגבל, היות שכאשר תתפזר הכנסת (מה שלפי הערכות יקרה בחודשים הקרובים), גם הוועדה תפוזר.

אפשרות נוספת שעומדת בפני הוועדה היא להיעזר בתביעות נגזרות שהוגשו נגד הבנקים בנושא האשראי ללווים הגדולים. בעוד תיק פשיטת רגל עוסק בצד הטכני - היקף האשראי, שיעבודים וכדומה, תביעה נגזרת נגד בנק עוסקת בחשש לכשל או רשלנות במתן האשראי, ומאלצת את הבנק לחשוף מסמכים פנימיים בנושא זה.

אחת התביעות המרכזיות המתנהלות כיום בנושא היא של שי נשר נגד בנק הפועלים בנושא מתן האשראי לטומהוק, שהייתה בשליטת נוחי דנקנר. נשר, המיוצג על-ידי עו"ד אופיר נאור, אמנם לא השיג עד כה את המסמכים מהבנק, אבל לדבריו יש לו מידע לגבי התהליך הפגום של מתן אשראי זה. נשר אף פנה לוועדת החקירה וביקש להופיע בשימוע שנערך השבוע לבנק הפועלים. בוועדה סירבו, שכן נקבע כי רק חברי הכנסת יבצעו את החקירות לבנקאים. יחד עם זאת, כדאי לוועדה לשקול בכובד-ראש לשתף פעולה עם נשר ועם תביעות נגזרות נוספות בהגעה למידע המהותי אותו הם מחפשים. 

מבעד להררי המסמכים המשפטיים, ניתן למצוא אקדח מעשן

אמנם בתיק פשיטת הרגל של אליעזר פישמן לא צפויים חברי הוועדה לגלות מידע מסעיר שטרם פורסם, אך מבעד להררי המילים, ואם יבחנו ויסננו את המידע היטב, הם יכולים לקבל לפחות קצה חוט לשאלות שיוכלו לנסח.

כך למשל, במסגרת תיק פשיטת הרגל של פישמן, עוסק הנאמן עו"ד יוסי בנקל גם בפירוק חברת תרזליט - אחת החברות בקבוצה, שבאופן היסטורי החזיקה בעבר בשליטה בהום סנטר. בתרזליט קיים חוב המוערך בכמה מאות מיליוני שקלים.

במסגרת הטיפול בתיק מבקש עו"ד בנקל מבית המשפט לאפשר לו לתבוע את רונית אבן, שהייתה דירקטורית בחברה, בטענה כי היא נושאת באחריות אישית כלפי קופת הפירוק, וזאת "בשל הנזקים שנגרמו עקב ניהול החברה על-ידה בכוונה לרמות את נושיה". בנקל מבקש לתבוע את אבן בסכום של עד חצי מיליארד שקל.

בשבוע שעבר השיבה אבן לבית המשפט כי יש לפסול על הסף את הבקשה. בין נימוקיה היא מציינת כי כל הפעולות שעשתה, שכללו בין היתר שיעבוד נכסים של תרזליט לחברות אחרות מקבוצת פישמן, נעשו באישור הבנקים הנושים של תרזליט.

"במשך שנים ראו הבנקים הנושים של החברות הפרטיות מקבוצת פישמן את כלל החברות כקבוצה אחת. אף לא אחד מהבנקים יכול לטעון להברחת נכס מחברה אחת לשנייה", כותבים עורכי הדין אמיר ברטוב ושמרית מלמן המייצגים את אבן.

בנוסף מציינים עורכי הדין של אבן כי היא תוכל להעיד על "מספר לא מבוטל של גורמים רלוונטיים בבנקים, והכול על-מנת להפריך את טענות המנהל המיוחד, כאילו ערבות זו או אחרת ושיעבוד זה או אחר ניתן במרמה כלפי הבנקים הנושים". כלומר, לדבריה, הבנקים ידעו כל השנים על הפעולות השונות שעשה פישמן בחברות שלו ואפשרו זאת. אז מידע ישיר על תהליכי קבלת ההחלטות בתוך הבנקים - הוועדה בינתיים עוד לא יכולה להשיג, אבל אם תנתח היטב את המידע המופיע במסמכים, היא יכולה לגבש מתוכו שאלות מעניינות לישיבותיה הקרובות. 

עוד כתבות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

פגרת הכנסת כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

גל בר-דעה, מנכ''ל וואן זירו / צילום: איל יצהר

הבנק הדיגיטלי כבר שרף כ-800 מיליון שקל; המנכ"ל: "המשקיעים ימשיכו לתמוך"

לוואן זירו כבר יש כ-100 אלף לקוחות והמנכ"ל גל בר דעה מעריך כי "נהפוך לרווחיים כשנגיע ל-200 אלף לקוחות" ● את 2023 סיים הבנק של אמנון שעשוע עם הפסד של 357 מיליון שקל, אך בר דעה אופטימי:  "ההכנסה מלקוח יותר גבוהה ממה שחשבנו. אם נמשיך כך ונגביר פעילות אנחנו על דרך המלך"

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג