גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפאל הביסה את התעשייה האווירית: תרכוש את אירונאוטיקס ב-850 מיליון שקל

הצדדים חתמו הלילה על עסקה בתום מו"מ שנמשך מספר חודשים ● אירונאוטיקס, שנמצאת תחת שתי חקירות, תימכר לסטולרו ולרפאל במחיר שישקף פרמיה של 70% על שוויה בבורסה ● עם מכירתה הסופית, סטולרו ורפאל יחזיקו בה 50% כל אחד, והיא תימחק מהמסחר

ידידיה יערי, יו"ר אירונאוטיקס / צילום: איל יצהר
ידידיה יערי, יו"ר אירונאוטיקס / צילום: איל יצהר

כחמישה חודשים לאחר שהניחו הצעה לרכוש את חברת אירונאוטיקס ב-430 מיליון שקל ,  ונדחו בידי דירקטוריון החברה, הגישו רפאל ואיש העסקים אביחי סטולרו הצעה גבוהה באופן דרמטי עבור הבעלות בחברת המל"טים מיבנה - בסך כ-850 מיליון שקל - פרמיה של כ-70% על שווי הבורסה בתחילת יום המסחר, אך עדיין נמוך משווי של כמיליארד שקל בהנפקת אירונאוטיקס בבורסה לפני כשנה וחצי.

בעקבות הדיווח זינקה מניית אירונאוטיקס  היום ביותר מ-30% והשלימה עלייה של כ-80% בחודש האחרון, לשווי שוק של כ-670 מיליון שקל. במידה והרכישה תושלם, יימחקו מניות אירונואוטיקס מהמסחר בבורסה והחברה תהפוך לפרטית.

באירונאוטיקס, שנשלטת בידי הקרנות KCPS, ויולה ובראשית, ציינו כי ההצעה המשופרת של רפאל וסטולרו כפופה לביצוע בדיקת נאותות לחברה ולחברות הבנות שלה. בתמורה תעניק אירונאוטיקס לסטולרו ולרפאל בלעדיות במו"מ לרכישת החברה. לוח הזמנים שנקבע למיצוי המו"מ הוא עד 15 בפברואר, עם אופציה להארכת המו"מ בשבועיים נוספים במידה שבדיקת הנאותות לא תושלם.

בעלי מניות אירונאוטיקס

המרוץ להשלמת העסקה: חשש מתע"א

בשבועות האחרונים גבר הלחץ על רפאל וסטולרו לסגור עסקה באירונאוטיקס. זאת כשברקע דיווחים על התעניינות מצד התעשייה האווירית ברכישת החברה, כמו גם על קרן השקעות מחו"ל המתעניינת ברכישת חלקה של אירונאוטיקס בחברה הבת קונטרופ.

קונטרופ, שמתמחה בפיתוח וייצור מערכות אלקטרו-אופטיקה מתקדמות לשימושים צבאיים ולהגנת גבולות, מוחזקת בידי אירונאוטיקס ורפאל ב-50% מהמניות כל אחת (שליטה משותפת).

בהודעה שפרסמה היום אירונאוטיקס נאמר כי חרף הסנטימנט השלילי שגרם מאז אוגוסט 2017 לירידה חדה בערך החברה, היא המשיכה לקיים את עסקיה כרגיל, תוך השקעה בפיתוח מוצרים, קידום עסקאות חדשות ועמידה במצבים מאתגרים.

באחרונה דיווחה אירונאוטיקס על מספר עסקאות למכירת מערכות בלתי מאוישות למספר מדינות בעולם, בהיקף של כמה עשרות מיליוני דולרים. חלק מלקוחות אלה, טוענת אירונאוטיקס, הם לקוחות חדשים שלה וההזמנות שעשו הובילו לגידול בצבר ההזמנות שלה שעומד כיום על 211 מיליון דולר. בחברה טוענים כי מדובר בצבר ההזמנות הגדול ביותר בתולדותיה, והוא מבטיח גידול בהכנסות שלה ברבעונים הבאים: "על אף הקשיים והאתגרים, הפוטנציאל ואיכותיות החברה לא נעלמו מעיניהם של גורמים אסטרטגיים ובהם רפאל, התע"א וקרן זרה - שחיזרו במרץ אחרי החברה במהלך השבועות האחרונים וניהלו מגעים להשקעה בה או לרכישתה", מסרה אירונאוטיקס.

אירונאוטיקס סובלת בשנה האחרונה מפגיעה קשה בפעילותה בעקבות פרשה שבה הייתה מעורבת במדינה זרה, ושבעקבותיה התלה משרד הביטחון את רישיון השיווק והיצוא של מל"ט מתוצרתה ללקוח מהותי באותה מדינה (פרשה שעדיין מוטל עליה צו איסור פרסום, לאחר שלפני כשנה נפתחה חקירה פלילית בנושא).

באוגוסט 2018 דיווחה אירונאוטיקס לבורסה כי 10 בכירים בחברה, ובהם המנכ"ל שלה עמוס מתן, יועמדו לדין בכפוף לשימוע שייערך להם במחלקה הכלכלית שבפרקליטות המדינה. כתב האישום שגובש נגד בכירי אירונאוטיקס מייחס למנהלי החברה ולעובדים בכירים בה ביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ועבירות על חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני, שבוצעו בנסיבות מחמירות.

אירונאוטיקס הפכה לציבורית בקיץ 2017, לאחר שהקרנות השולטות בחברה ביצעו הצעת מכר ענקית בהיקף של יותר מ-400 מיליון שקל. בנוסף החברה הנפיקה במקביל מניות חדשות, בהיקף של 53 מיליון שקל - לגוף שהוביל את ההנפקה, לאומי פרטנרס, והחלה להיסחר בבורסה לפי שווי של יותר ממיליארד שקל.

הטיסה של אירונאוטיקס - מההנפקה ועד עסקת המכירה הנוכחית

המעבר של מנכ"ל רפאל לאירונאוטיקס

מדוע היה כל כך חשוב לרפאל להיכנס לעסקת אירונאוטיקס? מזה זמן רב שחברת רפאל מערכות לחימה מתקדמות מנסה להרחיב את פעילותה, תוך הגדלת היקף היצוא שלה ושיפור כושר התחרות בעולם. פורטפוליו המוצרים שלה שמבוסס על טילים, מערכות הגנה נגד רקטות ומערכות להגנה אקטיבית על טנקים ומשוריינים - חסר כלי טייס בלתי מאויישים.

ברפאל מאמינים כי החזקת פלטפורמות אוויריות בלתי מאויישות תאפשר לה להציע לעולם חבילות של מוצרים ושירותים שיאפשרו לה להתחרות במכרזי ענק מול יצרניות המל"טים המרכזיות בישראל, אלביט מערכות והתעשייה האווירית. את רפאל עניינו במיוחד המל"טים הקטנים שמפתחת ומייצרת אירונאוטיקס, והם נחשבים לכלי טייס המספקים שירות טוב למפעיליהם ומחירם נמוך ביחס למל"טים של היצרניות הגדולות.

אירונאוטיקס והחברות הבנות שלה מעסיקות כ-750 עובדים. מנכ"ל החברה הוא עמוס מתן, לשעבר בכיר באלביט מערכות והיו"ר שלה הוא האלוף (במיל') ידידיה יערי, שלפני כן כיהן במשך שנים ארוכות בתפקיד מנכ"ל רפאל.

סביר להניח שבתפקידו הנוכחי יערי ידע בדיוק מה רפאל רוצה וצריכה - והבין שהוא יכול לספק את צרכיה, נוכח שאיפותיה לפרוץ אל השוק העולמי. נציין כי בשבועות האחרונים דחה דירקטוריון רפאל ברוב קולות את הדרישה שהעבירה לה רשות החברות הממשלתיות, לשלם לה ב-2019 דיבידנד חריג בגובה של חצי מיליארד שקל. לרפאל יש בקופה סכום של כ 2.5 מיליארד שקל, שלדברי גורמים שמקורבים לחברה "צבוע" להשקעות עתידיות, להעצמת החברה ולפיתוחה.

"בעלי המניות באירונאוטיקס ירוויחו, הציבור לא"

המו"מ שהתקיים במהלך השבועות האחרונים בין נציגי רפאל וסטולרו לבין אירונאוטיקס נערך במקביל למגעים הראשוניים מול תע"א וקרן ההשקעות האמריקאית KKR, שמתעניינת ברכישת חלקה של אירונאוטיקס בקונטרופ. אף שלתע"א יש פעילות ענפה בתחום כלי הטייס הבלתי מאויישים, כמו גם יכולות טובות בתכנון ובייצור של כלי טייס, באחרונה היא הניחה על השולחן הצעה לרכוש את אירונאוטיקס בסכום שהוערך ביותר מ-600 מיליון שקל.

גורמים בכירים בשוק הביטחוני, כמו גם גורמים ממשלתיים, לא חסכו היום ביקורת על תע"א בנוגע להתנהלותה בעניין אירונאוטיקס: עיקר הביקורת מתמקד בכך שהיא נכנסה לתחרות עם רפאל בעסקה שתעלה לציבור הישראלי כסף רב - סכום שבמקום שיכנס למדינה, יתגלגל לידי בעלי המניות באירונאוטיקס.

"אין לאירונאוטיקס שום ערך מוסף עבור תע"א", אמר בכיר בתע"א בשיחה עם "גלובס": "מל"טים, היא יודעת לייצר טוב יותר מאירונאוטיקס ויש לה גם את מפעל תמ"מ שיוצאיו הקימו את קונטרופ - כך שגם את קונטרופ היא לא צריכה".

הגורם הבכיר העריך כי המניע המרכזי של תע"א להכנס למירוץ על רכישת אירונאוטיקס הוא החשש שרפאל תשיג דריסת רגל בתחום המל"טים ותעמיד לה תחרות קשה בשווקים בחו"ל, אבל גם במסגרת המכרזים של משרד הביטחון: "חסימת מתחרה היא שיקול מאוד מרכזי במצב כזה, אבל איפה רשות החברות הממשלתיות לכל הרוחות? זה יעלה לציבור הרבה מאוד כסף".

גם גורם בכיר במשרד האוצר לא חסך היום ביקורת על העסקה למכירת אירונאוטיקס ובעיקר להעלאת המחיר הדרמטית של החברה כתולדה של התכתשות בין שתי חברות ממשלתיות: "זה בעייתי בכל מיני היבטים. הרבה מאד כסף עובר כאן מהציבור לטובת גורמים פרטיים. מה נשתנה כאן בחמשת החודשים האחרונים, מאז שרפאל וסטולרו הניחו הצעה של 430 מיליון שקל? לכלום. החברה היא אותה חברה, המוצרים הם אותם מוצרים והשוק הוא אותו שוק".

"היהלום" של אירונאוטיקס: החברה הבת קונטרופ

מי שנחשב ל"יהלום" של אירונאוטיקס הוא ההחזקה בחברה הבת קונטרופ (50%), שהוקמה לפני כ-30 שנה על ידי קבוצה של יוצאי חיל האוויר ותע"א, פועלת מאזור התעשייה נווה נאמן בהוד השרון ומעסיקה כיום כ-300 עובדים. החברה מפתחת, מייצרת ומשווקת מערכות אלקטרו-אופטיות מתקדמות המיועדות לגילוי, הכרה וזיהוי מטרות ואובייקטים, בטווחים של החל ממאות מטרים ועד עשרות רבות של קילומטרים.

מוצרי החברה מיועדים למגוון שימושים צבאיים וביטחוניים. החברה מספקת את מוצריה   למערכת הביטחון בישראל, וכן לגופי ההגנה בעולם, תוך מכירה ישירה ללקוחות הקצה או באמצעות אינטגרטורים גדולים. 

בתחילת 2012 הושלמה עסקה במסגרתה רכשו אירונאוטיקס (שכבר החזיקה עד אז ב-18% ממניות קונטרופ) ורפאל את הבעלות המלאה בקונטרופ מידי ארבעת יזמיה -  שלמה ניר (המנכ"ל דאז), ששון בנדו, אלי בן-אהרון ויחזקאל אמבר. העסקה, שהניבה תמורה של עשרות מיליוני שקלים לכל אחד מהיזמים, שיקפה לקונטרופ שווי של כ-300 מיליון שקל .

מאז, נרשמה צמיחה מהירה בפעילות החברה ולפיכך גם בשווייה. את שנת 2017 סיימה קונטרופ עם הכנסות של קרוב ל-300 מיליון שקל - כמעט כפול מב-2015. הצמיחה הדו ספרתית בין השנים הללו חלחלה גם לרווח הגולמי של החברה (שעמד ב-2017 על 82 מיליון שקל) ולרווח התפעולי (36 מיליון שקל). בשורה התחתונה, רשמה קונטרופ ב-2017 רווח נקי של כ-31 מיליון שקל - בדומה לרווח שהציגה ב-2016. בתשעת החודשים הראשונים של 2018 חלה ירידה ברווחי החברה הבת בשלך עלייה בהוצאות המימון והם עמדו על כ-10 מיליון שקל.

הביקוש למוצרי קונטרופ, נטען בתשקיף אירונאוטיקס, גדל באופן עקבי והוא צפוי להמשיך ולגדול בשנים הבאות לאור הגידול הצפוי בתחום איסוף המודיעין החזותי ובכללו לצרכי הגנת גבולות , HLS) Scurity Land Home) וצרכי ביטחון אחרים, תוך שימוש במערכות מודיעניות שונות מאוישות ובלתי מאוישות, באוויר, בים וביבשה. 

עוד כתבות

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

קבינט המלחמה. ללא נשים במוקד קבלת ההחלטות / צילום: קובי גדעון-לע''מ

המלחמה חושפת את אוכלוסיית הנשים לסיכונים חריגים. איך אפשר להתמודד איתם?

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם, בשיתוף שדולת הנשים, על האתגרים שמציבה המלחמה בפני נשים ● נשים סובלות יותר מהיעדר ביטחון אישי וכלכלי - ובכל זאת הן לא נמצאות במוקד קבלת ההחלטות

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין