החברה הוותיקה מנצרת שהתרחבה לסין וקיבלה השקעה של 7 מיליון דולר

אלפא אומגא, המפתחת מכשור רפואי שמאפשר להנחות אלקטרודות אל תוך המוח, הוקמה בשנות ה-90 ללא השקעה חיצונית והיקף הכנסותיה עומד על מעל לעשרה מיליון דולר בשנה • עתה, לראשונה, היא זכתה להשקעה חיצונית בת 7 מיליון דולר מקרן GIBF, שתהיה שותפה במיזם של החברה בסין

אבנר לושי ושוקי גלייטמן מקרן GIBF  מייסדי אלפא אומגא עימד ורים יונס/ צילום: ואסים כארם
אבנר לושי ושוקי גלייטמן מקרן GIBF מייסדי אלפא אומגא עימד ורים יונס/ צילום: ואסים כארם

חברת אלפא אומגא, שנוסדה ומנוהלת על ידי בני הזוג עימאד ורים יונס, ועוסקת בתחום המכשור הרפואי לגירוי מוחי עמוק (DBS), קיבלה השבוע את ההשקעה החיצונית הראשונה שלה. קרן GIBF (גוטאנזו ישראל) תשקיע 7 מיליון דולר בהקמה של מיזם משותף של החברה ושל הקרן בסין. הקרן מנוהלת בישראל על ידי ד"ר שוקי גלייטמן ואבנר לושי. הזוג יונס הם בעלי החברה, וגם ההשקעה הנוכחית לא משנה את מפת המניות בה.

בשיחה עם "גלובס" אמר עימאד יונס כי היקף ההכנסות של החברה היום עומד על "יותר מעשרה מיליון אבל עדיין לא עשרות מיליונים. מדי פעם יש לנו הצעות השקעה אולם כרגע איננו זקוקים להשקעה בפעילות העיקרית שלנו. אילו היינו מקבלים השקעה חיצונית בתחילת הדרך, אולי היינו יכולים להאיץ את הפעילות עוד יותר, אבל אנחנו מרוצים - תמיד היינו בעלייה, גם אם מתונה".

אלפא אומגא כבר פעילה בסין ומוכרת את מוצריה במדינה זו, לצד פעילותה באירופה, ארה"ב וישראל. ההשקעה והקמת המיזם המשותף נועדו להרחיב את הפעילות. קרן GIBF הוקמה על ידי בכירים בתעשיית הביומד הישראלית יחד עם הממשלה הסינית המקומית בגוואנזו. המודל של הקרן הוא השקעה במיזמים משותפים בסין שיהיו בבעלות הקרן והחברות הישראליות שמעוניינות לפעול בסין. באמצעות הקשרים של GIBF ושותפיה הסינים, מקבלים המיזמים המשותפים הללו גישה נוחה יותר לשוק הסיני, בלי לוותר על נוכחות בפועל של החברה הישראלית בסין ועל מגע ישיר עם השוק.

מחזיקים ב-100% מנתח השוק בישראל

סיפורה של אלפא אומגא מעניין משום שהיא חברת מכשור רפואי שהוקמה ללא השקעה חיצונית, ובכל זאת צלחה מחסומים רבים שבהם נתקלו חברות מכשור רפואי ישראליות דומות לה. החברה הוקמה על ידי בני הזוג יונס כקבלנות משנה בתחום התכנון והייצור של מכשירים רפואיים כבר ב-1993, על בסיס הכשרתו של עימאד יונס בתחום הנדסת החשמל. בהדרגה התמחתה החברה בתכנון וייצור מוצרים לתחום ניתוחי וטיפולי המוח.

בסוף שנות ה-90 חברה אלפא אומגא לשני ממציאים - פרופ' חגי ברגמן מהאוניברסיטה העברית, שהיה מהראשונים לזהות אזורים במוח אשר גירוי שלהם יכול לתרום לטיפול במחלת הפרקינסון; ופרופ' חלים בן עביד מבית החולים האוניברסיטאי בגרנובל שבצרפת, שהיה מבין החוקרים הראשונים שיישמו את הגישה של ברגמן לטיפול בפועל בחולים על ידי גירוי חשמלי של המוח באמצעות אלקטרודות חיצוניות. ברגמן ובן עביד נחשבים למובילים של תחום הטיפול ב-DBS.

היום הטיפול ב-DBS הוא טיפול מקובל למחלות כמו פרקינסון, אפילפסיה ורעד ממקור שאינו פרקינסוני. הטיפול כולל השתלה של אלקטרודות קבועות בתוך מוחו של המטופל בניתוח מוח מסובך. האלקטרודות עצמן והטיפול כולו משווקים על ידי חברות כמו מדטרוניק, אבוט ובוסטון סיינטיפיק.

אלפא אומגא נמצאת בתחום לא פחות קריטי של הנחיית האלקטרודות למקום הנכון, הן באמצעות תוכנת תכנון והן באמצעות כלים פיזיים אשר מנחים את האלקטרודה למקומה. המוצרים של אלפא אומגא נמכרים כמוצר עצמאי המשווק לבתי חולים - ולא כחלק מחבילת הטיפול של החברות הגדולות. "כאשר פותחים את הגולגולת, המוח משנה מעט את צורתו ונפחו ולכן לא ניתן להנחות את האלקטרודה באופן מדוייק רק בהתבסס על הדמיה שצולמה מראש", מסביר עימאד יונס.

בישראל כל המרכזים הרפואיים שמבצעים ניתוחי DBS משתמשים במוצר של החברה. "יש לנו 100% נתח שוק בישראל", אומרת רים יונס. בעבר מדטרוניק שיווקה את מערכת האלקטרודות שלה יחד עם מערכת ההנחיה, והייתה בעצם מתחרה של אלפא אומגא בתחום זה, אולם כיום היא כבר לא פועלת בתחום. "אנחנו החברה המובילה את התחום הזה בעולם", אומרת יונס.

בארה"ב הקימה אלפא אומגא חברה בת המשווקת את מוצרי החברה בארה"ב, באמצעות כוח מכירות שמועסק על ידה ישירות. בסין, אליה נכנסה החברה לפני חמש שנים, היא פועלת באופן דומה. "בתחילת הדרך חתמנו חוזה עם מפיץ מקומי שאמר שיקח על עצמו את ההגשה של המוצר לרגולטור הסיני, אבל לאחר שעשה זאת הוא החזיק אותנו קצר. גילינו שעדיף לפתוח את הקשר ולעבוד עצמאית, או עם גורם שהוא גם סיני וגם ישראלי, כמו GIBF". באירופה משווקת החברה דרך מפיצים.

אלפא אומגא היא חברת המכשור הרפואי בבעלות ערבית המובילה והוותיקה בישראל. בני הזוג יונס מתגאים בכך שמנהלים שצמחו בחברה כבר הקימו ארבע חברות נוספות בניהול ובבעלות ערבית. מבין 85 העובדים של החברה (מספר הצפוי לגדול בקרוב עד כ-100 עובדים בכל העולם), 60 מועסקים בנצרת. "הגיוון של העובדים הוא גדול. ערבים ויהודים, נשים וגברים, ממקצועות שונים", אומרת רים יונס. "העובדים שלנו מאוד מחוייבים. אנחנו עורכים מפגשים של כל הצוות שלנו עם חולים שעברו את הטיפול שלנו, והחולים מספרים לצוות ולנו עד כמה הטיפול שינה את החיים שלהם - הן של המטופל והן של כל בני הבית שלו שכבר לא צריכים לטפל בו. זו עבודה קדושה עבורנו".